EUROLYGA 2023

Lietuvos krepšininkų varžovė – be vedlio į mūsų šalį atvykusi suomių „vilkų gauja“

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė šią savaitę dar du kartus pasitikrins, kaip sekasi rengtis artėjančioms Europos pirmenybėms. Kazio Maksvyčio treniruojama komanda trečiadienį Kaune ir ketvirtadienį Vilniuje žais dvejas draugiškas rungtynes su Suomijos krepšininkais.

 Lietuvos krepšininkų varžovė – be vedlio į mūsų šalį atvykusi suomių „vilkų gauja“<br> FIBA nuotr.
 Lietuvos krepšininkų varžovė – be vedlio į mūsų šalį atvykusi suomių „vilkų gauja“<br> FIBA nuotr.
 L. Markkanenas.<br> AP/Scanpix nuotr.
 L. Markkanenas.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Lietuvos krepšininkų varžovė – be vedlio į mūsų šalį atvykusi suomių „vilkų gauja“<br> FIBA nuotr.
 Lietuvos krepšininkų varžovė – be vedlio į mūsų šalį atvykusi suomių „vilkų gauja“<br> FIBA nuotr.
 Lietuvos krepšininkų varžovė – be vedlio į mūsų šalį atvykusi suomių „vilkų gauja“<br> FIBA nuotr.
 Lietuvos krepšininkų varžovė – be vedlio į mūsų šalį atvykusi suomių „vilkų gauja“<br> FIBA nuotr.
 L. Markkanenas.<br> Zuma/Scanpix nuotr.
 L. Markkanenas.<br> Zuma/Scanpix nuotr.
 L. Markkanenas.<br> Imago/Scanpix nuotr.
 L. Markkanenas.<br> Imago/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Aug 10, 2022, 12:50 PM, atnaujinta Aug 19, 2022, 10:35 AM

„Cavaliers“ pareikalavo pailsėti

Lietuvos krepšininkai pasirengimo rungtynių ciklą pradėjo praėjusią savaitę. Lietuviai dukart nugalėjo Estijos rinktinę 84:70 ir 90:88.

Suomiai irgi žaidė dvejas draugiškas rungtynes, bet jų rezultatai buvo prastesni. Į Praėjusį ketvirtadienį Suomijos krepšininkai nusileido Tamperėje viešėjusiai Belgijos rinktinei 71:75, tačiau po dviejų dienų įveikė tuos pačius varžovus 80:71.

Suomijos rinktinė praėjusią savaitę abejas rungtynes žaidė be ryškiausios žvaigždės Lauri Markkaneno. NBA rungtyniaujančio puolėjo nebus ir Lietuvoje.

Kadangi L.Markkanenas atstovavo savo šaliai per birželį ir liepą vykusias pasaulio pirmenybių atrankos rungtynes, „Cleveland Cavaliers“ vadovai pareikalavo, kad vasaros antroje dalyje suomis pailsėtų ilgiau, ir neleido jam treniruotis nuo stovyklos pradžios.

Vasaros pradžioje L.Markkaneno pagalba Suomijos rinktinei labai pravertė. „Vilkų gauja“ („Susijengi“, kaip suomiai vadina savo krepšinio rinktinę) birželio pabaigoje ir liepos pradžioje pasiekė dvi pergales prieš Švedijos bei Kroatijos rinktines ir tapo C grupės nugalėtoja.

Suomiai pasidėjo tvirtus sėkmės pamatus prieš antrąjį atrankos etapą, kurio pirmosios rungtynės bus žaidžiamos rugpjūčio pabaigoje. Suomijos rinktinė turi penkias pergales ir J grupėje dalijasi pirmąją vietą su Vokietijos komanda.

Rugpjūčio pabaigoje suomiai antrąjį atrankos etapą pradės rungtynėmis namie su Izraeliu ir išvykoje su Estija. Abu varžovai įveikiami, tad „vilkų gauja“ turi puikias galimybes dar labiau priartėti prie kelialapio į pasaulio pirmenybes.

Palankūs burtai

Šių metų Europos pirmenybių atrankos turnyre, kuris vyko nuo 2020 metų vasario iki 2021 metų vasario, suomiai žaidė ne taip užtikrintai. Vis dėlto Europos pirmenybių atrankos durys atsiveria labai plačiai, todėl Suomijos krepšininkams didelių problemų nekilo. Jie atrankos turnyre laimėjo trejas iš šešerių rungtynių ir grupėje užėmė trečiąją vietą.

Kelialapį faktiškai užtikrino dvi pergalės prieš grupės autsaiderę Šveicarijos rinktinę. Be to, suomiai kartą įveikė Gruzijos komandą. Nugalėti nepavyko tik grupės favoritės Serbijos rinktinės.

Europos pirmenybių pirmajame etape Suomijos rinktinė žais D grupėje, kurios varžybas priims Čekijos sostinė Praha. Suomių varžovai bus Serbijos, Čekijos, Lenkijos, Izraelio ir Nyderlandų krepšininkai.

Galima sakyti, kad burtai suomiams buvo palankūs. Nyderlandų rinktinė bus viena silpniausių turnyro komandų, Lenkijos rinktinė šiuo metu išgyvena didelį nuopuolį, o Izraelis taip pat negali pasigirti pajėgių krepšininkų gausa. Tad L.Markkanenas ir jo bendražygiai gali drąsiai kelti tikslą patekti į atkrintamąsias varžybas.

Geriausias dešimtmetis

Suomijos rinktinė Europos pirmenybėse dalyvaus penktą kartą iš eilės. Nuo tada, kai žemyno čempionate komandų skaičius buvo padidintas iki 24 (tai įvyko 2011 m.), suomiai nepraleido nė vieno baigiamojo turnyro.

Suomijos krepšininkams prasibrauti pro atrankos kliūtis daug sunkiau būdavo tuomet, kai čempionate dalyvaudavo mažiau komandų. Per tris paskutinius XX amžiaus dešimtmečius ir pirmajame XXI amžiaus dešimtmetyje Suomijos rinktinė į Europos pirmenybes pateko vos du kartus – 1977 ir 1995 metais. Tad 2011 metais suomiai su stipriausiais kovojo po ilgos 16 metų pertraukos.

Tačiau praėjusį dešimtmetį „vilkų gauja“ savo sirgalių nė karto nenuvylė ir visus keturis kartus pateko į antrąjį etapą. Suomijos rinktinė labiausiai nudžiugino 2011 ir 2013 metais, kai dukart iš eilės užėmė devintąją vietą.

Suomiams priartėjus prie Europos elito, jų nuopelnus įvertino ir FIBA. Tarptautinė krepšinio federacija 2014 metais suteikė Suomijos rinktinei vardinį kvietimą į pasaulio pirmenybes.

Per praėjusias Europos pirmenybes, kurios vyko 2017 metais, „vilkų gauja“ užėmė vienuoliktąją vietą. Suomiai puikiai žaidė grupės varžybose, kuriose nugalėjo Prancūziją, Lenkiją (šias dvi komandas palaužė per pratęsimą), Graikiją ir Islandiją, pralaimėjo tik būsimajai Europos čempionei Slovėnijai ir grupėje užėmė antrąją vietą.

Vis dėlto išvystyti sėkmės per atkrintamąsias varžybas nepavyko. Aštuntfinalyje Suomijos krepšininkai pripažino Italijos rinktinės pranašumą.

Jaunas rinktinės senbuvis

Krepšinio sirgaliai buvo įpratę prie Suomijos rinktinės atsarginių suolo matyti trenerį Henriką Dettmanną. Jis treniravo rinktinę nuo 2004 metų ir su skirtingų kartų krepšininkais patyrė begalę tiek džiaugsmo, tiek nusivylimo akimirkų.

Pernai ilgametis „vilkų gaujos“ vedlys nusprendė, kad rinktinei reikia atsinaujinti ir pasitraukė iš vyriausiojo trenerio pareigų, o jo įpėdiniu tapo ir šių metų Europos pirmenybėms Suomijos krepšininkus rengia Lassi Tuovi. Šis 35 metų vyras yra jauniausias krepšinio specialistas, dirbantis į Europos pirmenybes patekusių komandų vyriausiuoju treneriu.

Nors L.Tuovi dar visai jaunas, rinktinėje jis yra tikras senbuvis. H.Dettmannas jaunojo kolegos talentą įžvelgė dar prieš tuziną metų. L.Tuovi rinktinės štabe pradėjo dirbti 2010 metais, o nuo 2012 metų buvo trenerio padėjėjas.

Dėl karjeros šuolio klubų krepšinyje L.Tuovi taip pat turėtų būti dėkingas H.Dettmannui. Kai 2016 metais H.Dettmannas sudarė sutartį su Strasbūro SIG klubu, jis į Prancūziją kartu nusivežė L.Tuovį. Pats H.Dettmannas labai trumpai dirbo Strasbūre, bet kai jis buvo atleistas, L.Tuovi trenerio padėjėjo darbą išsaugojo. O 2020 metų sausį L.Tuovi persėdo ant SIG vyriausiojo trenerio kėdės.

„H.Dettmannui jaučiu didelę pagarbą. Net nekalbu apie tuos ilgus metus, kuriuos jis treniravo rinktinę. Neįmanoma nusakyti, kiek daug jis padarė dėl Suomijos krepšinio, – pernai sakė buvusį mokytoją pakeitęs L.Tuovi. – H.Dettmannas visada žavėjo atlikto darbo apimtimis ir kokybe. Kad būtų geresnis negu kiti, jis neskaičiavo darbo valandų.

„Manau, kad „vilkų gaujos“ trenerio pagrindinė užduotis – sutelkti šalia savęs žmones, kurie pasiryžę atiduoti visas jėgas dėl bendro tikslo. Labai svarbu, kad visi pasitikėtų vieni kitais ir būtų pasiruošę vieni kitiems padėti.

Kaip ir H.Dettmannas, stengsiuosi su žaidėjais, kolegomis treneriais bei kitais bendradarbiais būti sąžiningas ir atviras. Tikiuosi, kad pavyks sukurti tokią pačią darbingą aplinką, kokia mūsų rinktinė pasižymėjo praėjusiais metais“, – tęsė L.Tuovi.

Sudėtingas sezonas

Šiuo metu ryškiausias Suomijos krepšinio šviesulys yra NBA rungtyniaujantis 25-erių Lauri Markkanenas. Jis į Ameriką išvyko 2016 metais, kai pradėjo mokytis Arizonos universitete, bet jau po metų paliko universiteto komandą ir pradėjo žaisti „Chicago Bulls“ klube.

Suomis keturis sezonus praleido „Bulls“ gretose, o pernai buvo iškeistas į „Cleveland Cavaliers“.

Iš pradžių L.Markkaneno žaidimo kreivė sparčiai kilo. 211 centimetrų ūgio suomis jau antrąjį NBA sezoną (2018–2019 m.) pelnydavo 18,7 taško ir atkovodavo 9 kamuolius. Tačiau paskui jo vidurkiai liovėsi augti, ir praėjusį sezoną „Cavaliers“ starto penketo puolėjas pelnydavo 14,8 taško ir atkovodavo 5,7 kamuolio.

„L.Markkaneno sezonas Klivlando komandoje buvo įdomus, – prieš kelias savaites rašė „Cavaliers“ žaidimą nagrinėjantis „Cavs Nation“ leidinys. – Jis ženkliai prisidėjo prie netikėtos komandos sėkmės, bet asmeniniai rezultatai ne visada buvo patenkinami. Treneris jam suteikė veiksmų laisvę, o jis prisitaikė prie vaidmens“.

NBA žaidžiantis L.Markkanenas negali atvykti į rinktinę per rudenį ar žiemą rengiamas atrankos rungtynes. Tačiau jis visuomet prisideda prie „vilkų gaujos“ NBA sezonui pasibaigus.

Pasak „Cavaliers“ puolėjo būdamas Amerikoje jis stengiasi nepraleisti nė vienerių Suomijos rinktinės rungtynių televizijos transliacijų.

„Kai komanda pralaimi, jaučiuosi blogai. Užtat kai laimi, galiu pasiguosti bent dėl to, kad nieko nepridirbau ir nesutrukdžiau laimėti. Žiūrėdamas rungtynių transliacijas, visada laukiu tos dienos, kuomet galėsiu grąžinti skolą“, – teigė L.Markkanenas.

Iš Eurolygos – į Suomiją

Tarp Europoje žaidžiančių krepšininkų daugiausiai pasiekė Eurolygoje rungtyniavę Petteri Koponenas ir Sasu Salinas.

34-erių P.Koponenas geriausiu karjeros laikotarpiu vilkėjo „Barcelona“ aprangą (2016–2018 m.), tačiau po to jo kreivė staigiai smuko žemyn. Likti aukščiausiame lygyje sutrukdė ir traumos, ir keisti nesutarimai su Miuncheno „Bayern“ vadovybe (šiame klube suomis žaidė 2018–2020 m.). Galiausiai P.Koponenas grįžo namo ir praėjusį sezoną rungtyniavo Helsinkio „Seagulls“ komandoje.

31 metų S.Salinas nebuvo pakilęs taip aukštai, bet kelis sezonus žaidė Eurolygoje atstovaudamas Liublianos „Olimpija“ ir Malagos „Unicaja“ komandoms. Nuo 2019 metų jis rungtyniauja Lagūnos San Kristobalio „Tenerife“ klube ir praėjusį sezoną Ispanijos lygoje pelnydavo 10,2 taško.

Praėjusį sezoną Ispanijos lygoje taip pat žaidė 22 metų Eliasas Valtonenas („Manresa“), Prancūzijos lygoje kojas truputį apšilo 20-metis Luukasas Vaara, kurį į Strasbūro klubą pasikvietė treneris L.Tuovi.

Visi kiti Suomijos rinktinės krepšininkai rungtyniavo gerokai silpnesnėse nacionalinėse lygose. Vis dėlto kitą sezoną keli žaidėjai galės įgyti aukštesnio lygio varžybų patirties. Šią vasarą 22 metų Mikaelis Jantunenas sudarė sutartį su „Treviso“ (Italija), 20-metis Maxas Besselinkas – su Viurcburgo „s.Oliver“ (Vokietija), 27 metų Alexanderis Madsenas – su Atėnų AEK (Graikija).

Veteranai traukiasi

Nuo praėjusio dešimtmečio vidurio prie Suomijos rinktinės pergalių nemažai prisidėjo natūralizuotas amerikietis Jamaras Wilsonas. Šis buvęs Panevėžio „Lietkabelio“ įžaidėjas padėjo suomiams iškovoti kelialapį į šių metų Europos pirmenybes, vasario mėnesį dar žaidė pasaulio pirmenybių atrankos rungtynes, bet prieš kelias savaites paskelbė, kad baigia karjerą rinktinėje.

„Atėjo laikas atsisveikinti. Tariu didelį ačiū „vilkų gaujai“, kuri priėmė mane kaip savą ir suteikė galimybę tapti kažkuo svarbesniu negu esu. Visada branginsiu akimirkas, kai atstovavau šaliai, kurioje nesu gimęs, bet tapusiai mano namais“, – socialiniuose tinkluose rašė 38-erių J.Wilsonas, kuris prieš dešimtmetį žaisdamas Suomijos lygoje susipažino su Suomijos moterų rinktinės krepšininke Laura Sario, sukūrė su ja šeimą ir 2015 metais gavo Suomijos pilietybę.

Kartu J.Wilsonas gavo teisę žaisti Suomijos rinktinėje ir tapo visateisiu „vilkų gaujos“ nariu.

Suomijos rinktinėje vis dar žaidžia vienas J.Wilsono bendraamžis. Komandos kapitonui Shawnui Huffui taip pat yra 38-eri.

Sh.Huffas taip pat jau nusižiūrėjo vinį, ant kurios greitai pakabins rinktinės aprangą – puolėjas paskelbė, kad su nacionaline komanda atsisveikins iškart po Europos pirmenybių.

„Pirmiausia, noriu pasidžiaugti, kad tiek metų galėjau žaisti Suomijos rinktinėje ir kad turėsiu galimybę paskutines rungtynes sužaisti per Europos pirmenybes. Krepšiniui atidaviau viską, ką galėjau“, – sakė į paskutinę treniruočių stovyklą atvykęs ilgametis rinktinės žaidėjas.

Sh.Huffas yra vienas iš paskutiniųjų krepšininkų, kurie atstovavo Suomijai per 2014 metų pasaulio pirmenybes. Du buvę jo komandos draugai Hanno Mottola ir Teemu Rannikko ne tik baigė karjerą, bet ir tapo Suomijos rinktinės trenerio padėjėjais.

„Negalėjau tapti tokiu geru krepšininku, kokie buvo Hanno ir Teemu. Tačiau per krepšininko karjerą buvau geriausia mano paties versija“, – lygino Sh.Huffas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prasidėjo išankstinis balsavimas