EUROLYGA 2023

JAV olimpinės rinktinės krepšininkė – Rusijos areštinėje: pateko į geopolitines pinkles

Dar vasarą pasaulis plojo Brittney Griner, kai ji su JAV krepšinio rinktine iškovojo aukso medalį Tokijo žaidynėse. Dabar visi beviltiškai stebi, kaip krepšininkė įkliuvo į geopolitines pinkles, kai ją oro uoste Maskvoje sulaikė Rusijos pareigūnai.

 Brittney Griner pernai tapo NBA čempione.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Brittney Griner pernai tapo NBA čempione.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Apkaltintai narkotikų gabenimu B.Griner Rusijoje gresia ilgi metai nelaisvės.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Apkaltintai narkotikų gabenimu B.Griner Rusijoje gresia ilgi metai nelaisvės.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 14, 2022, 11:21 AM, atnaujinta Mar 14, 2022, 11:23 AM

Kai vasarį Rusija telkė savo grėsmingas karines pajėgas prie Ukrainos sienos prieš pat įsiveržimą, JAV krepšinio žvaigždė 31 metų B.Griner sėdo į lėktuvą Niujorke ir išskrido į Maskvą, nes turėjo sugrįžti į savo komandą – Jekaterinburgo UGMK.

Bet oro uoste B.Griner buvo areštuota dėl narkotinių medžiagų, aptiktų jos lagamine. Iki šiol neaišku, kur rusai laiko krepšininkę ir kaip amerikiečiams tartis dėl jos išlaisvinimo.

Socialiniuose tinkluose skausmą lieja jos žmona Cherelle Griner, JAV pareigūnai žada traukti B.Griner iš Rusijos, bet tai itin sudėtinga kilus karui Ukrainoje.

Lengvai atpažįstama 206 cm ūgio juodaodė homoseksuali krepšininkė dingo iš akiračio ir kol kas vienintelis B.Griner gyvybės ženklas – antradienį Rusijos televizijos parodytas vaizdas, kuriame krepšinio žvaigždė laiko popieriaus lapą. Bet kas jame parašyta, įskaityti neįmanoma.

Į Sibirą – dėl pinigų

Pasaulis bando suprasti, kodėl septyniskart WNBA Visų žvaigždžių rungtynėse dalyvavusi „Phoenix Mercury“ krepšininkė tarpsezoniu rungtyniauja Rusijoje. Ir ne tik ji – daugybė WNBA garsenybių po sezono JAV nesiilsi ir toliau žaidžia ten, kur mokami didžiausi pinigai.

Nuo 2014 m. B.Griner po kiekvienų WNBA pirmenybių palieka Finikso karštį ir keliauja į žvarbų Sibirą rungtyniauti Jekaterinburgo UGMK. Šis klubas laimi čempionatus ir žaidėjoms moka dosniai, nes jį remia Vladimiro Putino sėbras milijardierius Andrejus Kozicynas.

B.Griner ir kitos amerikietės Rusijoje gali uždirbti daugiau nei milijoną dolerių (920 tūkst. eurų) per sezoną (WNBA atlyginimo vidurkis yra mažiau nei 130 tūkst. dolerių (120 tūkst. eurų), o ryškiausia žvaigždė gali tikėtis daugiausia pusės milijono dolerių (460 tūkst. eurų).

Tuo metu NBA įžymybės per sezoną uždirba dešimtis milijonų.

Taigi būti Amerikos krepšininke Rusijoje jau daug metų laikoma geru verslu. Bet visa tai akimirksniu pasikeitė, kai B.Griner atsidūrė už rusiškų grotų.

Ji buvo grįžusi namo į JAV po pirmosios sezono Rusijoje pusės, per pertrauką, skirtą tarptautinėms rungtynėms. Į Maskvą atvykusi krepšininkė sulaikyta, nes jos krepšyje rasta elektroninių garinių cigarečių pildiklių su hašišo aliejumi.

Pasak Rusijos pareigūnų, iškelta byla dėl narkotikų gabenimo, o už tai gresia laisvės atėmimas iki 10 metų.

Be to, Rusijoje atvirai valstybės mastu diskriminuojami homoseksualūs asmenys, todėl B.Griner kyla papildoma grėsmė.

Ištrūko per Turkiją

Prasidėjus karui Ukrainoje B.Griner nebuvo vienintelė JAV žaidėja Rusijoje. Jos komandos draugės Allie Quigley ir Courtney Vandersloot atstovavo UGMK moterų Eurolygoje vasario 23-iąją, o po keturių dienų – Rusijos čempionate. Taip pat ir Bahamose gimusi WNBA krepšininkė Jonquel Jones.

Tą pačią dieną JAV valstybės departamentas paragino visus JAV piliečius tuoj pat palikti Rusiją dėl mažėjančių tarptautinių skrydžių. Kovo 2-ąją J.Jones savo „Twitter“ paskyroje paskelbė, kad nusileido Turkijoje.

„Norisi tik verkti. Situacija gerokai labiau įtempta, nei man atrodė“, – rašė WNBA komandos „Connecticut Sun“ žaidėja.

A.Quigley ir C.Vandersloot, kurios yra susituokusios, taip pat paliko Rusiją. Tą pačią dieną, kai Rusija paviešino žinią apie B.Griner areštą, JAV valstybės departamentas išplatino naują perspėjimą visiems JAV piliečiams palikti Rusiją ir dėl „galimo pareigūnų priekabiavimo“.

B.Griner agentė Lindsay Kagawa Colas išplatino trumpą pareiškimą, kuriame pranešė apie vykstantį teisinį procesą bandant iškrapštyti krepšininkę iš rusiškos areštinės.

WNBA teigė, kad B.Griner turi „visišką lygos palaikymą ir pirmenybė yra greitas bei saugus sugrįžimas į JAV“.

Suteikdavo karališkas sąlygas

Jekaterinburgo UGMK yra vienas stipriausių klubų Europoje. Jis laimėjo Eurolygą ir pernai, ir dar penkis kartus anksčiau.

Nenuostabu, nes jo biudžetas toks pat neišmatuojamas kaip ir A.Kozicyno kišenė, kurią pildo Uralo kalnakasybos ir metalurgijos kompanijos, išgaunančios cinką ir varį.

A.Kozicynas JAV yra oficialiai įtrauktas į V.Putinui artimų oligarchų sąrašą.

Bet ne tik geri atlyginimai viliojo JAV krepšininkes į Jekaterinburgą. Žavėjo ir karališkos sąlygos: UGMK žaidėjos dažniausiai skraidė verslo klase, gyveno liukso apartamentuose, jas vežiojo asmeniniai vairuotojai, o už viską mokėjo klubas.

Atlyginimai nevėluodavo. Net jei Kinijoje arba Turkijoje klubai galėdavo mokėti panašius pinigus, niekas nemokėjo taip rūpintis žaidėjomis kaip rusai.

„Yra Jekaterinburgas ir yra visas likęs pasaulis“, – teigė krepšinio agentas Mike’as Coundas.

Ragino neskristi atgal

Dėjimais į krepšį garsėjanti B.Griner buvo viena iš kelių amerikiečių, kurios turėjo pasverti savo saugumo riziką tuo metu, kaip V.Putinas dar tik ruošėsi įsiveržti į Ukrainą, o pasaulis nežinojo, ko tikėtis.

Eurolygoje ir Rusijos čempionate pertrauka truko nuo vasario 1 iki 20 d. – tai buvo kritinis diplomatinių derybų ir strategijos metas, kai pasaulio lyderiai bandė suvokti, ar V.Putinas blefuoja.

Vasario 4-ąją WNBA lyga, žaidėjų sąjunga ir agentai net surengė pasitarimą, kuriame aptarė įtampą regione ir potencialaus konflikto riziką. Tačiau galiausiai kiekviena krepšininkė turėjo pati priimti sprendimą – likti JAV ar grįžti į Europą.

„Vieną savo klienčių raginome neskristi į Rusiją. Ji nusprendė keliauti kartu su šeima ir sekti situaciją. Jei kas nors įvyktų – o taip ir nutiko – tuoj pat ketino palikti šalį“, – pasakojo agentas Jay Fieldas.

Toliau žaisti Rusijoje nepaisant rizikos krepšininkes skatino tai, kad atlyginimai ten mokami už mėnesį, o ne sezoną.

Vadinasi, ir nusprendęs nerungtyniauti neliksi tuščiomis kišenėmis. Rusijoje mokama doleriais, o ne rubliais, taip apsisaugant nuo valiutų kurso kaitos.

Gali daug sau leisti

Už milijoną JAV dolerių vyrų NBA neįpirktum net paskutinio atsarginių suolo žaidėjo, bet moterų krepšinyje tai didžiuliai pinigai. 2022-aisiais didžiausias atlyginimas WNBA yra tik 228 tūkst. 94 doleriai (210 tūkst. eurų), o standartinės sutarties minimumas – 60 tūkst. 471 doleris (55,5 tūkst. eurų).

Žaidėjos gali uždirbti papildomai gavusios premijas arba pasirašiusios reklamos sutarčių. Pagal naują darbo susitarimą, geriausios taip gali susirinkti pusę milijono ar vos daugiau. Bet iki šio darbo susitarimo WNBA algos lubos buvo tik 117 tūkst. 500 dolerių (108 tūkst. eurų).

Dėl Rusijoje uždirbtų pinigų žaidėjos gali sau leisti daugiau net po to, kai palieka šią šalį. Pernai per WNBA pusfinalio seriją Diana Taurasi norėjo staigiai parskristi namo, nes jos žmonai prasidėjo gimdymas.

Krepšininkė užsisakė privatų lėktuvą iš Las Vegaso į Finiksą ir po pergalės spėjo laiku atsidurti ligoninėje už 500 km, kur 4 valandą ryto gimė dukrytė Isla. Jeigu ne anksčiau Rusijoje uždirbti milijonai, netgi būdama penkiskart olimpinė čempionė ir WNBA žvaigždė D.Taurasi nebūtų galėjusi taip lengvai sau leisti privataus reiso.

„Už tai dėkoju savo draugužiams Rusijoje“, – ESPN atvirai yra sakiusi D.Taurasi.

Kitoms pavyko išvykti

Praėjusią savaitę užsieniečiai Rusijoje karštligiškai bandė rasti būdų išvykti, bet vienas po kito buvo atšaukiami skrydžiai.

Didžioji Europos dalis savo oro erdvę rusų oro linijoms uždarė, o Vakarų bendrovės į Rusiją nebeskraidė.

Vienas iš likusių variantų – bandyti skristi per Turkiją ar Jungtinius Arabų Emyratus.

Tuo metu visi užsieniečiai sportininkai Rusijoje desperatiškai norėjo dingti nebeskaičiuodami išlaidų, atsisakydami pelningų sutarčių ir rizikuodami teisinėmis problemomis dėl neįvykdytų sąlygų.

„Turi tai padaryti dėl savo saugumo ir kad iš viso galėtum iš ten ištrūkti“, – savo klientams sakė agentas M.Coundas.

Visoms WNBA krepšininkėms Rusiją palikti pavyko, išskyrus B.Griner. (CNN, „Wall Street Journal“)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.