EUROLYGA 2023

„Žalgirio“ penktadienio varžovas – Lietuvos krepšinio sirgalius visada įaudrinantis galingasis CSKA

Kauno „Žalgiris“ laimėjo trejas iš ketverių praėjusių Eurolygos rungtynių ir bando atsispirti nuo lentelės dugno. Tačiau šią savaitę Lietuvos čempionų laukia varžovai, kuriems taip pat pavyko įsibėgėti – penktadienį žalgiriečiai 14-ajame Eurolygos ture savo arenoje susitiks su trejas praėjusias rungtynes laimėjusia Maskvos CSKA komanda.

 A.Milaknis ir S.Antonovas<br>G.Bitvinsko nuotr.
 A.Milaknis ir S.Antonovas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 10, 2021, 8:14 AM

Skirtingose lentelės dalyse

Nors „Žalgiris“ praėjusią savaitę iškovojo trečiąją pergalę, jis dar nepakilo iš paskutinės 18-osios vietos. Tiesa, Kauno komanda pavijo Atėnų „Panathinaikos“ klubą, kurio sąskaitoje taip pat yra trys pergalės.

Du autsaideriai vienu tašku atsilieka nuo Vitorijos „Baskonia“ ir Stambulo „Fenerbahçe“ komandų, dviem taškais – nuo Berlyno ALBA, „Monaco“ ir Belgrado „Crvena Zvezda“ ekipų.

CSKA pavadinimas įrašytas visai kitoje lentelės dalyje. Maskvos krepšininkai per 13 turų iškovojo 8 pergales ir dalijasi ketvirtąją vietą su Milano „Olimpia“ bei Sankt Peterburgo „Zenit“ komandomis.

Geriau žaidžia tik „Barcelona“, Madrido „Real“ (po 11 pergalių) ir Pirėjo „Olympiakos“ (9 pergalės).

„Armiečiai“ pirmajame šio sezono ture pralaimėjo „Olimpia“ komandai, bet po to spalio mėnesį iškovojo keturias iš eilės pergales ir pradėjo minti ant kulnų lyderiams. Tačiau spalio pabaigoje Maskvos komanda pateko į didelę duobę ir pralaimėjo trejas iš eilės rungtynes anaiptol ne pajėgiausiems varžovams Vilerbano ASVEL, „Monaco“ ir „Fenerbahçe“.

CSKA krizė tuo metu buvo labai stipri. Rusijos čempionai tuo metu dukart suklupo ir Vieningoje lygoje, o skaičiuojant abu turnyrus, patyrė penkias iš eilės nesėkmes.

Vis dėlto tamsiausias sezono tarpsnis jau pasimiršta. Tiesa, lapkričio viduryje CSKA nesugebėjo įveikti „Barcelona“ komandos, bet po to laimėjo triskart paeiliui. Pastarosiomis savaitėmis Maskvos krepšininkai nugalėjo „Baskonia“, „Bayern“ ir „Panathinaikos“ ekipas.

Trukdo žaidėjų traumos

Suderinti žaidimą Maskvos komandai trukdo pagrindinių krepšininkų traumos.

Jau per pirmąsias rungtynes kelį susižeidė Nikola Milutinovas, kuris dėl sunkios traumos praleido vos ne pusę praėjusio sezono. CSKA be aukštaūgio serbo turėjo verstis iki lapkričio vidurio.

Spalio viduryje dėl peties traumos iš rikiuotės iškrito Tornikė Šengelija. Iš pradžių netgi buvo skelbiama, kad gruzinas negalės žaisti apie du mėnesius, bet jis į aikštę grįžo jau lapkričio pradžioje. Tačiau lapkričio pabaigoje per Gruzijos rinktinės rungtynes CSKA aukštaūgis patyrė kitą traumą.

Dėl nugaros skausmų beveik visą spalį užribyje liko Marius Grigonis, o dėl nedidelių traumų dvejas rungtynes, tarp jų – praėjusio turo, praleido ir vokietis Johannesas Voigtmannas.

Visi šie krepšininkai yra svarbi trenerio Dimitrio Itoudžio mechanizmo dalis. T.Šengelija pelno 15,1 taško, J.Voigtmannas – 11,4 taško, M.Grigonis – 6,7 taško. N.Milutinovo indėlis šio sezono pradžioje yra nežymus (2,6 tšk.), bet ilgai nežaidusiam serbui kol kas sudėtingą įjungti aukščiausią pavarą.

Be minėtų krepšininkų, CSKA rezultatus labiausiai lemia Eurolygos rezultatyviausių krepšininkų lentelėje ketvirtąją vietą užimantis Willas Clyburnas (16 tšk.), Aleksejus Švedas (10,5 tšk.) ir Iffe Lundbergas (9,2 tšk.).

Naujokų įsigijo nedaug

Maskvos komandai padeda tai, kad dauguma krepšininkų kartu žaidžia ne pirmą sezoną.

Amerikietis Willas Clyburnas (31, 201), gruzinas Tornike Šengelija (30, 206), serbas Nikola Milutinovas (26, 213), vokietis Johannesas Voigtmannas (29, 214), italas Danielis Hackettas (33, 193), amerikietis Joelis Bolomboy (27, 206), danas Iffe Lundbergas (27, 193), rusai Nikita Kurbanovas (35, 202), Semionas Antonovas (32, 202) ir Ivanas Uchovas (26, 193) gerai pažįsta vienas kitą ir žino trenerio Dimitrio Itoudžio reikalavimus.

Prieš šį sezoną CSKA įsigijo vos tris krepšininkus. Komandos naujokai yra buvęs žalgirietis Marius Grigonis (27, 198), Aleksejus Švedas (32, 198, iš „Chimki“) ir Vladimiras Ivlevas (31, 207, iš Krasnodaro „Lokomotiv“).

Sezonui jau prasidėjus, spalio mėnesį, Maskvos komandą papildė amerikietis Kennethas Fariedas (32, 203), bet šis krepšininkas smarkiai nuvilia. Prieš dešimtmetį K.Fariedas buvo laikomas vienu gabiausių JAV krepšininkų ir buvo išrinktas į geriausių NBA naujokų pirmąjį penketą (2012 m.) bei su JAV rinktine tapo 2014 metų pasaulio čempionu. Tačiau po to puolėjo karjeros kreivė nėrė žemyn, o šį sezoną Eurolygoje jis pelno tik 2,3 taško.

Atsilieka nuo trijų komandų

Rusijos lygoje daugkartinis ir nepakeičiamas čempionas CSKA kol kas užima tik ketvirtąją vietą. „Armiečiai“ laimėjo 5 iš 7 rungtynių, o trys pirmaujančios komandos pralaimėjo po vieną kartą.

Kazanės „Uniks“ iškovojo 7 pergales, Saratovo „Avtodor“ – 6, Sankt Peterburgo „Zenit“ – 5. Turnyro tvarkaraštis yra labai padrikas, todėl komandos žaidė nevienodai rungtynių.

CSKA abu pralaimėjimus patyrė lapkričio pradžioje, kai tuščiomis grįžo iš dviejų išvykų. Iš pradžių Maskvos krepšininkai nusileido Talino „Kalev-Cramo“ komandai 56:67, o po kelių dienų pripažino „Uniks“ pranašumą 64:69. Šias dvejas rungtynes maskviečiai žaidė be M.Grigonio.

Praėjusį sekmadienį CSKA įtikinamai nugalėjo Krasnodaro „Lokomotiv“ komandą 88:69 (A.Švedas 17, I.Lundbergas 13, N.Milutinovas 12, M.Grigonis 11).

Per Rusijos lygos rungtynes Maskvos komandoje naudingiausiai žaidžia I.Lundbergas (14 tšk., 3,1 rez.perd.), T.Šengelija (12,4 tšk., 4 rez.perd.), J.Voigtmannas (9,7 tšk., 5,7 atk.kam.) ir N.Milutinovas (9,5 tšk., 7 atk.kam.).

M.Grigonis žaidė dvejas rungtynes, per kurias pelnė 10 (rugsėjo pabaigoje su Zeliona Guros „Zastal“) ir 11 taškų (praėjusį sekmadienį su „Lokomotiv“).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.