EUROLYGA 2023

D. Sabonio skrydis į Vakarus: optimizmo suteikiantis, tačiau liūdnai pasibaigti galintis scenarijus

Antradienį pasaulinę krepšinio bendruomenę sudrebino NBA įvykę mainai. Skaičiuojant paskutines dienas iki perėjimų lango pabaigos (vasario 10 d.) savo darbovietę pakeitę ir Domantas Sabonis. Iki tol „Indiana Pacers“ klube rungtyniavęs 25-erių 211 cm ūgio puolėjas susikrovė lagaminus į Sakramentą. Naujoji lietuvio komanda – vietos „Kings“ ekipa.

D.Sabonis buvo iškeistas į Sakramentą.<br>AP/Scanpix nuotr.
D.Sabonis buvo iškeistas į Sakramentą.<br>AP/Scanpix nuotr.
D.Sabonis buvo iškeistas į Sakramentą.<br>AP/Scanpix nuotr.
D.Sabonis buvo iškeistas į Sakramentą.<br>AP/Scanpix nuotr.
D.Sabonis buvo iškeistas į Sakramentą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
D.Sabonis buvo iškeistas į Sakramentą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
D.Sabonis buvo iškeistas į Sakramentą.<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
D.Sabonis buvo iškeistas į Sakramentą.<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
D.Sabonis buvo iškeistas į Sakramentą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
D.Sabonis buvo iškeistas į Sakramentą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 9, 2022, 11:23 AM, atnaujinta Feb 9, 2022, 11:53 AM

„Pacers“ iškeitė D.Sabonį, Jeremy Lambą, Justiną Holiday ir 2027 metų antrojo rato šaukimą į Tyrese'ą Haliburtoną, Buddy Hieldą ir Tristaną Thompsoną.

Persikėlęs į Sakramentą lietuvis neabejotinai tampa svarbiausiu „Kings“ komandos žaidėju. Šis klubas paskutinį kartą NBA Visų žvaigždžių rungtynėse rungtyniavusį krepšininką turėjo tik 2017 metais. Tąsyk juo buvo taip pat priekinėje linijoje dominavęs DeMarcusas Cousinsas.

Vis dėlto Sabo įsigyjimo kaina „Kings“ komandai yra labai brangi – ekipa į „Pacers“ rankas atidavė T.Haliburtoną, kuris yra vienas iš perspektyviausių klubo žaidėjų, rašo espn.com

21-erių 196 cm ūgio gynėjas praėjusiame sezone užėmė trečiąją vietą NBA geriausio metų naujoko rinkimuose. Neabejojama, T.Haliburtono Indianapolyje laukia šviesi ateitis.

Vis dėlto, o kuri komanda labiau išlošė iš antradienį NBA sudrebinusių mainų ir kas laukia kitų į juos įtrauktų krepšininkų? JAV sporto žiniasklaidos gigantas espn.com už tokius mainus Sakramento komandai parašė 6 balus, o Indianos stovyklai išrašė 9.

Sacramento Kings

Jau 15 metų NBA atkrintamųjų varžybų sausrą išgyvenanti „Kings“ nusprendė imtis permainų. Iki ketvirtadienį užsidarančio perėjimų lango Sakramento ekipa nusprendė atsinaujinti, o šis atsinaujinimais jai kainavo T.Haliburtoną.

Daugelį metų iš Vakarų konferencijos bedugnės nepakylanti „Sacramento Kings“ lentelės apačioje užsilaikė dėl iki tol žengtų pakankamai trumparegiškų žingsnių.

Tačiau šį kartą „Kings“ savo labai gerą žaidėją – D.Sabonį. Krepšininką, kuris šiemet demonstruoja dar aukštesnio lygio krepšinį nei anksčiau, kai buvo renkamas į NBA Visų žvaigždžių rungtynes. Lietuvis pakankamai šansų prasibrauti į Rytų konferencijos komandą turėjo ir šiemet.

Dar vienas Sakramento ekipos laimėjimas – puolėjo iš Lietuvos kontraktas. D.Sabonis jį su „Pacers“ prasitęsė iki kol jis buvo pakviestas į NBA Visų žvaigždžių rungtynes, o tai leido komandai sutaupyti.

Lietuvis tiek šiemet, tiek ir kitais metais uždirbs po 18,5 mln. JAV dolerių, o 2023-2024 metų sezone „Kings“ D.Saboniui mokės 19,4 mln. dolerių.

Tiek stabilus D.Sabonio žaidimas, tiek didesnė jo patirtis bei palankus kontraktas yra labai svarbi Sakramento komandos pergalė.

Kas laukia D.Sabonio?

Žaisdamas Indianapolyje D.Sabonis ne sykį dėl minučių aikštėje konkuravo su perspektyviu vidurio puolėju Mylesu Turneriu. Kurį laiką „Pacers“ strategai šiuos abu krepšininkus į aikštę leisdavo vienu metu, tačiau galiausiai nusprendė išskirti šį duetą.

Įdomu, kad „Pacers“ kur kas sėkmingesnes atkarpas žaisdavo šiems dviems krepšininkams esant aikštėje, o ne žaidžiant atskirai.

Dabar į Sakramentą atvykstantis D.Sabonis jame sutiks kitą vidurio puolėją – Richauną Holmesą. Su juo „Kings“ sieja nemažai vilčių, nes neseniai su 28-erių 208 cm ūgio krepšininku buvo pasirašyta šviežutėlė ketverių metų sutartis.

D.Saboniui tai nėra itin palanki žinia, nes priešingai nei M.Turneris, R.Holmesas negali taip sėkmingai praplėsti aikštę ir dėl to gali iškilti papildomų problemų puolime.

„Kings“ gretose taip pat rungtyniauja ir 29-erių 203 cm ūgio Harrisonas Barnesas. Šis krepšininkas šiemet kur kas naudingiau žaidžia ketvirtoje nei trečioje pozicijoje.

Vis dėlto, atvykus D.Saboniui, panašu, kad jam teks pasistumti į lengvojo krašto puolėjo poziciją, o joje žaidžiant H.Barnesiui „Kings“ komandos puolimo reitingas drastiškai nukrenta.

Apie NBA įkrintamąsias varžybas vis dar svajojanti „Sacramento Kings“ (20/36) turi pakilti bent iki dešimtosios Vakarų konferencijos pozicijos, kurioje šiuo metu yra įsitaisiusi Jono Valančiūno atstovaujama „New Orleans Pelicans“ (22/32) komanda.

Apie kitą etapą taip pat galvojantis Naujojo Orleano klubas nesnaudė ir perėjimų lange pasistiprino vienu „Trail Blazers“ lyderiu CJ McCollumu. Tai gali būti lemiamu faktoriumi, kuris užkirs kelią „Kings“ komandai norint pasivyti dešimtoje vietoje esančią „Pelicans“.

Iš pelenų pakilti trokštanti „Kings“ vis dar tikisi ir svaresnio komandos gynėjų De'Aarono Foxo ir Daviono Mitchello indėlio.

Ypatingai sunkiai šiame sezone sekasi įsibėgėti D.Foxui. Krepšininkas ne sykį atsidūrė jau išmainyto T.Haliburtono šešėlyje ir šiame sezone tritaškius meta vos 25 proc. taiklumu.

„Kings“ taip pat džiaugiasi D.Mitchello gynybos potencialu, ypač, kai Sakramento klubas NBA gynybos reitinge užima priešpaskutinę, 29-ąją vietą.

Kalbant apie atliktus mainus, reikia atkreipti dėmesį ir į „Kings“ nueitą kelią – įprastai, kai komanda turi 15 pergalių mažiau iki 50 proc. pergalių balanso, yra nusprendžiama mainyti veteranus, tačiau dabar, galvojant apie įkrintamąsias varžybas ir susilpnėjusią Vakarų konferenciją, „Kings“ vis dar galvoja apie savo gretų sustiprinimą.

Optimistai šiuos „Kings“ mainus palygintų su praėjusį sezoną įvykusiais „Chicago Bulls“ ekipos mainais. Jų metu prie Čikagos klubo prisijungė Nikola Vucevičius.

Tai „Bulls“ sezono neišgelbėjo, tačiau tada komanda žengė svarų žingsnį tarpsezonyje, kai prie ekipos prisijungė Lonzo Ballas, Alexas Caruso ir DeMaras DeRozanas.

Vis dėlto optimistiniai scenarijai „Kings“ klube pastaraisiais metais neegzistuoja.

„Indiana Pacers“

Jei „Kings“ komandai dar reikia optimistinių scenarijų, „Pacers“ jau šią akimirką gavo žaidėją, kuris gali pakeisti komandos kryptį teigiama linkme. 21-erių T.Haliburtonas – vienas iš perspektyviausių visos lygos krepšininkų.

Jo tobulėjimas per paskutiniuosius keletą metų buvo matomas plika akimi.

Savo tritaškių taiklumą iki 41 proc. pakėlęs krepšininkas į žaidimo arsenalą įjungė ir rezultatyvius perdavimus. Pasikeitus komandos treneriui gynėjas „Kings“ gretose vidutiniškai atlikdavo po 8,5 rezultatyvaus perdavimo per rungtynes.

Vis dėlto dar yra dalykų, kuriuos reiktų patobulinti – T.Haliburtonas neturi itin tvirto kūno. Dėl šios priežasties jam reiktų pagerinti kamuolio varymą bei atakos užbaigimą kaire ranka.

Jam vos 21-eri. Kai kurie žaidėjai savo piką pasiekia iki 20 metų, bet šis krepšininkas jau ne kartą rodė savo norą tobulėti ir stiprinti savo silpnąsias vietas. Neabejojama, kad T.Haliburtonas ateityje tap NBA Visų žvaigždžių rungtynių dalyviu.

„Pacers“ daug dėmesio skiria jauniems žaidėjams – tai ideali pamaina D.Saboniui.

Perspektyvi sudėtis Indianapolio klubą tinkamame kelyje gali išlaikyti ne vieną sezoną. Kiek papilnėjus gynėjų grandžiai „Pacers“ ateityje reiktų galvoti apie permainas šioje pozicijoje.

Komandai turėtų padėti ir papildomi 19 mln. JAV dolerių, kurie pelengvins ne tik naujo krepšininko paieškas, bet ir galimą įsitvirtinimą aukštesnėse pozicijose.

Parengta pagal ESPN.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.