EUROLYGA 2023

Patirtis: tarp šių metų LKL finalo dalyvių titulais gali pasigirti tik „Lietkabelio“ kapitonas V. Lipkevičius

Dauguma Vilniaus „Ryto“ ir Panevėžio „Lietkabelio“ krepšininkų nuo ketvirtadienio kovos dėl didžiausios karjeros pergalės. Iki šiol LKL čempionų žiedus yra laimėję tik du „Ryto“ ir vienas „Lietkabelio“ žaidėjas.

Vytenis Lipkevičius.<br> K.Kavolėlio nuotr.
Vytenis Lipkevičius.<br> K.Kavolėlio nuotr.
Vytenis Lipkevičius.<br> K.Kavolėlio nuotr.
Vytenis Lipkevičius.<br> K.Kavolėlio nuotr.
Lukas Uleckas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lukas Uleckas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vaidas Kariniauskas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vaidas Kariniauskas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 24, 2022, 7:38 PM

Šiais metais neįprastai daug krepšininkų iškovos pirmąjį Lietuvos krepšinio lygos (LKL) čempiono žiedą. Į finalą nepatekus praėjusius vienuolika sezonų čempionu tapusiam Kauno „Žalgiriui“, svarbiausioje metų serijoje susitiks komandos, kurių krepšininkai nėra išlepinti didelių pergalių.

Tiesa, ir Vilniaus „Ryto“, ir Panevėžio „Lietkabelio“ gretose yra buvusių LKL čempionų.

Tai – dabartinis panevėžietis Vytenis Lipkevičius bei dabartiniai vilniečiai Vaidas Kariniauskas ir Lukas Uleckas. Šie trys krepšininkai tapo šalies čempionais atstovaudami „Žalgiriui“.

V.Kariniauskui ir L.Uleckui čempionų vardus prieš kelerius metus iškovojo tuometiniai komandos draugai.

V.Kariniauskas čempionu tapo 2015 metais, bet tada į aikštę trumpam buvo įleistas tik dvejose rungtynėse ir nepelnė nė taško. 2019 metų čempionas L.Uleckas auksinėje serijoje visai nežaidė.

Nors V.Lipkevičius taip pat nebuvo pagrindinis „Žalgirio“ žaidėjas, jo indėlis į Kauno komandos pergales buvo nepalyginamai didesnis. V.Lipkevičius dalyvavo penkiose finalo serijose, žaidė 21 rungtynes, pelnė 53 taškus ir iškovojo penkis čempiono žiedus (nuo 2012 iki 2016 metų).

Kaip ir V.Lipkevičius, penkiose finalo serijose dalyvavo ilgametis „Ryto“ žaidėjas Mindaugas Girdžiūnas. Šio krepšininko indėlis buvo žymesnis. M.Girdžiūnas finaluose žaidė 22 rungtynes ir pelnė 167 taškus.

Klaipėdietis Arnas Butkevičius į sostinę iš gimtojo miesto persikraustė kartu su M.Girdžiūnu. Tačiau A.Butkevičius vieną finalo seriją praleido dėl traumos. Jis dalyvavo keturiose finalo serijose, žaidė 13 rungtynių ir pelnė 87 taškus.

Pernai LKL finale debiutavo Ivanas Buva (3 rungt., 52 tšk.), Gytis Radzevičius (3 rungt., 20 tšk.), L.Uleckas (2 rungt., 0 tšk.) ir Arnas Adomavičius (1 rungt., 0 tšk.). Margiris Normantas žaidė 2019 metų finalo serijoje (3 rungt., 10 tšk.), po to išvyko iš „Ryto“, bet pernai grįžo į Vilniaus komandą.

Panevėžio komandoje, be V.Lipkevičiaus, LKL finale žaidė tik Gediminas Orelikas. Jis 2015 metais tapo vicečempionu atstovaudamas „Rytui“, o finalo serijoje per 4 rungtynes pelnė 32 taškus.

Vilniaus komanda žaidė LKL finale tris praėjusius sezonus (neskaičiuojant dėl pandemijos nutraukto 2019–2020 m. sezono). Todėl „Ryto“ sudėtyje yra daugiau finalų patirties turinčių krepšininkų.

Tuo tarpu „Lietkabelis“ iki šiol finale žaidė tik vieną kartą – 2017 metais. Nors nuo to sezono praėjo ne tiek ir daug laiko, Panevėžio komandoje nebeliko nė vieno 2017 metų finalo dalyvio.

Keli „Lietkabelio“ ir „Ryto“ krepšininkai iškovojo čempionų vardus žaisdami kitose šalyse. „Lietkabelio“ vidurio puolėjas serbas Džordže Gagičius atstovaudamas Belgrado „Partizan“ klubui dukart tapo Serbijos (2013 ir 2014 m.) ir kartą – Adrijos lygos čempionu (2013 m.), o 2017 metais padėjo Minsko „Cmoki“ laimėti Baltarusijos lygos varžybas.

Latvijos lygos finale daug kartų žaidė „Lietkabelio“ puolėjas latvis Kasparas Bėrzinis. Jis yra atstovavęs ir finale laimėjusioms, ir pralaimėjusioms komandoms, o čempionu tapo keturis kartus vilkėdamas Rygos „Barons“ (2008 m.) ir Rygos VEF (2011, 2012 ir 2013 m.) aprangą.

V.Kariniauskas su „Oradea“ klubu 2018 metais tapo Rumunijos čempionu.

Abiejų komandų treneriai Giedrius Žibėnas („Rytas“) ir serbas Nenadas Čanakas („Lietkabelis“) kovos dėl pirmojo LKL čempiono žiedo.

G.Žibėnas finale debiutavo pernai, bet pirmoji patirtis buvo karti. Praėjusiais metais jo vadovaujama Vilniaus komanda pralaimėjo visas trejas rungtynes „Žalgiriui“.

N.Čanakas treniruoja „Lietkabelį“ jau ketvirtą sezoną, bet praėjusiais metais pasiekti finalo jam nepavyko.

Prieš atvykdamas į Lietuvą, serbas gimtinėje beveik metus treniravo „Partizan“ komandą. N.Čanakui pavyko iškovoti Serbijos taurę (2018 m.), tačiau jo vadovaujama komanda 2018 metų pavasarį nepateko nei į Adrijos lygos, nei rę (2018 m.), tačiau jo vadovaujama komanda 2018 metų pavasarį nepateko nei į Adrijos lygos, nei į Serbijos lygos finalą.

„Ryto“ krepšininkų patirtis LKL finaluose

Žaidėjas Sez. R. Tšk. Č.

M.Girdžiūnas 5 22 167 0

A.Butkevičius 4* 13 87 0

I.Buva 1 3 52 0

G.Radzevičius 1 3 20 0

M.Normantas 1 3 10 0

L.Uleckas 1* 2 0 1

V.Kariniauskas 1 2 0 1

A.Adomavičius 1 1 0 0

R.Jocius 0* – – 0

E.Kairys 0* – – 0

A.Šimonis 0* – – 0

T.Leissneris 0 – – –

S.Smithas 0 – – –

J.Williamsas 0 – – –

Iš viso 16 49 336 2

Sez. – kelis sezonus žaidė finale, R. – žaistos rungtynės, Tšk. – pelnyti taškai, Č. – laimėti čempiono titulai.

*Krepšininkas buvo registruotas komandoje, bet finalo serijoje nežaidė nė vienerių rungtynių (šie sezonai neįtraukti į sezonų skaičių).

„Lietkabelio“ krepšininkų patirtis LKL finaluose

Žaidėjas Sez. R. Tšk. Č.

V.Lipkevičius 5 21 53 5

G.Orelikas 1 4 32 0

K.Bėrzinis 0 – – –

Dž.Gagičius 0 – – –

D.Giedraitis 0 – – –

K.Giedraitis 0 – – –

P.Kalaitzakis 0 – – –

G.Maldūnas 0 – – –

N.Radičevičius 0 – – –

T.Vaičiūnas 0 – – –

G.Vasiliauskas 0 – – –

K.Žemaitis 0 – – –

Iš viso 6 25 85 5

Sez. – kelis sezonus žaidė finale, R. – žaistos rungtynės, Tšk. – pelnyti taškai, Č. – laimėti čempiono titulai.

*Krepšininkas buvo registruotas komandoje, bet finalo serijoje nežaidė nė vienerių rungtynių (šie sezonai neįtraukti į sezonų skaičių).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.