EUROLYGA 2023

Eurolygos lietuviai: A. Milaknio gynybos įgūdžiai, brangi R. Jokubaičio klaida ir niūrus „Zenit“ dueto vakaras

Eurolygos tryliktajame ture Kauno „Žalgiriui“ kovojant dėl trečiosios pergalės svarbiausiu metu komandos lyderis buvo Lukas Lekavičius. Tačiau pergalės nebūtų ir be svarbaus Artūro Milaknio, Edgaro Ulanovo, Mareko Blaževičiaus, Manto Kalniečio bei trumpai žaidusio Regimanto Minioto indėlio.

Artūras Milaknis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Artūras Milaknis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Rokas Jokubaitis.<br>Barca Basket nuotr.
Rokas Jokubaitis.<br>Barca Basket nuotr.
M.Grigonis.<br>CSKA instagramo nuotr.
M.Grigonis.<br>CSKA instagramo nuotr.
Marekas Blaževičius<br>M.Patašiaus nuotr.
Marekas Blaževičius<br>M.Patašiaus nuotr.
M.Kalnietis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
M.Kalnietis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Donatas Motiejūnas.<br>Manuel Vitali/As Monaco Basket twitter nuotr.
Donatas Motiejūnas.<br>Manuel Vitali/As Monaco Basket twitter nuotr.
Lukas Lekavičius.<br>G. Bitvinsko nuotr.
Lukas Lekavičius.<br>G. Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Dec 4, 2021, 9:50 AM

Marius Grigonis daug padarė, kad šiame ture laimėtų Maskvos CSKA.

Tuo tarpu Rokas Jokubaitis vos neišleido iš rankų „Barcelona“ pergalės, o Sankt Peterburgo „Zenit“ lietuvių duetas nenuveikė visai nieko.

Lukas Lekavičius

6-ąją min. į aikštę įleistas gynėjas iš pradžių atrodė apsiblausęs, bet antrojo kėlinio pradžioje pataikė tritaškį ir nuo tada rungtyniavo beveik pavyzdingai. Jis nežaidė labai agresyviai, bet žaidė racionaliai, tiksliai ir ypač gerai pastebėdavo, kai atsidengdavo J.Nebo. „Žalgirio“ gynėjas aktyvumo ir agresyvumo lygį padidino ketvirtojo kėlinio antroje pusėje, kai Kauno komandai pradėjo svilti padai. Varžovams išlyginus rezultatą, du paeiliui L.Lekavičiaus dvitaškiai iš vidutinio nuotolio sugrąžino šeimininkams pranašumą, o po to jis pataikė keturis iš eilės baudos metimus (ketvirtojo kėlinio antroje pusėje L.Lekavičius pelnė 8 iš eilės komandos taškus). Tiesa, jis apsunkino „Žalgirio“ padėtį, kai likus 20 sek. prarado kamuolį, bet „Baskonia“ tuo nepasinaudojo.

L.Lekavičius žaidė 26 min., pelnė 13 taškų (3/5 dvitaškių, 1/2 tritaškių, 4/4 baudų), atliko 9 rezultatyvius perdavimus, išprovokavo 5 pražangas ir 3 kartus suklydo.

„Žalgiris“ (3-10) namie, stebint 7335 žiūrovams, nugalėjo „Baskonia“ (4-9) komandą 72:68. „Žalgiris“ beveik visą laiką pirmavo, o „Baskonia“ tik dukart išsiveržė į priekį vieno taško skirtumu (antrajame kėlinyje) ir dukart išlygino rezultatą (po pirmosios antrojo kėlinio atakos ir ketvirtojo kėlinio viduryje).

Trečiąją pergalę iškovojęs „Žalgiris“ pavijo „Panathinaikos“ ir su Atėnų komanda dalijasi paskutinę vietą. Du austsaiderius vos vienu tašku lenkia „Baskonia“ ir „Fenerbahce“.

Marius Grigonis

M.Grigonis į aikštę buvo įleistas, kaip paprastai, pirmojo kėlinio viduryje, bet pakeitė ne A.Švedą, kurį dažniausiai keisdavo praėjusiose rungtynėse. CSKA gynėjas žaidė ramiai ir tiksliai, retai imdavosi individualių veiksmų, bet buvo patikima komandos puolimo jungiamoji grandis. Jis akimirksniu pastebėdavo geriausią atakos tęsinį, o jei būdavo gera galimybė mesti, tą darydavo nedvejodamas. M.Grigonis, kaip ir kiti „armiečiai“, daugiau improvizavo po pertraukos, kai nugalėtojai nekėlė abejonių ir visi laukė finalo sirenos.

M.Grigonis žaidė 18,5 min., pelnė 9 taškus (3/4 dvitaškių, 1/2 tritaškių) ir atliko 4 rezultatyvius perdavimus.

CSKA (8-5) namie įtikinamai nugalėjo „Panathinaikos“ (3-10) komandą 97:77. Maskviečiai trumpai pabuksavo tik pirmosiomis minutėmis, tačiau jau nuo pirmojo kėlinio vidurio lėtai, bet užtikrintai didino persvarą.

Maskvos komanda bus kita „Žalgirio“ varžovė. Rungtynės vyks penktadienį (gruodžio 10 d.) Kaune.

Mantas Kalnietis

„Žalgirio“ starto penketo įžaidėjas rungtynes pradėjo skubotu tolimu metimu ir jau antrąją minutę gavo antrą pražangą. Tačiau treneris J.Zdovcas krepšininko nepakeitė. M.Kalnietis dažniausiai gerai pastebėdavo atsidengusius komandos draugus, bet kai kurie jo veiksmai buvo avantiūriški. Avantiūrizmo dalis dar padidėjo trečiajame kėlinyje, kuriame M.Kalnietis labai dažnai žaidė individualiai. Nors kelis sprendimai pasiteisino, būtent tuo metu „Baskonia“ pradėjo didžiausią savo spurtą 9:0.

M.Kalnietis žaidė 14 min., pelnė 10 taškų (2/5 dvitaškių, 2/3 tritaškių) ir atliko 5 perdavimus.

Artūras Milaknis

A.Milaknis trečią kartą šį sezoną pateko į starto penketą, bet pirmajame kėlinyje įsiminė nebent tolimu metimu, po kurio kamuolys nelietė lanko, ir dviem pražangomis, kurios nesukliudė varžovams pelnyti taškus (2+1). Vis dėlto jau pirmajame kėlinyje „Žalgirio“ gynėjas neblogai spaudė R.Giedraitį, o antrajame kėlinyje varžovų lyderį supančiojo dar tvirčiau. Prieš pat pertrauką A.Milaknis pelnė ir pirmuosius savo taškus. Antroje rungtynių pusėje žalgirietis irgi labiau pasižymėjo gindamasis. Nors jis pataikė dar vieną tritaškį, porą kartų neįmetė iš gerų padėčių.

A.Milaknis žaidė 21 min., pelnė 6 taškus (0/1 dvitaškio, 2/5 tritaškių) ir prasižengė 3 kartus.

Edgaras Ulanovas

„Žalgirio“ puolėjas į aikštę įėjo 7-ąją min. E.Ulanovas pasitelkė ypatingą pojūtį atsidurti ten, kur jo reikia labiausiai ir labai padėjo komandai suderinant puolimo veiksmus. Jis varžovams iš panosės pagriebė kelis kamuolius, atliko atakas paaštrinusius perdavimus, pirmajame kėlinyje pats dukart įmetė į krepšį. Tiesa, pirmoje rungtynių pusėje nuolat karščiausiuose taškuose atsidurdavęs puolėjas po pertraukos nebuvo aktyvus.

E.Ulanovas žaidė 21 min., pelnė 5 taškus (2/3 dvitaškių, 1/1 baudos) ir atkovojo 8 kamuolius.

Marekas Blaževičius

Vidurio puolėjas į aikštę buvo įleistas 7-ąją min. Jaunasis žalgirietis gerai užsiimdavo padėtį varžovų baudos aikštelėje ir dukart laiku kyštelėjo ranką taisydamas netaiklius komandos draugų metimus, nedarė didelių pozicinių klaidų savo aikštės pusėje. Kaip ir praėjusiose rungtynėse, M.Blaževičius aktyviausiai žaidė pirmajame kėlinyje.

M.Blaževičius žaidė 11,5 min., pelnė 8 taškus (3/5 dvitaškių, 2/2 baudų) ir atkovojo 3 kamuolius (visus 3 – po varžovų krepšiu).

Rokas Jokubaitis

Pirmojo kėlinio viduryje į aikštę įleistas gynėjas jau po kelių sekundžių įsiveržė į varžovų baudos aikštelę ir pelnė pirmuosius taškus. Vėliau jis ne kartą suko ratus baudos aikštelėje ar jos prieigose, bet komandos draugai nebuvo pasiruošę priimti kamuolį. Vis dėlto kieta varžovų gynyba išmušė R.Jokubaitį iš vėžių ir po pertraukos jis dažnai balansavo ties klaidos riba. Iš pradžių du jo perdavimai buvo truputį netikslūs, o ketvirtojo kėlinio paskutinę minutę, „Barcelona“ pirmaujant dviem taškais, lietuvis prarado kamuolį ir klaida pasinaudoję varžovai išlygino rezultatą. Paskutinę pratęsimo minutę R.Jokubaitis pataikė sudėtingą dvitaškį su V.Micičiaus pražanga, bet iki pratęsimo pabaigos likus 10 sek. suklydo išmesdamas kamuolį iš užribio. „Mėlynų-granatinių“ laimei, tuo metu jie jau pirmavo 4 taškais.

R.Jokubaitis žaidė 22 min., pelnė 9 taškus (2/5 dvitaškių, 1/2 tritaškių, 2/3 baudų), atliko 4 rezultatyvius perdavimus, išprovokavo 4 pražangas, 3 kartus suklydo ir 3 kartus prasižengė.

Praėjusio sezono Eurolygos finalininkų dvikovoje „Barcelona“ (11-2) išvykoje, stebint 15 tūkst. žiūrovų, per pratęsimą palaužė čempiono vardą ginantį „Anadolu Efes“ (6-7) klubą 95:93. „Barça“ pavijo kelis kartus dviženkliu skirtumu pirmavusius varžovus, bet ketvirtojo kėlinio paskutinę minutę pati iššvaistė 5 taškų persvarą. Vis dėlto per pratęsimą „mėlyni-granatniai“ klydo rečiau.

Tadas Sedekerskis

Pirmuosius rungtynių taškus pelnė T.Sedekerskio dengiamas T.Cavanaugh. Tuo tarpu pats „Baskonia“ puolėjas pirmoje jo komandos atakoje neįmetė iš toli, o pirmojo kėlinio pirmoje pusėje netaiklūs buvo visi trys jo metimai. Kauniečių krepšį T.Sedekerskis atrišo tik po pertraukos, bet trečiajame kėlinyje tapo „Baskonia“ puolimo lyderiu ir per trumpą tarpsnį surinko 7 taškus.

T.Sedekerskis žaidė 17 min., pelnė 7 taškus (2/3 dvitaškių, 1/4 tritaškių) ir atkovojo 5 kamuolius.

Donatas Motiejūnas

D.Motiejūnas iki šio turo buvo vienintelis „Monaco“ žaidėjas, visas rungtynes pradėjęs starto penkete, tačiau ketvirtadienį užleido vietą D.Hallui. Lietuvis nuo suolo pakilo tik 9-ąją minutę ir labai energingai žaidė tiek puldamas, tiek gindamasis. Antrojo kėlinio pradžioje jis per kelias atakas laimėjo dvikovą baudos aikštelėje, pataikė tritaškį, atliko du puikius perdavimus, šoko iš užribio traukti beveik beviltišką kamuolį, bet labai greitai prasižengė du kartus. Nors lietuvio energija tryško ir po pertraukos, trečiojo kėlinio pabaigoje ir ketvirtojo kėlinio pradžioje jis dažniausiai mėtė iš sunkių padėčių, o savo pusėje nesustabdė J.Vesely.

D.Motiejūnas žaidė 12 min., pelnė 7 taškus (1/4 dvitaškių, 1/2 tritaškių, 2/2 baudų), atkovojo 2 kamuolius ir prasižengė 3 kartus. Puolėjas žaidė trumpiausiai šį sezoną.

„Monaco“ (5-8) permainingose rungtynėse išvykoje pralaimėjo „Fenerbahçe“ (4-9) klubui 86:96. Monako komanda patyrė ketvirtąjį iš eilės pralaimėjimą ir tęsia šiuo metu ilgiausią nesėkmių virtinę.

Rokas Giedraitis

„Baskonia“ starto penketo puolėjas antras iš eilės rungtynes žaidė daug žemiau galimybių. Kaune jis nuo pirmųjų minučių bandydavo veržtis, bet beveik visi keliai būdavo užtverti. Tai nesumažino ūpo žaisti agresyviai, bet daugumą metimų R.Giedraitis atliko iš sudėtingų padėčių ir iki pertraukos pataikė tik 2 iš 7 metimų. Dvi išimtys buvo galingas prasiveržimas, pasibaigęs dvitaškiu su A.Milaknio pražanga ir staigus tolimas metimas. Po pertraukos R.Giedraitis ištirpo Kauno komandos gynyboje ir nė karto nebemetė į krepšį.

R.Giedraitis žaidė 33,5 min., pelnė 6 taškus (1/4 dvitaškių, 1/3 tritaškių, 1/1 baudos) ir atkovojo 4 kamuolius.

Regimantas Miniotas

Treneris J.Zdovcas trečiojo kėlinio viduryje įleido į aikštę R.Miniotą, kad jis pristabdytų įsismaginusį T.Sedekerskį. Vitorijos komandos lietuvis nuo tada taškų nepelnė, o pats R.Miniotas trečiojo kėlinio pabaigoje pelnė pirmuosius savo taškus Eurolygoje (nieko stebėtino, kad po L.Lekavičiaus perdavimo).

R.Miniotas žaidė 5,5 min. ir pelnė 2 taškus (1/1 dvitaškio).

Artūras Gudaitis

„Zenit“ starto penketo vidurio puolėjas iki pirmosios reklaminės pertraukėlės kamuolį čiupinėjo gal tik kartą, bet jo puikiu perdavimu nepasinaudojo M.Ponitka. Gindamasis lietuvis neatitverdavo O.Kuzmičiaus, šeimininkavusio po „Zenit“ krepšiu ir iki pirmojo kėlinio vidurio pelniusio 9 taškus („Zenit“ tuo metu atsiliko 9:15). Net kai lietuvio ryšiai su komandos draugais pagerėjo, jis turėdavo atakuoti iš sudėtingų padėčių.

A.Gudaitis žaidė 15 min., pelnė 3 taškus (1/3 dvitaškių, 1/2 baudų) ir atkovojo 1 kamuolį.

„Zenit“ (8-5) namie beviltiškai pralaimėjo „Crvena Zvezda“ (5-8) komandai 58:69. Sankt Peterburgo krepšininkai varžovams nesukūrė jokių problemų, o galutinis rezultatas visai neatspindėjo milžiniško svečių iš Belgrado pranašumo.

Mindaugas Kuzminskas

Pirmojo kėlinio pabaigoje nuo suolo pakilęs „Zenit“ puolėjas stengėsi kietai žaisti po varžovų krepšiu – tiek atakuodamas nusisukęs nuo krepšio, tiek kovodamas dėl kamuolio. Tačiau varžovai buvo tam gerai pasiruošę ir M.Kuzminskas iki pertraukos nepataikė nė vieno iš 3 metimų. Tamsų vakarą „vainikavo“ tolimas metimas, kurio M.Kuzminskas trečiajame kėlinyje nepataikė būdamas visai laisvas ir turėdamas marias laiko prisitaikyti.

Puolėjas žaidė 13 min., taškų nepelnė (0/3 dvitaškių, 0/1 tritaškio) ir atkovojo 3 kamuolius.

Savaitės skaičius

3

„Žalgiris“ iškovojo trečiąją pergalę. Kauniečiai visas tris pergales pasiekė savo arenoje žaisdami su komandomis, kurios šiuo metu yra apatiniame lentelės trečdalyje („Panathinaikos“, „Fenerbahce“ ir „Baskonia“).

3

„Barcelona“ trečią kartą šį sezoną žaidė pratęsimą. „Barca“ yra daugiausiai laiko aikštėje praleidusi komanda, bet laimėjo visas trejas pratęstas rungtynes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.