EUROLYGA 2023

Lietuvos krepšininkų varžovė – mūsiškius dukart paeiliui aplenkusi Čekija

Lietuvos rinktinė sėkmingai pradėjo pasaulio krepšinio pirmenybių atrankos turnyrą ir pirmosiose rungtynėse be didelio vargo nugalėjo grupės autsaiderę Bulgarijos komandą. Pirmadienį Kazio Maksvyčio treniruojami vyrai antrą kartą eis į aikštę, bet spręs gerokai sunkesnę užduotį – išvykoje kovos su Tokijo olimpinių žaidynių dalyve Čekijos rinktine.

 Lietuvos krepšininkų varžovė – mūsiškius dukart paeiliui aplenkusi Čekija<br> FIB nuotr.
 Lietuvos krepšininkų varžovė – mūsiškius dukart paeiliui aplenkusi Čekija<br> FIB nuotr.
 Lietuvos krepšininkų varžovė – mūsiškius dukart paeiliui aplenkusi Čekija<br> FIB nuotr.
 Lietuvos krepšininkų varžovė – mūsiškius dukart paeiliui aplenkusi Čekija<br> FIB nuotr.
 Lietuvos krepšininkų varžovė – mūsiškius dukart paeiliui aplenkusi Čekija<br> FIB nuotr.
 Lietuvos krepšininkų varžovė – mūsiškius dukart paeiliui aplenkusi Čekija<br> FIB nuotr.
 Lietuvos krepšininkų varžovė – mūsiškius dukart paeiliui aplenkusi Čekija<br> FIB nuotr.
 Lietuvos krepšininkų varžovė – mūsiškius dukart paeiliui aplenkusi Čekija<br> FIB nuotr.
 Lietuvos krepšininkų varžovė – mūsiškius dukart paeiliui aplenkusi Čekija<br> FIB nuotr.
 Lietuvos krepšininkų varžovė – mūsiškius dukart paeiliui aplenkusi Čekija<br> FIB nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Nov 29, 2021, 4:35 PM, atnaujinta Nov 29, 2021, 4:41 PM

Aplenkė Lietuvos rinktinę

Nors Lietuva išugdo gerokai daugiau garsių krepšininkų negu Čekija, pastaraisiais metais Čekijos rinktinės rezultatai yra geresni. Čekai aplenkė lietuvius ir per 2019 metų pasaulio pirmenybes, ir Tokijo olimpinių žaidynių cikle.

Čekijos rinktinė apskritai išgyvena didžiausią pakilimą nuo tada, kai iširo Čekoslovakijos valstybė. Pirmas ryškus pasiekimas buvo 2015 metų Europos pirmenybėse užimta septintoji vieta. 2015-ųjų vasarą čekai tik juokavo apie galimybę iškovoti kelialapį į Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių atrankos varžybas, bet Europos pirmenybių aštuntfinalyje sensacingai sutriuškino Kroatijos rinktinę ir prasibrovė į geriausių žemyno komandų aštuonetą.

Tiesa, po to Čekijos rinktinė truputį atsitraukė ir per 2017 metų Europos pirmenybes net nepateko į atkrintamąsias varžybas. Galutinėje lentelėje čekai užėmė 20-ąją vietą.

Tačiau per 2019 metų pasaulio pirmenybes krepšinio visuomenė vėl garsiai kalbėjo apie Tomašą Satoransky ir jo bendražygius. Be kitos ryškios žvaigždės Jano Vesely žaidusi Čekijos komanda užpernai Kinijos arenose pasiuntė į nokautą Turkijos bei Brazilijos rinktines ir užėmė šeštąją vietą.

Čekų žygdarbių atsargos neišseko ir po pasaulio pirmenybių. Priešingai, didžiausią žygdarbį Čekijos krepšininkai atliko šių metų vasaros pradžioje per Tokijo olimpinių žaidynių atrankos turnyrą, kuris vyko Kanados mieste Viktorijoje.

Ten čekai beviltiškai pralaimėjo pirmąsias rungtynes Turkijos rinktinei, tik per plauką nugalėjo Urugvajaus komandą, bet stebuklingai atgimė atrankos turnyro pusfinalyje žaisdami su šeimininkais. Čekijos krepšininkai dramatiškame mūšyje per pratęsimą palaužė iš NBA krepšininkų sudarytą ir savo sėkme neabejojusią Kanados rinktinę 103:101. Atrankos turnyro finale čekai ne mažiau sensacingai sutriuškino Graikijos rinktinę 97:72 ir gavo kelialapį į olimpinį Tokijų.

Nors Tokijo žaidynėse Čekijos rinktinė užėmė tik devintąją vietą, tai nebebuvo svarbu. Vien galimybė pasinerti į olimpinį sūkurį bet kuriam Čekijos krepšininkui buvo didžiausios karjeros svajonės išsipildymas. O kovoti dėl vietos olimpiniame ketvirtfinalyje buvo beveik neįmanoma. Per Tokijo žaidynes čekai žaidė vienoje grupėje su būsimomis finalininkėmis JAV ir Prancūzijos rinktinėmis. Jų įveikti nepavyko, bet Čekijos komanda be pergalių neliko – ji nugalėjo Irano rinktinę.

Dvi lietuvių pergalės

Lietuvos ir Čekijos rinktinės susitinka antrame iš eilės atrankos turnyre. Šios komandos vienoje grupėje neseniai žaidė per Europos pirmenybių atrankos varžybas. Tiesa, tuomet Čekijos krepšininkų neslėgė atsakomybė dėl rezultatų. Praha bus viena iš 2022 metų Europos pirmenybių šeimininkių, todėl čekams nereikėjo kovoti dėl kelialapio. Jiems atrankos turnyras buvo tik repeticija prieš kitas oficialias varžybas.

Lietuviams pernai ir šių metų pradžioje pavyko laimėti abejas rungtynes. Praėjusių metų vasarį mūsų šalies rinktinė nugalėjo 97:89 (E.Bendžius 26, L.Birutis 17, A.Butkevičius 11/ V.Hrubanas 26, P.Auda 16, J.Bohačikas 11), šių metų vasarį buvo stipresnė 94:74 (V.Kariniauskas 15, E.Bendžius 14, G.Masiulis 13, T.Dimša 12/ M.Peterka 18, Š.Puršlas ir M.Križas po 12).

Abejos rungtynės vyko Vilniuje. Pirmosios – pagal išankstinį tvarkaraštį, antrosios – dėl pandemijos pakeitus planus ir grupių varžybas surengus „burbuluose“.

Lietuvos rinktinė tame atrankos turnyre laimėjo 4 iš 6 rungtynių ir grupėje užėmė antrąją vietą. Grupės nugalėtoja tapo taip pat 4 pergales iškovojusi Belgijos ekipa.

Čekijos ir Danijos komandos pasiekė po dvi pergales, bet čekai užėmė aukštesnę trečiąją vietą dėl geresnių rezultatų tarpusavio dvikovose su danais.

Trūksta penkių žaidėjų

Čekijos rinktinės pakilimas siejamas su dviem krepšininkais. Pastaraisiais metais šalies krepšinio veidas yra „New Orleans Pelicans“ gynėjas, šeštą sezoną NBA lygoje žaidžiantis Tomašas Satoransky (30, 201) ir ilgametis Stambulo „Fenerbahçe“ vidurio puolėjas, 2017 metų Eurolygos čempionas Janas Vesely (31, 213).

Abi ryškiausios žvaigždės klubų sezono viduryje padėti Čekijos rinktinei negali. Tiesa, Čekijos krepšinio federacija prieš šį atrankos langą buvo preliminariai susitarusi su J.Vesely, bet galiausiai jo neišleido „Fenerbahçe“ klubas, kuris jau antradienį žais Turkijos lygos rungtynes.

Per šį atrankos langą čekams trūksta dar dviejų aukštaūgių Ondrejaus Balvino (29, 217) ir Patriko Audos (32, 206). Jiedu žaidžia Japonijos klubuose, o dėl pandemijos atkeliauti iš Tolimųjų Rytų būtų pernelyg keblu. Didžiausia kliūtis – reikalavimas izoliuotis grįžus į Japoniją.

Palyginti su šįmete olimpine komanda per šį atrankos langą čekams trūksta dar vieno žaidėjo – natūralizuoto amerikiečio Blake‘o Schilbo (38, 199).

Tačiau ilgametis Čekijos rinktinės treneris izraelietis Ronenas Ginzburgas sulaukė kitų septynių olimpiečių. Kovoti su lietuviais pasiruošę Lukašas Palyza (32, 203, „Nymburk“), Tomašas Vyoralas (29, 190, „Pardubice“), Jakubas Širina (34, 186, „Opava“), Martinas Peterka (26, 203, Braunšveigo „Löwen“, Vokietija), Jaromiras Bohačikas (29, 197, Strasbūro SIG, Prancūzija), Ondrejus Sehnalas (24, 190, Braunšveigo „Löwen“, Vokietija) ir Davidas Jelinekas (31, 195, „Andorra“, Ispanija).

Prie šių krepšininkų prisidėjo Petras Bohačikas (36, 205, Ostravos NH), Ondrejus Hustakas (18, 211, „Brno“), Lubošas Kovaras (21, 204, „Nymburk“), Tomašas Kyzlinkas (28, 198, Prahos USK) ir Šimonas Puršlas (24, 203, „Brno“).

Varžovų dovanų nesitiki

Priešingai nei Lietuvos rinktinė, Čekijos komanda pirmąsias šio atrankos turnyro rungtynes pralaimėjo. Penktadienį čekai žaidė Sarajeve ir pripažino Bosnijos ir Hercegovinos krepšininkų pranašumą 90:97.

Pusę rungtynių svečiams viskas ėjosi kaip per sviestą – po dviejų kėlinių Čekijos rinktinė pirmavo 56:44. Tačiau per pertrauką bosnių treneris Vedranas Bosničius paaiškino savo krepšininkams, ką jie daro negerai, ir kitus du kėlinius šeimininkų pranašumas nekėlė abejonių.

Nors labiausiai patyręs (pagal stipriose užsienio lygose praleistus metus) čekų krepšininkas D.Jelinekas penktadienį pelnė net 31 tašką, to neužteko. Varžovai nubraukė ir O.Sehnalo (16 taškų), M.Peterkos (14), T.Kyzlinko (13), J.Bohačiko (10) bei kitų Čekijos krepšininkų pastangas.

„Tai – ne pasaulio pabaiga. Daug stiprių komandų pralaimėjo Sarajeve, – guodėsi treneris R.Ginzburgas. – Tačiau mes privalome žaisti geriau“.

Antras pralaimėjimas Čekijos rinktinę įspaustų į kampą. Tiesa, į antrąjį atrankos etapą pateks net trys iš keturių komandų, o aiški grupės autsaiderė yra Bulgarijos rinktinė. Tačiau kitame etape bus įskaityti pirmojo etapo taškai, todėl kiekvienos rungtynės yra labai svarbios.

„Lietuva popieriuje dar stipresnė negu Bosnija ir Hercegovina. Kita vertus, žaisti prieš Lietuvą, kurioje krepšinis yra lyg religija – kiekvieno krepšininko svajonė“, – prieš Opavoje vyksiančią dvikovą pabrėžė Čekijos krepšinio federacijos interneto svetainė, neabejojusi, kad nekasdienis nusiteikimas gali tapti svarbiu Čekijos rinktinės ginklu.

„Žaisti su tokiais varžovais – milžiniškas iššūkis. Nemanau, kad lietuviai mus nuvertins, todėl privalėsime kovoti su dviguba energija“, – tvirtino Čekijos rinktinės krepšininkas T.Kyzlinkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.