EUROLYGA 2023

Žvilgsnis į praeitį: lygiai prieš 57-erius metus – Bostoną ant kojų pakėlęs „Celtics“ legendos veiksmas

Kiekviena iš NBA ekipų savo istorijoje turi giliai į atmintį įsirėžusius prisiminimus, kurie komandos sirgaliams net ir pralėkus daugeliui metų suteikia itin teigiamas emocijas.

Po perimto kamuolio J.Havlicekas buvo mėtomas sirgalių į viršų.<br>AP/Scanpix nuotr.
Po perimto kamuolio J.Havlicekas buvo mėtomas sirgalių į viršų.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 15, 2022, 5:40 PM

Vienas iš labiausiai tituluotų visų laikų NBA klubų – „Boston Celtics“ balandžio 15-ąją švenčia vieno iš šių epizodų sukaktį.

Lygiai prieš 57-erius metus, Bostone vykusių 1965-ųjų NBA Rytų konferencijos finalo septintųjų rungtynių metu, „Celtics“ puolėjas Johas Havlicekas pasižymėjo vienu garsiausiu gynybiniu epizodu šio klubo istorijoje.

Serijoje iki keturių pergalių „Celtics“ ir „Philadelphia 76ers“ ekipų mūšyje įsivyravo lygybė – 3:3. Lemiama dvikova visus reikalus perkėlė į garsiąją „Boston Garden“ areną, o joje, kaip ir iki tol vykusiose šešeriose rungtynėse netrūko intrigos.

Likus žaisti 5 sek. iki dvikovos pabaigos „76ers“ aukštaūgis Wiltas Chamberlainas dvitaškiu sumažino svečių atsilikimą iki taško – 109:110.

Po šio dvitaškio sekė kiek netikėta „Boston Celtics“ klaida – aikštės šeimininkai suklydo išsimesdami kamuolį iš už galinės linijos, o lemiama ataka atiteko tašku atsiliekantiems svečiams iš Filadelfijos.

Pilnutėlėje „Boston Garden“ arenoje pasigirdo liūdnas atodūsis, tačiau netrukus jį pakeitė džiaugsmo šūkiai – J.Havlicekas sugebėjo perskaityti varžovų sumanymą ir perėmė kamuolį, šiems vos įsimetant jį į aikštę.

„Celtics“ puolėjas pamušė kamuolį savo komandos draugui Samui Jonesui, o pastarasis išdegino likusias sekundes. Nuaidėjus rungtynių pabaigos sirenai sirgaliai įbėgo į aikštę ir ant savo rankų pradėjo mėtyti rungtynių didvyriu tapusį krepšininką.

J.Havliceko perimtas kamuolys buvo įtrauktas ir į įspūdingiausių šiemet vykstančio NBA 75-mečio epizodų rinkinį, o rungtynių metu transliacijos komentatorių ištarti žodžiai iki šiol yra cituojami daugelio „Celtics“ gerbėjų.

„Havlicekas perėmė kamuolį! Viskas! Viskas!“, – rungtynių baigtį konstatavo komentatoriai. Ši citata yra laikoma viena iš labiausiai žinomų per visą NBA istoriją ištartų žodžių.

Į 1965-ųjų NBA finalą žengusi „Boston Celtics“ 4:1 įveikė „Los Angeles Lakers“ krepšininkus ir iškovojo septintąjį titulą iš eilės.

Pats J.Havlicekas visą savo karjerą praleido vilkėdamas Bostono klubo marškinėlius. Jis vidutiniškai per rungtynes įmesdavo po 20,8 taško, atkovodavo po 6,3 kamuolio ir atlikdavo po 4,8 rezultatyvaus perdavimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.