EUROLYGA 2023

Šeštasis „Lietkabelio“ varžovas – katalonišką veidą išsaugojęs „Joventut“

Nors Badalonos „Joventut“ yra vienas labiausiai tituluotų Ispanijos klubų, jau keliolika metų nekovoja dėl aukščiausių vietų šalies pirmenybėse ir nedžiugina savo gerbėjų gerais rezultatais Europos turnyruose. Vis dėlto šį sezoną „Joventut“ pradėjo stipriai ir pirmauja Europos taurės A grupėje.

 Badalonos klubas sėkmingai pradėjo turnyrą.<br> Klubo nuotr.
 Badalonos klubas sėkmingai pradėjo turnyrą.<br> Klubo nuotr.
 Badalonos klubas sėkmingai pradėjo turnyrą.<br> Klubo nuotr.
 Badalonos klubas sėkmingai pradėjo turnyrą.<br> Klubo nuotr.
 Badalonos klubas sėkmingai pradėjo turnyrą.<br> Klubo nuotr.
 Badalonos klubas sėkmingai pradėjo turnyrą.<br> Klubo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 8, 2021, 10:02 AM, atnaujinta Dec 8, 2021, 10:07 AM

Ar šis klubas tikrai vertas būti tarp lyderių, trečiadienį patikrins Panevėžio „Lietkabelis“.

Varžovai – tarp lyderių

Europos taurės turnyre iki pirmosios rinktinių pertraukos buvo sužaistos penkių turų rungtynės. „Lietkabelio“ krepšininkai per jas iškovojo dvi pergales ir A grupėje tarp dešimties komandų užima septintąją vietą.

Panevėžiečiai abi pergales prieš Vroclavo „Śląsk“ ir Trento „Dolomiti Energia“ komandas iškovojo išvykose. Tuo tarpu namie „Lietkabelis“ pralaimėjo ir favoritui Krasnodaro „Lokomotiv“, ir autsaideriui Hamburgo „Towers“.

Dar vienas pralaimėjimas patirtas išvykoje žaidžiant su Belgrado „Partizan“.

Trečiadienį šeštajame ture Panevėžio krepšininkai bandys nutraukti savos aikštės užkeikimą, tačiau užduotis bus sunki – į Lietuvą atvykęs „Joventut“ šį sezoną žygiuoja tvirtai ir Europos taurės A grupėje dalijasi pirmąją vietą su „Lokomotiv“ bei „Partizan“ klubais. Lyderių trijulės sąskaitose yra po keturias pergales.

Badalonos krepšininkai vienintelį kartą suklupo trečiajame ture, kai Serbijos sostinėje vos vienu tašku 67:68 nusileido „Partizan“ ekipai.

Vis dėlto reikia pripažinti, kad rudenį „žaliems-juodiems“ padėjo ir tvarkaraštis. „Joventut“ trejas rungtynes žaidė savo aikštėje, o varžovai buvo panašaus ar žemesnio kalibro komandos.

„Joventut“ gretose per iki šiol žaistas rungtynes labiausiai pasižymėjo šio sezono atradimu tapęs Joelis Parra (13,4 tšk.), milžinišką patirtį sukaupę kroatas Ante Tomičius (12,6 tšk., 6,2 atk.kam., 4,6 rez.perd., 4 išpr.praž.) ir Pau Ribasas (8,8 tšk., 5,3 rez.perd.) bei taip pat gana patyrę, bet elitiniuose klubuose niekada nežaidę slovakas Vladimiras Brodziansky (10,8 tšk.) ir amerikietis Derekas Willisas (7,8 tšk.).

Buvo stipriausias Europoje

„Joventut“ yra vienas labiausiai tituluotų Ispanijos klubų. Tiesa, „žali-juodi“ tik keturis kartus tapo Ispanijos čempionais (1967, 1978, 1991 ir 1992 m.), bet pagal titulų skaičių juos lenkia vos du klubai: kitame lygyje esantys Madrido „Real“ (35) ir „Barcelona“ (19).

Maža to, „Joventut“ yra vienas iš trijų Ispanijos klubų, kuriems pavyko iškovoti stipriausio Europos klubo vardą. Badalonos komanda svarbiausiame žemyno turnyre, kuris tuo metu buvo vadinamas Europos klubų čempionatu, triumfavo 1994 metais. Į viršūnę „žalius-juodus“ tuomet nuvedė treneris Željko Obradovičius.

Badalonos klubo geri laikai baigėsi šio amžiaus pradžioje. Tiesa, pirmajame dešimtmetyje „Joventut“ dar sugebėjo iškovoti ULEB taurę (2008 m., dabar šis turnyras vadinamas Europos taure) ir du sezonus žaidė Eurolygoje (pastarąjį kartą 2008-2009 m.), bet po to kelerius metus visai nedalyvavo žemyno turnyruose ir nusmuko Ispanijos lygos lentelėje.

Nuo 2009 metų Badalonos komanda per 12 sezonų į ACB lygos atkrintamąsias varžybas pateko vos tris kartus (2015, 2019 ir 2021 m.). Klubas išgyveno ir finansinį sunkmetį, kurio metu pagrindiniai „Joventut“ tikslai buvo sumokėti skolas ir neiškristi iš ACB lygos.

Vis dėlto „žali-juodi“ įveikė sunkumus, o išsigelbėti padėjo ir tai, kad komandoje visą laiką žaidė daug katalonų krepšininkų, kurie dėl turtingas tradicijas turinčio klubo neatsisakydavo susiveržti diržus ir kartais atsisakydavo pelningesnių pasiūlymų iš kitur.

Pusė komandos – katalonai

„Joventut“ finansinės galimybės ACB lygos mastais ir dabar nėra didelės, o pusė komandos žaidėjų yra katalonai. Pagal vietinių žaidėjų skaičių (skaičiuojant ne apskritai ispanus, bet tame krašte išugdytus krepšininkus) Ispanijos lygoje su „Joventut“ varžytis gali nebent kita Katalonijos ekipa „Manresa“.

Dabartinėje „Joventut“ sudėtyje ryškiai išsiskiria dviejų buvusių ilgamečių „Barcelona“ krepšininkų pavardės. Kroatas Ante Tomičius (34, 218) ir katalonas Pau Ribasas (34, 196) ilgai vilkėjo „mėlynus-granatinius“ marškinėlius, o 2020 metais „Barça“ vadovybei nusprendus nepratęsti su jais sutarčių, nenorėjo išvykti iš Katalonijos ir priėmė „Joventut“ kvietimą.

Gana turininga buvo ir kito katalono Guillemo Viveso (28, 192) karjera. Šis krepšininkas taip pat žaidė Eurolygoje („Valencia“ ekipoje) ir su P.Ribasu keliuose turnyruose gynė Ispanijos rinktinės garbę (jiedu kartu tapo 2015 m. Europos čempionais; P.Ribaso kolekcijoje yra ir 2019 m. pasaulio pirmenybių aukso medalis). Vis dėlto G.Viveso vaidmuo ne tik rinktinėje, bet ir Valensijos ekipoje buvo nežymus.

Keletas ryškių įrašų yra ir amerikiečio Brandono Paulo (30, 193) biografijoje. Jis trumpai žaidė Eurolygoje ir NBA lygoje, bet šio gynėjo karjerą temdė traumos. Nepaisant sveikatos problemų, B.Paulas šiais metais buvo minimas tarp įdomiausių Ispanijos lygos pirkinių. Jis išties neblogai pradėjo sezoną ir ACB lygoje pelnydavo 10,6 taško, tačiau spalio viduryje iškrito iš rikiuotės dėl dar vienos peties traumos.

Visiems kitiems krepšininkams „Joventut“ yra aukščiausias karjeros taškas. Jie arba yra Badalonos krepšinio auklėtiniai, arba atvyko iš žemesnio rango komandų.

Vietinėms krepšinio mokykloms atstovauja Joelis Parra (21, 201), Josepas Busquetsas (22, 197), Ferranas Bassasas (29, 181), komandos kapitonas Albertas Ventura (29, 191), būdami labai jauni į Badaloną atvyko ir „Joventut“ klube profesionalo karjerą pradėjo latvis Artūras Žagaras (21, 190) ir švedas Simonas Birganderis (24, 209). Anksčiau stipriuose klubuose nebuvo žaidę kiti užsieniečiai: Andresas Felizas (24, 188) iš Dominikonų Respublikos, slovakas Vladimiras Brodziansky (27, 210) ir amerikietis Derekas Willisas (26, 206).

Badalonos krepšininkus ketvirtus metus treniruoja katalonas Carlesas Duranas.

Grįžta traumuoti žaidėjai

„Joventut“ šį sezoną labai gerai pradėjo ne tik Europos taurės varžybas, bet ir Ispanijos pirmenybes. Badalonos krepšininkai laimėjo 7 iš 11 rungtynių ir užima ketvirtąją vietą.

Po praėjusį savaitgalį vykusio 12-ojo turo vienvaldžiu lyderiu tapo 11-ąją pergalę iškovojęs Madrido „Real“. Antra yra „Barcelona“ (10 pergalių), trečiąją vietą užima Lagūnos San Kristobalio „Tenerife“ (8 pergalės).

Po 7 kartus laimėjo Mursijos UCAM, „Valencia“, „Manresa“ ir Las Palmo „Gran Canaria“, bet šios komandos užima žemesnes vietas negu „Joventut“, nes žaidė daugiau rungtynių (vienerios „Joventut“ rungtynės buvo nukeltos).

Badalonos komanda nesėkmes patyrė išvykose žaisdama su Kompostelos Santjago „Obradoiro“, „Gran Canaria“ ir „Valencia“ ekipomis, o namie nesugebėjo įveikti tik „Andorra“ krepšininkų.

„Joventut“ dar nežaidė nei su „Real“, nei su „Barcelona“, tačiau dar rugsėjo mėnesį savo aikštėje nugalėjo Vitorijos „Baskonia“ komandą.

Praėjusį sekmadienį Badalonos krepšininkai priėmė lentelės laimynę UCAM komandą ir ją nugalėjo 83:77 (A.Tomičius 25, F.Bassasas 11, D.Willisas ir J.Parra po 10).

Per šias rungtynes jau buvo registruotas B.Paulas, tačiau jis į aikštę nebuvo įleistas. Užtat „Joventut“ sirgaliai sulaukė kitos geros naujienos – sekmadienį pirmą kartą šį sezoną žaidė F.Bassasas, kuris visą rudenį priešsezoninėje stovykloje patirtą riešo traumą.

Per Ispanijos lygos rungtynes Badalonos komandoje naudingiausiai žaidžia A.Tomičius (14,6 tšk., 5,7 atk.kam., 4,5 išpr.praž.), V.Brodziansky (10,8 tšk.), D.Willisas (10,6 tšk.), G.Vivesas (9,7 tšk., 3,5 rez.perd.) ir P.Ribasas (9,6 tšk.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.