EUROLYGA 2023

Dėl nepatogių „Žalgirio“ situacijų – negailestingi krepšinio specialisto kirčiai M. Schilleriui ir FIBA organizacijai

Kauno „Žalgirio“ sezono startas Eurolygoje buvo tiesiog tragiškas – devyni pralaimėjimai ir jokios dvasios žaidime. Tačiau kaip Kauno klubo vadovas Paulius Motiejūnas sako, didžiausią sezono klaidą pakeitęs „Žalgiris“ pradėjo rodyti atsigavimo ženklus. 

Negailestingi krepšinio specialisto kirčiai M. Schilleriui ir FIBA organizacijai<br> lrytas.lt montažas.
Negailestingi krepšinio specialisto kirčiai M. Schilleriui ir FIBA organizacijai<br> lrytas.lt montažas.
Negailestingi krepšinio specialisto kirčiai M. Schilleriui ir FIBA organizacijai<br>Zalgiris.lt nuotr.
Negailestingi krepšinio specialisto kirčiai M. Schilleriui ir FIBA organizacijai<br>Zalgiris.lt nuotr.
Negailestingi krepšinio specialisto kirčiai M. Schilleriui ir FIBA organizacijai<br>M.Patašiaus nuotr.
Negailestingi krepšinio specialisto kirčiai M. Schilleriui ir FIBA organizacijai<br>M.Patašiaus nuotr.
Negailestingi krepšinio specialisto kirčiai M. Schilleriui ir FIBA organizacijai<br>G. Bitvinsko nuotr.
Negailestingi krepšinio specialisto kirčiai M. Schilleriui ir FIBA organizacijai<br>G. Bitvinsko nuotr.
Negailestingi krepšinio specialisto kirčiai M. Schilleriui ir FIBA organizacijai
Negailestingi krepšinio specialisto kirčiai M. Schilleriui ir FIBA organizacijai
Negailestingi krepšinio specialisto kirčiai M. Schilleriui ir FIBA organizacijai
Negailestingi krepšinio specialisto kirčiai M. Schilleriui ir FIBA organizacijai
Negailestingi krepšinio specialisto kirčiai M. Schilleriui ir FIBA organizacijai<br>G.Šiuparys
Negailestingi krepšinio specialisto kirčiai M. Schilleriui ir FIBA organizacijai<br>G.Šiuparys
Negailestingi krepšinio specialisto kirčiai M. Schilleriui ir FIBA organizacijai
Negailestingi krepšinio specialisto kirčiai M. Schilleriui ir FIBA organizacijai
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2021-12-02 10:57

Ir jeigu P.Motiejūnas sprendimą Šarūną Jasikevičių pakeitusį austrą Martiną Schillerį pasilikti ir po vasaros atvirai vadina didžiausia savo klaida, Linas Šalkus negaili dar kartesnių žodžių: „Schilleris... net nežinau kur tiktų pastovėti, Lietuvos moterų lygoje nelabai tiktų.“

Tačiau atleistą M.Schillerį pakeitus 54-erių slovėnui Jure Zdovcui krepšinio specialistas įžvelgia teigiamų poslinkių į priekį, o dabar tikisi dar daugiau. Kai naujojo Lietuvos rinktinės trenerio Kazio Maksvyčio komanda 2023 metų pasaulio krepšinio čempionato atrankoje skynė dvi pergales (89:69 prieš Bulgariją ir 74:66 prieš Čekiją), vieni žalgiriečiai vartė J.Zdovco užduočių knygeles, kiti ilsino ir taip ties riba esančius kūnus. Nė vienas jų neatvyko į rinktinę, nors K.Maksvytis dar prieš FIBA langą tikėjosi pamatyti ir Luką Lekavičių, ir Edgarą Ulanovą.

L.Šalkus dėl tokios situacijos negaili kritikos, tačiau buvęs Vilniaus "Sakalų" vairininkas strėles leido į FIBA organizaciją, o ne pailsinti žaidėjus norėjusį "Žalgirį".

„Dabar juokinga yra. Kiekvienas sėdi savo darže ir sprendžia savo reikalus. Aš puikiai suprantu, kad visi nori, jog „Žalgirio“ žaidėjai prisidėtų prie rinktinės. Bet šnekėkim tiesiai, tie langai yra visiška nesąmonė. Jeigu amerikiečiai turi žaisti su Kuba ir vos laimi rungtynes  – tai yra absurdų absurdas. Tokių žioplių, kaip sėdinčių FIBA organizacijoje, aš nesu matęs. Vieni žaidžia dabar, o kiti važiuos į pasaulio čempionatą“, – daugelio itin kritikuojamą FIBA sistemą pliekė L.Šalkus.

Tačiau net ir tokioje situacijoje galima rasti šviesos žiburį ir būtent čia žvilgsniai krypsta į "Žalgirį". Pasak L.Šalkaus,  rinktinių langas buvo gera proga J.Zdovcui dar geriau priprasti prie komandos, o žaidėjų išleidimas būtų galėjęs kainuoti ne tik reikiamų treniruočių stoką, bet ir žaidėjų sveikatą.

„Žalgiriui“ dabar esant tokioj situacijoj, kai atėjo naujas treneris, pasikeitė keli žaidėjai, tai norisi suklijuoti visą komandą. Turim vieną komandą Eurolygoje ir norim gerų rezultatų. Eurolygoje rungtynės vyksta kiekvieną savaitę, o langą padaro, sužaidi ir viso gero. Dabar neduok Dieve E.Ulanovas, Mantas Kalnietis ar L.Lekavičius gautų traumą. Taip, rinktinėj trūksta žmonių ir suprantu, kad „Žalgiris“ turėtų padėti, bet iš kitos pusės aš suprantu ir „Žalgirio“ organizaciją“, – kalbėjo L.Šalkus.

Treneris taip pat atkreipė dėmesį į susidariusią padėtį tarp Turkijos krepšinio federacijos ir „Barcelona“ klubo, kai katalonai nusprendė neišleisti Sertaco Sanli į atrankos langą.

„Dėl šių langų nukenčia ir rinktinės, ir klubai. Dabar puikus pavyzdys: Š.Jasikevičius neišleidžia į rinktinę S.Sanli ir dabar iškart skamba varpai „kodėl Brandoną Daviesą išleido į Ugandos rinktinę, o S.Sanli – ne“. Čia FIBA kažką ne savo vietoje veikia, nelabai aš suprantu, kodėl jie negali kažkaip tai elgtis padoriau, daryti ne tuos langus“, – priekaištų FIBA organizacijai negailėjo krepšinio specialistas.

L.Šalkus taip pat išreiškė nepasitenkinimą, jog dėl tokios sistemos į pagrindinius čempionatų etapus papuola ne galingiausios rinktinės.

„Sugalvok tu man dar taip daryti tokią nesąmonę, kuri niekam netinka ir nenoriu įžeisti, bet žaidžia tikrai ne pagrindiniai žaidėjai. O pažiūrėkim kai turėdavom rinktinės pasiruošimus vasarą, kokius gražius turnyrus turėjom vasarą, kokios stiprios komandos buvo. O dabar žiūrim Lietuva ir kitos stiprios komandos nepapuola, o laipteliu žemiau esančios rinktinės papuola. Aišku dabar tą krepšinį visi moka žaisti. Pažiūrėkit ką belgai išdarinėja ir čekai olimpiadoje pabuvojo“, – savo nuomonę dėstė specialistas.

Pasak L.Šalkaus laimėtojo šioje situacijoje nėra, nes kenčia krepšinio produktas, o „Žalgiriui“ prie jo lygio neleidžia prisidėti ir kitos aplinkybės.

„Ir nebus čia gerai. Ar nukentės rinktinės treneris, kuris nori, kad būtų geriausi žaidėjai, ar nukentės klubai, Lietuvoje ypač „Žalgiris“. Jeigu jie būtų pirmoje vietoje, neabejoju, kad išleistų žaidėjus, bet kai nėra, tai tokia situacija ir gaunasi. Dėl to labai gaila, nes nuo to nukenčia krepšinis“, – situaciją aiškino treneris.

Pačių žalgiriečių ketvirtadienį namuose laukia Eurolygos dvikova su Vitorijos „Baskonia“ ekipa. L.Šalkus Kauno ekipos šansus vertina teigiamai ir nesureikšmindamas praėjusių Eurolygos rungtynių džiaugiasi sparčiai gerėjančiu „Žalgirio“ žaidimu.

„Aš manau yra tikimybė laimėti ir gana nemaža. Nežiūrėkim į paskutines rungtynes prieš „Barcelona“. „Barcelona“ yra „Barcelona“. Bet ir taip „Žalgiris“ neblogai tą pradžią pradėjo, bet paskui viskas stojosi į savo vietas, vis tiek yra meistriškumas. Mėgstame kalbėti apie pinigus, aišku nors ne jie žaidžia, bet meistriškumas tikrai yra kitoks.

Ką „Žalgiris“ padarė per paskutines rungtynes su „Fenerbahce“ ir „Panathinaikos“ tai tikrai smagu ir džiaugiuosi. Pradžioj buvau kritiškas ir sakykime kritiką pasiteisino. Gali žmonės sakyti, kad Šalkus nesupranta to krepšinio, bet ne šaškėm žaidžiau“, – vienintelės Lietuvos Eurolygos komandos žaidimu džiaugėsi specialistas.

Specialistas lrytas.lt portalui teigė, kad pagrindinė rezultatų gerėjimo priežastis – naujas treneris. Tačiau norint pamatyti rezultatus būtina duoti laiko.

„Matome atleido M.Schillerį, Emannuelį Mudiay ir dabar tie rezultatai yra. Kiekvienam treneriui reikia laiko. Nebus taip, kad pastatai naują trenerį ir viskas iš karto apsiverčia. Gali statyti kokį nori trenerį, vis tiek reikės laiko“, – kalbėjo specialistas.

Lapkričio 18-tą dieną surengtoje spaudos konferencijoje Kauno „Žalgirio“ vadovas pareiškė, kad didžiausia šio sezono klaida – Martinas Schilleris. L.Šalkus su tokia vadovo nuomonė pilnai sutinka, o pats pažėrė dar papildomos kritikos buvusiam „Žalgirio“ strategui.

„Bet manau čia didžiausia „Žalgirio“ klaida buvo padaryta su M.Schilleriu. Kai pasižiūri iš šalies, čia negali būti paglostymų Eurolygoje. Pažiūrėkite kokie treneriai yra emocionalūs, užvedantys. O Schilleris... net nežinau kur tiktų pastovėti, Lietuvos moterų lygoje nelabai tiktų.

Man gali sakyti, kad jis buvo geras toje NBA G lygoje, bet ten yra šou, o šou Eurolygoje netinka. Tie žaidėjai atvažiavę iš Amerikos pamato, kas yra Eurolyga“, – aštriai apie M.Schillerį atsiliepė specialistas. Buvęs „Sakalų“ treneris pareiškė ko trūko komandai ir priminė, kad norint įvertinti dabartinio trenerio rezultatus reikai dar palaukti.

„Tai aš manau, „Žalgiriui“ paprasčiausiai reikėjo griežtesnės rankos, reikėjo kažkokio rimtesnio trenerio. Jure Zdovcas kaip žaidėjas buvo geras ir Eurolygos komandą yra treniravęs, bet laiko reikia, o tada pamatysime kas bus“, – apie trenerio situaciją kalbėjo L.Šalkus.

Kauno „Žalgiris“ Eurolygos sezoną pradėjo devyniais pralaimėjimas, tačiau atsigavę kauniečiai savo santykį po 12 turų yra pagerinę. Visgi su 2-ejomis pergalėmis „Žalgirio“ krepšininkai užima paskutinę – 18 vietą Eurolygoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.