EUROLYGA 2023

60 metų nepajudintas rekordas: W. Chamberlaino 100 taškų rungtynėms negali prilygti net šių dienų žvaigždės

1962-ųjų kovo 2-ąją Wiltas Chamberlainas sužaidė rezultatyviausias visų laikų asmenines NBA rungtynes. 216 cm ūgio milžinas į priešininkų krepšį įmetė net 100 taškų. Įvykį dar labiau legendomis apipina faktas, kad nėra išlikę jokio vaizdo įrašo, kuriame būtų užfiksuotas šis rekordinis pasiekimas.

W.Chamberlainas 1962-ųjų kovo antrąją įmetė 100 taškų<br>AP/Scanpix nuotr.
W.Chamberlainas 1962-ųjų kovo antrąją įmetė 100 taškų<br>AP/Scanpix nuotr.
W.Chamberlainas 1962-ųjų kovo antrąją įmetė 100 taškų<br>AP/Scanpix nuotr.
W.Chamberlainas 1962-ųjų kovo antrąją įmetė 100 taškų<br>AP/Scanpix nuotr.
K.Bryantas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
K.Bryantas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 2, 2022, 8:16 PM

Per visą NBA istoriją niekas nieko panašaus dar nebuvo matę. Realu, kad niekada ir nebepamatys.

Trečiadienį sukanka lygiai 60 metų nuo šio istorinio įvykio – 36 taiklūs dvitaškiai, 28 taiklūs baudų metimai ir 100 pelnytų W.Chamberlaino taškų.

Krepšininko atstovaujama „Philadelphia Warriors“ ekipa 169:147 nugalėjo „New York Knicks“ krepšininkus Hershey mieste, stebint 4000 tūkst. žmonių.

Šis W.Chamberlaino pasiekimas gali tapti vieninteliu NBA individualiu rekordu, kurio niekam ir niekada nebus pavykę pagerinti.

Prieš 35-erius metus, 1987 metais, minint istorinio pasiekimo 25-metį pats krepšininkas nenorėjo sutikti su tokia mintimi.

„Manau, kad šį pasiekimą galima pagerinti“, – samprotavo 1999 metais Anapilin iškeliavęs krepšininkas.

Vis dėlto kol kas šiems dukart NBA čempiono žodžiams nebuvo lemta išsipildyti.

2006-ųjų sausį Kobe Bryantas gindamas „Los Angeles Lakers“ garbę į „Toronto Raptors“ krepšį įmetė 81 tašką. Šis pasiekimas buvo buvo arčiausiai W.Chamberlaino pasirodymo per visą NBA istoriją.

Be K.Bryanto 70 taškų ribą peržengti buvo pavykę dar keturiems krepšininkams – Davidui Thompsonui (73 taškai), Elginui Baylorui (71 taškas), Davidui Robinsonui (71 taškas) ir Devinui Bookeriui (70 taškų).

Tai reiškia, kad arčiausiai prie W.Chamberlaino priartėjusiam krepšininkui trūko dar 19 taškų. Kitų žaidėjų skirtumai buvo dar didesni, net ir atsižvelgiant į faktą apie itin išpopuliarėjusius tritaškius metimus.

Carmelo Anthony ir Stephenas Curry per pastarąjį dešimtmetį buvo surinkę po 62 taškus. 60 taškų ribą keturis kartus taip pat pažymėjo ir Jamesas Hardenas. Damianas Lillardas tą padarė tris kartus, o Klay'us Thompsonas ir LeBronas Jamesas po kartą.

60 taškų per rungtynės – didelis pasiekimas, bet tai toli gražu neprilygsta W.Chamberlaino pasiekimui.

Pabandykime viską išskaidyti matematiškai.

Norint įmesti 100 taškų reiktų per abi rungtynių dalis pelnyti bent po 50 taškų. Per pastaruosius 25-erius metus pirmoje rungtynių dalyje daugiausiai taškų buvo įmetęs K.Bryantas.

2003 metais prieš „Washington Wizards“ ekipą jis pirmoje rungtynių pusėje pasižymėjo įmesdamas 42 taškus.

Per pastarąjį ketvirtį amžiaus 50 taškų antroje rungtynių pusėje buvo pavykę įmesti vos dviem krepšininkams – K.Bryantui (55 taškai prieš „Toronto Raptors“ 2003 metais) ir D.Bookeriui (51 taškas prieš „Boston Celtics“ 2017 metais).

Norint 100 taškų suskaidyti į kėlinius, reiktų per kiekvieną ketvirtį įmesti bent po 25 taškus.

Pagal ketvirčius tikru NBA maestro paskutiniuosius 25-erius metus buvo S.Curry. Pažvelkime  į geriausius „Golden State Warriors“ žvaigždės asmeninius kėlinių rezultatus.

Pirmasis kėlinys – 25 taškai, antrasis kėlinys – 26 taškai, trečiasis kėlinys – 28 taškai, ketvirtas kėlinys – 21 taškas.

Įdomu, kad sudėjus visus tuos kėlinius gautųsi lygiai 100 taškų suma. Tiesa, tą reiktų padaryti ne atskirose rungtynėse, o vieno mačo metu.

Yra ir daug kitų detalių, lemiančių, kad vienam žaidėjui nebepavyks įmesti 100 taškų per vienerias rungtynes.

W.Chamberlainas istorinę naktį atliko net 63 metimus iš žaidimo, nuo to laiko joks krepšininkas nebuvo išmetęs daugiau nei 50 metimų.

„Warriors“ aukštaūgis taip pat žaidė visas 48 minutes be keitimo. Vargu, ar kuris nors NBA treneris ryžtųsi savo lyderį aikštėje kankinti be jokių keitimų. Juolab būtų baiminamasi milijonierius galinčių ištikti traumų.

O ir pats rekordas bei jo simbolika yra tikrai simboliška – 100.

Jei NBA kas nors pagalvoja apie 100, pirmiausia mintis, kuri atkeliauja į galvą yra W.Chamberlainas. NBA sirgaliai negalvoja apie šių istorinių rungtynių momentus, jie jiems nerūpi.

Svarbiausia detalė yra rankose laikomas baltas lapelis, ant kurio užrašyta „100“. Kažkam užteko sumanumo įamžinti šią istorinę akimirką bent tokiu būdu.

„Tai rekordas, kurio nenorėčiau pagerinti“, – yra sakęs vienas NBA žaidėjas.

To žaidėjo vardas buvo Wiltas Chamberlainas.

Parengta pagal sports.yahoo.com.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.