EUROLYGA 2023

Pasaulio čempionato atranka: pirmoji prancūzų nesėkmė, pusė čekų tikslo ir antrieji ukrainiečių namai

Pasaulio vyrų krepšinio pirmenybių atrankos turnyre penktadienį kelialapius į kitą etapą užsitikrino Juodkalnijos, Vengrijos ir Ukrainos rinktinės.

 Ukrainos rinktinė žaidė Rygoje.<br> FIBA nuotr.
 Ukrainos rinktinė žaidė Rygoje.<br> FIBA nuotr.
 Ukrainos rinktinė žaidė Rygoje.<br> FIBA nuotr.
 Ukrainos rinktinė žaidė Rygoje.<br> FIBA nuotr.
 Ukrainos rinktinė žaidė Rygoje.<br> FIBA nuotr.
 Ukrainos rinktinė žaidė Rygoje.<br> FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 2, 2022, 7:28 AM, atnaujinta Aug 19, 2022, 9:29 AM

Penktąją pergalę iškovoję Lietuvos krepšininkai tapo absoliučiais Europos zonos atrankos lyderiais.

Penktas žingsnis

Lietuvos rinktinė mažais, bet tvirtais žingsneliais artėja prie pagrindinio tikslo – kelialapio į 2023 metų pasaulio pirmenybes. Nors penktadienį Lietuvos krepšininkai tik per plauką įrodė pranašumą prieš Aleksandrą Vezenkovą ir jo tempiamą Bulgarijos rinktinę, Kazio Maksvyčio treniruojami vyrai pasiekė penktąją pergalę ir susikūrė gerą starto poziciją antrajame atrankos etape.

Lietuviai penktadienį išvykoje nugalėjo bulgarus 72:70 ir po penkių turų su penkiomis pergalėmis tvirtai pirmauja F grupėje. Vis dėlto paskutinės pirmojo etapo rungtynės taip pat bus svarbios, nes taškai bus įskaityti antrajame atrankos etape.

Dėl kitų dviejų kelialapių kovoja likusios trys F grupės komandos. Čekija bei Bosnija ir Hercegovina turi po dvi pergales, Bulgarija – vieną pergalę.

Pirmadienį paskutiniame ture Lietuvos rinktinė Klaipėdoje žais su Čekijos krepšininkais, o Bosnijos ir Hercegovinos bei Bulgarijos ekipų rungtynės vyks Sarajeve.

Skaičiavimai

Penktadienį kitose F grupės rungtynėse čekai namie įtikinamai įveikė bosnius 93:81. Vis dėlto čekai nebuvo visiškai patenkinti, nes laimėjo nepakankamu skirtumu.

Jei Čekijos rinktinė būtų nugalėjusi bent 14 taškų skirtumu, ji būtų jau penktadienį užsitikrinusi kelialapį į kitą atrankos etapą. Čekai buvo labai arti tikslo – jie jau antrojo kėlinio pabaigoje įgijo reikiamą persvarą, o po pertraukos skirtumas visą laiką svyravo apie 14 taškų.

Vis dėlto ketvirtojo kėlinio pabaigoje bosniai priartėjo. Paskutinę minutę svečiai sumažino atsilikimą iki 9 taškų ir turėjo kamuolį, bet nepasinaudojo galimybe dar labiau pagerinti savo padėtį.

Čekijos komanda taip pat turėjo galimybę vėl padidinti skirtumą iki 14 taškų, bet paskutinėmis sekundėmis du šeimininkų metimai nepasiekė tikslo.

Klaustukai

Prieš lemiamas rungtynes visų trijų komandų likimas yra jų pačių rankose. Čekams ir bosniams pirmadienį visiškai užtektų bent minimalios pergalės, o bulgarams reikėtų laimėti 11 taškų (jei lietuviai pralaimėtų čekams) arba 4 taškų (jei lietuviai įveiktų čekus) skirtumu.

Gali būti, kad šios trys komandos surinks vienodai pergalių. Tokiu atveju bus skaičiuojamas taškų skirtumas jų tarpusavio rungtynėse.

Kelialapiai

Po penkių turų kelialapius į antrąjį atrankos etapą užsitikrino 19 komandų.

Antrajame etape liko penkios laisvos vietos, dėl kurių varžosi aštuonios komandos.

Antrojo etapo I grupėje žais Latvija, Belgija, Serbija (iš pirmojo etapo A grupės), Graikija, Turkija ir Didžioji Britanija (B grupė).

J grupėje tikrai žais Suomija, Slovėnija (C grupė) ir Vokietija (D grupė). C grupėje dėl paskutinio kelialapio kovoja Švedija ir Kroatija, D grupėje dėl dviejų kelialapių – Lenkija, Izraelis ir Estija.

K grupėje tikrai žais Prancūzija, Juodkalnija, Vengrija (E grupė) ir Lietuva (F grupė). Dėl likusių dviejų vietų kovoja F grupės komandos Čekija, Bosnija ir Hercegovina bei Bulgarija.

L grupėje žais Ispanija, Gruzija, Ukraina (G grupė), Italija, Islandija ir Nyderlandai (H grupė).

Minimaliai

Lietuvos rinktinė antrajame etape žais su trimis geriausiomis E grupės komandomis: Prancūzija, Juodkalnija ir Vengrija.

Prancūzai, kaip ir lietuviai, kelialapį į antrąjį atrankos etapą užsitikrino dar per praėjusį langą, o juodkalniečiai ir vengrai tikslą pasiekė penktadienį per penktojo turo rungtynes.

Abejos E grupės rungtynės penktadienį buvo labai atkaklios ir baigėsi vieno taško skirtumu: Juodkalnija namie nugalėjo Prancūziją 70:69, Vengrija irgi savo aikštėje įveikė Portugaliją 69:68.

Prancūzai paskutinėmis sekundėmis rengė ilgą ataką ir net kelis kartus bandė įstumti atšokusį kamuolį į juodkalniečių krepšį. Tačiau šeimininkų aukštaūgiai darė viską, kad varžovai per rankų mišką kamuolio neprastumtų ir apgynė minimalią persvarą.

Verta pažymėti, kad Juodkalnijos rinktinei pasiekti įspūdingą pergalę pavyko žaidžiant be ryškiausios žvaigždės Bojano Dubljevičiaus.

Juodkalniečių gretose debiutavo naujas natūralizuotas amerikietis – 25 metų Jonah Radebaugh, praėjusį sezoną žaidęs Liudvigsburgo „Riesen“ klube.

Naujokas per du pirmuosius kėlinius nepelnė nė taško, tačiau po pertraukos žaidė daug tiksliau ir surinko 12 taškų.

Sutepė

Prancūzijos rinktinė iki šio atrankos lango buvo viena iš dviejų komandų, laimėjusių visas ketverias rungtynes (kita komanda – Lietuva). Tačiau penktadienį prancūzų pralaimėjimų skiltis buvo sutepta.

Vis dėlto keturias pergales turinti Prancūzijos rinktinė lieka E grupės pirmojoje vietoje. Po tris pergales iškovojo Juodkalnija ir Vengrija, o galimybę pakilti iš paskutinės vietos praradusi Portugalijos komanda nelaimėjo nė karto.

Pirmadienį Prancūzija priims Vengriją, Portugalija – Juodkalniją.

Neįveikiami

Absoliuti atrankos turnyro lyderė Lietuvos rinktinė vienintelė iškovojo penkias pergales. Tačiau Lietuvos rinktinė nėra vienintelė komanda, nepatyrusi pralaimėjimo.

Pergalingai taip pat žygiuoja pasaulio čempionė Ispanijos rinktinė, kuri žaidė mažiau rungtynių – tik ketverias. Ketvirtąją pergalę ispanai penktadienį pasiekė namie sutriuškinę G grupės autsaiderę Šiaurės Makedonijos komandą 80:44.

Po šių rungtynių G grupėje paaiškėjo visos trys komandos, kurios žais kitame etape. Prie anksčiau kelialapius užsitikrinusių ispanų ir gruzinų prisidėjo Ukrainos rinktinė.

Latvio Ainaro Bagatskio treniruojami ukrainiečiai, kurie žaidė namie, bet varžovus priėmė Rygoje, įtikinamai nugalėjo Gruzijos rinktinę 79:66.

G grupės lyderė Ispanija laimėjo visas ketverias rungtynes, Gruzija – trejas iš penkerių, Ukraina – dvejas iš ketverių, Šiaurės Makedonija patyrė penkis pralaimėjimus.

Pirmadienį šioje grupėje žais Šiaurės Makedonija – Ukraina ir Gruzija – Ispanija.

Ukrainos ir Ispanijos krepšininkai liepos 7 dieną (ketvirtadienį) Rygoje dar žais nukeltas praėjusio atrankos lango rungtynes. Šiomis rungtynėmis baigsis visas pirmasis atrankos turnyro etapas.

„Mūsiškiai“

Iš oficialių varžybų pašalinus Rusijos komandas, atrankos turnyro H grupėje visos trys komandos, kurios žais kitame etape, paaiškėjo dar prieš šį langą.

Tačiau trys komandos toliau kovoja dėl taškų, kurie bus įskaityti antrajame atrankos etape. Penktadienį vienintelės H grupės rungtynės vyko tolimajame Hafnarfjordure, kur Islandijos krepšininkai nugalėjo svečius iš Nyderlandų 67:66.

Abiejose komandose rezultatyviai žaidė buvę LKL krepšininkai. Islandas Elvaras Fridrikssonas pelnė 20 taškų, olandas Yannickas Franke – 14 taškų.

Grupės lyderiai islandai laimėjo trejas iš ketverių rungtynių, italai – dvejas iš trejų, olandai pralaimėjo visas trejas rungtynes.

Pirmadienį šioje grupėje žais Nyderlandai ir Italija.

5 turas

F grupė

Bulgarija – Lietuva 70:72. A.Vezenkovas 29, 11 atk.kam., D.Bostas 9 / I.Brazdeikis 13, M.Grigonis 12, L.Birutis 10, T.Dimša ir E.Žukauskas po 8, G.Radzevičius 6, G.Masiulis ir T.Sedekerskis po 4, A.Velička 3, V.Čižauskas ir M.Echodas po 2; K.Lukošiūnas nežaidė. Samokovas. 2500 žiūrovų.

Čekija – Bosnija ir Hercegovina 93:81. O.Balvinas 19, 11 atk.kam., J.Bohačikas 16, T.Satoransky 13, 10 rez.perd., V.Hrubanas 13 / Dž.Musa ir J.Robersonas po 16, M.Halilovičius 13, 10 atk.kam. Pardubicai. 3621 žiūrovas.

Lentelė: Lietuva – 5, Čekija – 2, Bosnija ir Hercegovina – 2, Bulgarija – 1.

E grupė

Vengrija – Portugalija 69:68. R.Allenas 11, A.Somogyi 10 / M.Queirozas ir R.Lisboa po 16. Budapeštas. 3000 žr.

Juodkalnija – Prancūzija 70:69. N.Radovičius 15, J.Radebaugh 12 / V.Poirier 18, Th.Maledonas 16, E.Okobo 14. Podgorica. 4100 žiūrovų.

Lentelė: Prancūzija – 4, Juodkalnija – 3, Vengrija – 3, Portugalija – 0.

G grupė

Ukraina – Gruzija 79:66. V.Bobrovas 17, S.Mychailiukas 16 / Th.McFaddenas 22, T.Šengelija 21. Ryga. 1350 žiūrovų.

Ispanija – Šiaurės Makedonija 80:44. S.Saizas 19, J.Barreiro 11 / A.Jakimovskis 14. Saragosa. 6112 žiūrovų.

Lentelė: Ispanija – 4 ir 0, Gruzija – 3 ir 2, Ukraina – 2 ir 2, Šiaurės Makedonija – 0 ir 5.

H grupė

Islandija – Nyderlandai 67:66. T.Hlinasonas 20, 11 atk.kam., E.Fridrikssonas 20 / W.De Jongas 15, Y.Franke 14. Hafnarfjorduras.

Lentelė: Islandija – 3 ir 1, Italija – 2 ir 1, Nyderlandai – 0 ir 3. Rusija pašalinta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.