EUROLYGA 2023

Darbinga Lietuvos krepšinio vasara: ką joje nuveiks šalies rinktinės?

Oficialiuose jaunųjų krepšininkų turnyruose šią vasarą dalyvaus septynios Lietuvos rinktinės. Vaikinai varžysis trejose Europos ir vienerios pasaulio pirmenybėse, merginos – trejose Europos pirmenybėse.

Lietuvos krepšinio rinktinių laukia darbinga vasara.<br>Lrytas.lt ir FIBA nuotr. koliažas.
Lietuvos krepšinio rinktinių laukia darbinga vasara.<br>Lrytas.lt ir FIBA nuotr. koliažas.
Lietuvos ir Latvijos krep<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos ir Latvijos krep<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos ir Latvijos krep<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos ir Latvijos krep<br>G.Šiupario nuotr.
Treneris Mindaugas Noreika.<br>S.Čirbos nuotr.
Treneris Mindaugas Noreika.<br>S.Čirbos nuotr.
Tomas Purlys<br>FIBA com nuotr.
Tomas Purlys<br>FIBA com nuotr.
Tomas Purlys<br>FIBA com nuotr.
Tomas Purlys<br>FIBA com nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jun 27, 2022, 9:59 AM, atnaujinta Jul 20, 2022, 10:58 AM

Vyrų rinktinės darbymetis

Vos pasibaigus krepšinio klubų sezonui prasideda rinktinių darbymetis. Lietuvos vyrų rinktinė jau žaidė draugiškas rungtynes ir po kelių dienų kovos pasaulio pirmenybių atrankos turnyre, paskui viena po kitos į oficialias varžybas keliaus keturios vaikinų ir trys merginų rinktinės. Šią vasarą oficialiuose turnyruose nedalyvaus tik Lietuvos moterų rinktinė.

Kazio Maksvyčio treniruojamai vyrų rinktinei reikės susiburti du kartus. Šiuo metu pusiau antros sudėties rinktinė ruošiasi pasaulio pirmenybių atrankos rungtynėms su Bulgarijos ir Čekijos krepšininkais. Šios rungtynės Bulgarijos mieste Samokove ir Klaipėdoje vyks liepos 1 ir 4 dienomis.

Vasaros pabaigoje vyks kita treniruočių stovykla, kurioje laukiami geriausi šalies krepšininkai. Rugpjūčio mėnesį Lietuvos rinktinė žais septynerias draugiškas rungtynes, o rugpjūčio 24 ir 27 dienomis laukia dvejos pasaulio pirmenybių atrankos antrojo etapo rungtynės. Oficialiai varžovai kol kas nežinomi, tačiau labiausiai tikėtina, kad lietuviai vasaros pabaigoje susitiks su Vengrijos ir Juodkalnijos komandomis.

Iškart po pasaulio pirmenybių atrankos mačų prasidės Europos pirmenybės. Jos rugsėjo 1–18 dienomis vyks keturiose šalyse. Pirmajame etape lietuviai Kiolne žais su Slovėnijos, Prancūzijos, Vokietijos, Vengrijos bei Bosnijos ir Hercegovinos rinktinėmis.

Europos pirmenybių atkrintamosios varžybos nuo rugsėjo 10 dienos vyks Berlyne.

Grįžta į įprastą ritmą

Šiais metais į įprastą ritmą grįžta sveikatos krizės sujauktos jaunųjų krepšininkų varžybos. Užpernai ir pernai vaikinų ir merginų Europos pirmenybės neįvyko dėl kovido pandemijos. 2020 metais FIBA atšaukė visus oficialius turnyrus, o 2021 metais žemyno jaunimo čempionatus pakeitė supaprastintu formatu vykusiomis Iššūkio taurės varžybomis.

Lietuvos krepšinio federacija pernai nutarė į šiuos turnyrus nesiųsti 20-mečių vaikinų ir merginų rinktinių. Dėl Iššūkio taurių kovojo tik dviejų jaunesnių amžiaus grupių komandos (18-mečiai ir 16-mečiai).

Abu 16-mečių Iššūkio taurės turnyrai buvo svarbūs dėl to, kad jaunieji krepšininkai kovojo dėl kelialapių į šių metų pasaulio pirmenybes.

Iškovoti kelialapį pavyko tik Lietuvos vaikinams. Jie Skopjėje vykusiame keturių komandų turnyre užėmė antrąją vietą ir kartu su finale mūsiškius įveikusia Prancūzijos rinktine gavo teisę keliauti į pasaulio pirmenybes.

Tuo tarpu Lietuvos merginos Ispanijos mieste San Fernande pralaimėjo visas penkerias rungtynes ir užėmė paskutinę šeštąją vietą.

Pirmi žais 17-mečiai

Būtent 17-mečių rinktinė (pernykščiai 16-mečiai) šią vasarą pirmoji pradės oficialias jaunimo varžybas. Kauno „Žalgirio“ krepšinio mokyklos trenerio Remigijaus Bardausko treniruojama rinktinė jau iškeliavo į Ispaniją, kur liepos 2–10 dienomis vyks šios amžiaus grupės pasaulio pirmenybės.

Pirmajame etape Lietuvos vaikinai žais vienoje grupėje su Ispanijos, Dominikonų Respublikos ir Japonijos bendraamžiais. Pasaulio pirmenybėse taip pat dalyvaus Prancūzijos, Serbijos, Slovėnijos, Lenkijos, JAV, Kanados, Argentinos, Egipto, Malio, Australijos, Naujosios Zelandijos ir Libano jaunieji krepšininkai.

Visos rungtynės vyks Malagoje.

Pasaulio 17-mečių merginų pirmenybės bus surengtos liepos 9–17 dienomis Vengrijos mieste Debrecene.

Trejos Europos pirmenybės

2020 metais vienas iš Europos čempionatų turėjo vykti Lietuvoje. FIBA buvo numačiusi, kad 20-mečiai vaikinai dėl medalių kovos Klaipėdoje. Nors užpernai varžybos nebuvo surengtos, šiais metais eilinės 20-mečių pirmenybės vyks ne mūsų šalyje, bet Juodkalnijos sostinėje Podgoricoje.

Šios amžiaus grupės komandos kovos liepos 16–24 dienomis. Lietuvos rinktinę, kuri treniruotis pradėjo birželio viduryje, Europos pirmenybėms rengia Sostinės krepšinio mokyklos treneris Mindaugas Noreika.

Liepos 30 – rugpjūčio 7 dienomis Turkijos mieste Konijoje bus surengtos 18-mečių Europos pirmenybės. Šią Lietuvos rinktinę treniruoja Kauno „Žalgirio“ krepšinio mokyklos specialistas Karolis Abramavičius.

Vėliausiai žais 16-mečiai. Jauniausios amžiaus grupės Europos pirmenybės vyks rugpjūčio 12–20 dienomis Šiaurės Makedonijos sostinėje Skopjėje. Lietuvos 16-mečių rinktinei vadovauja Sostinės krepšinio mokyklos treneris Tomas Purlys.

Nuo vyriausių iki jauniausių

Panašiai sudarytas Europos merginų pirmenybių tvarkaraštis. Pirmiausiai rungtyniaus vyriausios amžiaus grupės komandos, paskiausiai – jauniausios.

Žemyno 20-mečių čempionatas vyks liepos 8–16 dienomis Vengrijos mieste Šoprone. 18-metės merginos rugpjūčio 6–14 dienomis varžysis Kretos salos sostinėje Heraklėjuje. 16-metes merginas rugpjūčio 19–27 dienomis pakvies Portugalijos miestas Matusinjušas.

20-metes merginas treniruoja Lietuvos krepšinio legenda Jurgita Štreimikytė-Virbickienė iš Vilniaus „Kibirkšties“, 18-metes – Vilius Stanišauskas iš Klaipėdos V.Knašiaus krepšinio mokyklos, 16-metes – Gintautas Kievinas iš „Kibirkšties“.

Lietuvos moterų rinktinė kitas oficialias rungtynes žais tik vėlyvą rudenį. Krepšininkėms reikės susiburti prieš Europos pirmenybių atrankos rungtynes, kurios vyks lapkričio 24–27 dienomis.

Stipriausios visų žemynų moterų rinktinės šiais metais varžysis pasaulio pirmenybėse. Jos bus surengtos rugsėjo 22 – spalio 1 dienomis Australijos mieste Sidnėjuje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.