EUROLYGA 2023

FIBA Čempionų lyga: „Ryto“ agonija, stipriausiųjų aštuntukas ir vienišu likęs lietuvis

Vilniaus „Rytui“ iškritus į Čempionų lygos, šiame FIBA rengiamame turnyre liko tik vienas Lietuvos krepšininkas – Eigirdas Žukauskas iš Bursos „Tofaş“. Jo komanda balandžio mėnesį ketvirtfinalio serijoje kovos dėl kelialapio į finalo ketvertą.

Vilniečiai baigė savo pasirodymą FIBA Čempionų lygoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vilniečiai baigė savo pasirodymą FIBA Čempionų lygoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vilniečiai baigė savo pasirodymą FIBA Čempionų lygoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniečiai baigė savo pasirodymą FIBA Čempionų lygoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniečiai baigė savo pasirodymą FIBA Čempionų lygoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vilniečiai baigė savo pasirodymą FIBA Čempionų lygoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vilniečiai baigė savo pasirodymą FIBA Čempionų lygoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vilniečiai baigė savo pasirodymą FIBA Čempionų lygoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 24, 2022, 1:06 PM

Ketvirtfinalis

Trečiadienį Čempionų lygos komandos sužaidė paskutines antrojo grupių etapo rungtynes. Po jų paaiškėjo visos aštuonios komandos, kurios kovos atkrintamosiose varžybose.

Į ketvirtfinalį pateko šešių šalių komandos: trys – iš Ispanijos (Malagos „Unicaja“, „Manresa“ ir Lagūnos San Kristobalio „Tenerife“), po vieną – iš Vokietijos (Liudvigsburgo „Riesen“), Turkijos (Bursos „Tofaş“), Prancūzijos (Strasbūro SIG), Izraelio (Holono „Hapoel“) ir Rumunijos (Klužo „Universitatea“).

Penktadienį (kovo 25 d.) bus ištraukti burtai, per kuriuos paaiškės ketvirtfinalio poros. Ketvirtfinalio serijose komandos kovos iki dviejų pergalių. Rungtynės bus žaidžiamos nuo balandžio 5 iki 20 dienos. Finalo ketvertas bus surengtas gegužės 6-8 dienomis Bilbao mieste.

Praėjusiais metais FIBA finalo ketverto šeimininkus pasirinkdavo jau po ketvirtfinalio etapo ir turnyro baigiamąją dalį priimdavo vienas iš finalo ketverto dalyvių (arba finalo aštuoneto, kai pernai dėl pandemijos varžybų sistema buvo pakoreguota).

Šį pavasarį finalo ketvertas pirmą kartą bus surengtas mieste, kurio komanda visai nežaidžia Čempionų lygoje.

Legionieriai

Čempionų lygos ketvirtfinalyje galės žaisti tik vienas lietuvis – šio mėnesio pradžioje sutartį su Bursos „Tofaş“ klubu sudaręs Eigirdas Žukauskas.

29 metų puolėjas beveik keturis sezonus žaidė Permės „Parma“ komandoje, bet iš jos išvyko Rusijos kariuomenei užpuolus Ukrainą. Nutraukęs sutartį su Permės klubu E.Žukauskas greitai rado naują darbovietę ir atsidūrė Turkijoje.

Čempionų lygos turnyre E.Žukauskas kol kas žaidė tik trejas rungtynes, per kurias aikštėje praleido 14 min. ir pelnė 3 taškus (pataikė vieną tolimą metimą).

„Tofaş“ antrojo etapo J grupėje laimėjo 4 iš 6 rungtynių ir užėmė antrąją vietą. Šioje grupėje trys komandos – „Manresa“, „Tofaş“ ir Stambulo „Darüşşafaka“ – iškovojo vienodai pergalių, bet dėl geresnių rezultatų tarpusavio rungtynėse į ketvirtfinalį pateko Manresos ir Bursos krepšininkai.

J grupėje nė vienerių rungtynių nelaimėjo ir paskutinę ketvirtąją vietą užėmė „Treviso“ ekipa, kurioje žaidžia Tomas Dimša (12,3 tšk., 3,3 rez.perd.).

„Rytas“

„Ryto“ krepšininkai antrajame etape laimėjo dvejas iš šešerių rungtynių ir L grupėje užėmė trečiąją vietą. Vilniečiai po kartą įveikė Sombathejaus „Falco“ ir Strasbūro SIG ekipas, bet pralaimėjo abejas rungtynes Lagūnos „Tenerife“ komandai. Beje, „Tenerife“ buvo vienintelė komanda, kuriai antrajame etape pavyko laimėti visas šešerias rungtynes.

Iš viso „Rytas“ šį sezoną Čempionų lygoje žaidė 12 rungtynių, per kurias iškovojo šešias pergales.

Pirmajame etape vilniečiai pasiekė keturias pergales ir tapo H grupės nugalėtojais. Pirmajame etape „Rytas“ dukart įveikė Burgoso „San Pablo“, po kartą – Stambulo „Beşiktaş“ ir Oldenburgo EWE komandas.

Beje, buvę Vilniaus krepšininkų varžovai „San Pablo“ ir „Beşiktaş“ į antrąjį grupių etapą nepateko. Šiedu klubai metų pradžioje pralaimėjo atkrintamojo etapo mačus.

„Rytas“ gali pasiguosti nebent tuo, kad šį sezoną žaidė geriau negu praėjusį. Praėjusį sezoną Vilniaus komanda laimėjo 2 iš 6 rungtynių ir iškrito jau pirmajame grupių etape.

Lyderiai

Čempionų lygos varžybose aiškus „Ryto“ komandos lyderis buvo kroatas Ivanas Buva. Jis pelnydavo 14,9 taško ir atkovodavo 6,3 kamuolio. 30-metis vidurio puolėjas buvo pripažintas geriausiu Čempionų lygos lapkričio mėnesio krepšininku.

Vis dėlto net ir I.Buva per tarptautines rungtynes nežaidė taip galingai, kaip Lietuvos lygoje, kurioje įmeta vidutiniškai 18 taškų ir yra rezultatyviausias turnyro krepšininkas.

„Ryto“ gretose per Čempionų lygos rungtynes taip pat pasižymėjo Maurice‘as Ndouras (12,8 tšk., 5 atk.kam.), tačiau senegalietis vasario mėnesį išvyko į Stambulo „Galatasaray“ klubą. Beje, „Galatasaray“ irgi žaidė Čempionų lygos antrajame etape, bet iškovojo tik vieną pergalę ir I grupėje užėmė paskutinę vietą.

Tempti Vilniaus komandą taip pat bandė amerikietis Speedy Smithas (9,3 tšk., 5,7 rez.perd.), Gytis Radzevičius (9,2 tšk., 6,4 atk.kam.), Vaidas Kariniauskas (8,8 tšk.), Margiris Normantas (8,8 tšk.) ir Arnas Butkevičius (7,4 tšk., 5 atk.kam.).

Europos taurė

FIBA rengiamame žemesnio rango Europos taurės turnyre jau paaiškėjo keturios stipriausios komandos. Tai – Emilijos Redžo „Reggiana“ (Italija), Stambulo „Bahcesehir“ (Turkija), Orhuso „Bakken Bears“ (Danija) ir Leideno ZZ (Nyderlandai).

Emilijos Redžo komandoje žaidžia Osvaldas Olisevičius (12,4 tšk., 4,5 atk.kam.), Leideno – Einaras Tubutis (9,1 tšk., 7,7 atk.kam.) ir Arūnas Mikalauskas (10,8 tšk., 5,5 atk.kam.). E.Tubutis turnyre užima trečiąją vietą pagal atkovotus kamuolius ir šeštąją – pagal blokuotus metimus (1,6).

Kovo 30 ir balandžio 6 dienomis įvyks Europos taurės pusfinalio rungtynės, kuriose susitiks „Reggiana“ – „Bakken Bears“ ir ZZ – „Bahecsehir“. Finalo rungtynės numatomos balandžio 20 ir 27 dienomis.

Beje, Leideno krepšininkai antrojo etapo grupėje aplenkė Kazio Maksvyčio treniruojamą Permės „Parma“ komandą, kurioje žaidė Adas Juškevičius (10,5 tšk., 5,2 rez.perd.) ir Eigirdas Žukauskas (10,4 tšk.), bei Bairoito „medi“ ekipą, kuriai atstovauja Martynas Sajus (13,2 tšk. 6,7 atk.kam.).

Nei „Parma“, nei „medi“ nepateko į atkrintamąsias varžybas. Ketvirtfinalyje žaidė „Oradea“ ekipa, kurios aprangą vilki Dovis Bičkauskis (9,1 tšk., 4,4 atk.kam., 4,1 rez.perd.) ir Martynas Paliukėnas (3,3 tšk.).

Oradios komanda ketvirtfinalyje nusileido „Bakken Bears“ krepšininkams.

Čempionų lygos antrojo etapo grupių lentelės

I grupė: Holono „Hapoel“ – 4, Liudvigsburgo „Riesen“ – 4, Dižono JDA – 3, Stambulo „Galatasaray“ – 1.

J grupė: „Manresa“ – 4, Bursos „Tofaş“ – 4, Stambulo „Darüşşafaka“ – 4, „Treviso“ – 0.

K grupė: Klužo „Universitatea“ – 3, Malagos „Unicaja“ – 2, „Ostende“ – 1. Kamensko „Prometej“ pasitraukė iš varžybų po pirmojo rato. Šios komandos rezultatai panaikinti.

L grupė: Lagūnos „Tenerife“ – 6, Strasbūro SIG – 3, Vilniaus „Rytas“ – 2, Sombathejaus „Falco“ – 1.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.