EUROLYGA 2023

Eurolygos lietuviai: R. Giedraičio estetika, M. Blaževičiaus pasitikėjimas, atsigavęs E. Ulanovas ir buvusių žalgiriečių dvikova

Vienas geriausių Eurolygos dešimtojo turo krepšininkų buvo Rokas Giedraitis, rodęs pergalės kryptį Vitorijos „Baskonia“ komandai. Barselonoje susitiko du praėjusį sezoną Kauno „Žalgiryje“ žaidę krepšininkai, kurių dvikovoje Rokas Jokubaitis rungtyniavo brandžiau negu Marius Grigonis.

 lrytas.lt koliažas
 lrytas.lt koliažas
 Edgaras Ulanovas<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Edgaras Ulanovas<br>G.Bitvinsko nuotr.
R.Giedraitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
R.Giedraitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Rokas Jokubaitis sužaidė solidžias rungtynes.<br>Barca Basket twitter nuotr.
Rokas Jokubaitis sužaidė solidžias rungtynes.<br>Barca Basket twitter nuotr.
T.Sedekerskis ir R.Giedraitis.<br>Scanpix nuotr.
T.Sedekerskis ir R.Giedraitis.<br>Scanpix nuotr.
Mindaugs Kuzminskas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Mindaugs Kuzminskas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Donatas Motiejūnas <br>Klubo nuotr.
Donatas Motiejūnas <br>Klubo nuotr.
Artūras Gudaitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Artūras Gudaitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Mantas Kalnietis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Mantas Kalnietis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Artūras Milaknis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Artūras Milaknis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Marekas Blaževičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
Marekas Blaževičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
Mantas Kalnietis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Mantas Kalnietis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lukas Lekavičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lukas Lekavičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
Marekas Blaževičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
Marekas Blaževičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (16)

Lrytas.lt

Nov 18, 2021, 8:25 AM

Ilgą nesėkmių virtinę nutraukusiame „Žalgiryje“ labai naudingai žaidė Marekas Blaževičius, Artūras Milaknis ir pirmą kartą šį sezoną tikrąsias galimybes atskleidęs Edgaras Ulanovas, tačiau nuvylė abu įžaidėjai Mantas Kalnietis ir graikiško užkeikimo neįveikiantis Lukas Lekavičius.

Rokas Giedraitis

R.Giedraitis tolimu metimu pelnė pirmuosius „Baskonia“ taškus ir iškart padėjo tiek komandos, tiek asmeninės sėkmės pamatus. Lietuvis puikiai atsidengdavo, o gavęs kamuolį ne mažiau puikiai įvertindavo padėtį – kada galima mesti iškart, kada verta atlikti apgaulingą judesį, kada reikia veržtis.

Tritaškiams naują estetinį pavidalą suteikęs R.Giedraitis vien iki pertraukos pelnė 16 taškų. Gindamasis jis irgi netinginiavo – išprovokavo kelias varžovų klaidas. Po pertraukos, kai skirtumas buvo labai didelis, R.Giedraitis, kaip ir visa Vitorijos komanda, žaidė vangiau.

R.Giedraitis žaidė 30,5 min. (ilgiausiai komandoje) ir pelnė 21 tašką (2/3 dvitaškių, 5/8 tritaškių, 2/2 baudų). Vitorijos komandoje dar rezultatyviau žaidė 23 taškus surinkęs S.Enochas.

Trenerio N.Spahijos, pakeitusio prieš kelias dienas atleistą D.Ivanovičių, sugrįžimo rungtynėse „Baskonia“ (4-6) namie įtikinamai nugalėjo „Crvena Zvezda“ (4-6) komandą 93:74 ir nutraukė keturių pralaimėjimų virtinę.

Vitorijos krepšininkai svarbiausią darbą atliko antrojo kėlinio pradžioje, kai laimėjo kelių minučių tarpsnį 19:2 ir susikrovė 20 taškų persvarą 44:24.

Rokas Jokubaitis

R.Jokubaitis pirmojo kėlinio viduryje pakeitė N.Kalathį ir jau pirmoje atakoje atidavė kamuolį jį dengusiam M.Grigoniui.

Tačiau kitose trijose atakose jis triskart įmetė iš vidutinio nuotolio ir pirmojo kėlinio antroje pusėje buvo vienintelis taškus pelnęs „Barcelona“ žaidėjas.

Po pertraukos R.Jokubaitis į aikštę grįžo trečiojo kėlinio viduryje, kai iniciatyvą turėjo CSKA. Lietuvis gana ilgai nesiėmė aktyvių veiksmų, bet ketvirtojo kėlinio viduryje jo rezultatyvus prasiveržimas privertė varžovų trenerį paprašyti minutės pertraukėlės, o po to gynėjas dar kelis kartus negailestingai sudraskė svečių gynybą.

R.Jokubaitis po pertraukos turėjo žaisti ilgiau nei paprastai, nes trečiajame kėlinyje kojos traumą patyrė N.Kalathis. Pagrindinis „Barça“ įžaidėjas bandė grįžti į aikštę, bet ketvirtajame kėlinyje bėgiojo tik kelias sekundes.

R.Jokubaitis žaidė 21 min., pelnė 11 taškų (5/7 dvitaškių, 1/2 baudų), atkovojo 3 kamuolius ir atliko 2 rezultatyvius perdavimus. Perdavimų galėjo būti ir daugiau, bet B.Daviesui ne visada pavykdavo idealioje padėtyje gavus kamuolį įmesti iš po krepšio.

„Barcelona“ (8-2) namie permainingoje dvikovoje pranoko CSKA (5-5) komandą 81:73. „Mėlyni-granatiniai“ po pirmosios trečiojo kėlinio atakos įgijo didžiausią 14 taškų persvarą 41:27, bet po to pateko į gilią duobę ir kelių minučių tarpsnį pralaimėjo 4:24 (rezultatas tapo 45:51), o ketvirtojo kėlinio pradžioje atsiliko dviženkliu skirtumu 51:61. Vis dėlto paskutinėje rungtynių dalyje aikštėje vėl šeimininkavo „Barcelona“.

CSKA dvikovos eigą aukštyn kojomis buvo apvertusi, kai abiejų komandų lietuviai sėdėjo ant suolo

Edgaras Ulanovas

„Žalgirio“ puolėjas antradienį padarė daugiau negu per visas devynerias praėjusias rungtynes kartu sudėjus.

Pirmojo kėlinio viduryje į aikštę įėjęs E.Ulanovas pataikė iš vidutinio nuotolio, paskutinėje kėlinio atakoje puikiai kyštelėjo ranką ir pataisė labai netaiklų L.Lekavičiaus metimą, gindamasis kelis kartus sėkmingai užkirto kelią varžovams ir vertė juos klysti.

Trečiajame kėlinyje jis pataikė tritaškį, o priešpaskutinę rungtynių minutę pirmą kartą pabandė žaisti nusisukęs nuo krepšio ir įmetė labai svarbų dvitaškį. Paskutinėmis minutėmis šaltakraujiškai žaidęs E.Ulanovas nuramino komandą tiek puldamas, tiek gindamasis.

E.Ulanovas žaidė 24,5 min., pelnė 11 taškų (3/3 dvitaškių, 1/3 tritaškių, 2/2 baudų), atkovojo 6 kamuolius, atliko 3 rezultatyvius perdavimus ir išprovokavo 3 pražangas. Jo rezultatyvumas pirmą kartą šį sezoną buvo dviženklis.

Eurolygos autsaiderių dvikovoje „Žalgiris“ (1-9) namie nugalėjo „Panathinaikos“ (2-8) komandą 76:69. Nors svečiai įmetė pirmuosius 4 taškus, kauniečiai atsakė 9 taškais iš eilės, nuo 7-osios minutės visą laiką pirmavo ir ne sykį buvo įgiję dviženklę persvarą.

„Žalgirio“ įveiktas „Panathinaikos“ tęsia keturių pralaimėjimų virtinę, kuri šiuo metu yra ilgiausia Eurolygoje.

Marekas Blaževičius

Antras iš eilės rungtynes „Žalgirio“ starto penkete pradėjęs vidurio puolėjas žaidė užtikrintai ir neabejojo tuo, ką daro.

Jis gerai žaidė vienas prieš vieną baudos aikštelės prieigose ir susikurdavo pranašumą po krepšiu, pataikė iš vidutinio nuotolio, vėl atliko efektingą, varžovų gynybą pervėrusį perdavimą ir neprarasdavo pasitikėjimo savimi, jei kas nors nepavykdavo.

Nors M.Blaževičius gerai gynėsi baudos aikštelėje, kartais nubėgdavo padėti ten, kur jo pagalbos nereikėjo, ir palikdavo neuždengtą zoną, o trečiojo kėlinio pradžioje labai greitai gavo trečiąją ir ketvirtąją pražangas, todėl turėjo ilgėliau pasėdėti ant suolo.

M.Blaževičius žaidė 19 min., pelnė 10 taškų (3/6 dvitaškių, 4/4 baudų), atkovojo 3 kamuolius, 4 kartus prasižengė ir išprovokavo 6 pražangas. Jaunasis visurio puolėjas visus taškus surinko iki pertraukos ir pakartojo karjeros rezultatyvumo rekordą, kurį pasiekė prieš keturias dienas.

Artūras Milaknis

Nuo 6-osios minutės žaidęs gynėjas rungtynes pradėjo jam nebūdingais veiksmais: įmetė prasiveržęs ir po savo krepšiu apsigynė nuo I.Papapetrou. Po kelių akimirkų A.Milaknis sėkmingų epizodų virtinę papildė tuo, ką geriausiai moka – pataikė tritaškį.

Antrojo kėlinio viduryje žalgirietis patyrė nedidelę traumą susidūręs su teisėju. Vis dėlto jis grįžo į aikštę ir pataikė gyvybiškai svarbų tritaškį ketvirtajame kėlinyje, kai varžovai sumažino skirtumą iki trijų taškų.

A.Milaknis žaidė 18 min., pelnė 13 taškų (1/2 dvitaškių, 3/6 tritaškių, 2/2 baudų) ir 3 kartus prasižengė. Gynėjo rezultatyvumas trečią kartą šį sezoną buvo dviženklis.

Artūras Gudaitis

Vidurio puolėjas trečiąją minutę dėjimu pelnė pirmuosius „Zenit“ taškus ir beveik visas rungtynes svečių baudos aikštelėje šeimininkavo kaip savo kieme.

Rinkti taškus trukdė tik tai, kad varžovai kartais spėdavo prasižengti, o baudos metimai yra didelė A.Gudaičio problema. Antrajame kėlinyje A.Gudaičiui kilo šiokių tokių problemų ir gainiojantis vikresnį B.Lammersą, bet ALBA iš to išpešė nedaug.

A.Gudaitis žaidė 22,5 min., pelnė 9 taškus (3/4 dvitaškių, 3/6 baudų), atkovojo 7 kamuolius ir išprovokavo 5 pražangas. Lietuvis šį sezoną pataikė tik 41,7 proc. baudos metimų (10 iš 24), o jo rezultatyvumas nė vieneriose rungtynėse nebuvo dviženklis.

„Zenit“ (7-3) savo aikštėje nugalėjo ALBA (3-7) komandą 75:66. Sankt Peterburgo krepšininkai pirmojo kėlinio antroje pusėje įmetė 10 taškų be atsako, nutolo 20:12 ir nuo tada visą laiką pirmavo panašiu skirtumu.

Tadas Sedekerskis

„Baskonia“ starto penketo puolėjas pirmajame kėlinyje gerai dengė N.Kaliničių ir pataikė du tritaškius.

Vos įmetęs pirmąjį tritaškį iš aikštės kampo T.Sedekerskis dar spėjo grįžti prie savo krepšio ir blokavo į pusgreitę ataką nubėgusį N.Kaliničių. Vėliau lietuvis mėtė vos gavęs progą, bet kamuolys nebeklausė ir jis taškų sąskaitą papildė tik ketvirtajame kėlinyje.

T.Sedekerskis žaidė 22,5 min., pelnė 9 taškus (0/3 dvitaškių, 3/5 tritaškių) ir atkovojo 5 kamuolius.

Marius Grigonis

CSKA gynėjas 4-ąją min. pakeitė nesąmones dariusi A.Švedą. Du pirmuosius kėlinius M.Grigonis stengėsi žaisti agresyviai, bet ne visada teisingai įvertindavo padėtį ir varžovų išsidėstymą.

Antroje rungtynių pusėje jis daug rečiau gaudavo kamuolį ir į dėmesio centrą pateko tik tada, kai iš sudėtingos padėties persikreipęs pataikė tritaškį aidint trečiojo kėlinio sirenai.

M.Grigonis žaidė 16 min. ir pelnė 8 taškus (1/1 dvitaškio, 1/3 tritaškių, 3/4 baudų).

Donatas Motiejūnas

„Monaco“ starto penketo vidurio puolėjas labai aktyviai stumdėsi su A.Žižičiumi. Abu aukštaūgiai parodė, kad daug moka, o D.Motiejūnas jau pirmosiomis minutėmis įmetė pusiau kabliu ir pataikė tritaškį, bet pirmojo kėlinio viduryje buvo nubaustas nesportine pražanga, kai pralaimėjęs dvikovą dėl pozicijos neapgalvotai kirto varžovui per ranką.

Po to D.Motiejūnas ilsėjosi iki trečiojo kėlinio, o grįžęs į aikštę vis dažniau turėdavo pripažinti A.Žižičiaus jėgą (14 taškų ir 11 atkovotų kamuolių) ir visą ketvirtąjį kėlinį stebėjo nuo suolo.

D.Motiejūnas žaidė 12 min., pelnė 5 taškus (1/4 dvitaškių, 1/1 tritaškio), atkovojo 3 kamuolius ir prasižengė 3 kartus.

„Monaco“ (5-5) išvykoje pralaimėjo „Makabi“ (7-3) klubui 84:95. Nors „Makabi“ jau pirmajame kėlinyje įgijo dviženklę persvarą, vėliau „Monaco“ pavijo ir pirmaujanti komanda kelis kartus keitėsi. Tel Avivo krepšininkai vėl nutolo tik paskutinėmis minutėmis.

Mantas Kalnietis

M.Kalnietis grįžo į „Žalgirio“ starto penketą ir pirmoje atakoje nepataikė iš trijų taškų zonos, bet antruoju bandymu trečiąją minutę pelnė pirmuosius komandos taškus.

Kai kurie įžaidėjo sprendimai buvo avantiūriški, o dauguma metimų – skuboti ir netaiklūs. Treneris J.Zdovcas nebuvo patenkintas abiejų lietuvių įžaidėjų veiksmais, todėl trečiajame kėlinyje jie abu kelias minutes sėdėjo ant suolo, o rengti atakas bandė T.Websteris ir J.Strėlniekas.

M.Kalnietis žaidė 21,5 min., pelnė 5 taškus (1/1 dvitaškio, 1/5 tritaškių) ir atliko 5 rezultatyvius perdavimus.

Mindaugas Kuzminskas

„Zenit“ puolėjas į aikštę buvo įleistas pirmojo kėlinio pabaigoje ir netrukus pelnė taškus, pralaužęs varžovo gynybą žaisdamas nusisukęs nuo krepšio.

Tačiau paskui M.Kuzminskas taškų nebepelnė ir keliuose epizoduose labai neatidžiai žaidė gindamasis.

Jis žaidė 10 min., pelnė 2 taškus (1/1 dvitaškio, 0/1 tritaškio) ir 3 kartus prasižengė.

Lukas Lekavičius

L.Lekavičiui šios rungtynės buvo kone blogiausios šį sezoną. Pirmojo kėlinio viduryje į aikštę įleistas įžaidėjas iškart atliko netikslų perdavimą, o po to į akligatvį nuvedė dar kelias „Žalgirio“ atakas, kurias išgelbėjo apsukriau žaidę komandos draugai.

 Iki pertraukos L.Lekavičius nepataikė nė vieno iš trijų metimų, o vienintelius taškus pelnė tik paskutinę trečiojo kėlinio minutę. Tris kėlinius jam trūko įprasto agresyvumo, bet vos tik pabandė žaisti agresyviau, vėl pasipylė nepasverti sprendimai.

Labai netaikliai atakavęs L.Lekavičius žaidė 16 min., pelnė 2 taškus (1/5 dvitaškių, 0/3 tritaškių) ir atliko tik 1 rezultatyvų perdavimą.

Nežaidė

„Žalgirio“ kapitonas Paulius Jankūnas trečias rungtynes iš eilės praleido dėl traumos, o jo komandos draugas Karolis Lukošiūnas buvo registruotas, bet nebuvo įleistas į aikštę.

Savaitės skaičiai

1

Paskutinę vietą užimantis „Žalgiris“ nuo priešpaskutinę vietą užimančio „Panathinaikos“ atsilieka 1 tašku. „Žalgiris“ iškovojo vieną pergalę, „Panathinaikos“ – dvi.

Po tris pergales turi „Fenerbahçe“, su kuriuo „Žalgiris“ žais penktadienį, ir ALBA, po keturias – „Baskonia“, „Bayern“, „Crvena Zvezda“ ir čempiono vardą ginantis „Anadolu Efes“.

2

Lukas Lekavičius šį rudenį per dvejas rungtynes su Graikijos klubais „Olympiakos“ ir „Panathinaikos“ pelnė tik 2 taškus ir pataikė vos 1 iš 13 metimų. Per kitas aštuonerias rungtynes jo vidurkis buvo 11,1 taško.

9

„Žalgiris“ nutraukė 9 pralaimėjimų virtinę. Daugiau rungtynių iš eilės Europos turnyruose Kauno komanda pralaimėjo tik du kartus. 2008 metais žalgiriečiai patyrė 11 nesėkmių, 2006-2007 metais – dešimt nesėkmių.

21

„Baskonia“ puolėjas Rokas Giedraitis antradienį į „Crvena Zvezda“ krepšį įmetė 21 tašką. Jis yra pirmasis lietuvis šį sezoną per Eurolygos rungtynes pasiekęs 20 taškų ribą.

222

„Žalgiris“ pergalės Eurolygoje laukė 222 dienas. Praėjusį kartą Kauno komanda laimėjo balandžio 8 dieną, paskutiniame praėjusio sezono ture, o „Žalgirio“ varžovas buvo tas pats „Panathinaikos“. Prieš septynis mėnesius kauniečiai laimėjo didesniu 15 taškų skirtumu 93:78.

6383

„Žalgirio“ arenoje antradienį buvo 6383 žiūrovai. Tai – mažiausias skaičius per ketverias Kaune vykusias rungtynes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.