EUROLYGA 2023

FIBA reitinguose neįvertintos Lietuvos rinktinės treneris K. Maksvytis kirto atgal – jam patinka tokios prognozės

Prie Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės prisijungė dar ne visi trenerio Kazio Maksvyčio kviesti žaidėjai. Tačiau ketvirtadienį Europos pirmenybėms besirengiantys Lietuvos krepšininkai jau žais pirmąsias iš numatytų septynių draugiškas rungtynes. Klaipėdos „Švyturio“ arenoje prieš lietuvius išsirikiuos Estijos rinktinė. Sekmadienį lietuviai ir estai dar kartą susitiks Alytuje.

K.Maksvytis tikina, kad jam patinka paneigti prognozes.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
K.Maksvytis tikina, kad jam patinka paneigti prognozes.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
K.Maksvytis tikina, kad jam patinka paneigti prognozes.<br>G.Šiupario nuotr.
K.Maksvytis tikina, kad jam patinka paneigti prognozes.<br>G.Šiupario nuotr.
K.Maksvytis tikina, kad jam patinka paneigti prognozes.<br>G.Bitvinsko nuotr.
K.Maksvytis tikina, kad jam patinka paneigti prognozes.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 4, 2022, 5:45 PM

„Kol kas prie rinktinės nėra pasijungę Domantas Sabonis ir Jonas Valančiūnas. Bet jau nuo penktadienio jie jau galės treniruotis su komanda, o sekmadienį pagal visus NBA reikalavimus galėtų Alytuje ir sužaisti“, – pasirengimo Europos krepšinio čempionatui nuansus apibendrino K.Maskvytis.

Kol kas rinktinėje nuo liepos 21-osios pajūryje treniravosi 13 krepšininkų, o rugpjūčio 1-ąją pasijungė naujasis Kauno „Žalgirio“ pirkinys Ignas Brazdeikis.

Tačiau rinktinės strategas ji patausos su estais Klaipėdos arenoje vyksiančiame kontroliniame mače. Kaip ir M. Kuzminską, kuris yra gavęs mikrotraumą.

Estijos rinktinė, kaip ir lietuviai, taip pat ruošiasi Europos pirmenybėms, kurios prasidės pirmąją rugsėjo dieną.

Pirmajame etape estai žais B grupėje. Jie Milane rungtyniaus su Italijos, Graikijos, Kroatijos, Ukrainos ir Didžiosios Britanijos komandomis.

Estijos rinktinė laikoma viena iš Europos pirmenybių autsaiderių. Estams didelis laimėjimas buvo vien kelialapis į stipriausių žemyno komandų turnyrą.

Estijos krepšininkai – nei vyrai, nei moterys – kol kas nė karto nežaidė pasaulio pirmenybėse, atkūrus nepriklausomybę, nė karto nepateko į olimpines žaidynes (jose Estijos vyrai dalyvavo tik 1936 m.), o Europos pirmenybėse šalies vyrų krepšinio rinktinė šiame amžiuje žaidė vos du kartus – 2001 ir 2015 metais.

Pastarųjų metų pergales Estijos krepšininkai pasiekė vadovaujant Suomijos krepšinio specialistui Jukkai Toijalai. Jis Estijos vyrų rinktinę treniruoja nuo 2019 metų rudens.

„Jau yra kažkoks įdirbis, jau galima pradėti daryti išvadas“, – po dviejų savaičių rinktinės darbo ir prieš pirmąją kontrolinę akistatą rugpjūtį tikino K.Maksvytis.

– Ar jau dėliojasi galutinis rinktinės dvyliktukas?, – buvo paklaustas K.Maksvytis.

– Be abejo. Yra jau įvarūs variantai. Dar kelių pozicijų žaidėjai privalės pakovoti dėl vietos galutiniame dvyliktuke. Laukiame dar prisijungiančių mūsų aukštaūgių Jono Valančiūno ir Domanto Sabonio, kurie jau nuo šiandien gali pradėti sportuoti su komanda.

Tad nuo Alytaus mačo su tais pačiais estais turėsime pilną kandidatų sąrašą ir pilnavertiškai rengsimės Europos čempionatui. Ten ir išryškės dvyliktukas.

– Kaip įvertintumėte bendrai jau vykstantį pasirengimą turnyrui ir fizinę krepšininkų formą?

– Geriausiai viską įvertina rungtynės. Pasižiūrėsime, kai bus su estais. Tiesa, nėra tikslo šiandien jau rodyti geriausią sportinę formą. Dabar svarbiausia įeiti į ją, kad visi žaidėjai vienas kitą geriau suprastų. Tikiuosi, kad iki pirmenybių bus viskas gerai.

– Neseniai FIBA paskelbė Europos čempionato reitingą ir Lietuvos rinktinei ten numatyta tik penktoji vieta. Kaip jūs žiūrite į tokias prognozes?

– Mums patinka būti šiek tiek neįvertintais ir įrodyti, kad esame vertesni, nei kažkas kažką prognozavo. Mums patinka paneigti prognozes.

– Jau paskelbėte, kad su estais Klaipėdoje nežais I.Brazdeikis ir M.Kuzminskas. Dar nežais ir D.Sabonis su J.Valančiūnu. Ar jie išbėgs į aikštę su Estijos ekipa Alytuje sekmadienį?

– Jei atvirai, reikės įvertinti visų būklę. Jei kalbėsime apie aukštaūgius, reikės pasižiūrėti, ar jie pasirengę rungtynėms, nors žinome, kad jie treniravosi individualiai. Juk jau pradedame kontaktinį krepšinį, tad kol kas negaliu atsakyti į šį klausimą.

Lietuvos ir Estijos draugiškos rungtynės Klaipėdoje bus žaidžiamos ketvirtadienį, 19 val. 30 min.

Lietuvos krepšinio rinktinės kandidatų sąrašas:

Rokas Jokubaitis („Barcelona“, Ispanija), Lukas Lekavičius (Kauno „Žalgiris“), Kristupas Žemaitis (Vilniaus „Wolves“), Marius Grigonis (Atėnų „Panathinaikos“, Graikija), Arnas Butkevičius (Kauno „Žalgiris“), Tomas Dimša (Trevizo „NutriBullet“, Italija), Ignas Brazdeikis (Kauno „Žalgiris“) Rokas Giedraitis (Vitorijos „Baskonia“, Ispanija), Mindaugas Kuzminskas, Donatas Tarolis, Eigirdas Žukauskas (Vilniaus „Wolves“), Gytis Masiulis (Vilniaus „Rytas“), Domantas Sabonis („Sacramento Kings“, NBA), Jonas Valančiūnas („New Orleans Pelicans“, NBA), Laurynas Birutis (Kauno „Žalgiris“), Martynas Echodas (Vilniaus „Rytas“).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.