EUROLYGA 2023

Trenerių karuselė „Žalgiryje“ – lyg Vladimiro Romanovo laikais

Kauno „Žalgirio“ 2021-2022 m. sezonas virto chaosu, kokio komanda nematė ilgus metus. Per sezoną ekipos vadovas Paulius Motiejūnas atleido net du trenerius, o klampius metus vyriausiojo trenerio poste dabar bandys užbaigti Kazys Maksvytis.

LKL čempionatas. Kauno "Žalgiris" - "Šiauliai" 92:66. Vladimiras Romanovas, klubo direktorius Paulius Motiejūnas.<br>G.Šiupario nuotr.
LKL čempionatas. Kauno "Žalgiris" - "Šiauliai" 92:66. Vladimiras Romanovas, klubo direktorius Paulius Motiejūnas.<br>G.Šiupario nuotr.
Treneris Gintaras Krapikas.<br>M.Kulbio nuotr.
Treneris Gintaras Krapikas.<br>M.Kulbio nuotr.
 Aleksandras Trifunovičius, Marko Popovičius.<br>G.Šiupario nuotr.
 Aleksandras Trifunovičius, Marko Popovičius.<br>G.Šiupario nuotr.
 Treneris Aco Petrovičius.<br>G.Šiupario nuotr.
 Treneris Aco Petrovičius.<br>G.Šiupario nuotr.
Marcusas Brownas.<br>G.Šiupario nuotr.
Marcusas Brownas.<br>G.Šiupario nuotr.
Vladimiras Romanovas, klubo direktorius Paulius Motiejūnas.<br>G.Šiupario nuotr.
Vladimiras Romanovas, klubo direktorius Paulius Motiejūnas.<br>G.Šiupario nuotr.
Vladimiras Romanovas, klubo direktorius Paulius Motiejūnas.<br>G.Šiupario nuotr.
Vladimiras Romanovas, klubo direktorius Paulius Motiejūnas.<br>G.Šiupario nuotr.
Vladimiras Romanovas, klubo direktorius Paulius Motiejūnas.<br>G.Šiupario nuotr.
Vladimiras Romanovas, klubo direktorius Paulius Motiejūnas.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Apr 12, 2022, 4:10 PM, atnaujinta Apr 12, 2022, 4:18 PM

Sekmadienį žalgiriečiai Lietuvos krepšinio lygos rungtynėse Jonavoje nusileido vietos „CBet“ ekipai (97:100), šis pralaimėjimas ne tik nustūmė kauniečius į antrąją turnyrinės lentelės vietą, bet ir pareikalavo aukų. P.Motiejūnas nusprendė atleisti vyriausiąjį trenerį Jurę Zdovcą, o vietoje jo dar šiame sezone pasamdyti K.Maksvytį.

Tai jau trečiasis kauniečių vyriausiasis treneris šiame sezone.

Visą vasarą komandą komplektavęs austras Martinas Schilleris „Žalgirį“ paliko dar rudenį, jį keitė slovėnas J.Zdovcas.

Pastaraisiais metais solidumu ir užtikrintais sprendimais sirgalius džiuginęs „Žalgiris“ netikėtai grįžo į tuos laikus, kai keisti kelis trenerius per sezoną buvo įprasta. Tiesa, tuomet klubo sprendimus priimdavo Vladimiras Romanovas, o „Žalgirio“ rezultatai nebuvo patys įspūdingiausi. Lrytas.lt siūlo prisiminti sezonus, kai klubą treniravo bent trys skirtingi treneriai.

2009-2010 m. sezonas – G. Krapikas, R.Butautas, D.Maskoliūnas, M.Brownas

2009 m. pavasarį naujuoju klubo savininku tapo Vladimiras Romanovas, o „Žalgirio“ vairas buvo paliktas jau komandoje dirbusiam Gintarui Krapikui. Tiesa, sezono pradžia nebuvo sėkminga, todėl pats G.Krapikas žiemą nusprendė trauktis iš trenerio posto.

Jo vairą perėmė ką tik su nacionaline rinktine atsisveikinęs Ramūnas Butautas. Prastas Europos čempionatas Lenkijoje R.Butautui nežadėjo nieko gero, o taip atsitiko ir Kaune. Strategas tuomet „Žalgiryje“ išbuvo vos kelis mėnesius ir 2010 m. vasarį buvo atleistas. Jo vietą vyr. trenerio poste užėmė asistentu dirbęs Darius Maskoliūnas.

Padrikas „Žalgirio“ sezonas ir keisti tuometinio komandos savininko V.Romanovo sprendimai sprogo prasidedant LKL finalams su Vilniaus „Lietuvos rytu“. Klubo vadovas dėl sunkiai paaiškinamų priežasčių nusprendė atleisti D.Maskoliūną, o lemiamoms kovoms vadovauti buvo paskirti žaidėjai – Marcusas Brownas ir Dainius Šalenga.

Vyriausiojo trenerio postą tuomet užėmė amerikietis, kuris vienu metu ir žaidė, ir treniravo klubą.

Tuomet dramatiškas LKL finalas baigėsi „Lietuvos ryto“ pergale 4-3.

2010-2011 m. sezonas – A.Petrovičius, R.Grigas, I.Zouros

Neramumai klube nesibaigė ir kitame sezone. „Žalgirio“ vairą iš žaidžiančiųjų krepšininkų perėmė griežtos rankos šalininkas iš Serbijos Aco Petrovičius. Visgi strategas komandoje ilgai neužsibuvo.

Klubo vadovybė neturėjo priekaištų serbui dėl pasiektų rezultatų, tačiau buvo įsitikinusi, kad komanda gali žaisti dar geriau, todėl nusprendė nelaukti, kol ateis lemiamų kovų metas.

„Pasiekti rezultatai tenkina, tačiau žaidimo kokybė – ne“, – tuo metu sakė „Žalgirio“ klubo generalinis direktorius P.Motiejūnas.

Klubo vairas buvo patikėtas Rimantui Grigui. Tiesa, strategas kauniečiams taip pat dirigavo vos kelis mėnesius, kai „Žalgirio“ vadovai susitarė su graiku Ilias Zourosu.

Treneris sėkmingai užbaigė žalgiriečių sezoną ir užtikrintai laimėjo LKL finalą prieš „Lietuvos rytą“ 4-1.

2011-2012 m. sezonas – I.Zouros, V.Masalskis, A.Trifunovičius

Sezoną Kaune užbaigęs I.Zouros vasarą jautėsi komfortiškai ir ruošėsi naujam iššūkiai su „Žalgirio“ klubu. Vis dėlto prastas startas lėmė tai, kad graikas vos po kelių mačų buvo atleistas iš komandos.

Klubo vairą perėmė tuometinis sporto direktorius Vitoldas Masalskis, kuris, padedamas V.Romanovo, gana greitai surado sau pamainą. Ja tapo dar vienas serbas Aleksandras Trifunovičius, prieš tai jau dirbęs Lietuvoje, kur treniravo „Lietuvos rytą“.

Patyręs strategas neblogai sutvarkė žalgiriečių žaidimą ir sugebėjo laimėti dar vieną titulą – LKL finale „Žalgiris“ įveikė „Lietuvos rytą“ 3-0.

2013-2014 m. sezonas – I.Zouros, S.Štombergas, G.Krapikas

2013 m. vasarį V.Romanovas pasitraukė iš „Žalgirio“ palikdamas 25 mln. litų skolų, kurių šleifas atsispindėjo dar keli metai po to. Nenuostabu, kad trenerių karuselė tęsėsi ir sezoną po V.Romanovo išėjimo.

2013 m. vasarą į Kauną dar kartą grįžo I.Zouros, tačiau jis ir vėl Kaune išbuvo vos kelis mėnesius, kai spalį buvo atleistas, o į jo vietą stojo buvęs krepšininkas Saulius Štombergas.

Tiesa, jam trenerio karjera nesusiklostė sėkmingai. Garsus žaidėjas „Žalgirį“ pliko po kelių mėnesių ir po to nebetreniravo jokios ekipos. Kauniečių sezono gelbėti ir vėl atvyko G.Krapikas.

Patyręs treneris žinojo „Žalgirio“ virtuvę, o išvykus V.Romanovui klube buvo galima kvėpuoti kiek laisviau. Tai padėjo kauniečiams laimėti LKL finalo seriją prieš Klaipėdos „Neptūną“ 4-2.

G.Krapikas tęsė darbus Kaune, kol „Žalgiris“ pagaliau sulaukė Šarūno Jasikevičiaus eros 2016-2020 m.

G.Krapikas ir vėl grįžta

Pirmadienį P.Motiejūnas pristatė naują „Žalgrio“ trenerį K.Maksvytį, o kartu su juo trenerių štabą papildys ir legendinis G.Krapikas. Komandoje ir toliau darbuosis Tautvydas Sabonis ir Evaldas Beržininkaitis.

„Visų pirma, noriu padėkoti treneriui J.Zdovcui už jo darbą ir atsidavimą. Prie komandos Jure prisijungė tikrai ne lengviausiu metu, bandė jai padėti ir už tai nusipelno gerų žodžių, – sakė Kauno „Žalgirio“ direktorius Paulius Motiejūnas. – Visgi nusprendėme dėti pamatus ne tik šio sezono pabaigai, bet ir kitiems metams, todėl nusprendėme permainų imtis jau dabar.

Ne paslaptis, kad K.Maksvytis vasarą turės praleisti laiko darbuojantis Lietuvos vyrų krepšinio rinktinėje, tad šio sezono mėnesius spės išnaudoti tiek susipažįstant su komandoje esančiais krepšininkais ir treneriais, tiek perteikiant savo filosofiją ir mentalitetą klube liksiantiems žmonėms, kad naujam sezonui būtų galima ruoštis pagal aiškų planą.“

Praėjusių metų rudenį Lietuvos rinktinės vyr. treneriu tapęs K.Maksvytis pastaruoju metu darbavosi Permės „Parma“ ekipoje, kurią paliko Rusijai pradėjus karinius veiksmus Ukrainoje. Prieš tai jis dirbo Klaipėdos „Neptūno“ ir Panevėžio „Lietkabelio“ komandose, kurias buvo atvedęs ir į Lietuvos krepšinio lygos finalus. Su „Neptūno“ klubu 2014–2015 m. sezone K.Maksvytis buvo debiutavęs ir Eurolygoje.

Skambių pergalių K.Maksvytis yra pasiekęs ir treniruojant 1992 m. gimimo Lietuvos jaunimo rinktines. Jam pavyko iškovoti trijų Europos čempionatų (su U-16, U-18 ir U-20 rinktinėmis) ir pasaulio jaunimo čempionato (U-19) aukso medalius.

Sutartis su K.Maksvyčiu sudaryta pagal formulę 2+1 (neskaičiuojant šio sezono).

K.Maksvytis pastarosiomis dienomis viešėjo JAV, kur aplankė Lietuvos rinktinės kandidatus, ir tik pirmadienį grįžo į Lietuvą. Antradienį jis jau prisijungs prie Kauno „Žalgirio“ treniruočių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.