EUROLYGA 2023

Eurolygos lietuviai: griausmingas D. Motiejūnas, jėgų kupinas E. Ulanovas ir veterano tritaškius praleidęs R. Giedraitis

Kelias pastarąsias savaites viena labiausiai kylančių Eurolygos komandų yra „Monaco“, kurios pakilimą lemia ir puiki Donato Motiejūno forma. Vidurio puolėjas varžovų gynybos užtvaras triukšmingai vertė ir 25-ajame ture. Tuo tarpu Kauno „Žalgiris“, nepaisant visų Edgaro Ulanovo ir Luko Lekavičiaus pastangų, yra ilgiausiai nelaiminti komanda,

Donatas Motiejūnas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Donatas Motiejūnas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Donatas Motiejūnas<br>G. Bitvinsko nuotr.
Donatas Motiejūnas<br>G. Bitvinsko nuotr.
M.Grigonis.<br>ZP/Scanpix nuotr.
M.Grigonis.<br>ZP/Scanpix nuotr.
Rokas Jokubaitis<br>Barca Basket nuotr.
Rokas Jokubaitis<br>Barca Basket nuotr.
 Mindaugas Kuzminskas<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Mindaugas Kuzminskas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Rokas Giedraitis<br>G. Bitvinsko nuotr.
Rokas Giedraitis<br>G. Bitvinsko nuotr.
Lukas Lekavičius<br>G. Bitvinsko nuotr.
Lukas Lekavičius<br>G. Bitvinsko nuotr.
Edgaras Ulanovas<br>G. Bitvinsko nuotr.
Edgaras Ulanovas<br>G. Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Feb 5, 2022, 8:52 AM

Donatas Motiejūnas***

„Monaco“ vidurio puolėjas ketvirtadienį tolimu metimu pelnė pirmuosius rungtynių taškus, bet antroje atakoje iš sunkios padėties nepataikė mesdamas kabliu. Po to varžovai stengėsi neįleisti D.Motiejūno į savo baudos aikštelę, o puldami išviliodavo jį iš „Monaco“ baudos aikštelės. Laimėti dvikovas dėl pozicijos D.Motiejūnui pavyko tik antrojo kėlinio pabaigoje, bet vos tik tai atsitiko, Monako ekipa pradėjo vytis šeimininkus, kurių pranašumas buvo pasiekęs 20 taškų.

Trečiajame kėlinyje D.Motiejūnas, laimėdavęs dvikovas prieš vieną, tapo svarbiu komandos puolimo ginklu, bet ketvirtojo kėlinio pradžioje dviejose iš eilės atakose prasižengė puldamas. Minutę pailsėjęs D.Motiejūnas grįžo į aikštę ir smogė dar galingiau: paskutiniame rungtynių tarpsnyje jis ne tik išsijuosęs triūsė baudos aikštelėse, bet ir pataikė du tritaškius bei atliko kelis aštrius perdavimus.

D.Motiejūnas buvo rezultatyviausias rungtynių žaidėjas. Jis per 29 min. pelnė 20 taškų (3/7 dvitaškių, 3/3 tritaškių, 5/7 baudų), atkovojo 6 kamuolius, išprovokavo 5 pražangas, prasižengė 4 kartus ir 3 kartus suklydo. Aukštaūgis iki pertraukos pelnė 5 taškus, trečiajame kėlinyje – 7, ketvirtajame – 8.

„Monaco“ (12-12) išvykoje nugalėjo „Crvena Zvezda“ (8-14) komandą 91:80. „Monaco“ pavijo antrajame kėlinyje 20 taškų skirtumu pirmavusius varžovus, ketvirtojo kėlinio pradžioje persvėrė rezultatą ir iškart nurūko į priekį.

Edgaras Ulanovas***

„Žalgirio“ starto penketo puolėjas pirmoje atakoje prarado kamuolį, bet 3-iąją min. jo taiklus dvitaškis privertė varžovų trenerį prašyti pertraukėlės, nes rezultatas tapo 7:0.

E.Ulanovas nebijodamas aukštesnių varžovų kietai grūmėsi po svetimoje baudos aikštelėje, neblogai žaidė vienas prieš vieną nusisukęs nuo krepšio, dažnai atsidurdavo karščiausiose vietose ir išgelbėjo kelias atakas (antrajame kėlinyje pataikė tritaškį, kurį metė tik dėl to, kad nebuvo kam perduoti kamuolį, trečiajame kėlinyje įmetė iš po krepšio atkovojęs kone beviltišką kamuolį).

Kai ketvirtajame kėlinyje daugeliui nuvargusių komandos draugų liežuvis jau kliuvo už kojų, E.Ulanovas vis dar tryško energija ir dažnai stengėsi žaisti individualiai. Pirmoje kėlinio pusėje jam sekėsi neblogai, bet paskutinėmis minutėmis laimėti dvikovas pavykdavo daug rečiau.

E.Ulanovas žaidė 29,5 min., pelnė 16 taškų (5/7 dvitaškių, 1/2 tritaškių, 3/4 baudų), atkovojo 7 kamuolius ir išprovokavo 4 pražangas.

Be M.Kalniečio, J.Strėlnieko ir J.Nebo žaidęs „Žalgiris“ (3-18) namie pralaimėjo „Uniks“ (13-10) klubui 67:76. Nors kauniečiai gerai pradėjo rungtynes, viskas greitai apsivertė aukštyn kojomis ir antrajame kėlinyje jau svečiai pirmavo dviženkliu skirtumu, o „Žalgiris“ varžovų nepavijo ir pripažino aštuntą iš eilės pralaimėjimą.

„Žalgiris“ kitas rungtynes vėl žais namie. Kitą antradienį (vasario 8 d.) Kaune viešės „Olimpia“ (15-7). Tai bus nukeltos 17-ojo turo rungtynės. Iškart po jų kauniečiai išskris į Monaką, kur ketvirtadienį (vasario 10 d.) 26-ajame ture egzaminuos Kaune išugdytą D.Motiejūną ir jo komandos draugus.

Lukas Lekavičius**

„Žalgirio“ įžaidėjas 6-ąją min. pakeitė T.Websterį ir beveik visą laiką žaidė labai aktyviai, išskyrus antrojo kėlinio pirmąją pusę, kai jo beveik nesimatė.

L.Lekavičius daug ir sumaniai judėjo, bet trečiajame kėlinyje atrodė, kad jis abejoja savo rankos tvirtumu. Žalgirietis bent porą kartų perdavė kamuolį blogesnėje padėtyje buvusiems komandos draugams.

Ketvirtajame kėlinyje paaiškėjo ir priežastys – jėgų įžaidėjui beveik neliko. Tiesa, po atokvėpio minutės L.Lekavičius į aikštę grįžo lyg išgėręs paslaptingo eleksyro ir vėl išjudino komandą, bet atgimimas buvo trumpas.

Kauno komandai puolant L.Lekavičius buvo jos variklis, tačiau turėjo didelių problemų gindamasis ir pirmajame bei ketvirtajame kėliniuose nesutrukdė L.Brownui būti dar galingesniu „Uniks“ varikliu.

L.Lekavičius žaidė 24,5 min., pelnė 14 taškų (3/4 dvitaškių, 2/4 tritaškių, 2/2 baudų), atkovojo 3 kamuolius, atliko 3 rezultatyvius perdavimus, perėmė 3 kamuolius ir išprovokavo 3 pražangas.

Rokas Giedraitis**

Puolėjas pirmoje „Baskonia“ atakoje nepataikė dvitaškio, bet gavosi dar geriau – komandos draugui atkovojus kamuolį, R.Giedraitis toje pačioje atakoje smeigė taiklų tritaškį.

Po to – pirmajame ir trečiajame kėliniuose – lietuvį labai atidžiai dengė jam net kvėpuot neleidęs K.Papanikolaou. R.Giedraitis dažnai mėtė tik antrajame kėlinyje, kai jį dengė kiti Pirėjo krepšininkai, ir 14-ąją min. tritaškiu persvėrė rezultatą, bet keli jo metimai tikslo nepasiekė.

Antroje mačo pusėje graikų veteranas lietuvį įveikė ir kitoje aikštės pusėje – R.Giedraitis praleido tris labai „brangius“ K.Papanikolaou tritaškius. „Baskonia“ lyderiui labai permainingas buvo paskutinis ketvirtis. Iš pradžių jis pataikė du paeiliui tritaškius ir išlygino rezultatą 50:50, bet po to dviejose iš eilės atakose prarado kamuolį.

R.Giedraitis žaidė 24,5 min., pelnė 12 taškų (0/3 dvitaškių, 4/6 baudų), atkovojo 3 kamuolius ir 3 kartus suklydo.

„Baskonia“ (7-16) namie permainingoje dvikovoje pralaimėjo „Olympiakos“ (13-9) klubui 62:72.

Marius Grigonis**

M.Grigonis rungtynes su savo buvusia komanda pradėjo CSKA starto penkete, į kurį pateko tik antrą kartą. Vos pasitaikius progai, jis žaisdavo individualiai, bet jo sprendimai pasiteisindavo maždaug kas antrą kartą. Blogiausia buvo tai, kad jau 7-ąją min. gynėjas prasižengė antrą kartą, o pražangą gavo puldamas.

Po pertraukos M.Grigonis žaidė ties klaidos riba, pataikė tritaškį, bet paskutinę minutę gavo dar vieną pražangą puldamas. Tiesa, tai nebuvo svarbu, nes nugalėtojai jau senokai buvo aiškūs.

M.Grigonis žaidė 20 min., pelnė 8 taškus (1/2 dvitaškių, 2/4 tritaškių) ir prasižengė 4 kartus.

CSKA (14-9) namie nesunkiai įveikė ALBA (7-16) komandą 91:72.

Rokas Jokubaitis*

„Barcelona“ gynėjas į aikštę buvo įleistas 8-ąją min. Jis pirmą kartą metė paskutinėje pirmojo kėlinio atakoje, bet nepataikė. R.Jokubaitis atakoms vadovavo ramiai, tačiau pats aktyvių veiksmų nesiėmė ir asmeninę statistiką pagerino tik per paskutines tris minutes, per kurias pelnė 5 taškus.

R.Jokubaitis žaidė 17 min., pelnė 9 taškus (3/6 dvitaškių, 1/1 tritaškio), atkovojo 5 kamuolius, atliko 1 rezultatyvų perdavimą ir prasižengė 3 kartus.

„Barcelona“ (19-5) namie sutriuškino autsaiderį „Panathinaikos“ (5-17) klubą 86:60.

Regimantas Miniotas*

„Žalgirio“ aukštaūgis įėjo į aikštę 7-ąją min. ir pirmojo kėlinio pabaigoje pataikė tritaškį ir įmetė iš po krepšio. Nors R.Miniotas aikštėje praleido gana nedaug laiko, jis žaidė aktyviai ir drąsiai, bet ketvirtajame kėlinyje jam trūko taiklumo.

R.Miniotas žaidė 12 min. ir pelnė 8 taškus (2/4 dvitaškių, 1/2 tritaškių, 1/2 baudų). Jis pasiekė karjeros rezultatyvumo rekordą.

Karolis Lukošiūnas*

„Žalgirio“ starto penketo metikas jau antrąją minutę paleido pašėlusį, bet taiklų tritaškį, tačiau tai buvo vienintelis ryškus jo teigiamas epizodas. Neigiamas epizodas buvo trečiąją minutę gauta antroji pražanga. Po to varžovai neleisdavo K.Lukošiūnui priimti kamuolio ir jis buvo mažai pastebimas.

Gynėjas žaidė 24,5 min., pelnė 5 taškus (1/1 dvitaškio, 1/2 tritaškių) ir prasižengė 4 kartus.

Marekas Blaževičius

„Žalgirio“ starto penketo vidurio puolėjui nepavyko sužibėti antrą kartą per savaitę. Jis neatidžiai žaidė ir gindamasis, ir puldamas. M.Blaževičius netinkamai užsiimdavo padėtį, kartais neatkovodavo kamuolio būdamas geresnėje padėtyje, buvo epizodų, kuriuose jis arba netiksliai atlikdavo perdavimą, arba nesugraibydavo kamuolio. Pirmuosius taškus 20-metis pelnė tik antrojo kėlinio pabaigoje, o paskui asmeninę sąskaitą papildė labai nežymiai. Aikštėje jis daug laiko praleido tik dėl to, kad dar labiau blaškėsi kitas vidurio puolėjas J.Lauvergne‘is.

M.Blaževičius žaidė 21,5 min., pelnė 4 taškus (2/4 dvitaškių), atkovojo 3 kamuolius, 3 kartus prasižengė ir 4 kartus suklydo.

Artūras Milaknis

4-ąją min. A.Milaknis pakeitė kitą „Žalgirio“ metiką K.Lukošiūną, bet progų beveik neturėjo.

Jis žaidė 11,5 min. ir taškų nepelnė (0/1 tritaškio).

Mindaugas Kuzminskas

Puolėjas pirmą kartą pateko į „Zenit“ starto penketą, labai aktyviai kovojo varžovų baudos aikštelėje, bet dažniausiai jo pastangos būdavo bergždžios, nes „Real“ žaidėjai užsiimdavo geresnę padėtį. Po pertraukos M.Kuzminskas grįžo į aikštę tik tada, kai varžovai pirmavo dideliu skirtumu.

M.Kuzminskas žaidė beveik 11 min. ir taškų nepelnė (0/1 dvitaškio, 0/1 tritaškio).

„Zenit“ (14-8) išvykoje tik vieną kėlinį priešinosi varžovams ir pralaimėjo Eurolygos lyderiui „Real“ (20-3) klubui 64:85.

Nežaidė

Dėl traumų šio turo rungtynes praleido „Žalgirio“ gynėjas Mantas Kalnietis ir „Zenit“ vidurio puolėjas Artūras Gudaitis.

Du puolėjai – Paulius Jankūnas iš „Žalgirio“ ir Tadas Sedekerskis iš „Baskonia“ – buvo registruoti, bet nežaidė. Į „Žalgirio“ dvyliktuką taip pat buvo įtrauktas visą mačą ant suolo praleidęs Titas Sargiūnas.

Turo skaičiai

4

D.Motiejūnas ketvirtą kartą šį sezoną ir šeštą kartą karjeroje per Eurolygos rungtynes pelnė 20 ar daugiau taškų. Jo sezono rekordas – 23 taškai, karjeros rekordas – 26 taškai (pasiektas 2011 m. žaidžiant Gdynės „Prokom“). D.Motiejūno visos karjeros rekordas, pasiektas Kinijos lygoje, yra 43 taškai.

5

D.Motiejūnas ketvirtadienį pataikė 5 baudos metimus ir pakartojo taiklių baudos metimų karjeros rekordą. „Monaco“ vidurio puolėjas į „Crvena Zvezda“ krepšį nuo baudos metimų linijos metė 7 kartus. Jo baudos metimų taiklumas iki šio turo buvo vos 42,3 proc. (22/52).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti