EUROLYGA 2023

Rusijos ir Baltarusijos krepšininkėms pasaulio pirmenybių atrankoje iškilo pandeminės kliūtys

Savaitgalį turėjo paaiškėti visos 2022 metų pasaulio moterų krepšinio pirmenybių dalyvės. Tačiau FIBA per pandemiją rengdama atrankos turnyrus susidūrė su daugybe nenumatytų kliūčių, todėl vienas kelialapis kol kas liko neįteiktas, o vienas iš atrankos turnyrų neteko prasmės, nes kelialapius gavo visos į jį atvykusios komandos.

 Rusijos ir Baltarusijos krepšininkėms pasaulio pirmenybių atrankoje iškilo pandeminės kliūtys<br> FIBA nuotr.
 Rusijos ir Baltarusijos krepšininkėms pasaulio pirmenybių atrankoje iškilo pandeminės kliūtys<br> FIBA nuotr.
 Rusijos ir Baltarusijos krepšininkėms pasaulio pirmenybių atrankoje iškilo pandeminės kliūtys<br> FIBA nuotr.
 Rusijos ir Baltarusijos krepšininkėms pasaulio pirmenybių atrankoje iškilo pandeminės kliūtys<br> FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 14, 2022, 8:16 AM

Kelialapiai

Per savaitgalį vykusius atrankos turnyrus kelialapius į 2022 metų pasaulio pirmenybes iškovojo Serbijos, Prancūzijos, Bosnijos ir Hercegovinos, Belgijos, Korėjos, Kinijos, Japonijos, Nigerijos bei Kanados rinktinės. Anksčiau teisė dalyvauti pasaulio pirmenybėse buvo suteikta Australijos ir JAV krepšininkėms.

Laiku nebuvo baigtas vienas iš atrankos turnyrų, kuriame dėl paskutinio kelialapio kovoja Puerto Riko ir Rusijos komandos.

Pasaulio pirmenybės vyks šių metų rugsėjo 22 – spalio 1 dienomis Sidnėjuje. Australijos rinktinė į baigiamąją dalį pateko kaip turnyro šeimininkė, JAV rinktinė – kaip Tokijo olimpinių žaidynių čempionė.

Dėl kitų dešimties kelialapių krepšininkės kovojo arba vis dar kovoja keturiuose atrankos turnyruose. Visuose turnyruose turėjo žaisti po keturias komandas, tačiau tarp jų buvo ir Australijos bei JAV rinktinės, kurioms dėl kelialapių kovoti nereikėjo. Atrankos turnyrų dalyvės paaiškėjo per 2021 metais vykusias žemynų pirmenybes.

Vašingtono turnyras

Atvykti į Vašingtone vykusį D grupės turnyrą nesugebėjo Rusijos rinktinė. Kadangi JAV nepripažįsta rusiškų skiepų nuo koronaviruso, o dauguma Rusijos krepšininkių paskiepytos būtent jais, rusėms nebuvo išduotos JAV vizos.

Atsižvelgusi į ypatingą padėtį, FIBA perkėlė dvejas turnyro rungtynes į Dominikonų Respublikos sostinę Santo Domingą.

Nuo ketvirtadienio iki šeštadienio trejos rungtynės buvo sužaistos Vašingtone. JAV krepšininkės, kurioms nereikėjo kovoti dėl kelialapio, nugalėjo belges ir puertorikietes, o Belgija sutriuškino Puerto Riką 98:65.

Belgijos krepšininkės antrąją pergalę pasiekė sekmadienį Santo Dominge, kur sutriuškino ir Rusijos rinktinę 66:43.

Pirmadienį ten pat dėl trečiosios vietos šiame atrankos turnyre ir antrojo kelialapio į pasaulio pirmenybes kovos Rusijos ir Puerto Riko komandos.

Rusijos ir JAV komandų rungtynės nebus žaidžiamos. Jose abiem komandoms įskaitytas pralaimėjimas.

 

Osakos turnyras

Osakoje vykęs atrankos turnyras prarado prasmę, nes į jį neatvyko Baltarusijos rinktinė. Baltarusės planavo vasario 5 dieną išskristi į Japoniją, tačiau kelionė buvo atšaukta kelioms krepšininkėms ir treneriams užsikrėtus koronavirusu.

Per pandemiją skubiai pakeisti susirgusias žaidėjas buvo beveik neįmanoma, todėl Baltarusijos krepšinio federacija atsisakė dalyvauti turnyre.

Pasitraukus baltarusėms, Osakoje žaidė tik trys komandos, kurios dar prieš pirmąsias rungtynes žinojo, kad gaus kelialapius į Australiją. Visos trys komandos iškovojo po vieną pergalę. Dėl geresnio taškų skirtumo pirmąją vietą užėmė Kanada, antrąją – Japonija, trečiąją – Bosnija ir Hercegovina.

 

Belgrado turnyrai

FIBA planavo atrankos turnyrus rengti keturiose šalyse. Tačiau nė viena iš šalių, kurių rinktinės pateko į B grupę (Prancūzija, Kinija, Nigerija ir Malis), nepanoro tapti atrankos varžybų šeimininke. Galiausiai priimti beglobį turnyrą sutiko Belgradas. Šiame mieste taip pat žaidė A grupės komandos.

A turnyro nugalėtoja tapo aikštės pranašumu pasinaudojusi ir visas trejas rungtynes laimėjusi Serbijos rinktinė. Dvi pergales pasiekė dėl kelialapio nekovojusi Australijos rinktinė, vieną – Korėjos, nė vienos – Brazilijos.

Lemiamame mūšyje dėl antrojo kelialapio korėjietės palaužė braziles 76:74.

B turnyre geriausiai žaidė tris pergales iškovojusi Kinijos rinktinė. Nigerijos komanda laimėjo du kartus, Prancūzijos – vieną, Malio – nė karto.

Kinijos krepšininkių pranašumas buvo stulbinamai didelis. Jos visas trejas rungtynes laimėjo dviženkliu skirtumu, o Tokijo olimpinių žaidynių prizininkę Prancūzijos ekipą sutriuškino net 103:70. Maža to, kinės visose trejose rungtynėse dviženkliu skirtumu pirmavo jau po pirmojo kėlinio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.