EUROLYGA 2023

Eurolygos lietuviai: gelbėtojas L. Lekavičius, ramus R. Jokubaitis ir pralaimėjusiųjų pastangos

Mindaugas Kuzminskas iš Sankt Peterburgo „Zenit“, Donatas Motiejūnas iš „Monaco“, Rokas Giedraitis iš Vitorijos „Baskonia“ ir Marius Grigonis iš Maskvos CSKA žaidė rezultatyviai, bet jų komandos Eurolygos 26-ajame ture pergalių neiškovojo. Savaitės žvaigžde tapo Lukas Lekavičius, kurio taiklūs metimai nutraukė ilgą Kauno „Žalgirio“ nesėkmių virtinę.

L.Lekavičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
L.Lekavičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 12, 2022, 12:04 AM

Lukas Lekavičius

L.Lekavičius ketvirtadienį nežaidė taip stipriai, kaip kelerias praėjusias rungtynes, bet jo aktyvumas paskutinėmis minutėmis buvo viena svarbiausių komandos pergalės priežasčių. Rungtynes ant suolo pradėjęs „Žalgirio“ įžaidėjas jau 3-iąją min. pakeitė T.Websterį, bet į žaidimą įsiliejo labai nesėkmingai: pavėlavo mesti baigiantis atakai skirtam laikui, prarado kamuolį aikštės viduryje ir nieko nesukūrė iki antrojo kėlinio vidurio, kai ant lėkštutės pateikė kamuolį J.Nebo. Nors po to L.Lekavičius atliko kelis gražius perdavimus, jo veiksmai buvo gana chaotiški, gindamasis jis nesugebėjo suvaržyti M.Jameso ir vos išvengė nesportinės pražangos.

Kaunietis pirmuosius taškus pelnė tik ketvirtojo kėlinio viduryje ir perėmė visas žaidimo vadžias lemiamoje mačo dalyje. Priešpaskutinę minutę jis įsiveržęs į varžovų baudos aikštelę sumažino atsilikimą 81:82, o likus 17 sek. mesdamas balionu pelnė pergalingus taškus. Lemiamoje atakoje L.Lekavičius niekam nedavė kamuolio ir viską nuo A iki Ž padarė pats.

Jis žaidė 29 min., pelnė 6 taškus (3/3 dvitaškių, 0/3 tritaškių), atliko 6 rezultatyvius perdavimus, atkovojo 3 kamuolius, 3 kartus suklydo, 3 kartus prasižengė ir išprovokavo 3 pražangas.

Be Manto Kalniečio ir Janio Strėlnieko žaidęs „Žalgiris“ (4-19) išvykoje nugalėjo „Monaco“ (12-13) ekipą 83:82. „Monaco“ pirmavo nuo pirmosios iki paskutinės minutės, o kelis kartus skirtumas buvo dviženklis. „Žalgiris“ pirmą ir vienintelį kartą į priekį išsiveržė iki sirenos likus 17 sekundžių.

Donatas Motiejūnas

„Monaco“ starto penketo vidurio puolėjas rungtynių pradžioje puldamas laimėjo visas dvikovas su M.Blaževičiumi ir iki pirmojo keitimo 7-ąją min. pelnė 10 taškų (visus – iš baudos aikštelės). Gindamasis jis spėdavo padėti komandos draugams, o jo padvigubintas spaudimas privertė suklysti E.Ulanovą. Antrojo kėlinio pradžioje J.Nebo išstūmė lietuvį iš baudos aikštelės, bet jis pavojingai pratęsdavo „Monaco“ atakas išradingais perdavimais (tiesa, komandos draugai kelis kartus nepasinaudojo geromis progomis). Po pertraukos D.Motiejūnui dominuoti neleido J.Lauvergne‘is, kuris kelis kartus metė laisvas, išprovokavo „Monaco“ aukštaūgio pražangą puolant. Visą ketvirtąjį kėlinį D.Motiejūnas sėdėjo ant suolo.

Jis žaidė 19,5 min., pelnė 12 taškų (6/7 dvitaškių, 0/1 tritaškio, 0/1 baudos), atkovojo 6 kamuolius ir išprovokavo 3 pražangas.

Rokas Jokubaitis

„Barcelona“ gynėjas į aikštę įėjo pirmojo kėlinio paskutinę minutę, kai jo komanda pirmavo 28:6. R.Jokubaitis ramiai vadovavo „Barcos“ puolimui, bet kartais varžovams netikėtai perrėždavo gynybą aštriais įsiveržimais į baudos aikštelę arba perdavimais.

Jis žaidė 14,5 min., pelnė 6 taškus (3/3 dvitaškių, 0/1 baudos) ir atliko 5 rezultatyvius perdavimus.

Eurolygos lyderių dvikovoje „Barcelona“ (20-5) išvykoje ramiai nugalėjo „Real“ (20-5) klubą 86:68. „Barca“ rungtynes pradėjo 24:2 ir beveik visą laiką pirmavo apie 20 taškų skirtumu.

Mindaugas Kuzminskas

Treneris X.Pascualis į aikštę M.Kuzminską įleido 7-ąją min., kai „Zenit“ atsiliko 4:16. Pirmojo kėlinio pabaigoje jis pataikė tritaškį ir metimą iš po krepšio, paskui dažnai ir gana sėkmingai žaisdavo nusisukęs nuo krepšio, keisdavo poziciją ir atsidengdavo, o gavęs kamuolį įkirsdavo į baudos aikštelę ir lengvai pelnydavo taškus. Gindamasis jis taip pat netikėtai keisdavo poziciją ir taip sutrikdė kelias varžovų atakas. Kita vertis, nors svetimoje baudos aikštelėje jis ne sykį pasinaudojo jėgos pranašumu, kelis kartus atsidūrė varžovų apsuptyje ir nebeturėjo kur dėti kamuolio.

M.Kuzminskas žaidė beveik 24 min., pelnė 18 taškų (7/10 dvitaškių, 1/2 tritaškių, 1/2 baudų) ir atkovojo 5 kamuolius. Jis pasiekė sezono rezultatyvumo rekordą (jo karjeros rekordas, pasiektas žaidžiant „Unicaja“ komandoje, yra 23 taškai) ir šeštą kartą šį sezoną pelnė 10 ar daugiau taškų (tiesa, puolėjas net devyneriose rungtynėse nepelnė nė taško).

Be Artūro Gudaičio žaidžiantis „Zenit“ (14-9) išvykoje pralaimėjo ALBA (8-16) komandai 67:76. Nors Sankt Peterburgo komanda prieš pat pertrauką pavijo šeimininkus ir trečiajame kėlinyje žaidė lygiai, paskutiniame ketvirtyje ALBA pranašumas vėl nekėlė abejonių.

Artūras Milaknis

„Žalgirio“ metikas 6-ąją min. pakeitė K.Lukošiūną ir jau pirmoje atakoje pataikė tritaškį. A.Milaknis labiausiai įsismagino trečiajame kėlinyje, per kurį pataikė visus tris tritaškius, pelnė 11 taškų ir vėl priartino Kauno komandą prie varžovų. Tačiau ketvirtajame kėlinyje abu jo tolimi metimai buvo netaiklūs.

A.Milaknis žaidė 24 min. ir pelnė 14 taškų (4/8 tritaškių, 2/2 baudų).

Edgaras Ulanovas

„Žalgirio“ starto penketo puolėjas rungtynių pradžioje buvo lyg ne savo rogėse ir per visą pirmąjį kėlinį pasižymėjo tik klaida aikštės viduryje. Antrajame kėlinyje E.Ulanovas žaidė daug agresyviau, tačiau mėtė iš sunkių padėčių. Po pertraukos jis gerai pratęsdavo atakas, ketvirtojo kėlinio viduryje pataikė iš toli, bet vis dar buvo truputį nervingas ir paskutinę minutę prasižengė puldamas.

E.Ulanovas žaidė 31 min., pelnė 7 taškus (1/3 dvitaškių, 1/2 tritaškių, 2/2 baudų), atkovojo 6 kamuolius, išprovokavo 3 pražangas ir 3 kartus suklydo.

Marius Grigonis

CSKA starto penketo gynėjas pirmoje komandos atakoje išprovokavo pražangą, bet po kelių sekundžių nesugebėjo rezultatyviai pabaigti sudėtingo prasiveržimo. Antroje atakoje jis tolimu metimu pelnė pirmuosius CSKA taškus. M.Grigonis visas rungtynes žaidė labai aktyviai: mėtė, veržėsi, skubėjo pagriebti atšokusį kamuolį, ginčijosi su teisėjais. Tačiau nemažai jo metimų buvo skuboti, o prasiveržimai – neapgalvoti, pradėjęs, ką nors daryti, jis ne kartą atsidūrė akligatvyje ir sužlugdė ne tik tas komandos atakas, kuriose prarado kamuolį.

M.Grigonis žaidė 21,5 min., pelnė 10 taškų (1/2 dvitaškių, 2/5 tritaškių, 2/2 baudų), atliko 4 rezultatyvius perdavimus, išprovokavo 5 pražangas, 5 kartus suklydo ir 3 kartus prasižengė.

CSKA (14-10) išvykoje pralaimėjo „Makabi“ (11-12) ekipai 75:84. Maskvos komanda geriau pradėjo rungtynes ir pirmavo 11:2, bet Tel Avivo krepšininkai jau pirmajame kėlinyje persvėrė rezultatą, o nuo antrojo kėlinio vidurio „Makabi“ persvara beveik visą laiką buvo dviženklė.

Rokas Giedraitis

„Baskonia“ starto penketo puolėjas rungtynių pradžioje dukart nepataikė iš toli būdamas visai laisvas ir buvo pakeistas neįprastai anksti – jau 5-ąją min. Antrajame kėlinyje jis dukart nepataikė iš vidutinio nuotolio po pusiau prasiveržimų į baudos aikštelę, o pirmus taškus pelnė tik 29-ąją min., kai dvikovos baigtis jau buvo nulemta.

R.Giedraitis žaidė 27 min. ir pelnė 12 taškų (3/6 dvitaškių, 2/5 tritaškių). Jis visus taškus surinko per paskutines 12 minučių.

„Baskonia“ (7-17) išvykoje beviltiškai pralaimėjo „Olimpia“ (17-7) komandai 78:89. Vitorijos krepšininkai nė karto nepirmavo, jau pirmojo kėlinio pabaigoje atsiliko dviženkliu skirtumu, o trečiajame kėlinyje Milano komanda įgijo net 27 taškų pranašumą.

Paulius Jankūnas

7-ąją min. į aikštę įleistam veteranui kovojant su atletiškais amerikiečiais trūko greičio ir staigumo. Net jei P.Jankūnas įgydavo nedidelį pranašumą, varžovai jį panaikindavo. Patirtis nebuvo svarus koziris, ypač ginantis, bet treneris J.Zdovcas pasitikėjo puolėju, kuris darė, ką galėjo, o ketvirtajame kėlinyje nustebino varžovus taikliu tolimu metimu.

P.Jankūnas žaidė 15,5 min., pelnė 5 taškus (1/3 dvitaškių, 1/2 tritaškių), atkovojo 3 kamuolius, atliko 4 rezultatyvius perdavimus ir prasižengė 3 kartus.

Marekas Blaževičius

Į „Žalgirio“ starto penketą grįžęs vidurio puolėjas jau 18-ąją sek. prasižengė stabdydamas D.Motiejūną. Po to M.Blaževičius pralaimėjo daug dvikovų gindamasis ir pirmajame kėlinyje tik sykį atsiskaitė puldamas. Žalgirietis buvo pakeistas pirmojo kėlinio viduryje ir vėliau į aikštę negrįžo.

M.Blaževičius žaidė 5 min. ir pelnė 2 taškus (1/3 dvitaškių).

Tadas Sedekerskis

„Baskonia“ puolėjas į aikštę buvo įleistas 8-ąją min. Nors T.Sedekerskis daug judėjo ir aktyviai stumdėsi baudos aikštelėse, nesutrukdė jose dominuoti varžovų aukštaūgiams. Jis tik kartą metė į krepšį (antrojo kėlinio viduryje), bet nepataikė laisvas iš toli.

T.Sedekerskis žaidė beveik 14 min. ir nepelnė nė taško (0/1 tritaškio).

Karolis Lukošiūnas

„Žalgirio“ starto penketo metikas pirmajame mačo tarpsnyje nenuveikė visiškai nieko. Antrojo kėlinio pradžioje jis pataikė tritaškį, o po to mėtė iš bet kur ir bet kaip...

K.Lukošiūnas žaidė 17 min. ir pelnė 3 taškus (1/5 tritaškių).

Nežaidė

„Žalgiris“ šiame ture žaidė be Manto Kalniečio ir Regimanto Minioto, „Zenit“ – be Artūro Gudaičio.

Į Kauno komandos dvyliktuką dar kartą įtrauktas Titas Sargiūnas visas rungtynes praleido ant suolo ir Eurolygoje vis dar nedebiutavo.

Savaitės skaičiai

1

„Žalgiris“ pirmą kartą šį sezoną laimėjo svečiuose. Iki šios savaitės Kauno komanda išvykose pralaimėjo visas 11 rungtynių, o pridėjus praėjusio sezono pabaigą nesėkmių virtinę sudarė 17 rungtynių. Praėjusį kartą „Žalgiris“ svečiuose laimėjo 2021 metų sausio 27 dieną, kai įveikė „Valencia“ krepšininkus 79:78.

Šiame ture pirmąją pergalę svečiuose iškovojo ir „Panathinaikos“, kuris taip pat nutraukė 11 nesėkmingų išvykų virtinę.

9

„Žalgiris“ ketvirtadienį nutraukė devynių pralaimėjimų virtinę. Tai – šio Eurolygos sezono rekordas. Praėjusią pergalę Lietuvos čempionai iškovojo gruodžio 2 dieną, kai namie įveikė „Baskonia“ ekipą 72:68.

Kauno krepšininkai devynis kartus iš eilės pralaimėjo antrą kartą šį sezoną. Jie tiek pat nesėkmių patyrė spalio ir lapkričio mėnesiais.

Europos turnyruose „Žalgiris“ daugiau pralaimėjimų iš eilės patyrė du kartus. Nuo 2008 metų vasario iki gruodžio kauniečiai pralaimėjo 11 rungtynių, nuo 2006 metų lapkričio iki 2007 metų sausio – 10 rungtynių.

14

Kitas Eurolygos rungtynes „Žalgiris“ žais tik po 14 dienų. Vasario 24 dieną Kaune lankysis Eurolygos lyderis „Real“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.