EUROLYGA 2023

Pasaulio krepšinio čempionato atranka: kaip vyksta kitų žemynų atrankos turnyrai?

Pirmosiomis liepos dienomis pasaulio vyrų krepšinio pirmenybių atrankos varžybos vyko ne vien Europoje. Amerikos, Afrikos bei Azijos ir Okeanijos zonose taip pat paaiškėjo komandos, kurios tęs kovą antrajame atrankos etape.

 Pasaulio krepšinio čempionato atranka: kaip vyksta kitų žemynų atrankos turnyrai?<br> FIBA nuotr.
 Pasaulio krepšinio čempionato atranka: kaip vyksta kitų žemynų atrankos turnyrai?<br> FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 5, 2022, 11:41 AM

Amerika

Amerikos šalių rinktinės kovoja dėl septynių kelialapių į pasaulio pirmenybes. Pirmajame atrankos etape didelių staigmenų nebuvo ir visos stipriausios komandos užtikrintai žengė į kitą etapą.

Geriausiai žaidė Kanados rinktinė, kuriai per paskutinį atrankos langą atstovavo keli NBA krepšininkai. Kanadiečiai vieninteliai laimėjo visas šešerias rungtynes.

Kitose grupėse po penkias pergales iškovojo Venesuelos, Argentinos, Brazilijos ir JAV rinktinės.

Trijose grupėse buvo aiškios autsaiderės. Paragvajaus, Mergelių Salų ir Kubos komandos nelaimėjo nė vienerių rungtynių. Tuo tarpu B grupėje kova dėl trečiosios vietos vyko iki paskutiniojo turo, o kelialapį išplėšė Kolumbijos rinktinė, kurioje per paskutinį atrankos langą spindėjo „Jonavos“ aukštaūgis Juanas Palaciosas.

Kolumbiečiai per šį atrankos langą iš pradžių vienu tašku palaužė tiesioginę varžovę Čilės komandą 67:66, o paskui po dviejų pratęsimų nugalėjo grupės lyderę Brazilijos rinktinę 104:98. 37 metų J.Palaciosas į brazilų krepšį įmetė 26 taškus.

Kitose Amerikos šalių rinktinėse per pastarąjį atrankos langą taip pat žaidė nemažai Europos garsenybių ar LKL klubuose rungtyniavusių krepšininkų. Argentinai atstovavo Carlosas Delfino, Facundo Campazzo ir buvęs „Žalgirio“ puolėjas Patricio Garino, Brazilijai – Marcelinho Huertazas, Bruno Caboclo ir buvęs Kėdainių „Nevėžio“ gynėjas Rafa Luzas, Urugvajui – Jaysonas Grangeris ir Estebanas Batista, Meksikai – buvę LKL žaidėjai Paco Cruzas ir Danielis Amigo.

JAV rinktinės branduolį per šį langą sudarė G lygos krepšininkai, prie kurių prisidėjo keli Australijos ir Europos klubų žaidėjai.

Antrajame atrankos etape rungtyniaus dvylika komandų, kurios bus suskirstytos į dvi grupes. Kelialapius į pasaulio pirmenybes iškovos po tris stipriausias grupių komandas ir geresnioji ketvirtąją vietą užimsianti ekipa.

Antrojo etapo grupės

E grupė: Kanada – 6, Venesuela – 5, Argentina – 5, Dominikonų Respublika – 4, Panama – 2, Bahamų Salos – 2.

F grupė: Brazilija – 5, JAV – 5, Urugvajus – 4, Meksika – 4, Puerto Rikas – 3, Kolumbija – 2.

Afrika

Afrikai pasaulio pirmenybėse skirtos penkios vietos. Pirmąjį atrankos etapą pradėjo 16 komandų, tačiau jų sąrašas sutrumpėjo dėl Malio krepšininkų akibrokšto.

Malio rinktinė atvyko į praėjusį savaitgalį Ruandos sostinėje Kigalyje vykusį A grupės turnyrą, tačiau krepšininkai atsisakė žaisti dėl finansinių nesutarimų su šalies krepšinio vadovybe.

FIBA panaikino Malio rinktinės iki tol žaistų rungtynių rezultatus. Po pirmojo rato Malio komandos sąskaitoje buvo dvi pergalės ir vienas pralaimėjimas.

Dėl to labiausiai džiaugėsi Ugandos krepšininkai, išvengę paskutinės vietos A grupėje ir gavę kelialapį į kitą atrankos etapą.

Beje, Ugandos rinktinėje žaidė buvęs „Žalgirio“ vidurio puolėjas Brandonas Daviesas, bet jis rungtyniavo tik per pirmąjį atrankos langą.

Per šį atrankos langą Afrikos komandų sudėtyse taip pat buvo keletas garsių krepšininkų: Senegalo – Gorgui Diengas, Žaliojo Kyšulio – Walteris Tavaresas, Tuniso – Salahas Mejri ir Michaelas Rollas, Dramblio Kaulo Kranto – Mattas Costello, Gvinėjos – Alpha Kaba, Egipto – buvęs „Šiaulių“ žaidėjas Assemas Marei, Nigerijos – Chimezie Metu ir „Nevėžyje“ trumpai žaidęs Michaelas Gbinije.

Antrajame atrankos etape žais dvylika komandų, kurios bus suskirstytos į dvi grupes. Kelialapius į pasaulio pirmenybes iškovos po dvi stipriausias abiejų grupių komandas ir geriausia trečiąją vietą užimsianti ekipa.

Antrojo etapo grupės

E grupė: Dramblio Kaulo Krantas – 4, Žaliasis Kyšulys – 3, Angola – 2, Nigerija – 2, Uganda – 1, Gvinėja – 0.

F grupė: Pietų Sudanas – 4, Egiptas – 3, Tunisas – 2, Kongo Demokratinė Respublika – 2, Senegalas – 1, Kamerūnas – 0.

Azija ir Okeanija

Azijai ir Okeanijai pasaulio pirmenybėse atstovaus aštuonios komandos, o teisę žaisti turnyre jau turi dvi šeimininkės Japonija ir Filipinai. Trečia šeimininkė Indonezija gaus teisę žaisti pasaulio pirmenybėse tik tuo atveju, jei pateks tarp aštuonių geriausiųjų per šių metų Azijos pirmenybes.

Iš atrankos turnyro pasitraukė praėjusių pasaulio pirmenybių dalyvė Korėjos rinktinė. Vasario mėnesį korėjiečiai dėl kovido neatvyko į praėjusį atrankos langą, o FIBA pašalino šią komandą iš atrankos varžybų.

Pirmojo atrankos etapo grupių nugalėtojomis tapo Australijos, Naujosios Zelandijos, Libano ir Kazachstano rinktinės. Australijos (6 pergalės) ir Naujosios Zelandijos (4 pergalės) krepšininkai pirmąjį etapą baigė be pralaimėjimų.

Antrajame atrankos etape žais dvylika komandų, kurios bus suskirstytos į dvi grupes ir kovos dėl šešių arba penkių kelialapių. Kelialapius į pasaulio pirmenybes tikrai užtikrins dvi pirmosios vietos, tačiau dėl to, kad atrankos turnyre vis dar žaidžia Japonijos ir Filipinų ekipos, į pasaulio pirmenybes gali patekti ir komandos, kurios grupėse užims ketvirtąsias vietas.

Antrojo etapo grupės

E grupė: Naujoji Zelandija – 4, Libanas – 3, Jordanija – 2, Filipinai – 2, Saudo Arabija – 1, Indija – 0.

F grupė: Australija – 6, Kazachstanas – 5, Kinija – 4, Iranas – 4, Japonija – 2, Bahreinas – 2.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.