EUROLYGA 2023

Eurolygos lietuviai: milžinų dvikovą laimėjęs A. Gudaitis, dvi M. Grigonio pusės ir dingę „Žalgirio“ lyderiai

Eurolygos 16-ajame ture įvyko Lietuvos milžinų dvikova, kurioje geriausias sezono rungtynes sužaidęs Artūras Gudaitis aiškiai pranoko Donatą Motiejūną. Marius Grigonis šventė pergalę prieš savo buvusią komandą Berlyno ALBA, bet jam rungtynės susiklostė keistai: pirmoji pusė – puikiai, antroji – labai blogai.

 A.Gudaitis žaidė naudingai.<br>Klubo nuotr.
 A.Gudaitis žaidė naudingai.<br>Klubo nuotr.
 A.Gudaitis žaidė naudingai.<br>Klubo nuotr.
 A.Gudaitis žaidė naudingai.<br>Klubo nuotr.
M. Girgonis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
M. Girgonis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Žalgiriečiai.<br>G. Bitvinsko nuotr.
Žalgiriečiai.<br>G. Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 17, 2021, 11:26 PM, atnaujinta Dec 18, 2021, 9:31 AM

Penktadienį visos rungtynės labai blogai klostėsi žalgiriečiams Lukui Lekavičiui ir Artūrui Milakniui, kurie prieš dvi dienas buvo rezultatyviausi žaidėjai, bet šiame ture nepelnė nė taško.

Artūras Gudaitis

Teisėjui išmetus kamuolį „Zenit“ vidurio puolėjas laimėjo „lietuvišką“ ginčą su D.Motiejūnu, o po to užtikrintai laimėjo ir visą aukštaūgių dvikovą.

A.Gudaitis gerai užsiimdavo padėtį po varžovų krepšiu ir tiksliai žaidė du prieš du, puikiai stumdėsi svetimoje baudos aikštelėje ir išvalydavo kelią besiveržusiems komandos draugams.

A.Gudaitis labai tvirtai žaidė ir po savo krepšiu. Jie pirmajame kėlinyje varžovai dar bandydavo įkišti nosį į „Zenit“ baudos aikštelę, tai paskui ji tapo A.Gudaičio valdomis. Lietuvis dar ir spėdavo padėti komandos draugams dvigubinti gynybą.

A.Gudaitis žaidė 23,5 min., pelnė 15 taškų (5/7 dvitaškių, 5/6 baudų), atkovojo 7 kamuolius, atliko 3 rezultatyvius perdavimus ir išprovokavo 3 pražangas. A.Gudaitis tik antrą kartą šį sezoną surinko dviženklį taškų skaičių ir pasiekė asmeninį sezono rezultatyvumo rekordą bei pakartojo karjeros rezultatyvių perdavimų rekordą.

„Zenit“ (10-6) išvykoje nugalėjo „Monaco“ (6-10) ekipą 85:74. Sankt Peterburgo komanda galingai pradėjo mačą ir pirmąjį kėlinį laimėjo 31:14, bet Monako krepšininkai antrajame kėlinyje rezultatą išlygino ir po to iki ketvirtojo kėlinio vidurio vyko lygi kova.

Vis dėlto paskutinėmis minutėmis „Zenit“ pavyko vėl žaisti taip pat gerai, kaip rungtynių pradžioje.

Mindaugas Kuzminskas

Priešpaskutinę pirmojo kėlinio minutę į aikštę žengęs „Zenit“ puolėjas pirmą kartą gavęs kamuolį sužingsniavo, bet greitai privertė pamiršti šią klaidą. Pirmoje rungtynių pusėje jis sėkmingai žaidė nusisukęs nuo krepšio ir keliskart pralaužė varžovų gynybą.

Po pertraukos M.Kuzminskas atliko palaikomąjį vaidmenį (tuo metu tritaškius pasakiškai pataikė B.Baronas ir J.Loydas), bet užduotis atliko patikimai, todėl aikštėje praleido daug laiko.

M.Kuzminskas žaidė 24,5 min., pelnė 5 taškus (1/4 dvitaškių, 0/1 tritaškio, 3/4 baudų), išprovokavo 3 pražangas ir prasižengė 3 kartus. Jis šį sezoną ilgiau žaidė tik vieneriose rungtynėse.

Marius Grigonis

Rungtynių pradžioje puolant strigusios CSKA komandos gynėjas jau 4-ąją min. pakeitė A.Švedą ir tučtuojau pradėjo mažinti atsilikimą. M.Grigonis prieš savo buvusią komandą labai agresyviai žaidė ir puldamasis, ir gindamasis.

Jis nuolat draskė varžovų gynybą prasiveržimais, kurie net tada, kai M.Grigonis pats į krepšį nemesdavo, būdavo labai naudingi, nes išsklaidydavo ALBA gretas.

Po pertraukos M.Grigonis į aikštę grįžo tik tada, kai varžovai vėl įgijo persvarą, bet trečiojo kėlinio pabaigoje jį suvystė T.Blattas, o ketvirtojo kėlinio pradžioje kamuolys tiesiog krito iš lietuvio rankų, todėl jis greitai buvo pakeistas.

M.Grigonis žaidė 20,5 min., pelnė 9 taškus (2/3 dvitaškių, 1/2 tritaškių, 2/2 baudų) ir išprovokavo 3 pražangas. Lietuvis visus taškus pelnė per du pirmuosius kėlinius.

CSKA (10-6) išvykoje palaužė ALBA (5-11) komandą 93:90. Labai lygiose rungtynėse skirtumas nė karto nebuvo dviženklis, bet lemiamu metu CSKA pasinaudojo aukštesniu individualiu krepšininkų meistriškumu.

Rokas Jokubaitis

Pirmo kėlinio viduryje į aikštę įleistas R.Jokubaitis užtikrintai vystė „Barcelona“ atakas, o atsiradus galimybei, pats jas ir pabaigdavo. Pirmojo kėlinio pabaigoje dvi iš eilės lietuvio klaidos padėjo varžovams išlyginti rezultatą, bet R.Jokubaitis pasistengė už jas atsilyginti ir antrojo kėlinio pirmoje pusėje pelnė 7 taškus.

Dar du taškus lietuvis pridėjo antrojo kėlinio pabaigoje, bet po pertraukos tikslo nepasiekė nė vienas iš keturių jo metimų.

R.Jokubaitis žaidė beveik 26 min., pelnė 9 taškus (3/5 dvitaškių, 1/3 tritaškių), atkovojo 4 kamuolius, atliko 6 rezultatyvius perdavimus ir 5 kartus suklydo.

„Barcelona“ (14-2) išvykoje nugalėjo „Panathinaikos“ (4-12) klubą 85:82. „Barça“ stipriai pradėjo rungtynes ir pirmavo 10:2, bet po to išsimušė iš vėžių ir antrajame kėlinyje atsiliko dviženkliu skirtumu. Vis dėlto svečiai vėl pakreipė mačo eigą į kitą pusę ir nuo trečiojo kėlinio vidurio visą laiką buvo priekyje.

Marekas Blaževičius

20-mečio vidurio puolėjo žaidimas buvo lyg gaivus vėjo gūsis tvankiame „Žalgirio“ puolime. 8-ąją min. į aikštę įėjęs M.Blaževičius, kaip visada, puldamas žaidė tiksliau negu gindamasis. Jis gerai atsidengdavo, pasinaudodavo susikurtu pranašumu ir gana lengvai pabaigdavo atakas.

Tiesa, ketvirtajame kėlinyje M.Blaževičius dviejose iš eilės atakose susikurtu pranašumu nepasinaudojo.

M.Blaževičius žaidė 10 min. ir pelnė 9 taškus (4/6 dvitaškių, 1/1 baudos). Jis buvo rezultatyviausias „Žalgirio“ žaidėjas.

„Žalgiris“ (3-13) išvykoje pralaimėjo „Uniks“ (10-6) klubui 53:66. Iki trečiojo kėlinio vidurio pirmaujanti komanda keitėsi 13 kartų, o skirtumas nebuvo didesnis negu 4 taškai, po trijų kėlinių rezultatas dar buvo lygus 42:42, bet kauniečiai nesugebėjo atsakyti į ketvirtojo kelinio pradžioje „Uniks“ surengtą spurtą 10:0.

Paskutinę vietą užimantis „Žalgiris“ kitas rungtynes žais gruodžio 22 d. (trečiadienį) namie su ketvirtąją vietą besidalijančia „Olimpia“ (10-6).

Donatas Motiejūnas

D.Motiejūnas neįmetė dviejose pirmosiose „Monaco“ atakose, trečiąją minutę nepataikė iš trijų taškų zonos, o ketvirtąją minutę po pirmojo iš dviejų jo baudos metimų kamuolys net nesiekė lanko...

Pirmuosius taškus lietuvis pelnė 6-ąją min., kai chaotiškoje komandos atakoje po varžovų krepšiu pagavo atsitiktinai atskriejusį kamuolį. Po to jis dar dukart įmetė iš po krepšio, bet ketvirtajame kėlinyje net nebuvo įleistas į aikštę.

D.Motiejūnas žaidė 13,5 min., pelnė 6 taškus (3/8 dvitaškių, 0/1 tritaškio, 0/2 baudų) ir atkovojo 5 kamuolius.

Tadas Sedekerskis

„Baskonia“ starto penketo puolėjas, kaip ir jo komandos draugai, pirmajame kėlinyje tik stebėjo, kaip „Fenerbahce“ atakų viesulas griauna viltis iškovoti pergalę (kėlinio viduryje Vitorijos komanda atsiliko 2:15). Prie pirmojo spurto žymiai prisidėjo ir T.Sedekerskio dengiamas D.Bookeris.

Lietuvis daug geriau žaidė antrojo kėlinio antroje pusėje – gražiu dėjimu pradėjo „Baskonia“ spurtelį, o ir paskui jo veiksmai pridėjo atakoms agresyvumo. Tačiau ginantis D.Bookeris buvo labai didelis galvos skausmas.

T.Sedekerskis žaidė beveik 20 min., pelnė 8 taškus (2/2 dvitaškių, 1/3 tritaškių, 1/2 baudų) ir atkovojo 3 kamuolius.

Košmariškai rungtynes pradėjusi „Baskonia“ (5-11) išvykoje pralaimėjo „Fenerbahçe“ (7-9) klubui 53:75. Vitorijos komanda kelis kartus mažino skirtumą iki vienženklio, bet tai buvo tik trumpi epizodai.

Mantas Kalnietis

„Žalgirio“ starto penketo įžaidėjas pirmosiomis minutėmis dukart nepataikė iš toli, bet įmetė prasiveržęs. Tačiau vėliau jam trūko agresyvumo. Agresyvumo požymių buvo tik trečiojo kėlinio pradžioje, kurį M.Kalnietis pradėjo taikliu tolimu metimu prieš pat atakos laiko sireną. Bet kėlinio pabaigoje jis nesuskaičiavo iki sirenos likusių sekundžių, o nestandartinių sprendimų stoka nekompensavo to, kad M.Kalnietis nedarė didelių klaidų.

Jis žaidė 25,5 min., pelnė 5 taškus (1/3 dvitaškių, 1/3 tritaškių), atliko 5 rezultatyvius perdavimus ir prasižengė 3 kartus.

Edgaras Ulanovas

„Žalgirio“ puolėjas pusiau balionu pelnė pirmuosius rungtynių taškus, pirmajame kėlinyje gerai žaidė vienas prieš vieną, priversdavo varžovus jam skirti padidintą dėmesį ir padėdavo susikurti pranašumą komandos draugams. Pirmajame kėlinyje E.Ulanovas neblogai spaudė M.Hezonją, bet trečiajame kėlinyje žalgiriečio dengiamas „Uniks“ lyderis pataikė tris tritaškius paeiliui. Po pertraukos ir E.Ulanovo sprendimai puolant kėlė nemažų abejonių.

E.Ulanovas žaidė 26,5 min., pelnė 7 taškus (3/5 dvitaškių, 0/2 tritaškių, 1/2 baudų), atkovojo 5 kamuolius ir išprovokavo 3 pražangas.

Rokas Giedraitis

„Baskonia“ ir „Fenerbahçe“ atliko savotiškus mainus. Vienas kitą labai atidžiai prižiūrėję R.Giedraitis, kuris į aikštę buvo įleistas pirmojo kėlinio viduryje, ir jo varžovas M.Guduričius iki pertraukos nepelnė nė taško. Lietuvis net neatliko nė vieno metimo. Puolėjas pirmą kartą į krepšį iš sudėtingos padėties metė ir vienintelius taškus pelnė 25-ąją min., o rungtynių pabaigoje dukart nepataikė iš toli.

R.Giedraitis žaidė 17 min. ir pelnė 2 taškus (1/1 dvitaškio, 0/2 tritaškių). Jis tik antrą kartą šį sezoną, bet antrose rungtynėse paeiliui žaidė mažiau nei 20 minučių.

Artūras Milaknis

Paskutinę pirmo kėlinio minutę į aikštę įėjęs gynėjas iki pertraukos nepataikė nė vieno iš trijų metimų, o antroje rungtynių pusėje nė karto nemetė į krepšį. Tiesa, trečiajame kėlinyje įsibėgėjusį M.Hezonją jis dengė geriau nei E.Ulanovas.

A.Milaknis žaidė 13,5 min. ir taškų nepelnė (0/1 dvitaškio, 0/2 tritaškių).

Lukas Lekavičius

7-ąją min. į aikštę įėjęs „Žalgirio“ įžaidėjas beveik nesiėmė aktyvių veiksmų. Vienintelė išimtis buvo paskutinė pirmojo kėlinio ataka, kurioje jo metimas buvo per silpnas. Ketvirtajame kėlinyje L.Lekavičius abejojo savimi net paprastose situacijose.

Jis žaidė 10 min., nepelnė nė vieno taško (0/1 dvitaškio), neatliko nė vieno perdavimo, neišprovokavo nė vienos pražangos ir nė karto nesuklydo.

Nežaidė

„Žalgirio“ kapitonas Paulius Jankūnas vis dar neatsigavo po lapkričio pradžioje atliktos kelio operacijos (beje, tuo metu buvo tikimasi, kad puolėjas į aikštę grįš po 4-5 savaičių). Regimantui Miniotui ketvirtadienį per treniruotę lūžo dešinysis delnikaulis. „Žalgirio“ aukštaūgis nevyko į Kazanę ir negalės žaisti apie pusantro mėnesio.

Nors susižeidus R.Miniotui į Kauno komandos dvyliktuką buvo grąžintas Karolis Lukošiūnas, treneris J.Zdovcas jo į aikštę neleido.

Turo skaičiai

0

Lukas Lekavičius ir Artūras Milaknis penktadienį nepelnė nė taško. Trečiadienį jie buvo rezultatyviausi praėjusio turo lietuviai: A.Milaknis pelnė 19 taškų, L.Lekavičius – 13 taškų.

53

„Žalgiris“ per rungtynes su „Uniks“ komanda pelnė tik 53 taškus, bet tai nėra blogiausias Kauno komandos sezono rezultatas. Žalgiriečiai į CSKA krepšį įmetė 51 tašką. Lietuvos čempionų puolimas buvo bedantis ir žaidžiant su „Anadolu Efes“ (60 taškų), „Crvena Zvezda“ (61 taškas), „Makabi“ (62 taškai), „Zenit“ (64 taškai).

„Žalgirio“ vidurkis yra tik 70,38 taško, bet jis nėra blogiausias. Dar prasčiau atakuoja „Baskonia“, pelnanti 70,19 taško.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.