EUROLYGA 2023

Eurolygos 9-ojo turo lietuviai: L. Lekavičiaus ir M. Blaževičiaus karjeros rekordai, M. Grigonio sugrįžimas ir atsigavęs M. Kuzminskas

Marekas Blaževičius ir Lukas Lekavičius penktadienį pasiekė Eurolygos karjeros rekordus, tačiau Kauno „Žalgiriui“ vėl nepavyko iškovoti pirmosios pergalės. Šiame ture rezultatyviausiai tarp Lietuvos krepšininkų žaidęs Vitorijos „Baskonia“ puolėjas Rokas Giedraitis taip pat nurijo karčią nesėkmės piliulę.

Rungtynės Madride.<br>Žalgiris.lt nuotr.
Rungtynės Madride.<br>Žalgiris.lt nuotr.
Rungtynės Madride.<br>Žalgiris.lt nuotr.
Rungtynės Madride.<br>Žalgiris.lt nuotr.
Rungtynės Madride.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Rungtynės Madride.<br>G.Bitvinsko nuotr.
M.Grigonis<br>CSKA klubo nuotr.
M.Grigonis<br>CSKA klubo nuotr.
M.Blaževičius.<br>Žalgiris.lt nuotr.
M.Blaževičius.<br>Žalgiris.lt nuotr.
Rungtynės Madride.<br>Žalgiris.lt nuotr.
Rungtynės Madride.<br>Žalgiris.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Nov 13, 2021, 1:01 PM

Užtat visos kitos užsienio komandos, kurioms atstovauja lietuviai, šventė pergales, o prie jų žymiai prisidėjo po šešių savaičių pertraukos į aikštę grįžęs Maskvos CSKA gynėjas Marius Grigonis, Sankt Peterburgo „Zenit“ puolėjas Mindaugas Kuzminskas ir „Barcelona“ gynėjas Rokas Jokubaitis.

Mindaugas Kuzminskas**

M.Kuzminskas į aikštę buvo įleistas nuo antrojo kėlinio pradžios. Jis sėkmingai žaidė nusisukęs nuo krepšio, dažnai atsidurdavo įvykių sūkuryje ir vien per antrąjį kėlinį surinko 6 taškus. Ketvirtajame kėlinyje „Zenit“ puolėjas beveik negaudavo kamuolio, bet labai agresyviai grūmėsi varžovų aikštelėje ir pridėjo dar 6 taškus. Juos M.Kuzminskas pelnė dukart atkovojęs kamuolį po varžovų krepšiu ir dėjimu pabaigęs paskutinę komandos ataką.

M.Kuzminskas žaidė 19 min., pelnė 12 taškų (4/5 dvitaškių, 0/1 tritaškio, 4/4 baudų) ir atkovojo 3 kamuolius.

„Zenit“ (6-3) namie beveik visą laiką nedideliu skirtumu pirmavo ir nugalėjo „Olympiakos“ (6-3) klubą 84:78. Šeimininkų pranašumas nė karto nebuvo dviženklis, bet svečiai rezultatą buvo persvėrę tik vieną kartą ketvirtojo kėlinio pradžioje.

Lukas Lekavičius**

L.Lekavičius po dvejų metų pertraukos rungtynes pradėjo „Žalgirio“ starto penkete. Iš pradžių jam nesisekė nei lipdyti komandos puolimo, nei pačiam įmesti, bet antrojo kėlinio viduryje, kai varžovai įgijo 15 taškų persvarą, įžaidėjas pakėlė agresyvumo lygį ir pelnė 8 iš eilės taškus (Kauno komanda sumažino atsilikimą nuo 32:47 iki 40:47). Nuo tada beveik visas „Žalgirio“ žaidimas sukosi apie L.Lekavičių.

Jis žaidė beveik 27 min., pelnė 12 taškų (5/8 dvitaškių, 0/2 tritaškių, 2/2 baudų), atliko 10 rezultatyvių perdavimų, atkovojo 3 kamuolius ir prasižengė 3 kartus.

L.Lekavičius pirmą kartą karjeroje surinko dvigubą dviženklį ir pasiekė karjeros rezultatyvių perdavimų rekordą (iki penktadienio jo asmeninis rekordas buvo 8 rezultatyvūs perdavimai). „Žalgirio“ starto penkete L.Lekavičius žaidė pirmą kartą nuo 2019 m. spalio 30 d.

„Žalgiris“ (0-9) išvykoje pralaimėjo „Real“ (7-2) klubui 82:95. Madridiečiai pelnė pirmuosius 8 rungtynių taškus ir visą laiką pirmavo. Po pertraukos Kauno komandai kelis kartus buvo pavykę sumažinti atsilikimą iki 2 arba 3 taškų, tačiau „baltieji“ neleido persverti rezultato.

Rokas Jokubaitis**

Treneris Š.Jasikevičius įžaidėją į aikštę įleido, kai „Barça“, įmetusi 18 taškų be atsako, pirmavo 28:10 ir įtampa jau buvo atslūgusi (9-ąją min.). R.Jokubaitis ilgai varinėdavosi kamuolį, dažnai verždavosi, bet stengdavosi rasti įdomų atakos tęsinį ir atlikti vaizdingą perdavimą. Beje, būtent po lietuvio perdavimo pirmuosius Eurolygos karjeros taškus pelnė 18-metis Michaelis Caicedo.

R.Jokubaitis žaidė 20,5 min., pelnė 8 taškus (4/5 dvitaškių, 0/1 tritaškio) ir atliko 5 rezultatyvius perdavimus.

„Barcelona“ (7-2) namie sutriuškino „Baskonia“ (3-6) komandą 93:67.

Marekas Blaževičius**

M.Blaževičius, nežaidžiant J.Nebo ir P.Jankūnui, pirmą kartą karjeroje pateko į „Žalgirio“ starto penketą ir jau pirmosiomis akimirkomis pramiegojo W.Tavareso spurtą po kauniečių krepšiu. Gindamasis vidurio puolėjas dažnai pražiopsodavo varžovų aukštaūgių manevrus, bet tai buvo vienintelis esminis jo žaidimo trūkumas. Kai reikėdavo pasistumdyti su M.Blaževičiumi, riesta buvo ir W.Tavaresui, ir net V.Poirier, o puldamas jaunasis žalgirietis ir pataikė iš vidutinio nuotolio, ir įmetė kabliu, ir atliko puikų perdavimą.

Pirmojo kėlinio pirmoje pusėje (iki 6-osios min.) M.Blaževičius buvo vienintelis taškus pelnęs „Žalgirio“ krepšininkas. Tiesa, tų taškų buvo tik 4.

M.Blaževičius žaidė beveik 21 min., pelnė 10 taškų (4/8 dvitaškių, 2/2 baudų), atkovojo 4 kamuolius ir 3 kartus prasižengė. Jis pasiekė karjeros rezultatyvumo rekordą (iki šios savaitės jo rekordas buvo 9 taškai, pasiektas praėjusį mėnesį per rungtynes su „Olympiakos“).

Marius Grigonis**

CSKA gynėjas dėl nugaros skausmų praleido septynerias Eurolygos rungtynes ir į aikštę grįžo po šešių savaičių pertraukos (praėjusį kartą žaidė rugsėjo 30 d.).

Treneris D.Itoudis ketvirtadienį lietuvį į aikštę įleido paskutinę pirmojo kėlinio minutę ir M.Grigonis prieš pat kėlinio sireną pataikė tritaškį. Jis labai dažnai žaidė vienas prieš vieną, bet pranašumo nesusikurdavo ir mesdavo iš sudėtingų padėčių. Vis dėlto M.Grigonis pataikė labai sunkų dvitaškį ir tritaškį aidint atakos laiko sirenai. Paskutinę minutę jis dukart šiurkščiai suklydo po savo krepšiu: gavo pražangą už tai, kad pastūmė D.Williamsą, kuris svyravo ties galine linija ir neturėjo kur dėti kamuolio, o paskui nepagavo kamuolio, kurį iš užribio išsimetė jo komanda.

M.Grigonis žaidė 16 min. ir pelnė 10 taškų (1/4 dvitaškių, 2/4 tritaškių, 2/2 baudų)

Varžovams paskutinėmis sekundėmis nepasinaudojus M.Grigonio dovanėlėmis, CSKA (5-4) namie nugalėjo „Makabi“ (6-3) komandą 74:73 ir nutraukė trijų pralaimėjimų virtinę. Visos rungtynės vyko labai lygiai: pirmaujanti komanda keitėsi net 18 kartų, o skirtumas nė karto nebuvo didesnis negu 5 taškai.

Rokas Giedraitis**

„Baskonia“ starto penketo puolėjas, kuriam ne pirmą kartą buvo skirta užduotis dengti pagrindinį varžovų kūrėją, rungtynių pradžioje N.Kalačio veiksmų nesuvaržė. Puldamas R.Giedraitis įtampą prie varžovų krepšio kūrė retai, o skirtumui padidėjus atrodė praradęs ūpą ir net perėmęs kamuolį į greitą ataką bėgo kažkaip vangiai. Kai komandos žaidė jau tik dėl statistikos R.Giedraitis pataikė keletą metimų ir ketvirtą iš eilės pralaimėjimą patyrusioje Vitorijos komandoje buvo antras pagal rezultatyvumą.

R.Giedraitis žaidė beveik 30 min., pelnė 14 taškų (1/3 dvitaškių, 3/4 tritaškių, 3/4 baudų) ir 3 kartus suklydo.

Donatas Motiejūnas*

„Monaco“ starto penketo vidurio puolėjas pirmoje varžovų atakoje iš pradžių beveik perėmė, o paskui ir iš tikrųjų perėmė kamuolį, antroje varžovų atakoje taip užspraudė D.Hilliardą, kad „Bayern“ gynėjas sužingsniavo. Puolant lietuvis retai gaudavo kamuolį, bet pasipylus L.Westermanno tritaškiams, perdavinėti kamuolį priekinės linijos žaidėjams nebuvo prasmės. O jei kamuolys D.Motiejūną pasiekdavo, jis atsidurdavo krepšyje. D.Motiejūno bėda buvo jau 8-ąją min. gauta antra pražanga, dėl kurios jis ilgokai sėdėjo ant suolo, o į aikštę grįžo šiek tiek praradęs žaidimo pojūtį.

D.Motiejūnas žaidė 14,5 min., pelnė 6 taškus (2/3 dvitaškių, 2/4 baudų), prasižengė 3 kartus, išprovokavo 4 pražangas ir neatkovojo nė vieno kamuolio.

„Monaco“ (5-4) namie sutriuškino „Bayern“ (3-6) klubą 94:71. Monako krepšininkai rungtynes pradėjo spurtuodami 10:2 ir jau nuo antrojo kėlinio skirtumas beveik visą laiką buvo dviženklis.

Mantas Kalnietis

8-ąją min. M.Kalnietis pakeitė L.Lekavičių. Jis žaidė ramiai, bet nepakankamai konstruktyviai. Vėliau, gerokai užsisėdėjęs ant suolo, „Žalgirio“ įžaidėjas trečiojo kėlinio pabaigoje atrodė sustingęs. Tiesa, tai nesutrukdė jam įmesti prieš pat nuaidint atakos laiko sirenai.

M.Kalnietis žaidė 12,5 min., pelnė 2 taškus (1/3 dvitaškių, 0/2 tritaškių) ir atliko 5 rezultatyvius perdavimus.

Artūras Milaknis

„Žalgirio“ metikas į aikštę įėjo priešpaskutinę pirmojo kėlinio minutę, antrojo kėlinio pirmoje atakoje pataikė tritaškį, dar vieną tritaškį įmetė trečiajame kėlinyje, bet tai buvo visi epizodai, kuriuose jį galėjo pastebėti rungtynių žiūrovai.

A.Milaknis žaidė 14 min., pelnė 6 taškus (2/2 tritaškių) ir atkovojo 3 kamuolius.

Artūras Gudaitis

„Zenit“ starto penketo vidurio puolėjui rungtynės klostėsi sunkiai. Jis pirmosiomis minutėmis neįmetė iš po krepšio ir praleido M.Fallio dėjimą, antrojo kėlinio viduryje labai greitai gavo dvi pražangas. A.Gudaitis vienintelius taškus pelnė trečiojo kėlinio viduryje, bet jo varžovas M.Fallis žaidė daug solidžiau ir galingiau.

A.Gudaitis per 18 min. pelnė 2 taškus (1/3 dvitaškių), atkovojo 4 kamuolius, 3 kartus suklydo ir 3 kartus prasižengė.

Edgaras Ulanovas

Pirmojo kėlinio viduryje į aikštę įleistas puolėjas laisvas nepataikė tritaškio, bet antruoju bandymu įmetė iš toli. Taiklus metimas E.Ulanovui suteikė drąsos ir jis pradėjo žaisti agresyviau, bet drąsa nebuvo vainikuota taškais, o po pertraukos žalgirietis vėl nurimo ir nebebuvo aktyvus.

E.Ulanovas žaidė beveik 16 min. ir pelnė 5 taškus (0/1 dvitaškio, 1/3 tritaškių, 2/2 baudų).

Tadas Sedekerskis

T.Sedekerskis pradėjo rungtynes „Baskonia“ starto penkete, bet buvo pakeistas jau antrąją minutę, kai gindamasis pralaimėjo antrą mikrodvikovą N.Mirotičiui. Grįžęs į aikštę puolėjas nevengė mėtyti į krepšį, bet atakavo netaikliai, o trečiajame kėlinyje jam nepavyko net ir įdėti.

T.Sedekerskis žaidė 26 min., pelnė 2 taškus (0/4 dvitaškių, 0/2 tritaškių, 2/2 baudų) ir atkovojo 6 kamuolius.

Karolis Lukošiūnas

K.Lukošiūnas į aikštę buvo įleistas iki rungtynių pabaigos likus 2 min., kartą metė į krepšį iš trijų taškų zonos, bet pirmų taškų šį sezoną nepelnė.

Savaitės skaičiai

3

Šarūno Jasikevičiaus treniruojama „Barcelona“ jau trečią kartą šį sezoną sutriuškino varžovus 25 taškų ar didesniu skirtumu. Šiame ture „Baraelona“ auka buvo „Baskonia“, o praėjusį mėnesį nuo „mėlynų-granatinių“ panašiai kentėjo ALBA ir „Zenit“.

Tuo tarpu „Baskonia“ yra dažniausiai triuškinama komanda – ji 25 taškų ar didesniu skirtumu pralaimėjo trečią kartą.

5

Šiame ture penki Lietuvos krepšininkai pelnė 10 ar daugiau taškų. Pirmą kartą šį sezoną net penkių lietuvių rezultatyvumas buvo dviženklis.

82

„Žalgiris“ penktadienį į „Real“ krepšį įmetė 82 taškus ir pirmą kartą šį sezoną peržengė 80 taškų ribą. Kauniečiai net penkeriose iš devynerių rungtynių pelnė mažiau nei 70 taškų.

Vis dėlto Eurolygoje paskutinę vietą pagal rezultatyvumą užima ne „Žalgiris“ (vid. 68,6 tšk.), bet „Baskonia“ (vid. 68 tšk.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Leading the change in sustainable business