EUROLYGA 2023

Rizikomis apipintas R. Jokubaičio sprendimas: ką rinktis – sėkmės medžiojimą NBA ar Šaro pamokas Europoje?

„Barcelona“ ekipos įžaidėjo Roko Jokubaičio šių metų vasaros sprendimas gali kainuoti dešimtis milijonų eurų ateityje. Lietuviui teks rinktis, ar jis nori toliau žaisti Eurolygoje, ar jau subrendo NBA krepšiniui.

Rokas Jokubaitis.<br>Barca Basket nuotr.
Rokas Jokubaitis.<br>Barca Basket nuotr.
Šarūnas Jasikevičius ir Rokas Jokubaitis.<br>„Barca Basket“ nuotr.
Šarūnas Jasikevičius ir Rokas Jokubaitis.<br>„Barca Basket“ nuotr.
Rokas Jokubaitis.<br>„Barca Basket“ nuotr.
Rokas Jokubaitis.<br>„Barca Basket“ nuotr.
Rokas Jokubaitis ir Šarūnas Jasikevičius.<br>Imago/Scanpix nuotr.
Rokas Jokubaitis ir Šarūnas Jasikevičius.<br>Imago/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 15, 2022, 8:28 PM, atnaujinta Jan 15, 2022, 8:29 PM

Tad ant 21-erių lietuvio pečių krenta vienas svarbiausių klausimų jo karjeroje – Barselona ar Niujorkas?

R.Jokubaitis savo vardą Kauno „Žalgirio“ arenoje užsitarnavo 2020-2021 metų sezoną. Įžaidėjas tapo svarbiu kauniečių krepšininkų ir Eurolygoje ant parketo vidutiniškai praleisdavo po 21 minutę.

Sėkmingas sezonas greitai atnešė ir saldžių vaisių – po sezono jam ypatingą dėmesį parodė į Kataloniją išvykęs Šarūnas Jasikevičius, tad krepšininkas sukirto rankomis su „Barcelona“ ekipa, o 2021 metų NBA naujokų biržoje buvo pakviestas 34-tu šaukimu „Oklahoma City Thunders“ ekipos, tačiau tą pačią dieną buvo išmainytas į „New York Knicks“ klubą.

Bet R.Jokubaitis pasirinko dar likti Europoje. Į „Barcelona“ persikėlęs 193 cm ūgio krepšininkas greitai užsitarnavo savo buvusio trenerio Šaro pasitikėjimą. R.Jokubaitis Eurolygoje vidutiniškai rungtyniauja beveik po 19 minučių, o Ispanijos čempionate po 17.

Eurolygoje Rokas vidutiniškai renka po 7,9 taško (56,5 proc. dvit., 52,2 proc., trit., 86,4 proc. baudos), 1,8 atkovoto ir 0,4 perimto kamuolio, 3,5 rezultatyvius perdavimus, 1,7 klaidos ir 8,8 naudingumo balų.

O pačios sėkmingiausios lietuvio rungtynės buvo pačios pirmosios, prieš Berlyno ALBA, kai lietuvis surinko 12 taškų, 3 atkovotus ir 2 perimtus kamuolius, 6 rezultatyvius perdavimus ir net 21 naudingumo balą. „Barcelona“ šventė pergalę 96:64.

Visi šie skaičiai atrodo dar įspūdingiau pažiūrėjus į turnyro lentelę, kur Š.Jasikevičiaus auklėtiniai užima pirmą vietą, po 18 rungtynių turėdami 15 pergalių. Akivaizdu, kad Rokas turi milžinišką talentą, tačiau norint jį išnaudoti maksimaliai, reikia priimti teisingus sprendimus. O šią vasarą R.Jokubaičiui priimti sprendimą bus nelengva.

Eurolygoje užsirekomendavusiam lietuviui teks nuspręsti, ar jis nori tęsti savo karjerą „Barcelona“ ekipoje ir toliau mokytis krepšinio paslapčių iš Š.Jasikevičiaus, ar Rokas jaučiasi pasiruošęs kelti sparnus į JAV ir išbandyti save stipriausioje planetos krepšinio lygoje – NBA.

„Žiūrint į progresą, kokį jis demonstruoja, manau jo tikrai gali norėti NBA komanda. Jam labai reikėtų pažiūrėti, kokią rolės komandose jam būtų numatytos.

Šį sezoną dėl Nicko Calatheso traumos jis gauna daug daugiau laiko pasirodyti, kai jis grįš, natūraliai mažės ir žaidimo laikas. Bet mano manymu jam vertėtų dar pasilikti Europoje, žengti papildomą žingsnelį tiek komandoje, tiek Eurolygoje“, – lrytas.lt sakė Lietuvos jaunučių rinktinės treneris Tomas Purlys.

Krepšinio treneris Rūtenis Paulauskas buvo kur kas kategoriškesnis. Š.Jasikevičius jau yra minėjęs, jog jis tikisi Roką ir toliau matyti su „Barcelona“ marškinėliais, o lrytas.lt kalbintas specialistas sako, kad būtent Šaro R.Jokubaitis ir turėtų klausytis.

„Aš siūlyčiau pasiklausyti Š.Jasikevičiaus. Didesnės įtakos jo karjerai niekas nepadarė, kaip tik šis žmogus. Iš pradžių jam suteikė šansą „Žalgiryje“, o dabar leidžia būti vienu geriausių Eurolygoje. Net nežinau, kas šiuo klausimu turi svarbesnę nuomonę“, – kalbėjo R.Paulauskas.

Šiuo metu NBA lygoje yra du dominuojantys lietuviai – Jonas Valančiūnas ir Domantas Sabonis, tačiau šalia jų yra ir 3 kitokie pavyzdžiai. Ignas Brazdeikis mėtosi tarp NBA ir G lygos, Deividui Sirvydžiui jau kelis kartus nepavyko įsitvirtinti NBA komandoje ir šiuo metu lietuvis rungtyniauja G lygoje, o Arnoldas Kulboka turi tenkintis tik žaidimu G lygoje.

Pastebėjus nepritapusius NBA žaidėjus, galima pradėti svarstyti, ar iš tiesų verta jaunuoliui kelti sparnus iš „Barcelona“ ekipos. Visgi, R.Paulauskas sako, kad bandyti reikia, o vieną rizikingą sprendimą, kuris pasiteisino, R.Jokubaitis jau priėmė.

„NBA yra du dalykai – pinigai ir žaidimo kalnai. Jeigu pasirinkimas būtų už tuos pačius pinigus žaisti ar sėdėti, tai turbūt kiekvienas iš mūsų rinktųsi žaisti. Reikia rizikas pasverti. Roko ėjimas į „Barcelona“ irgi buvo laikomas rizikingu. Bet matome jo talentą ir Roko negalime lyginti su dauguma“, – savo nuomonė pasakė specialistas.

T.Purlys pateikė Eurolygoje dominavusio kanadiečio Kevino Pangoso pavyzdį ir teigė, jog prastas pasirodymas už Atlanto, gali pradanginti lietuvio galimybę sugrįžti į dabartinę situaciją.

„Matėme daug pavyzdžių, kur nuvažiavę europiečiai neužsikabina NBA lygoje. Pažiūrėkime į K.Pangosą. Atrodo Europoje buvo dominuojantis žaidėjas, aišku – amžius ne tas ir progresas jo mažesnis negu Roko. Taip pat daug pavyzdžių, kai žaidėjai eina į G lygą ir negauna net realaus šanso NBA.

Tai čia toks momentas, kai turi labai viską pasverti. Europoje turi labai gerą trenerį, puikią organizaciją ir gali sparčiai toliau tobulėti, o dabar reikėtų į važiuoti į tokią riziką. Grįžti atgal gali nelikti ir vietos vėliau. Gal geriau Rokas tegul progresuoja toliau Eurolygoje ir kai bus vienas iš vedančių žaidėjų, tada manau galima galvoti ir apie NBA“, – kalbėjo krepšinio treneris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.