EUROLYGA 2023

„Lietkabelis“ namuose priims ypatingą svečią

LKL lentelės trečiojoje vietoje įsitvirtinęs Panevėžio „Lietkabelis“ po penkių savaičių pertraukos grįžta į tarptautinę areną. Panevėžio krepšininkai antradienį savo arenoje žais Europos taurės 14-ojo turo rungtynes su Željko Obradovičiaus treniruojama Belgrado „Partizan“ komanda.

Želimiras Obradovičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Želimiras Obradovičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 8, 2022, 11:03 AM, atnaujinta Mar 8, 2022, 11:05 AM

Padėtis

Europos taurės varžybos šią savaitę tęsiamos po trumpos pertraukos. Vasario viduryje daugelyje Europos šalių buvo surengti nacionalinių taurių turnyrai, po to rinktinės žaidė pasaulio pirmenybių atrankos rungtynes. O „Lietkabelis“ padarė dar ilgesnę pertrauką negu dauguma kitų Europos taurės komandų, nes dėl kovido proveržio panevėžiečių gretose buvo nukeltas jų rungtynės su Hamburgo „Towers“ klubu.

Europos taurės A grupės lentelė šiuo metu nėra visiškai aiški, nes dėl Rusijos kariuomenės įsiveržimo į Ukrainą buvo nušalintas šioje grupėje žaidęs Krasnodaro „Lokomotiv“ klubas. Turnyro rengėjai dar nenusprendė, kaip bus perskaičiuota lentelė, o oficialiai kol kas skelbiama lentelė su „Lokomotiv“ žaistų rungtynių rezultatais.

Pagal šią lentelę grupėje tvirtai pirmauja Badalonos „Joventut“, per 13 rungtynių iškovojęs 11 pergalių. „Lietkabelio“ šios savaitės varžovas „Partizan“ pasiekė 9 pergales ir užima antrąją vietą.

Po 8 pergales turi „Boulogne-Levallois“ ir nušalintas „Lokomotiv“, 7 – „Andorra“, po 6 – „Lietkabelis“ ir Ankaros „Türk Telekom“, 5 – „Towers“.

Du autsaideriai Vroclavo „Śląsk“ (2 pergalės) ir Trento „Dolomiti Energia“ (1 pergalė) žymiai atsilieka, bet Krasnodaro klubo pašalinimas ir jiems suteikia galimybę kovoti dėl aštuntosios vietos ir paskutinio kelialapio į atkrintamąsias varžybas.

Oficialioje lentelėje kol kas šeštąją vietą užimantis „Lietkabelis“ irgi turi dėl ko kovoti. Jo tikslas – ketvirtoji vieta, kuri užtikrins aikštės pranašumą aštuntfinalio etape.

Po šio turo Panevėžio komandai liks penkerios rungtynės. „Lietkabelis“ žais išvykoje su „Joventut“, namie su „Andorra“ ir „Türk Telekom“, išvykose su „Towers“ ir „Boulogne-Levallois“.

Kita grupė

Kitoje grupėje padėtis lygesnė – nėra nei aiškių lyderių, nei beviltiškų autsaiderių.

B pirmąją vietą dalijasi dvi Ispanijos komandos Las Palmo „Gran Canaria“ ir „Valencia“, kurios per 13 turų iškovojo po 9 pergales. 8 pergales turi Podgoricos „Budućnost“, po 7 – Venecijos „Reyer“* ir Bolonijos „Virtus“, 6 – Ulmo „ratiopharm“, po 5 – Liublianos „Olimpija“* ir Burgo „Jeunesse Laique“, 4 – „Bursaspor“*, 3 – Patrų „Promerheas“*. (Pažymėtos komandos žaidė po 12 rungtynių).

Abu autsaideriai žaidė mažiau rungtynių, tad užduotis per likusius turus įšokti į atkrintamąsias varžybas nėra neįvykdoma.

Dviejose B grupės komandose žaidžia Lietuvos krepšininkai: „Budućnost“ – Donatas Tarolis, „Reyer“ – Martynas Echodas. Abi lietuvių komandos šiuo metu užima vietas, užtikrinančias aikštės pranašumą pirmajame atkrintamųjų varžybų rate, tačiau nepraranda vilties pakilti aukščiau ir užsitikrinti aikštės pranašumą ketvirtfinalyje ir pusfinalyje.

Forma

„Lietkabelis“ šiais metais dažnai mėgaujasi pergalėmis ir labai retai patiria pralaimėjimo kartėlį. Panevėžiečiai po Kalėdų visuose turnyruose žaidė 17 rungtynių, per kurias iškovojo 14 pergalių, kartą sužaidė lygiosiomis ir patyrė du pralaimėjimus.

Įdomu, kad abejose pralaimėtose rungtynėse N.Čanako penketas anksti nuleido rankas ir paskutinėmis minutėmis varžovams net nesipriešino. Tai atsitiko sausio pabaigoje per Europos taurės rungtynes su Krasnodaro „Lokomotiv“ (62:90) ir vasario viduryje per Lietuvos taurės finalo rungtynes su Kauno „Žalgiriu“ (66:91).

„Partizan“ taip pat laimi dažniau negu pralaimi, bet iš pergalių kelio išklysta dažniau negu „Lietkabelis“. „Juodi-balti“ per keletą praėjusių savaičių pralaimėjo ir Adrijos lygoje, ir Serbijos taurės finale, ir Europos taurės turnyre.

Neabejotinai skaudžiausią pralaimėjimą „Partizan“ patyrė vasario 20 dieną, kai Serbijos taurės finale nusileido amžinai varžovei Belgrado „Crvena Zvezda“ komandai 68:85 (M.Lessort‘as 19, K.Punteris 14, D.Moore‘as 11).

Varžovai

Pirmąsias tarpusavio rungtynes „Lietkabelis“ ir „Partizan“ žaidė lapkričio viduryje Serbijos sostinėje. Ten panevėžiečiai nežymiai nusileido vieniems Europos taurės favoritų, kuriems pralaimėjo 77:84. Panevėžio komandoje rezultatyviausiai žaidė Gediminas Orelikas (19 taškų), Kasparas Bėrzinis ir Kristupas Žemaitis (po 12), šeimininkų ekipoje – Zachas LeDay (19), Gregoras Glasas ir Alenas Smailagičius (po 13).

Palyginti su pirmosiomis rungtynėmis, Belgrado komandoje įvyko viena svarbi permaina. Prie „Partizan“ prisidėjo Prancūzijos rinktinės aukštaūgis Mathias Lessort‘as, kuris iškart tapo vienu komandos lyderių (16,2 tšk., 7,4 atk.kam.).

Be naujoko varžovams daugiausiai bėdų pridaro amerikiečiai Kevinas Punteris (17,5 tšk.) ir buvęs Kauno „Žalgirio“ puolėjas Zachas LeDay (12,9 tšk., 5,2 atk.kam.), taip pat Alenas Smailagičius (8,6 tšk.), Aleksa Avramovičius (8,3 tšk.) ir slovėnas Gregoras Glasas (7,5 tšk.).

Adrijos lyga

„Partizan“ krepšininkai šiuo metu antrąją vietą užima ir Adrijos lygoje. „Partizan“ bei kita Belgrado komanda „Crvena Zvezda“ jau užsitikrino kelialapius į regioninio turnyro atkrintamąsias varžybas, kuriose dalyvaus šešios ekipos. Tiesa, kelialapis į atkrintamąsias varžybas – tik pirmas tikslas. Stipriausi klubai siekia užimti pirmąją ir antrąją vietas, kurios suteiks tiesioginius kelialapius į pusfinalį. Kitos keturios komandos turės žaisti ketvirtfinalyje.

Šiuo metu abi pirmaujančios Belgrado komandos turi po 17 pergalių, bet „Crvena Zvezda“ žaidė 19 rungtynių, „Partizan“ – jau 20 rungtynių.

Praėjusį sekmadienį Adrijos lygos lyderiai susirėmė tarpusavyje. „Partizan“ iškovojo pergalę 98:84 (A.Avramovičius 33, K.Punteris 22, M.Lessort‘as 15).

Trečiąją vietą užimanti Podgoricos „Budućnost“ iš pirmo žvilgsnio atsilieka gana žymiai – turi tik 14 pergalių. Tačiau Juodkalnijos čempionai žaidė tik 18 rungtynių, tad pagal prarastus taškus yra visai šalia „Partizan“ klubo.

Kitos komandos dviem lyderiams jau negrasina. Ketvirtąją vietą užima Liublianos „Olimpija“ (12 pergalių), penktąją – Aleksandrovaco „Igokea“ (11), šeštąją Belgrado FMP (10).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.