EUROLYGA 2023

PČ atranka: triuškinantys ispanai, nepailstantis T.Šengelija ir nežinomybė dėl COVID-19

Pasaulio vyrų krepšinio pirmenybių atrankos turnyro pirmajame ture būsimieji Lietuvos varžovai čekai nesustabdė krepšininko, kuris iki paskutinės akimirkos nežinojo, ar galės prisidėti prie Bosnijos ir Hercegovinos rinktinės dėl COVID-19.

 Tornikė Šengelija.<br> FIBA nuotr.
 Tornikė Šengelija.<br> FIBA nuotr.
 Džananas Musa.<br> FIBA nuotr.
 Džananas Musa.<br> FIBA nuotr.
 Šiaurės Makedonija - Ispanija.<br> FIBA nuotr.
 Šiaurės Makedonija - Ispanija.<br> FIBA nuotr.
 Prancūzija - Juodkalnija.<br> FIBA nuotr.
 Prancūzija - Juodkalnija.<br> FIBA nuotr.
Lietuvos rinktinė atranką pradėjo pergale.<br>G. Šiupario nuotr.
Lietuvos rinktinė atranką pradėjo pergale.<br>G. Šiupario nuotr.
Lietuvos rinktinė atranką pradėjo pergale.<br>G. Šiupario nuotr.
Lietuvos rinktinė atranką pradėjo pergale.<br>G. Šiupario nuotr.
Lietuvos rinktinė atranką pradėjo pergale.<br>G. Šiupario nuotr.
Lietuvos rinktinė atranką pradėjo pergale.<br>G. Šiupario nuotr.
Lietuvos rinktinė atranką pradėjo pergale.<br>G. Šiupario nuotr.
Lietuvos rinktinė atranką pradėjo pergale.<br>G. Šiupario nuotr.
Lietuvos rinktinė atranką pradėjo pergale.<br>G. Šiupario nuotr.
Lietuvos rinktinė atranką pradėjo pergale.<br>G. Šiupario nuotr.
Lietuvos rinktinė atranką pradėjo pergale.<br>G. Šiupario nuotr.
Lietuvos rinktinė atranką pradėjo pergale.<br>G. Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Nov 27, 2021, 11:26 AM, atnaujinta Nov 29, 2021, 4:46 PM

Sidžiausiu skirtumu pergalę pasiekė Ispanijos rinktinė, Šiaurės Makedonijos komandoje labiausiai pasižymėjo 17-metis „Barcelona“ dublerių žaidėjas, Elvaras Fridrikssonas šventė buvusių LKL legionierių dvikovoje, o Tornike Šengelija dėl Gruzijos rinktinės pergalės kovojo nepraėjus nė parai po Eurolygos rungtynių.

Varžovai. Lietuvos krepšininkai antrąsias atrankos turnyro rungtynes žais pirmadienį Opavoje su Čekijos rinktine.

Nors čekai per šį atrankos langą subūrė pusę olimpinės komandos, vasarą kovojusios Tokijo žaidynėse, jiems penktadienį laimėti pirmųjų F grupės rungtynių nepavyko. Čekijos rinktinė Sarajeve nusileido Bosnijos ir Hercegovinos komandai 90:97.

Čekijos krepšininkai daug geriau žaidė pirmojoje pusėje ir po dviejų kėlinių pirmavo 56:44. Tačiau trečiajame kėlinyje bosniai viską apvertė aukštyn kojomis. Šeimininkams užteko kelių minučių, kad persvertų rezultatą 61:59, o po to jie buvo priekyje iki pat finalo sirenos. Čekijos rinktinėje nesustabdomai žaidė 31 tašką įmetęs Davidas Jelinekas.

Nors Bosnijos ir Hercegovinos komandoje tokio aiškaus lyderio nebuvo, svečiai kentėjo nuo kelių krepšininkų, o labiausiai – nuo 22 metų Džanano Musos (21 taškas) ir 23 metų Amaro Gegičiaus (20 taškų).

Beje, Lugo „Breogan“ puolėjas Dž.Musa praėjusią savaitę užsikrėtė koronavirusu, todėl bosniai vos ne iki paskutinės dienos nežinojo, ar buvęs NBA žaidėjas grįš namo. Vis dėlto jis gavo leidimą keliauti ir žaisti, o penktadienį daug padarė, kad jo šalies rinktinė žengtų antrojo etapo link.

Triuškinimai. Pasaulio čempionato atrankos turnyro pirmajame ture 20 taškų ar didesniu skirtumu laimėjo trys komandos. Viena iš kų buvo Lietuvos rinktinė penktadienį pirmosiose F grupės rungtynėse Klaipėdoje sutriuškinusi Bulgarijos komandą 89:69.

Vis dėlto didžiausiu skirtumu penktadienį laimėjo ne lietuviai. Pasaulio čempionė Ispanijos rinktinė žaidė dar galingiau ir Skopjėje įveikė Šiaurės Makedonijos komandą 94:65 (29 taškais).

Lietuvius aplenkė ir belgai, kurie ketvirtadienį išvykoje pranoko slovakus 83:57 (26 taškais).

Talentas. Traumų išretinta „Barcelona“ per penktadienį vykusias Eurolygos rungtynes su Kauno „Žalgiriu“ įregistravo tris 17-18 metų dublerių komandos krepšininkus. Dar vienas „Barcelona“ dubleris tą patį vakarą puikiai žaidė savo šalies rinktinėje.

Šiaurės Makedonijai atstovavo 17-metis „mėlynų-granatinių“ jaunimo komandos vidurio puolėjas Teodoras Simičius. Jis į ispanų krepšį įmetė 18 taškų ir buvo rezultatyviausias Šiaurės Makedonijos rinktinės žaidėjas.

Darbštuolis. Tbilisyje vykusioje dviejų buvusių „Žalgirio“ trenerių dvikovoje Gruzijos rinktinė nugalėjo Ukrainos komandą 88:83. Ukrainiečius treniruoja latvis Ainaras Bagatskis, gruzinus – graikas Ilias Zouros.

Ryškiausia žvaigždė Tbilisio sporto rūmuose buvo Maskvos CSKA puolėjas Tornike Šengelija. Jis ketvirtadienį Maskvoje žaidė Eurolygos rungtynes, o iškart po jų išskubėjo namo ir penktadienį gynė savo šalies garbę. T.Šengelija truputį išgąsdino sirgalius, kai antrajame kėlinyje patyrė nedidelę kojos traumą, bet po pertraukos grįžo į aikštę ir pelnė 16 taškų.

Gruzijos rinktinėje dar rezultatyviau žaidė natūralizuotas amerikietis Thaddusas McFaddenas (27 taškai) ir Giorgis Šermadinis (23 taškai). Ukrainos rinktinėje žaidė buvęs Vilniaus „Ryto“ gynėjas Denysas Lukašovas. Jis pelnė 5 taškus.

Eurolyga. Po tris krepšininkus į Rusijos rinktinę išleido Eurolygoje žaidžiantys CSKA ir Kazanės „Uniks“. Tiesa, šie šeši Rusijos krepšininkai, ko gero, neverti nė T.Šengelijos piršto. Jei T.Šengelija, kuris rudenį kelias savaites negalėjo žaisti dėl traumos, per aštuonerias Eurolygos rungtynes įmetė 121 tašką, tai šeši į Rusijos rinktinę atvykę CSKA (Vladimiras Ivlevas, Semionas Antonovas ir Aleksandras Chomenko) bei „Uniks“ (Jevgenijus Valijevas, Artiomas Komolovas, Viačeslavas Zaicevas) žaidėjai per visas Eurolygos rungtynes kartu sudėjus surinko 19 taškų.

Rusijos rinktinėje irgi buvo kiti lyderiai, kurie penktadienį ir užtikrino įtikinamą pergalę prieš Italijos komandą 92:78.

Per Sankt Peterburge vykusias rungtynes rusams pirmą kartą vadovavo naujas treneris Zoranas Lukičius. Šis Serbijos krepšinio specialistas jau daug metų vadovauja „Nižnij Novgorod“ komandai, kuri kaip tik pasižymi tuo, kad labiausiai remiasi Rusijos krepšininkais. Per rungtynes su italais taip pat labiausiai pasižymėjo „Nižnij Novgorod“ žaidėjai Antonas Astapkovičius (21 taškas), Sergejus Toporovas (17 taškų) ir Ivanas Strebkovas (10 taškų).

Olimpiečiai. Europos krepšinio lyderėse Ispanijos ir Prancūzijos rinktinėse penktadienį žaidė tik po vieną krepšininką, vasarą dalyvavusį Tokijo olimpinėse žaidynėse. Pasaulio čempionei Ispanijos rinktinei atstovavo Xabieras Lopezas-Agostegui iš „Valencia“, Tokijo žaidynių sidabro medalių laimėtojai Prancūzijos rinktinei – Andrew Albicy iš Las Palmo „Gran Canaria“.

Ispanai penktadienį varžovus sutriuškino ir žaisdami trečiąja sudėtimi, o prancūzams buvo daug sudėtingiau. Po mieste „mėlynieji“ tik po permainingos kovos palaužė Juodkalnijos rinktinę 73:67.

Prancūzai labai ilgai vijosi varžovus. Jie pirmąjį kėlinį pralaimėjo 13:22, o trečiajame kėlinyje atsiliko 10 taškų skirtumu. Vis dėlto paskutinį penkių minučių tarpsnį susitelkę šeimininkai laimėjo 13:4.

„Mūsiškiai“. Almerėje susitiko Nyderlandų ir Islandijos rinktinės, kurių lyderiai yra buvę LKL komandų krepšininkai. Po lygios kovos pergalę 79:77 šventė islandai.

Nyderlandų komandoje rezultatyviausiai žaidė buvęs Pasvalio „Pieno Žvaigždžių“ gynėjas Yannickas Franke (17 taškų). Islandijos ekipoje antras pagal rezultatyvumą buvo praėjusį sezoną „Šiaulių“ aprangą vilkėjęs Elvaras Fridrikssonas (16 taškų).

1 turas

F grupė

Lietuva – Bulgarija 89:69. O.Olisevičius 20, L.Birutis ir G.Masiulis po 10, E.Žukauskas 9, D.Gailius ir M.Echodas po 8, A.Butkevičius 7, M.Normantas 6, E.Bendžius ir V.Čižauskas po 4, T.Dimša 3, M.Girdžiūnas 0 / P.Ivanovas 20, V.Petkovas 9.

Bosnija ir Hercegovina – Čekija 97:90. Dž.Musa 21, A.Gegičius 20, E.Sulejmanovičius 15, M.Halilovičius 12, J.Robersonas 11 / D.Jelinekas 31, O.Sehnalas 16, M.Peterka 14, T.Kyzlinkas 13.

E grupė

Portugalija – Vengrija 75:81. S.Borovnjakas 16/ Z.Perlas 19, D.Vojvoda 17.

Prancūzija – Juodkalnija 73:67. L.Labeyrie 18, I.Cordinier 16/ V.Mihailovičius 23, J.Cobbsas 16.

G grupė

Gruzija – Ukraina 88:83. Th.McFaddenas 27, G.Šermadinis 23, T.Šengelija 16, 13 atk.kam./ B.Blizniukas 18, V.Petrovas 16, 12 atk.kam., ... D.Lukašovas 5.

Šiaurės Makedonija – Ispanija 65:94. T.Simičius 18/ X.Lopezas-Arostegui ir Y.Sima po 15.

H grupė

Rusija – Italija 92:78. A.Astapkovičius 21, S.Toporovas 17/ S.Tonutas 20, A.Tessitori 19.

Nyderlandai – Islandija 77:79. Y.Franke 17, Ch.Kloofas 16/ M.Hermanssonas 27, E.Fridrikssonas 16.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.