EUROLYGA 2023

Eurolygos lietuviai: buvusios komandos iššūkis E. Ulanovui, prieštaringas K. Lukošiūno įspūdis ir D. Motiejūno pakilimas

Donatas Motiejūnas šią savaitę Eurolygos 22-ajame ture padėjo „Monaco“ komandos pergalės pamatus, Kauno „Žalgirio“ žaidėjai Marekas Blaževičius ir Karolis Lukošiūnas pralaimėtose rungtynėse gerino karjeros rekordus, o į Lietuvos čempionų paraišką pirmą kartą buvo įtraukti trys 17-18 metų jaunuoliai. Tuo tarpu Rokas Jokubaitis, Marius Grigonis ir Rokas Giedraitis šiame ture buvo visai nepanašūs į save.

E.Ulanovas prieš buvusią ekipą žaidė rezultatyviai, bet „Žalgiris“ neatsilaikė.<br>„Zalgiris.lt“ nuotr.
E.Ulanovas prieš buvusią ekipą žaidė rezultatyviai, bet „Žalgiris“ neatsilaikė.<br>„Zalgiris.lt“ nuotr.
Rokas Jokubaitis pelnė 11 ta<br>Barca Basket nuotr.
Rokas Jokubaitis pelnė 11 ta<br>Barca Basket nuotr.
Mindaugas Kuzminskas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Mindaugas Kuzminskas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lukas Lukoševičius<br>G. Bitvinsko nuotr.
Lukas Lukoševičius<br>G. Bitvinsko nuotr.
 Mantas Kalnietis<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Mantas Kalnietis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Rokas Giedraitis<br>G. Bitvinsko nuotr.
Rokas Giedraitis<br>G. Bitvinsko nuotr.
Karolis Lukoševičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
Karolis Lukoševičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
Marekas Blaževičius<br>G. Bitvinsko nuotr.
Marekas Blaževičius<br>G. Bitvinsko nuotr.
Edgaras Ulanovas<br>G. Bitvinsko nuotr.
Edgaras Ulanovas<br>G. Bitvinsko nuotr.
Tadas Sedekerskis<br>V.Skaraičio nuotr.
Tadas Sedekerskis<br>V.Skaraičio nuotr.
Donatas Motiejūnas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Donatas Motiejūnas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (12)

Lrytas.lt

Jan 22, 2022, 12:18 AM, atnaujinta Jan 22, 2022, 12:28 AM

Donatas Motiejūnas

„Monaco“ starto penketo vidurio puolėjas pasinaudojo tuo, kad varžovų gretose nebuvo A.Gudaičio. D.Motiejūnas vien per pirmąjį komandos spurtą 14:4 (iki 6-osios min.) pelnė 9 taškus, o visus taškus surinko skirtingai: dvitaškiu iš po krepšio pabaigė pirmąją rungtynių ataką, gražiai prasiveržęs papildė asmeninę sąskaitą antroje atakoje, po to pataikė tritaškį ir įmetė iš vidutinio nuotolio jo vizitine kortele tapusiu pusiau kabliu, pusiau balionu. Prieš pirmąjį keitimą 7-ąją min. lietuvis pridėjo dar vieną tašką baudos metimu.

Per kitus kėlinius D.Motiejūnas žaidė ne taip rezultatyviai, tačiau pelnė dar kelis taškus, kėlė sumaištį gerai judėdamas varžovų pusėje ir tvirtai dengė savo baudos aikštelę. Ginantis jam sunkumų kilo tik tada, kai varžovai žaidė be tikro vidurio puolėjo ir reikėjo gainiotis judrų J.Mickey.

D.Motiejūnas žaidė 22 min., pelnė 16 taškų (6/9 dvitaškių, 1/2 tritaškių, 1/2 baudų), atkovojo 8 kamuolius, išprovokavo 4 pražangas ir prasižengė 3 kartus.

„Monaco“ (10-11) išvykoje nugalėjo „Zenit“ (12-7) klubą 86:77. Svečiai iš miniatiūrinės Kunigaikštystės viename didžiausių Europos miestų galingai startavo ir mačui vos įsibėgėjus pirmavo 14:4. „Zenit“ vienintelį kartą rezultatą labai trumpam persvėrė antrajame kėlinyje, bet ketvirtajame ketvirtyje „Monaco“ susigrąžino dviženklį pranašumą.

„Monaco“ iškovojo ketvirtą iš eilės pergalę, o „Zenit“ nutraukė keturių pergalių virtinę.

Edgaras Ulanovas

E.Ulanovas žaidė 33,5 min., pelnė 16 taškų (4/6 dvitaškių, 2/6 tritaškių, 2/2 baudų), atkovojo 7 kamuolius, išprovokavo 3 pražangas ir prasižengė 3 kartus.

E.Ulanovas šį sezoną rezultatyviau žaidė tik kartą. Jis per pirmąsias rungtynes su „Fenerbahçe“ ekipa pelnė 18 taškų. Per dvejas rungtynes su buvusia komanda puolėjas surinko 34 taškus. Žaidžiant su kitomis komandomis jo vidurkis yra 4,4 taško.

„Žalgiris“ (3-15) išvykoje pralaimėjo „Fenerbahçe“ (9-10) komandai 67:73. Kauniečiai nuo pirmųjų minučių didino persvarą ir trečiojo kėlinio viduryje pirmavo 43:26, o varžovai rezultatą pirmą kartą persvėrė tik 37-ąją min. Tačiau paskutinį 16 min. tarpsį „Fenerbahçe“ laimėjo 47:24

Tadas Sedekerskis

T.Sedekerskis rungtynių pradžioje ėmėsi „Baskonia“ puolimo lyderio vaidmens: pirmoje rungtynių atakoje atkovojo kamuolį po varžovų krepšiu ir pataikė tritaškį, antroje atakoje prasiveržęs įmetė iš po krepšio, kėlinio viduryje pridėjo dar vieną tritaškį.

Puolėjas iki pirmojo keitimo 8-ąją min. pelnė 8 taškus ir laimėjo daugumą dvikovų savo baudos aikštelėje. Per kitus kėlinius T.Sedekerskis atakų smaigalyje atsidurdavo retai (pataikė tik vieną tritaškį ketvirtajame kėlinyje), bet atliko nemažai pagalbinio darbo ir puldamas, ir gindamasis.

T.Sedekerskis žaidė 25 min., pelnė 11 taškų (1/1 dvitaškio, 3/3 tritaškių), atkovojo 8 kamuolius, atliko 4 rezultatyvius perdavimus ir 3 kartus prasižengė.

„Baskonia“ (7-13) namie pralaimėjo „Bayern“ (9-11) klubui 77:84. Vitorijos komanda pirmajame kėlinyje pirmavo 9 taškų skirtumu, bet jau antrajame ketvirtyje svečiai iš Miuncheno įgijo dviženklę persvarą ir nuo tada visą laiką buvo priekyje.

Marekas Blaževičius

„Žalgirio“ starto penketo vidurio puolėjas nutraukė pirmąją varžovų ataką perimdamas kamuolį, bet laisvus koridorius po svetimu krepšiu rado ne iškart. Jis kone pirmą kartą šį sezoną po pertraukos žaidė daug energingiau negu pirmoje rungtynių pusėje ir vien per trečiąjį kėlinį surinko 6 taškus. Tačiau ketvirtajame kėlinyje M.Blaževičius vėl pranyko. Paskutinę minutę jis dukart sąmoningai prasižengė stabdydamas laikrodį ir turėjo palikti aikštę dėl penktosios pražangos.

M.Blaževičius žaidė 25,5 min., pelnė 10 taškų (5/8 dvitaškių), atkovojo 10 kamuolių, atliko 4 rezultatyvius perdavimus, išprovokavo 3 pražangas ir prasižengė 5 kartus.

20-metis vidurio puolėjas pakartojo karjeros rezultatyvumo rekordą (10 taškų pelnė jau ketvirtą kartą šį sezoną), pagerino karjeros atkovotų kamuolių, rezultatyvių perdavimų ir žaistų minučių rekordus bei pasiekė pirmąjį dvigubą dviženklį (jo karjeros rekordai buvo 8 atkovoti kamuoliai ir 2 rezultatyvūs perdavimai).

Karolis Lukošiūnas

K.Lukošiūnas antrą kartą karjeroje ir pirmą kartą šį sezoną pateko į „Žalgirio“ starto penketą, o galimybe lyg ir pasinaudojo, lygi ir ne... Gynėjui 4-ąją min. pataikius tritaškį, rezultatas tapo 9:0, bet tai buvo vienintelis jo taiklus metimas iki pertraukos. O mėtė K.Lukošiūnas dažnai, ir dažniausiai mėtė laisvas. Jis rungtynių pradžioje nepataikė iš po krepšio ir vien per du pirmuosius kėlinius atliko 6 tolimus metimus. Vis dėlto žalgirietis prisitaikė ir trečiojo kėlinio pradžioje jam įmetus du tritaškius per trumpą tarpsnį skirtumas padidėjo iki didžiausio rungtynėse 17 taškų (43:26). Vis dėlto karjeros rezultatyvumo rekordą pagerinusio K.Lukošiūno taiklumas buvo labai žemas.

Jis žaidė 36 min. (ilgiausiai komandoje ir ilgiau nei per visas šio sezono rungtynes iki šio ketvirtadienio), pelnė 15 taškų (0/2 dvitaškių, 5/13 tritaškių) ir perėmė 3 kamuolius. Iki ketvirtadienio K.Lukošiūno karjeros rekordas buvo 12 taškų.

Šį sezoną 24 metų K.Lukošiūnas iki išvykos į Stambulą per 7 rungtynes žaidė 21 min. ir pelnė 4 taškus.

Mindaugas Kuzminskas

„Zenit“ puolėjas į aikštę buvo įleistas paskutinę pirmojo kėlinio minutę, o pirmuosius taškus tolimu metimu pelnė antrojo kėlinio viduryje. M.Kuzminskas vien per antrąjį ketvirtį pelnė 8 taškus. Jis 17-ąją min. tritaškiu metimu vienintelį kartą rungtynėse persvėrė rezultatą 30:29. M.Kuzminskas kietai stumdėsi varžovų baudos aikštelėje, tačiau pralaužti gynybą po krepšiu jam sekėsi sunkiai. Kartą jis net gavo bloką nuo M.Jameso. Dar blogiau buvo tai, kad kitoje aikštės pusėje lietuvio dengiamas D.Baconas darė, ką norėjo.

M.Kuzminskas žaidė 17 min., pelnė 12 taškų (1/4 dvitaškių, 2/3 tritaškių, 4/4 baudų) ir išprovokavo 4 pražangas.

Mantas Kalnietis

„Žalgirio“ starto penketo įžaidėjas atakų organizatoriaus pareigas atliko pusėtinai, bet keliskart pribloškė varžovus netikėtais metimais. Po M.Kalniečio tritaškio skirtumas 14-ąją min. pirmą kartą tapo dviženklis 20:10. Tačiau paskutinę rungtynių minutę bandymas nustebinti staigiu tolimu metimu visai nepasiteisino – kamuolys net nelietė lanko. O likus 18 sek. iki sirenos M.Kalnietis buvo nubaustas pražanga puolant...

M.Kalnietis žaidė 23,5 min., pelnė 9 taškus (3/5 dvitaškių, 1/3 tritaškių) ir atliko 4 rezultatyvius perdavimus.

Lukas Lekavičius

„Žalgirio“ įžaidėjas 5-ąją min. pakeitė K.Lukošiūną. Jo ryšiai su komandos draugais buvo silpni, o individualių bandymų pagyvinti puolimą L.Lekavičius imdavosi labai retai.

L.Lekavičius žaidė 20 min., pelnė 5 taškus (1/2 dvitaškių, 1/2 tritaškių) ir prasižengė 3 kartus.

Marius Grigonis

Pirmą kartą į CSKA starto penketą patekęs gynėjas daug judėjo, bet rungtynių pradžioje priimdavo keistus sprendimus, kurie stabdė komandos atakas. M.Grigonis buvo pakeistas jau 4-ąją min., CSKA atsiliekant 2:9. Nors treneris D.Itoudis lietuviui grįžti leido jau pirmojo kėlinio pabaigoje, o antrojo kėlinio viduryje jis pelnė 5 taškus, M.Grigonis visas rungtynes buvo nepanašus į save: stokojo agresyvumo, dvejojo žingsnio viduryje, po vieno jo tolimo metimo kamuolys net nelietė lanko.

M.Grigonis žaidė 25,5 min., pelnė 5 taškus (0/1 dvitaškio, 1/4 tritaškių, 2/2 baudų), išprovokavo 3 pražangas ir prasižengė 5 kartus.

CSKA (12-8) namie pralaimėjo „Olimpia“ (13-6) komandai 57:67. Maskviečiai jau pirmajame kėlinyje atsiliko dviženkliu skirtumu ir nė karto nepersvėrė rezultato.

Rokas Jokubaitis

„Barcelona“ gynėjas pirmojo kėlinio viduryje pakeitė N.Kalathį, kuris į aikštę grįžo po beveik trijų mėnesių pertraukos. Pirmosios minutės lietuviui susiklostė labai blogai: jis praleido L.Browno prasiveržimą ir dviejose iš eilės atakose prarado kamuolį.

Nors kėlinio pabaigoje R.Jokubaitis pataikė dvitaškį, komandos puolimui vadovavo neužtikrintai ir 11-ąją minutę buvo pakeistas. Antrojo kėlinio priešpaskutinę minutę jis grįžo į aikštę, bet žaidė tik 9 sekundes – iki dar vienos klaidos. Ne ką geriau buvo ketvirtajame kėlinyje, kai R.Jokubaičiui dar kartą grįžus į aikštę varžovai pradėjo didinti skirtumą.

R.Jokubaitis žaidė 9,5 min., pelnė 2 taškus (1/2 dvitaškių) ir 4 kartus suklydo.

„Barcelona“ (16-5) išvykoje pralaimėjo „Uniks“ (12-7) klubui 64:70. „Barça“ buvo perėmusi iniciatyvą antrajame kėlinyje, tačiau trečiojo ketvirčio viduryje „Uniks“ vėl persvėrė rezultatą, o ketvirtajame kėlinyje padidino skirtumą iki 10 taškų.

„Barcelona“ pralaimėjo trečias iš pastarųjų ketverių rungtynių.

Rokas Giedraitis

„Baskonia“ starto penketo puolėjas rungtynes pradėjo labai agresyviai, bet vaizdą sugadino netaiklus baudos metimas ir iš geros padėties nepataikytas tritaškis. Netaiklūs metimai išmušė R.Giedraitį iš vėžių. Po to jis ilgai sėdėjo ant suolo, o antroje rungtynių pusėje nė karto nemetė į krepšį.

R.Giedraitis žaidė 27 min. ir pelnė 3 taškus (1/2 dvitaškių, 0/1 tritaškio, 1/2 baudų).

Nežaidė

„Žalgiris“ namie paliko koronavirusu užsikrėtusius Paulių Jankūną ir Artūrą Milaknį. Traumą išsigydęs Regimantas Miniotas po mėnesio pertraukos pateko į Kauno komandos dvyliktuką, bet į aikštę nebuvo įleistas.

Nežaidė ir pirmą kartą per Eurolygos rungtynes registruoti trys jauni žalgiriečiai: 17-metis Motiejus Krivas, 18-metis Titas Sargiūnas ir 18-metis Liutauras Lelevičius.

„Zenit“ žaidė be čiurnos traumą patyrusio Artūro Gudaičio. Manoma, kad jis nerungtyniaus kelias savaites.

Savaitės skaičiai

0

Pirmą kartą nuo gruodžio vidurio Eurolygai nereikėjo nukelti nė vienerių rungtynių. Kovidui sutrikdžius turnyro eigą 17-ajame ture buvo nukeltos vienerios rungtynės („Žalgiris“ – „Olimpia“), 18-ajame – penkerios, 19-ajame – visos devynerios, 20-ajame – penkerios, 21-ajame – vėl penkerios.

Dvejos anksčiau nukeltos rungtynės šią savaitę jau buvo sužaistos.

5

Donato Motiejūno rezultatyvumas penkeriose pastarosiose rungtynėse buvo dviženklis. Iki tol 10 taškų ribą „Monaco“ vidurio puolėjas per 16 turų buvo pasiekęs tik keturis kartus.

9

„Žalgiris“ pirmą kartą šį sezoną registravo net 9 lietuvius. Tiesa, keturi Lietuvos krepšininkai nežaidė.

10

„Žalgiris“ šį sezoną išvykose pralaimėjo visas 10 rungtynių. Varžovų aikštėse nė vienos pergalės per 10 rungtynių nepasiekė ir „Panathinaikos“. Kaip tik šios komandos kitą trečiadienį susitiks Atėnuose.

13

Karolis Lukošiūnas atliko 13 tolimų metimų. Tai – šio Eurolygos sezono rekordas. Iki šios savaitės sezono rekordas buvo 12 bandymų pataikyti iš trijų taškų zonos. Tiek tolimų metimų atliko „Panathinaikos“ žaidėjas Darylas Maconas (pataikė 9), „Barcelona“ žaidėjas Nicolasas Laprovittola (pataikė 7) ir „Makabi“ žaidėjas Scottie Wilbekinas (pataikė 6).

Absoliutus Eurolygos rekordas priklauso buvusiam „Chimki“ žaidėjui Aleksejui Švedui. Jis 2019 m. pabaigoje per rungtynes su „Olympiakos“ klubu iš trijų taškų zonos metė 21 kartą (pataikė 7 kartus).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.