EUROLYGA 2023

Europos šalių krepšinio rinktinės: vienos – antrąja sudėtimi, kitos – su NBA žvaigždėmis

Nors krepšinio klubų sezonas jau baigėsi, daugelis Europos šalių rinktinių pasaulio pirmenybių atrankos rungtynes vėl žais be ryškiausių NBA ir Eurolygos žvaigždžių. Per šį atrankos langą stipriausias ar beveik stipriausias sudėtis subūrė tik kelios Senojo žemyno rinktinės.

Lietuvos krep<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuvos krep<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuvos krepšinio rinktinė<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuvos krepšinio rinktinė<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuvos krep<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuvos krep<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-06-28 19:10, atnaujinta 2022-08-19 09:22

Pernai Lietuvos rinktinės treneriu paskirtas Kazys Maksvytis daugelio geriausių šalies krepšininkų nacionalinės komandos stovyklose dar nematė.

Rudenį ir žiemą rinktinės lyderiai negalėjo atvykti dėl NBA ir Eurolygos varžybų, tačiau net ir klubų sezonui pasibaigus K.Maksvyčiui tenka per oficialias rungtynes į aikštę siųsti vos ne antros sudėties rinktinę.

Į K.Maksvyčio vadovaujamas treniruočių stovyklas dar nė karto nebuvo atvykę pernai olimpinės atrankos turnyre žaidę Jonas Valančiūnas, Domantas Sabonis, Lukas Lekavičius, Mantas Kalnietis, Rokas Giedraitis ir Rokas Jokubaitis, taip pat Eurolygos klubams atstovaujantys Edgaras Ulanovas, Artūras Gudaitis ir Donatas Motiejūnas.

Kitų pirmaujančių Europos rinktinių sudėtys per šį atrankos langą bus labai margos. Pasaulio čempionė Ispanijos rinktinė ir Tokijo olimpinių žaidynių prizininkė Prancūzijos rinktinė vėl ruošiasi žaisti antrąja ar beveik antrąja sudėtimi, tuo tarpu Turkijos rinktinė subūrė visus geriausius, o Slovėnijos rinktinė sulaukė dviejų NBA garsenybių.

Stipriausios Europos rinktinės

Pasaulio čempionės Ispanijos rinktinės treneris Sergio Scariolo remsis tais pačiais žaidėjais, kurie rungtyniavo per du praėjusius atrankos langus. Tarp 15 krepšininkų, kurie birželio 21 dieną pradėjo trumpą treniruočių stovyklą, nėra nė vieno NBA ar Eurolygos klubų žaidėjo.

Tiesa, verta paminėti, kad Ispanijos lygos finalo serija, jei Madrido „Real“ ir „Barcelona“ komandoms būtų reikėję visų penkerių rungtynių, būtų pasibaigusi tą pačią birželio 21-ąją. Tuo tarpu kitoje Eurolygoje žaidžiančioje Ispanijos komandoje Vitorijos „Baskonia“ visai nėra krepšininkų, kurie galėtų tikėtis Ispanijos rinktinės trenerio dėmesio.

Italijos rinktinės trenerio pareigose debiutuojantis Gianmarco Pozzecco šį mėnesį irgi verčiasi be krepšininkų, kurie ką tik žaidė šalies pirmenybių finale. Komandoje nėra nė vieno Milano „Olimpia“ ir Bolonijos „Virtus“ žaidėjo.

„Squadra Azzurra“ gretose taip pat nėra nė vieno užjūrio krepšininko, o iš užsienio klubų atvyko tik Achille Polonara (Stambulo „Fenerbahçe“) ir Marco Spissu (Kazanės „Uniks“). Visi kiti žaidėjai atstovauja „Serie A“ finale nežaidusiems Italijos klubams.

Prancūzijos rinktinėje nebus geriausių NBA krepšininkų, tačiau „mėlynųjų“ aprangą šį mėnesį vilki keturi jaunesnės kartos užjūrio legionieriai: Frankas Ntilikina („Dallas Mavericks“), Theo Maledonas („Oklahoma City Thunder“), Jaylenas Hoardas („Thunder“) ir Petras Cornelie („Denver Nuggets“).

Trenerį Vincent‘ą Collet nudžiugino teigiamas Madrido „Real“ vidurio puolėjo Vincent‘o Poirier sprendimas, o prie komandos prisidėjo net ir trys krepšininkai, kurie tik praėjusį savaitgalį žaidė paskutines Prancūzijos lygos finalo rungtynes: čempionais tapę Elie Okobo ir Paulis Lacombe‘as (Vilerbano ASVEL) bei pralaimėjimo kartėlį patyręs Yakuba Ouattara („Monaco“).

Vis dėlto šio lango sudėtyje yra vos keturi krepšininkai, pernai laimėję Tokijo žaidynių medalius.

Naujasis Graikijos rinktinės treneris Dimitris Itoudis nesulaukė nė vieno krepšininko iš užjūrio, tačiau pasaulio pirmenybių atrankos rungtynėms ruošiasi beveik visi geriausieji Europoje žaidžiantys graikai.

Šį atrankos langą praleidžia tik Kostas Sloukas (Pirėjo „Olympiakos“) ir Nickas Calathesas („Barcelona“). Užtat į rinktinę atvyko didelis būrys kitų „Olympiakos“ ir Atėnų „Panathinaikos“ krepšininkų, o prie jų pritapti bandys ir Panevėžio „Lietkabelio“ žaidėjas Panagiotis Kalaitzakis.

Jo brolis Giorgos Kalaitzakis („Oklahoma City Thunder“) taip pat buvo kandidatų sąraše, tačiau per šį atrankos langą nežais.

Visas geriausias pajėgas sutelkė Turkijos rinktinė. Į ją atvyko visi keturi NBA žaidžiantys turkai: Cedi Osmanas („Cleveland Cavaliers“), Furkanas Korkmazas („Philadelphia 76ers“), Alperenas Šengunas („Houston Rockets“) ir Omeras Farukas Yurtsevenas („Miami Heat“). Ergino Atamano treniruojamoje komandoje prie šios ketveriukės prisidėjo natūralizuotas amerikietis Shane‘as Larkinas (Stambulo „Anadolu Efes“), Sertačas Šanli („Barcelona“) ir keletas Turkijos klubuose žaidžiančių krepšininkų.

Vienas iš didžiausių atrankos lango šviesulių bus šių metų NBA čempionas Nemanja Bjelica („Golden State Warriors“). Jis atsiliepė į Serbijos rinktinės trenerio Svetislavo Pešičiaus kvietimą. Į rinktinę taip pat atvyko kitas NBA žaidėjas Bobanas Marjanovičius („Dallas Mavericks“), veteranas Milošas Teodosičius (Bolonijos „Virtus“), keli užsienio klubams atstovaujantys ar didžiuosiuose Belgrado klubuose „Crvena Zvezda“ ir „Partizan“ žaidžiantys krepšininkai.

Jei dauguma favoričių jau užsitikrino arba beveik užsitikrino kelialapius į antrąjį atrankos etapą, tai Kroatijos rinktinę varžovai įspaudė į kampą. Kroatai grupėje užima paskutinę vietą, todėl jiems abejos likusios rungtynės bus lemiamos. Tiesa, tik geriausiu atveju, nes ketvirtadienį pralaimėjus Slovėnijoje ir nepalankiai pasibaigus kitam grupės mačui, paskutinės rungtynės Kroatijos krepšininkams būtų bereikšmės.

Rinktinės treneriui Damirui Mulaomerovičiui kiekvienas aukšto lygio žaidėjas labai svarbus, bet komanda neteko jai padėti norėjusių Bojano Bogdanovičiaus („Utah Jazz“) ir Ivicos Zubaco („Los Angeles Clippers“). Nors jie atvyko į stovyklą, negalės žaisti dėl NBA taisyklių.

Kroatijos komandoje nelikus nė vieno NBA krepšininko, ryškiausios jos žvaigždės yra Mario Hezonja (Kazanės „Uniks“) ir Andrija Žižičius (Tel Avivo „Makabi“). Vis dėlto pajėgių krepšininkų trūksta, o rinktinės padėtį atspindi vien tai, kad į ją buvo pakviestas Kėdainių „Nevėžio“ žaidėjas Svenas Smajlagičius.

Visiškai priešingos nuotaikos Slovėnijos rinktinės stovykloje. Tiesa, į Aleksanderio Sekuličiaus treniruojamą komandą atvyko ne visi NBA ir Eurolygos klubų krepšininkai, tačiau Vlatko Čančaro („Denver Nuggets“) ar Žano Šiško (Miuncheno „Bayern“) su kaupu kompensuos Luka Dončičius („Dallas Mavericks“) ir Goranas Dragičius („Brooklyn Nets“).

Europos čempionams vėl padės natūralizuotas amerikietis Mike‘as Tobey, rungtyniaus ir buvę Lietuvos klubų žaidėjai Žiga Dimecas bei Zoranas Dragičius.

Lietuvių grupė

Bulgarijos rinktinė, su kuria penktadienį žais Lietuvos krepšininkai, subūrė stipriausią sudėtį. Tiesa, bulgarų krepšinio ištekliai šiuo metu apskritai yra gana skurdūs, o trenerio Roseno Barčovskio sąraše aiškiai išsiskiria du krepšininkai: natūralizuotas amerikietis Dee Bostas (Stambulo „Galatasaray“) ir Aleksandras Vezenkovas (Pirėjo „Olympiakos“). Dauguma kitų Bulgarijos rinktinės krepšininkų žaidžia savo šalies klubuose.

Į Lietuvą atvyksiančios Čekijos rinktinės treneris Ronenas Ginzburgas sulaukė ne visų geriausiųjų – per atrankos rungtynes trūks Jano Vesely (Stambulo „Fenerbahçe“) ir Vito Krejči („Oklahoma City Thunder“). Kita vertus, prie krepšininkų, kurie žaidė per praėjusius atrankos langus, prisidės klubų sezono metu į rinktinę iš kitų žemynų neatvykdavę Tomašas Satoransky („Washington Wizards“), Janas Zidekas (Peperdaino univ.), Ondrejus Balvinas („Gunma Crane Thunders“) ir Patrikas Auda („Yokohama Corsairs“).

Vos prieš dvi savaites Bosnijos ir Hercegovinos rinktinės treneriu paskirtas Adisas Bečiragičius remsis tais pačiais krepšininkais, kuriais rėmėsi jo pirmtakas, vasaros pradžioje netikėtai atsistatydinęs Vedranas Bosničius. Bosnijos ir Hercegovinos komanda žais be traumų kamuojamo Jusufo Nurkičiaus („Portland Trail Blazers“), o kitokio pastiprinimo bosniai ir negali tikėtis.

A.Bečirovičius gali džiaugtis bent dėl to, kad visi geriausi Europoje žaidžiantys krepšininkai – Džananas Musa (Lugo „Breogan“), Miralemas Halilovičius („Boulogne-Levallois“), Emiras Sulejmanovičius (Lagūnos „Tenerife“), natūralizuotas amerikietis Johnas Robersonas (Strasbūro SIG) – pasiruošę stoti į kovą su Čekijos ir Bulgarijos komandomis.

Lietuvos krepšininkai su bosniais jau žaidė abejas pirmojo grupių etapo rungtynes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.