EUROLYGA 2023

T. Purlys „SKM Podkaste“: „Negerai, kai trenerio vertinimą apsprendžia vienas metimas“

Pirmuoju „SKM Podkasto“ svečiu 2022 m. tapo krepšinio treneris Tomas Purlys. 44-erių specialistas artėjančią vasarą vadovaus Lietuvos jaunučių (iki 16 metų) rinktinei Europos čempionate.

 Tomas Purlys<br> FIBA com nuotr.
 Tomas Purlys<br> FIBA com nuotr.
 Tomas Purlys<br> FIBA com nuotr.
 Tomas Purlys<br> FIBA com nuotr.
 Tomas Purlys<br> FIBA com nuotr.
 Tomas Purlys<br> FIBA com nuotr.
 Tomas Purlys<br> FIBA com nuotr.
 Tomas Purlys<br> FIBA com nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 6, 2022, 10:26 AM, atnaujinta Jan 6, 2022, 11:15 AM

T. Purlys su įvairaus amžiaus jaunimo komandomis yra net 7 kartus laimėjęs Moksleivių krepšinio lygą (MKL), o Sostinės krepšinio mokykloje (SKM) dirba nuo 2016 m.

„SKM Podkaste“ pašnekovas palietė daug Lietuvos krepšiniui aktualių temų. Viena jų – jaunųjų krepšininkų rengimas.

„Mes, treneriai, daug bandydavome išspręsti taktiniais sprendimais, kai vaikai dar neturėdavo paprasčiausių krepšinio įgūdžių. Tam skirdavome per daug dėmesio ir dėl to nukentėdavo individualus meistriškumas.

Dabar matau, kad jis po truputį gerėja, ypatingai su 2006 m. karta. Matome, kad toje kartoje yra labai daug individualiai stiprių žaidėjų“, – atskleidžia T. Purlys.

Treneris išskiria esminį faktorių, kuris galėtų tapti esminiu dalyku auginant naująsias Lietuvos krepšinio žvaigždes: „Manau, kad nuo 14–15 metų, jeigu mes matome talentą, mes tą talentą turime išnaudoti maksimaliai.

Problema ta, kad neturime sporto centrų arba labai gerų sąlygų krepšinio mokyklose, akademijose, kuriose krepšininkus galėtume kontroliuoti visą parą – ką jie ir kada valgo, kada jie ilsisi, kada jie sportuoja. Ten vyksta kryptingas darbas ir siekiama tapti profesionalais“.

Tiesa, tam tikros sporto centrų užuomazgos Lietuvoje jau vyksta. Viena tokių – SKM iniciatyva sukurta krepšinio ugdymo programa Fabijoniškių sporto gimnazijoje, kurioje šiuo metu mokosi, dukart per dieną sportuoja ir mitybą derina 2005, 2009, 2010-ųjų kartos krepšininkai.

„Tai puiki idėja. Tik norėtųsi, kaip ir minėjau, kad juos treneriai ir kiti specialistai galėtų prižiūrėti visą parą. Labai svarbu, kad viskas, ko reikia jaunuoliams būtų po vienu stogu“, – pastebi T. Purlys.

Tituluotas jaunimo krepšinio treneris pozityviai vertina naujosios Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) strateginę kryptį jaunimo rinktinių vadovavimą patikėti MKL treneriams, o ne profesionalių klubų strategams, kas buvo anksčiau.

„Aišku, tai labai sveikintina iniciatyva. Iš savo patirties galiu pasakyti, kad trenerio darbo ir jo kompetencijos negali nuspręsti vienas metimas. Teko vadovauti 2002 m. kartai U16 Europos čempionate. Iki ketvirtfinalio buvome laimėję visas rungtynes. Jame per vieną metimą pralaimėjome būsimiems čempionams kroatams. Negavau šanso toliau tęsti darbo būdamas per vieną metimą nuo pergalės.

Tarkime, jeigu mano žaidėjas būtų pataikęs tritaškį ir būtume patekę į pusfinalį, aš jau būčiau geras treneris? (šypsosi). MKL yra labai daug trenerių, o LKL čempionate sukasi tie patys veidai.

Dažnai klubų vadovai sako, kad nemato naujų specialistų ir jų nėra iš kur paimti. Bet iš kur tu juos gali paimti, jeigu treneriams būdavo užvertos durys siekti karjeros per jaunimo rinktines. Yra sėkmingų pavyzdžių, tokių kaip Jonas Kazlauskas, Kazys Maksvytis, kurie pasinaudojo gautu šansu. Norint turėti geresnių trenerių, pirmiausia tu turi į juos investuoti – duoti moksleivių treneriams šansą kažką nuveikti ne tik MKL viduje, bet ir Europoje, pasaulyje.“

Šiuo metu T. Purlys MKL U16 čempionate vadovauja „SKM-I GEALAN“ (8/1) ekipai, su kuria gina dukart iš eilės iškovotą titulą. Strategas šį sezoną vadovauja ir Vilniaus „Rivilės“ klubui, kurį siekia atvesti į Regionų krepšinio lygos (RKL) sostą bei tokiu būdu iškovoti Vilniaus krepšiniui dar vieną vietą Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) pirmenybėse. Šiuo metu „Rivile“ (12/2) yra vienvaldė čempionato lyderė.

T. Purlys teigia, kad šioje komandoje mato ne vieną SKM auklėtinį, kuris gali pasukti profesionalo keliu.

„Kasparas Sideravičius yra Lietuvos jaunimo rinktinės žaidėjas. Sakyčiau, jis turi šiokį tokį panašumą su Luku Lekavičiumi. Jis yra mažiukas, aštrus, labai gerai žaidžia 1x1. Aišku, trūksta geresnio vadovavimo komandai, geresnės dešinės rankos, bet tai geras atkarpų žaidėjas, galintis pakilti nuo suolo ir duoti gerą impulsą. Išskirčiau ir Luką Pivoriūną. Teko dirbti su tikrai daug auklėtinių, bet Lukas išsiskiria neįtikėtinu pozityvumu, energija, charakteriu.

Taip, trūksta jautrumo kamuoliui, galbūt kažkiek talento, bet darbu jis tai kompensuoja. Šį sezoną buvo ne vienos rungtynės, kai Lukas per 20 min. nė karto nemetė į krepšį, bet aš jam po rungtynių sakiau, kad jis buvo naudingiausias. Ką jis daro be kamuolio – gynyba, geros užtvaros, atkovoti kamuoliai, gera energija – neįkainojami dalykai.

Galėčiau jį palyginti su Vyteniu Lipkevičiumi. Jis yra gynybinis, gali nemesti į krepšį, bet būti patenkintas ir net neišgyventi dėl to, kad pas jį statistikoje yra nuliai“, – sako pašnekovas.

Tarp žymiausių T. Purlio auklėtinių – vienas dabartinių Vilniaus „Ryto“ lyderių Gytis Radzevičius. Tiesa, pats treneris pripažįsta nesitikėjęs, kad šis krepšininkas pasieks tokį aukštą lygį: „Pradžioje jis pas mane buvome pirmoje komandoje, vėliau 3–4 metus žaidė antroje. Būdamas 17 metų jis paaugo gal 11 cm, sutvirtėjo ir tapo panašus į krepšininką. Jis neturėjo labai gero IQ, buvo įdomus žaidėjas, bet kad taptų tokio lygio žaidėjas aš nesitikėjau net tada, kai jis žaidė RKL „Kupiškio“ klube ir t. t. Gytis yra tas, kuris mane nustebino labiausiai.“

Daugiau T. Purlio minčių – „SKM Podkaste“.

Tinklalaidės įrašinėjamos modernioje „BasketNews.lt“ studijoje Vilniuje.

– Profesionalaus krepšininko karjera (0:00)

– Krepšinio trenerio darbas (02:54)

– Iššūkiai su Vilniaus „Rivile“ (04:38)

– Perspektyviausi jaunieji „Riviles“ krepšininkai (09:40)

– Kas lemia jauno krepšininko tapimą profesionalu (11:50)

– Ryškiausi treniruoti talentai (13:23)

– Žudikiško instinkto svarba (15:57)

– Moksleivių krepšininkų fizinio rengimo ypatumai (17:56)

– Konkurencija Moksleivių krepšinio lygoje (21:15)

– Darbas jaunimo krepšinio rinktinėse (22:52)

– Talentinga 2002 m. gimimo karta (24:55)

– Lietuvos krepšinio šimtmetis (26:26)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.