EUROLYGA 2023

Atranka į pasaulio krepšinio čempionatą: paskutinieji kelialapiai, antausiai lyderiams ir E. Lecomte‘o žygdarbiai

Pasaulio vyrų krepšinio pirmenybių atrankos turnyre du paskutiniuosius kelialapius į antrąjį etapą pirmadienį iškovojo Čekijos bei Bosnijos ir Hercegovinos rinktinės, Lietuvos ir Ispanijos krepšininkai patyrė pirmuosius pralaimėjimus, o Serbijos rinktinei duobę iškasė lemiamu metu kalnus vertęs „Jonavos“ gynėjas Emmanuelis Lecomte‘as.

 Atranka į pasaulio krepšinio čempionatą: paskutinieji kelialapiai, antausiai lyderiams ir E. Lecomte‘o žygdarbiai<br> FIBA nuotr.
 Atranka į pasaulio krepšinio čempionatą: paskutinieji kelialapiai, antausiai lyderiams ir E. Lecomte‘o žygdarbiai<br> FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 5, 2022, 8:52 AM, atnaujinta Aug 19, 2022, 9:28 AM

Lietuviai

Lietuvos rinktinei nepavyko pergalingai pabaigti pasaulio pirmenybių atrankos turnyro pirmojo etapo. Į Klaipėdą atvykę Čekijos krepšininkai pirmadienį padarė tai, ko nesugebėjo kitos komandos – įveikė F grupės lyderius.

Tik pirmosiomis minutėmis trumpai pirmavusi ir jau pirmajame kėlinyje dviženkliu skirtumu atsilikusi Lietuvos rinktinė beviltiškai pralaimėjo daug darniau žaidusiai Čekijos komandai 72:83.

Šis pralaimėjimas nesutrukdė Lietuvos rinktinei, per šešis turus iškovojusiai penkias pergales, užimti pirmąją vietą F grupėje. Tačiau mūsų šalies krepšininkai prarado tašką, kuris bus įskaitytas kitame atrankos turnyro etape.

Nuostolis

Lietuvoje nugalėjusi Čekijos rinktinė iškovojo trečiąją pergalę ir F grupėje užsitikrino antrąją vietą. Dėl trečiosios vietos pusvalandžiu vėliau prasidėjusiose rungtynėse kovojo Bosnijos ir Hercegovinos bei Bulgarijos krepšininkai.

Bulgarams šiose rungtynėse, vykusiose Sarajeve, reikėjo laimėti bent 11 taškų skirtumu, tačiau jų užduotį apsunkino komandos lyderio Aleksandro Vezenkovo praradimas. A.Vezenkovas per praėjusias rungtynes su Lietuvos rinktine patyrė šlaunies raumens traumą ir pirmadienį negalėjo žaisti lemiamų rungtynių su bosniais.

Lyderį praradę bulgarai visas rungtynes atkakliai priešinosi varžovams, bet pergalę 76:73 šventė Bosnijos ir Hercegovinos rinktinė. Nežaidžiant A.Vezenkovui, dar didesnė atsakomybė teko bulgarų natūralizuotam amerikiečiui Dee Bostui. Buvęs Kauno „Žalgirio“ gynėjas pelnė 24 taškus, tačiau to neužteko.

Trečiąją pergalę iškovoję bosniai grupėje užėmė trečiąją vietą, o vieną kartą laimėję bulgarai liko paskutiniai ketvirti ir pasitraukė iš kovos dėl kelialapio į pasaulio pirmenybes.

Atomazga

Sarajeve vykusiose rungtynėse beveik visą laiką pirmavo Bosnijos ir Hercegovinos krepšininkai. Vis dėlto trečiajame kėlinyje Bulgarijos komanda panaikino dviženklį atsilikimą ir persvėrė rezultatą.

Paskutiniame ketvirtyje skirtumas visą laiką buvo labai nežymus, o likus žaisti pusę minutės švieslentėje degė vienodi skaičiai 73:73 ir lemiamą ataką rengė šeimininkų komanda. Likus žaisti 12 sek. teisę atlikti du baudos metimus gavo bosnių lyderis Džananas Musa. Jo ranka abukart sudrebėjo, bet Bosnijos ir Hercegovinos komanda sugebėjo atkovoti kamuolį po varžovų krepšiu.

Netrukus kamuolys buvo grąžintas Dž.Musai ir 23 metų gynėjas aidint sirenai pataikė pergalingą tritaškį.

Varžovai

Trys geriausios F grupės komandos kartu su trimis geriausiomis E grupės komandomis antrajame etape sudarys K grupę. Antrajame etape bus įskaityti visi pirmojo etapo taškai.

Pirmadienį E grupės šeštajame ture abejas rungtynes nesunkiai laimėjo favoritai. Prancūzijos krepšininkai namie sutriuškino Vengrijos komandą 81:40, Juodkalnijos rinktinė išvykoje įveikė Portugalijos ekipą 77:62.

Antrąjį etapą Lietuvos ir Prancūzijos komandos pradės turėdamos po penkias pergales, Juodkalnijos – keturias, Vengrijos, Čekijos bei Bosnijos ir Hercegovinos – po tris.

Antrajame etape komandos žais tik su tais varžovais, su kuriais dar nežaidė. Lietuvos rinktinė po du kartus susitiks su Prancūzijos, Juodkalnijos ir Vengrijos krepšininkais.

Antrasis etapas prasidės vasaros pabaigoje. K grupėje pirmojo lango rungtynės vyks rugpjūčio 24 ir 27 dienomis, antrojo lango – lapkričio 11 ir 14 dienomis, trečiojo lango – 2023 metų vasario 23 ir 26 dienomis.

Kelialapius į pasaulio pirmenybes gaus trys geriausios grupės komandos.

Nesėkmė

Europos zonos atrankos turnyre neliko nepralaimėjusių komandų. Pirmadienį pirmą kirtį praleido ne tik Lietuvos krepšininkai, bet ir pasaulio čempionė Ispanijos rinktinė.

G grupės lyderiai ispanai išvykoje po pratęsimo nusileido buvusio „Žalgirio“ trenerio Ilijo Zouro vadovaujamai Gruzijos komandai 76:82.

Ispanijos rinktinė, kuri per šį atrankos langą vėl verčiasi be NBA ir Eurolygos krepšininkų, ketvirtadienį dar žais nukeltas rungtynes su Ukrainos komanda. Šios rungtynės vyks laikinuose ukrainiečių namuose Rygoje.

Atradimas

Per dvikovą su pasaulio čempionais Gruzijos rinktinės slaptu ginklu tapo jauniausias krepšininkas – Kreitono universitete studijuojantis 21-erių metų Ratis Andronikašvilis.

194 cm ūgio įžaidėjas savo komandą prie pergalės buvo pastūmėjęs jau ketvirtojo kėlinio paskutinę minutę, kai perėmė kamuolį ir greitoje atakoje padidino persvarą 67:64.

Ketvirtojo kėlinio pabaigoje ispanams pavyko išlyginti rezultatą – tritaškį pataikė Dario Brizuela. Tačiau per pratęsimą lemiamą žodį vėl tarė R.Andronikašvilis. Jis dar sykį perėmė kamuolį ir pats pabaigė greitą ataką, kitoje atakoje pataikė tritaškį ir padidino persvarą 77:73.

Po šio smūgio Ispanijos komanda nebeatsitiesė.

Iš viso R.Andronikašvilis pelnė 17 taškų. Tarp nugalėtojų rezultatyviau žaidė tik Giorgis Šermadinis (18 taškų). Gruzinų natūralizuotas amerikietis Thaddusas McFaddenas pelnė 16 taškų, bet pataikė tik 1/10 dvitaškių), Tornike Šengelija prie pergalės prisidėjo 12 taškų ir 10 atkovotų kamuolių.

Vis dėlto lemiamomis minutėmis ir Th.Faddenas, ir T.Šengelija piktnaudžiavo individualiais veiksmais, o jų klaidas taisė komandos draugai.

Ukrainiečiai

Net trečdalį Ukrainos rinktinės pirmadienį sudarė buvę Lietuvos klubų krepšininkai. Jie ėjo į Skopjės arenos aikštę, kurioje ukrainiečiai nedideliu skirtumu, bet gana įtikinamai nugalėjo G grupės autsaiderę Šiaurės Makedonijos komandą 73:68.

Tarp buvusių LKL legionierių labiausiai pasižymėjo praėjusio sezono pabaigoje „Šiaulius“ sustiprinęs Isufas Sanonas. Jis pelnė 10 taškų. Viačeslavas Bobrovas surinko 6 taškus, Serhijus Pavlovas – 4 taškus, Dmytro Skapincevas taškų nepelnė.

Pakeitimai

Pagal nuostatus antrajame atrankos etape turėtų būti įskaitomi visi pirmajame etape iškovoti taškai. Tačiau FIBA padarė nežymius pakeitimus po to, kai iš turnyro pašalino Rusijos ir Baltarusijos rinktines.

Pirmojo etapo B ir H grupėse liko po tris komandas. Jos žaidė mažiau rungtynių negu kitų grupių komandos. Dėl to pirmojo etapo A ir G grupių komandoms antrajame etape įskaityti ne visi taškai, bet tik tie, kurie buvo iškovoti žaidžiant tarpusavyje. Trims geriausioms A ir G grupių komandoms buvo nubrauktos pergalės, pasiektos rungtyniaujant su autsaideriais.

Ši permaina padėties neiškraipė, nes A ir G grupių autsaiderės Slovakija ir Šiaurės Makedonija pergalių neiškovojo.

Italai

G grupėje tris pirmąsias vietas užėmė Ispanijos, Gruzijos ir Ukrainos rinktinės. Jos antrajame etape žais su H grupėje rungtyniavusiomis Italijos, Islandijos ir Nyderlandų komandomis.

Pirmadienį vienintelėse H grupės rungtynėse italai išvykoje įtikinamai nugalėjo olandus 92:81. Nyderlandų komandoje rezultatyviausiai žaidė buvęs Pasvalio „Pieno Žvaigždžių“ gynėjas Yannickas Franke. Jis surinko net 30 taškų.

„Mūsiškis“

Pirmadienį atrankos turnyre įvyko ir vienerios nenumatytos rungtynės. Serbijos ir Belgijos rinktinės pabaigė dvikovą, kurią pradėjo dar sekmadienį.

Serbams ir belgams sužaisti laiku nepavyko dėl apšvietimo gedimo Nišo arenoje. Sekmadienį vakare krepšininkai į viešbutį išėjo sužaidę vos truputį daugiau nei dvi minutes. Pirmadienį atnaujinus mačą nenumatytų kliūčių nebebuvo, tačiau serbų sirgaliai po finalo sirenos skirstėsi dar liūdnesni negu išvakarėse – šeimininkai pralaimėjo Belgijos ekipai 73:74.

Serbijos komanda, vedama šių metų NBA čempiono Nemanjos Bjelicos, subyrėjo rungtynių pabaigoje. Likus žaisti penkias minutes serbai pirmavo 71:61, bet tada svečiai pelnė 11 taškų iš eilės. Prie spurto svariai prisidėjo „Jonavos“ gynėjas Emmanuelis Lecomte‘as, kuris tritaškiu sumažino atsilikimą iki dviejų taškų, o paskui dvitaškiu su taikliu baudos metimu persvėrė rezultatą 72:71.

Nors po to Serbijos rinktinė dar kartą išsiveržė į priekį, E.Lecomte‘as taip pat turėjo kuo atsakyti. Jo prasiveržimas, pasibaigęs metimu iš po krepšio, likus 39 sek. iki sirenos užfiksavo galutinį rezultatą.

Atsilieka

Serbijos rinktinė antrąjį etapą pradės būdama I grupės autsaiderė. Šioje grupėje po tris pergales turi Graikija ir Latvija, po dvi – Turkija ir Belgija, po vieną – Serbija ir Didžioji Britanija.

6 turas

F grupė

Lietuva – Čekija 72:83. I.Brazdeikis 16, M.Grigonis 11, G.Masiulis 10, L.Birutis 9, T.Dimša 8, M.Echodas 7, E.Žukauskas 4, K.Lukošiūnas 3, T.Sedekerskis 3, A.Velička 1, G.Radzevičius ir D.Sabeckis po 0 / T.Satoransky 21, T.Kyzlinkas 18, P.Auda 14, D.Jelinekas 10. Klaipėda. 5115 žiūrovai.

Bosnija ir Hercegovina – Bulgarija 76:73. M.Halilovičius 16, A.Lazičius 14, Dž.Musa 13, E.Atičius 12 / D.Bostas 24, Č.Kostovas 15, D.Dimitrovas 14. Sarajevas. 4500 žiūrovų.

Lentelė: Lietuva – 5, Čekija – 3, Bosnija ir Hercegovina – 3, Bulgarija – 1.

A grupė

Serbija – Belgija 73:74. V.Marinkovičius 14, N.Bjelica 12, A.Avramovičius 11 / I.Bako 17, R.Obasohanas ir E.Lecomte‘as po 16. Nišas. 4800 žiūrovų.

Lentelė: Latvija – 5, Belgija – 4, Serbija – 3, Slovakija – 0.

E grupė

Portugalija – Juodkalnija 62:77. M.Queirozas 17 / A.Iličius 14, N.Ivanovičius ir P.Popovičius po 13. Odivelašas.

Prancūzija – Vengrija 81:40. Th.Maledonas 15, M.Jaiteh 13, A.M‘Baye 10 / D.Vojvoda ir Z.Perlas po 7. Mujeronas.

Lentelė: Prancūzija – 5, Juodkalnija – 4, Vengrija – 3, Portugalija – 0.

G grupė

Šiaurės Makedonija – Ukraina 68:73. A.Jakimovskis 17, V.Stojanovskis 15 / S.Mychailiukas 24, I.Sanonas 10. Skopjė. 1000 žiūrovų.

Gruzija – Ispanija 82:76 (po pratęsimo). G.Šermadinis 18, R.Andronikašvilis 17, Th.McFaddenas 16, T.Šengelija 12, 10 atk.kam. / X.Lopezas-Arostegui 14, D.Brizuela 12, J.Parra 11. Tbilisis. 8500 žiūrovų.

Lentelė: Ispanija – 4, Gruzija – 4, Ukraina – 3, Šiaurės Makedonija – 0. (Ukraina ir Ispanija dar žais nukeltas rungtynes).

H grupė

Nyderlandai – Italija 81:92. Y.Franke 30, W.De Jongas 12 / S.Fontecchio 22, M.Spissu ir A.Polonara po 15. Almerė. 3000 žiūrovų.

Lentelė: Italija – 3, Islandija – 3, Nyderlandai – 0. Rusija pašalinta.

Kitų grupių lentelės

B grupė: Graikija – 3, Turkija – 2, Didžioji Britanija – 1. Baltarusija pašalinta.

C grupė: Suomija – 5, Slovėnija – 4, Švedija – 2, Kroatija – 1.

D grupė: Vokietija – 5, Izraelis – 3, Estija – 2, Lenkija – 2.

Antrojo etapo grupių lentelės

I grupė: Graikija – 3, Latvija – 3, Turkija – 2, Belgija – 2, Serbija – 1, Didžioji Britanija – 1.

J grupė: Vokietija – 5, Suomija – 5, Slovėnija – 4, Izraelis – 3, Švedija – 2, Estija – 2.

K grupė: Prancūzija – 5, Lietuva – 5, Juodkalnija – 4, Čekija – 3, Bosnija ir Hercegovina – 3, Vengrija – 3.

L grupė: Italija – 3, Islandija – 3, Ispanija – 2, Gruzija – 2, Ukraina – 1, Nyderlandai – 0. (Ukraina ir Ispanija dar žais nukeltas pirmojo etapo rungtynes).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.