EUROLYGA 2023

Prieš mūšį su „Žalgiriu“ – atviras R. Jokubaitis: apie Šaro pokytį ir tai, kas nustebino Barselonoje Specialiai lrytas.lt, Barselona

21-ąjį gimtadienį neseniai atšventęs Rokas Jokubaitis dar prieš kelerius metus galėjo sunkiai įsivaizduoti, kad taps svarbia „Barcelona“ komandos dalimi. 193 cm ūgio įžaidėjas užtikrintai pradėjo 2021-2022 m. Eurolygos sezoną, užsitarnavo Šarūno Jasikevičiaus pasitikėjimą, o savo nuoširdžiu bendravimu ėmė tirpdyti ir ispanų širdis. Portalas lrytas.lt pasakoja jaunuolio iš Mažeikių kelionę Eurolygos elito link.

 Rokas Jokubaitis.<br> Zumapress/Scanpix/Lrytas.lt montažas
 Rokas Jokubaitis.<br> Zumapress/Scanpix/Lrytas.lt montažas
 Rokas Jokubaitis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Rokas Jokubaitis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Rokas Jokubaitis.<br>Barca Basket twitter nuotr.
 Rokas Jokubaitis.<br>Barca Basket twitter nuotr.
 Rokas Jokubaitis.<br>Barca Basket twitter nuotr.
 Rokas Jokubaitis.<br>Barca Basket twitter nuotr.
 Rokas Jokubaitis.
 Rokas Jokubaitis.
 Rokas Jokubaitis.<br>twitter.com nuotr.
 Rokas Jokubaitis.<br>twitter.com nuotr.
 Rokas Jokubaitis.<br>Facebook nuotr.
 Rokas Jokubaitis.<br>Facebook nuotr.
 Rokas Jokubaitis.<br>Barca Basket twitter nuotr.
 Rokas Jokubaitis.<br>Barca Basket twitter nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Specialiai lrytas.lt, Barselona (Ispanija)

Nov 25, 2021, 10:40 AM

Klaipėdos Vlado Knašiaus krepšinio mokykloje sportavęs R.Jokubaitis 2017 m. pavasarį sulaukė „Žalgirio“ vadovų skambučio, kuris, kaip vėliau paaiškėjo, tapo lemtingu krepšininko karjeroje.

„Pirmą kartą tada lankiausi VIP ložėse, tuomet tai atrodė įspūdingai, – apie dieną, kai pasirašė kontraktą su „Žalgiriu“, pasakojo R.Jokubaitis. – Pirmoji karjeros sutartis tikrai buvo ypatinga, pirmą kartą gyvenime kažką pasirašinėjau. Tuo momentu gal dar nelabai suvokiau, kas laukia, bet tai buvo pirmas žingsnis profesionalo karjeros link.“

Tą vakarą ant „Žalgirio“ arenos parketo mače prieš Panevėžio „Lietkabelį“ lakstė tokie žaidėji kaip Kevinas Pangosas, Leo Westermannas ar tas pats Lukas Lekavičius. Tuomet dar 15-metis R.Jokubaitis net nepagalvojo, kad po kelių metų pats sulauks audringų ovacijų iš ištikimiausių „Žalgirio“ komandos gerbėjų.

Prireikė kiek daugiau nei metų, kad „Žalgiris-2“ komandos lyderis debiutuotų ir pagrindinėje komandoje. Tai jam pavyko padaryti 2018-ųjų gegužės 5-ąją, kuomet kauniečiai kovėsi su Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ komanda.

Per 12 aikštėje praleistų minučių R.Jokubaitis įmetė 6 taškus (3/4 dvit., 0/2 trit.), atkovojo 2 kamuolius, atliko 2 rezultatyvius perdavimus, 2 sykius prasižengė ir surinko 5 naudingumo balus. Šviesią jaunuolio iš Mažeikių ateitį tuoj pat po rungtynių prognozavo ir Š.Jasikevičius.

„Galvoju, kad Rokas nepasimetė. Palyginus, visai neblogas debiutas. Matosi, kad gynyboje neįpratęs žaisti taip kietai, kaip mes reikalaujame. Gynyboje jis daug kur vėlavo, o puolime jam daug problemų nėra. Rokas labai daug ką mato, išskaito ir yra tikrai talentingas žaidėjas. Tikimės, kad tai bus paspirtis tobulėti ir bandyti prasimušti į pagrindinę „Žalgirio“ sudėtį“, – apie gynėjo pasirodymą mintimis dalinosi Š.Jasikevičius.

R.Jokubaitis ne tik prasimušė į „Žalgirio“ pagrindinę sudėtį, bet šią vasarą pasiekė dar neregėtas aukštumas, kai tapo legendinės „Barcelona“ komandos nariu.

„Reikėjo atskirsti vasarą, praeiti medicininę, viską aprodė – muziejų, „Camp Nou“ stadioną, susipažinau su visa delegacija. Pirmą kartą išvykau žaisti į užsienį, tai visiškai skirtingas lygis ir patirtis“, – įspūdžiais iš Ispanijos dalijosi R.Jokubaitis.

Interviu protalui lrytas.lt R.Jokubaitis papaskojo apie pasikeitusį Š. Jasikevičių, nemalonų „Žalgirio“ ir Vilniaus „Ryto“ derbį bei kupiną jaudulio akistatą su buvusiu klubu.

– Rokai, šią vasarą vėl prisijungėte prie Š.Jasikevičiaus treniruojamo klubo. Ar po metų pertraukos treneris kažkuo pasikeitė?, – lrytas.lt paklausė R.Jokubaičio.

– Aišku, per metus daug kas nepasikeitė, jis vis dar toks pat reiklus ir aktyvus ties šonine linija. Tiesa, treneris kartais į panašias situacijas, kurios būdavo Kaune, dabar reaguoja jau ramiau. Aišku, „Barcelona“ ekipoje gal ir nėra per daug ant ko pykti, žaidžia aukščiausio lygio žaidėjai. Bet spaudimas iš trenerių man liko toks pats, koks buvo „Žalgiryje“. Man tai padeda tobulėti.

– Komandoje žaidžia tokios žvaigždės kaip Nikola Mirotičius, Nickas Calathesas. Ar atvykus iš „Žalgirio“ pasijautė, kad tai yra kito lygio krepšininkai?

– Iš pradžių galvojau, kad jie visi yra žvaigždės, tad ir bendravimas bus atitinkamas. Galvojau, kad nebus taip, kaip Kaune, kur visi buvome panašaus lygio. Vis dėlto visi buvo labai draugiški, esu vienas jauniausių komandoje, kartais jaučiuosi lyg mažasis brolis vyresniems krepšininkams. Žiauriai smagu ir aikštelėje, ir rūbinėje, ir už jos ribų.

Einame kartu vakarieniauti, darbas treniruotėse vyksta sklandžiai, vienas kitą raginame, bet kartu ir konkuruojame. Iš komandos draugų galiu mokytis kiekvieną dieną. Gal šiek tiek nustebau, kad viskas gana lengvai klostosi.

– Minėjote gerą atmosferą komandoje. Kaip manote, kiek prie jos prisideda pats Š.Jasikevičius?

– Trenerių štabas visada bando perduoti žinią, kad komandos vidus turi būti vieningas, nuo to priklauso rezultatai. Aišku, čia susirinkę tie žaidėjai, kurie matę ne vieną rūbinę, turi patirties ir žino, kaip elgtis. Visi labai solidūs vyrai – ir kaip žaidėjai, ir kaip asmenybės. Manau, kad prie geros atmosferos prisideda ne tik treneriai, bet ir visi komandos nariai.

– Penktadienį laukia pirmoji jūsų akistata su „Žalgirio“ klubu. Jaučiate jaudulį?

– Lapkričio 26-oji bus labai svarbi diena. Ne tik man, bet ir „Žalgiriui‘‘, „Barcelona“, lietuviams. Žinau, kad į Ispaniją atvyksta gana nemažai sirgalių iš Lietuvos. Manau, kad bus įspūdingas mačas, kurio laukiu. Kažkaip greitai ši diena atėjo. Žinoma, jaudulys yra, bet man keisčiausias dalykas, kad mes esame pirmi, o „Žalgiris“ yra paskutiniai. Vis dėlto laukia įdomios rungtynės.

– Kauniečiams sezono startas nebuvo sėkmingas. Kiek sekate „Žalgirio“ įvykius?

– Stebiu kiekvienas „Žalgirio“ rungtynes. Komandoje įvyko daug pokyčių, kurių seniau nebūdavo. Šiek tiek liūdna, nes 4-5 metai „Žalgiryje“ man įsimins visam gyvenimui.

„Žalgiris“ yra mano komanda, ją palaikau, o tokie sukrėtimai, kurie vyko sezono pradžioje, nėra malonūs. Visgi džiugu, kad jiems pavyko atsitiesti. Tikiuosi, kad jie dabar išlaikys tą gerėjantį žaidimą. Žinoma, po rungtynių su mumis (juokiasi).

– Ko gero, stebėjote ir rungtynes Kaune tarp „Žalgirio“ ir „Ryto“, kurias kauniečiai beviltiškai pralaimėjo. Su kokiomis emocijomis prisimenate tą mačą?

– Kaip tik buvome sužaidę rungtynes Ispanijoje, turėjome šiek tiek laisvo laiko viešbutyje, tai su visais lietuviais stebėjome tą mačą. Nežinau... po dviejų kėlinių vaizdas buvo labai liūdnas, jas žiūrėti buvo nesmagu. Nors buvo kažkokia viltis, kad „Žalgiris“ grįš į rungtynes, bet vis dėlto per daug praleido pirmoje pusėje.

Suprantu, kaip jautėsi žaidėjai. Gerai tiek, kad sugebėjo atsitiesti. Sezonas bus ilgas, tad reikia žiūrėti į priekį.

– Didžioji dalis krepšininkų, tarp jų ir lietuviai, kurie yra žaidę Ispanijoje, teigia, kad šios šalies kalbą išmokti nėra sunku. Kaip sekasi jums?

– Šiek tiek mokausi, žingsnis po žingsnio. Pradėjau nuo skaičiavimo, elementarių sakinių. Aišku, viskas sekasi ne taip gerai, kaip Nigeliui Hayesui, bet kartais ir to laiko nėra tiek daug. Norisi susikoncertuoti ties rungtynėms, tad mokymams laiko mažiau. Bet aš niekur neskubu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.