EUROLYGA 2023

L. Jamesui artėjant prie karjeros pabaigos NBA vadovai laužo galvą: kas taps naujuoju lygos veidu?

Su griausmu į NBA lygą 2003 metais įžengęs LeBronas Jamesas pateisino visus į jį dėtus lūkesčius ir netgi sugebėjo juos peržengti tapdamas lygos veidu bei „ambasadoriumi“.

 L. Jamesas.<br> AP/Scanpix nuotr.
 L. Jamesas.<br> AP/Scanpix nuotr.
 L. Jamesas ir M. Jordanas.<br> AP/Scanpix nuotr.
 L. Jamesas ir M. Jordanas.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 23, 2022, 8:44 PM

NBA lyga „Visų žvaigždžių“ savaitgalį atšventė 75-uosius gyvavimo metus, o daugiausiai dėmesio, kaip jau įprasta, sulaukė 37-erių L.Jamesas.

NBA rungtyniavo tūkstančiai geriausių planetos krepšininkų, tačiau tik vienetai iš jų galėjo pasigirti buvę pagrindiniu lygos veidu. L.Jamesas yra vienas iš nedaugelio.

„Turiu šį ambasadoriaus titulą. Niekas man neliepė to daryti, tačiau jaučiau, kad jei aš to nepadarysiu, tai kas tada tai darys?

Prisiėmiau šią atsakomybę ir toliau tai darysiu, kol žaisiu krepšinį“, – kalbėjo L.Jamesas.

„Karaliaus“ vardas NBA lygoje vis dar yra garsiausias ir daugiausiai apkalbamas, nepaisant to, kad L.Jamesas ir nebėra geriausias lygos krepšininkas.

L.Jamesas vis dar gali leisti sau vadovauti prieš bet kurį lygos krepšininką, kadangi jo žodžiai turi daugiau įtakos, negu bet kurio kito krepšininko.

Tačiau tai amžinai tęstis negali ir jo pasitraukimas tiek iš lygos, tiek iš lygos „ambasadoriaus“ pareigų nebeatrodo tolimas.

„Tai didelė atsakomybė. Kažkas tai darė prieš mane ir man suteikė galimybę tai pratęsti. Man reikėjo išlaikyti NBA jos lygyje ir netgi jį pakelti, o tai daryti su didžiausia pagarba.

Visos kartos ieško įkvėpimo. Labai smagu pamatyti vaikinius, kurie ateina į lygą ir pasako, jog jiems augant jų mėgstamiausias žaidėjas buvo L.Jamesas. Tai man daug ką reiškia, nes jaučiu, jog tai yra kur kas daugiau nei tik krepšinio žaidimas“, – kalbėjo „Los Angeles Lakers“ ekipoje rungtyniaujantis krepšininkas.

L.Jamesas visada žino, ką daro. Vykstant pokalbiams, visi klausosi „karaliaus“ žodžių, ir nesvarbu, NBA to nori ar ne.

Anksčiau lygoje buvo Julius Ervingas. Lygai „patogus“ krepšininkas, kuris pasisakydavo tuomet, kai lygai to reikėdavo.

Jį pakeitė Magicas Johnsonas su Larry Birdu. Charizmos nestokojantys krepšininkai sugebėjo pakelti lygą į aukštesnį lygį, o tai garantavo jos plėtrą ir didėjantį transliuojamų rungtynių kiekį televizijoje.

Juos pakeitė Michaelas Jordanas, apie kurio nuopelnus plėstis net neverta. Būtent M.Jordanas, su kuriuo dažniausiai ir yra lyginamas L.Jamesas, „Visų žvaigždių“ savaitgalio metu vykusioje ceremonijoje apsikabino „karalių“, o ši nuotrauka spėjo tapti ikonine.

M.Jordano pasirodymas vis dar verčia vyresnius žmones sustoti ir aiktelėti. Nors L.Jamesas ir puikiai pakeitė M.Jordaną, tačiau „karalius“ dar nesugeba sukelti tokio jausmo, kokį sukelia vien M.Jordano veidas.

Ilgai buvo svarstoma, ar M.Jordaną sugebės kažkas pakeisti: L.Jamesui tai pavyko. Tačiau pačiam LeBronui jau 37-eri, ir lygai reikia surasti naują veidą, į kurį lygiuosis ateinančios kartos.

„Noriu būti visiškai aiškus. Nesu pasirengęs kalbėti apie erą po LeBrono. Tai nesakau ne dėl to, kad pats negaliu su tuo susitaikyti. Jis prieš pusantrų metų laimėjo NBA titulą ir vis dar žaidžia aukščiausiu lygiu, – Yahoo portalui kalbėjo NBA komisaras Adamas Silveris. – Tam tikru momentu atsiras žaidėjas ar žaidėjai, kurie perims lyderio vaidmenį. Visada jie atsiranda.

Aš tiesiog nesu pasiruošęs net ir menkiausiai pradėti galvoti apie lygą be LeBrono, nes jis ir toliau kaip niekad atsidavęs varžyboms, visai lygai.“

Būtų galima galvoti apie Keviną Durantą, tačiau jo asmenybė, skandalai socialiniuose tinkluose neleidžia jam užimti tokių pareigų.

Stephenas Curry gali atrodyti kaip tinkamas kandidatas, tačiau panašu, jog jis pats supranta, jog „ambasadoriaus“ etiketė uždeda didelę naštą ant pečių. Tačiau pats krepšininkas tokios galimybės neatsisako.

„Žiūrint iš mano perspektyvos, tai yra didžiulė garbė kai žinai, jog tavo veiksmai ir žodžiai gali pakeisti dalykus. Duris, kurias gali atidaryti ir poveikis, kurį darai... tuomet turi su pagarba daryti visus savo veiksmus. Suprantu, jog tai yra nuostabi galimybė su nuostabia atsakomybe“, – kalbėjo S.Curry.

Bene tinkamiausias kandidatas atrodytų dabartinis NBA čempionas Giannis Antetokounmpo. Tačiau graikas vengia tokio dėmesio ir kritikos, kratosi „ambasadoriaus“ etiketės.

NBA atkrintamosios prasidės mažiau nei po dviejų mėnesių, o galimas dalykas, jog jose neišvysime „Los Angeles Lakers“ ekipos su L.Jamesu priešakyje.

Milžinišką auditoriją pritraukiančio krepšininko nebuvimas svarbiausiose kovose gali suduoti stiprų smūgį lygos žiūrimumui, o jeigu NBA neras kuo pakeisti „karalių“, ateityje gali susidurti su nelauktais sunkumais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.