EUROLYGA 2023

Krepšinio Lietuvoje pradžia: žaidėjams pirmiausiai rūpėjo futbolas

Lietuvos krepšinis švenčia šimto metų jubiliejų. Per šį ilgą laikotarpį buvo visko – Lietuvos krepšininkai aikštėse išliejo marias prakaito, po rungtynių liedavo tai džiaugsmo, tai apmaudo ašaras. Minėdamas gražų jubiliejų lrytas.lt prisimins šimtą svarbiausių ir įsimintiniausių mūsų šalies krepšinio įvykių.

Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 2, 2022, 3:18 PM, atnaujinta Jun 2, 2022, 3:19 PM

Pirmosios Lietuvos vyrų pirmenybių rungtynės

1924 m. gegužės 29 d. Vyrai. LFLS – LDS 35:2 (12:2).

LFLS: M.Bankauskas, A.Bulvičius, J.Gureckas, A.Tulevičius, V.Vokietaitis.

Pirmaisiais organizuoto Lietuvos sporto judėjimo metais didžiausi sporto entuziastai visa galva pasinėrė į futbolą. Trečiajame dešimtmetyje sparčiai augo ir šio žaidimo komandų, ir futbolą žaidžiančių sportininkų skaičius. Krepšinis Lietuvoje iš pradžių buvo beveik vien moterų žaidimas, o Lietuvos sporto lyga (LSL) 1922 ir 1923 metais surengė tik Lietuvos moterų krepšinio pirmenybes.

Vis dėlto augant sportuojančių žmonių skaičiui, didėjo įvairovės poreikis. Iš Jungtinių Amerikos Valstijų atvykęs Steponas Darius buvo didelis beisbolo gerbėjas ir labiausiai bandė sudominti lietuvius šiuo žaidimu. Tačiau beisbolas Lietuvoje neprigijo, o sportu susidomėjusi Kauno jaunuomenė, greta futbolo, labiau linko į kitą amerikietišką žaidimą krepšinį.

Krepšinis sparčiausiai plito tarp gimnazijų moksleivių, o 1923 metais LSL pirmą kartą surengus Kauno miesto moksleivių krepšinio pirmenybes, jose užsiregistravo net aštuonios vaikinų komandos (jos pagal pajėgumą buvo suskirstytos į dvi klases).

1924 metais LSL Žaidimų komitetas nusprendė, kad atėjo laikas surengti ir pirmąsias Lietuvos vyrų krepšinio pirmenybes. Sporto vadovai planavo turnyrą rengti dviem ratais. Pavasario ratas buvo numatytas gegužės pabaigoje ir birželio pradžioje, rudens – spalio mėnesį.

Dalyvauti pirmosiose Lietuvos vyrų pirmenybėse užsiregistravo ir penkių litų starto mokestį sumokėjo šešios komandos. Tačiau net penkios iš jų atstovavo stipriausiam Lietuvos klubui Lietuvos Fizinio Lavinimosi Sąjungai (LFLS) ir tik viena komanda – kitam sporto klubui Lietuvos Dviratininkų Sąjungai (LDS). Komandos pagal pajėgumą buvo suskirstytos į dvi klases.

Pirmosios Lietuvos vyrų pirmenybių rungtynės buvo sužaistos 1924 metų gegužės 29 dieną. Jose LFLS pirmoji komanda be didelio vargo nugalėjo LDS krepšininkus 35:2 (12:2). Po kelių dienų dviejų LFLS komandų rungtynes, kaip ir dera, laimėjo pirmoji komanda 20:7. Kitose rungtynėse LFLS antroji komanda 20:7 įveikė LDS ekipą.

Nors pirmenybės turėjo būti pratęstos spalio mėnesį, antrojo rato rungtynės nebuvo sužaistos. Rudenį buvo pats Lietuvos futbolo pirmenybių įkarštis, o tiems patiems sportininkams žaidžiant ir futbolo, ir krepšinio komandose prioritetas nekėlė abejonių – svarbiausia buvo siekti pergalių futbolo aikštėse.

LFLS krepšinio komandoje žaidę Albinas Bulvičius ir Mečislovas Bankauskas buvo vieni geriausių Kauno futbolininkų (A.Bulvičius tuo metu buvo Kauno rinktinės žaidėjas, jie abu vėliau žaidė ir Lietuvos futbolo rinktinėje), todėl krepšiniui nebeliko nei laiko, nei jėgų.

Nors rugsėjo mėnesį buvo paskelbtas krepšinio pirmenybių rudens rato tvarkaraštis, nėra jokių žinių, kad komandos būtų žaidusios rudens rato rungtynes. „Sporto“ žurnale (1924 m., Nr. 18–20) išspausdintoje galutinėje turnyro lentelėje, palyginti su pavasario ratu, LFLS komandai pridėtos pergalės rezultatu 2:0. Galima suprasti, kad LSL įskaitė formalias pergales, kurios lėmė, kad 1924 metais pirmąja Lietuvos vyrų krepšinio čempione tapo LFLS pirmoji komanda.

Joje žaidė A.Bulvičius, M.Bankauskas, J.Gureckas, A.Tulevičius ir V.Vokietaitis.

Pirmosios Lietuvos vyrų krepšinio pirmenybės nebuvo laikomos svarbiu sporto įvykiu. Nors tuo metu leistas „Sporto“ žurnalas daug rašė apie sporto klubų ir LSL veiklą, aprašydavo Lietuvoje rengtas futbolo, lengvosios atletikos, dviračių sporto, bokso varžybas, krepšinio pirmenybėms dėmesio neskyrė.

„Sportas“ išspausdino tik pirmojo rato ir galutines lenteles bei čempionėmis tapusių komandų sudėtis.

Lietuvoje leisti dienraščiai sporto žinioms skirdavo nedaug vietos. Vis dėlto dienraščiai futbolo žinutes spausdino reguliariai, o krepšinio naujienas praleisdavo pro akis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.