EUROLYGA 2023

Trečiasis Šaro bandymas: „Auksinis berniukas“ sieks numalšinti daugiau nei dešimtmetį trunkantį troškulį

Keturi Eurolygos titulai, gaivūs iššauto pergalės šampano purslai ir Senąjį žemyną pakerėjusi „Auksinio berniuko“ legenda. Pirmajame XXI a. dešimtmetyje suspindėjusi Šarūno Jasikevičiaus kelionė amžiams nuguls krepšinio istorijos metraščiuose. Sėkmingą žaidėjo karjerą užbaigęs Šaras iškeitė marškinėlius į vyriausiojo trenerio kostiumą ir vėl prieš save regi kol kas šioje pozicijoje dar neįveiktą Eurolygos Everesto viršūnę.

Š.Jasikevičius paskutinį kartą Eurolygą laimėjo 2009 metais.<br>AFP/Scanpix, LR archyvo ir „Barcelona“ ir „Maccabi“ nuotr. koliažas.
Š.Jasikevičius paskutinį kartą Eurolygą laimėjo 2009 metais.<br>AFP/Scanpix, LR archyvo ir „Barcelona“ ir „Maccabi“ nuotr. koliažas.
Š.Jasikevičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Š.Jasikevičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Š.Jasikevičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Š.Jasikevičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
D.Exumas ir Š.Jasikevičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
D.Exumas ir Š.Jasikevičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Š.Jasikevičius.<br>ZP/Scanpix nuotr.
Š.Jasikevičius.<br>ZP/Scanpix nuotr.
Š.Jasikeviičus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Š.Jasikeviičus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Š.Jasikevičius po triumfo 2009 metais.<br>LR archyvo nuotr.
Š.Jasikevičius po triumfo 2009 metais.<br>LR archyvo nuotr.
Š.Jasikevičius Belgrade, 2018 metais.<br>G.Šiupario nuotr.
Š.Jasikevičius Belgrade, 2018 metais.<br>G.Šiupario nuotr.
Š.Jasikevičius po pralaimėto Eurolygos finalo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Š.Jasikevičius po pralaimėto Eurolygos finalo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Š.Jasikevičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Š.Jasikevičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Š.Jasikevičius.<br>Tel Avivo komandos nuotr.
Š.Jasikevičius.<br>Tel Avivo komandos nuotr.
R.Jokubaitis ir Š.Jasikevičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
R.Jokubaitis ir Š.Jasikevičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (12)

Lrytas.lt

May 19, 2022, 8:08 AM, atnaujinta May 19, 2022, 10:05 AM

Ketvirtadienį 46-erių krepšinio specialisto iš Lietuvos treniruojama „Barcelona“ ekipa Belgrade vyksiančio Eurolygos finalinio ketverto pusfinalyje surems ietis su Madrido „Real“ krepšininkais.

Š.Jasikevičiui tai bus jau devintasis turnyro finalinis ketvertas jo gyvenime – keturi iš jų baigėsi iškovotu čempionų titulu.

Be auksinio spindulio Šaras liko lygiai tiek pat kartų – dukart kaip žaidėjas, dukart kaip vyriausiasis treneris.

Paskutinį kartą Eurolygos karūną ant savo galvos užsidėjęs charizmatiškasis lietuvis buvo užsidėjęs lygiai prieš trylika metų – 2008–2009 m. sezone. Tąsyk jis vilkėjo Atėnų „Panathinaikos“ komandos marškinėlius.

Daugiau nei dešimtmetį trunkantį aukščiausio Europos krepšinio titulo badą Šaras sieks nutraukti Serbijos sostinėje. Trečiąjį kartą kaip vyriausiasis treneris finalinį turnyro ketvertą pasiekęs Š.Jasikevičius prieš akis mato tik vieną tikslą. Lieka tik atsakyti į klausimą – ar trečiasis bandymas nemeluos?

Vienintelis istorijoje

Keturis kartus Eurolygą laimėjęs Š.Jasikevičius šį pasiekimą yra užfiksavęs vilkėdamas trijų skirtingų komandų marškinėlius – „Barcelona“, Tel Avivo „Maccabi“ ir Atėnų „Panathinaikos“. To pakartoti per visą turnyro istoriją nebuvo pavykę niekam.

Pirmą kartą auksu 193 cm ūgio gynėjo šypsena suspindo beveik prieš du dešimtmečius – 2003 metais. Tai buvo pirmasis ne tik jo, bet ir krepšininko atstovaujamos „Barcelona“ ekipos Eurolygos titulas.

Finalinėse varžybose katalonai savo žiūrovų akivaizdoje 76:65 pranoko Trevizo „Benneton“ klubą. Nugalėtojų gretose Š.Jasikevičius pasižymėjo įmesdamas 8 taškus.

Kitą sezoną į Tel Avivą persikėlęs lietuvis su savimi į Izraelį atsivežė ir čempionišką sėkmę. Su krepšinio dievų pagalba į finalinį ketvertą prasibrovusi „Maccabi“ jame pasismagino, o Šaras antrą kartą paeiliui tapo turnyro čempionu.

Tel Avive vykusiose finalinėse rungtynėse aikštės šeimininkai įsirašė į Eurolygos istoriją – „Maccabi“ sutriuškino Bolonijos „Skipper“ 118:78 ir taip pagerino visų laikų rezultatyvumo ir didžiausio skirtumo Eurolygos finalų istorijoje rekordą.

Prie šios pergalės svariai prisidėjo ir lietuvis – 18 taškų, 5 rezultatyvūs perdavimai ir 23 naudingumo balai.

Po metų sekė dar vienas, šįsyk pačiam Š.Jasikevičiui istorinis čempiono titulas. 2005 metais jau trečiąjį kartą iš eilės Eurolygoje triumfavęs lietuvis jį pasaldino pirmuoju ir vieninteliu turnyro finalinio ketverto naudingiausio žaidėjo apdovanojimu.

„Maccabi“ finale 90:78 pranoko Vitorijos „Tau Ceramica“ klubą, kurios garbę tuo metu gynė Arvydas Macijauskas.

Finale Šaras įmetė 22 taškus, atkovojo 6 kamuolius ir atliko 5 rezultatyvius perdavimus. Lygių finalinėje kovoje sau neturėjęs gynėjas nuskynė naudingiausio finalinio ketverto žaidėjo titulą.

Po NBA patirties Š.Jasikevičius pergalingai į Eurolygos finalinį ketvertą sugrįžo 2009 metais.

Željko Obradovičiaus kariauną Atėnų „Panathinaikos“ komandoje papildęs lietuvis kartu su savo komandos draugais Eurolygos finale 73:71 palaužė Maskvos CSKA.

Ketvirtą kartą Eurolygos čempionu tapęs ir su trečia skirtinga komanda auksu sužibęs Šaras į Rusijos milžino krepšį įmetė 10 taškų, o prie jų pridėjo 4 atkovotus kamuolius ir 4 rezultatyvius perdavimus.

Tai buvo ketvirtasis iš eilės ir paskutinysis pergalingai užsibaigęs lietuvio Eurolygos ketvertas.

Dvi skirtingos trenerio patirtys

Kaip vyriausiasis treneris Šarūnas Jasikevičius Eurolygos finaliniame ketverte dalyvavo du kartus ir abu šie kartai pasibaigė skirtingomis nuotaikomis.

2018 metais jis į turnyro stipriausiųjų ketvertą grįžo kartu su Kauno „Žalgirio“ ekipa. Nors iškovoti titulo kauniečiams nepavyko, tačiau iš Belgrado Šaras su savo auklėtiniais grįžo laimėdamas trečiąją vietą.

„Žalgiris“ Eurolygos mažajame finale 79:77 ant menčių paguldė Maskvos CSKA, o iš Serbijos sostinės grįžusius Kauno klubo žaidėjus su treneriu priešakyje sirgaliai gimtinėje sutiko tarsi čempionus.

Kur kas kitokios nuotaikos vyravo praėjusiais metais Kelne.

Tąsyk Šaras jau stovėjo ne prie Kauno „Žalgirio“, o „Barcelona“ komandos vairo. Vis dėlto iki išsvajotos pergalės pritrūko – Katalonijos klubas krito finale, kai 81:86 nusileido Stambulo „Anadolu Efes“ krepšininkams.

Priešingai nei 2018 metais, Š.Jasikevičiaus veide šypsenos nebuvo. Treneris po rungtynių vykusioje spaudos konferencijoje liko nusivylęs komandos žaidimu ir ėmė kaltinti teisėjus.

„Nenoriu prisidaryti problemų, bet kai kuriais dalykais nesu patenkintas ir Eurolyga mus tikrai išgirs – negalime to taip palikti. Turiu paprašyti daugiau pagarbos“, – pasipiktinimą liejo „Barcelona“ treneris.

Tai buvo pirmasis pralaimėtas Eurolygos finalas lietuvio karjeroje.

Pergalė reikalinga ne tik Šarui

Daugiau nei dešimtmetį Eurolygos titulo laukia ne tik Š.Jasikevičius. Paskutinį kartą elitiniame Europos turnyre šiuo metu jo treniruojama „Barcelona“ triumfavo 2010 metais, Paryžiuje.

Futbole pergalėmis nebežibanti Katalonija bandys susigrąžinti savo šlovę krepšinio aikštėje, bet iki tol dar reikia žengti du žingsnius į priekį.

Kaip treneris trečiąjį savo Eurolygos finalinį ketvertą pasitinkantis lietuvis į Belgradą atvyko dar labiau patyręs nei praėjusiais metais bei pasiruošęs nebekartoti pernai Vokietijoje padarytų klaidų.

Sau istorinį finalinį ketvertą pasitinka ir kitas lietuviškų atspalvių turintis „Barcelona“ veidas – Rokas Jokubaitis.

Geriausio jaunojo Eurolygos reguliariojo sezono žaidėjo titulą trečiadienį Serbijoje atsiėmęs 21-erių lietuvis prieš savo akis regi pirmąjį turnyro finalinį ketvertą, o jame gynėjui toli gražu nėra numatytas statisto vaidmuo.

Pergalės Belgrade vyksiančio finalinio ketverto atveju Š.Jasikevičius prisijungtų prie Armenako Alachachano, Lolo Sainzo ir Stevislavo Pesičiaus. Tai vieninteliai žmonės, kuriems yra pavykę laimėti Eurolygą tiek kaip žaidėjams, tiek kaip ir treneriams.

Eurolygos pusfinalis „Barcelona“ – Madrido „Real“ vyks ketvirtadienį, 22 val. Lietuvos laiku. Šios poros nugalėtojas Eurolygos finale šeštadienį susigrums su Stambulo „Anadolu Efes“ ir Pirėjo „Olympiakos“ pusfinalio laimėtoju.

Galbūt šį kartą, Šarai?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.