EUROLYGA 2023

Ar Lietuva turi šansų žaisti Europos čempionato finale ir nugalėti?

Ar Lietuva turi šansų žaisti „EuroBasket 2022“ finale ir nugalėti? Jei tokį klausimą pateiktumėte tiems, kurie stato lažybų bendrovėse už Europos krepšinio čempionato nugalėtojus bei prizininkus, gautumėte vienareikšmį atsakymą: Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės šansai žaisti „EuroBasket 2022“ finale ir laimėti vertinami labai atsargiai. Lažybų dalyviai Lietuvai dažniausia prognozuoja 5–6 vietą. Beje, kaip ir draugiškose rungtynėse lietuvių įveiktai Ispanijos rinktinei.

Ar Lietuva turi šansų žaisti Europos čempionato finale ir nugalėti?<br>G.Bitvinsko nuotr.
Ar Lietuva turi šansų žaisti Europos čempionato finale ir nugalėti?<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 30, 2022, 11:59 AM

Bet prieš analizuodami lažybininkų statymus dėl Lietuvos rinktinės bei Europos krepšinio čempionato būsimo nugalėtojo ir prizininkų pažiūrėkime, kokia prognoze dėl „Eurobasket 2022“ komandų pajėgumo dalinasi Tarptautinė krepšinio federacija (FIBA).

Prieš kelias dienas skelbdama atnaujintą komandų reitingą FIBA akcentavo, kad tarp čempionato stipriausių komandų aštuonetuko pasistumdymas minimalus, nors Lietuvos sirgaliams ir malonus. Lietuvai pakilti vienu laipteliu padėjo pergalės visose šešiose draugiškose rungtynėse, ypač dvi – prieš Ispanijos rinktinę, kuri, atitinkamai, vienu laipteliu „nuleista“ žemiau. Dabar čempionate žaidžiančios rinktinės pagal pajėgumą išrikiuotos tokia tvarka: Slovėnija, Prancūzija, Graikija, Lietuva (+1), Serbija (-1), Turkija (+1), Ispanija (-1) ir Vokietija (+1), iš stipriausiųjų aštuntuko išstūmusi Italiją.

Kaip aštuntfinalyje išvengti stipriausiųjų

„EuroBasket 2022“ čempionate iš viso rungtyniaus 24 šalių rinktinės, suskirstytos į keturias grupes. Keturios stipriausios kiekvienos grupės komandos keliaus į aštuntfinalį.

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė rugsėjo 1–7 d. Kelne, Vokietijoje, rungtyniaus B grupėje su Bosnija ir Hercegovina, Prancūzija, Slovėnija, Vengrija ir Vokietija. Beje, pagal FIBA reitingą šiame pogrupyje net keturios komandos – Slovėnija (reitinge 1 vieta), Prancūzija (2), Lietuva (4) ir Vokietija (8) – patenka į stipriausiųjų aštuntuką.

„Priminsime, kad po grupių rungtynių į kitą etapą pateks po 4 geriausiai pasirodžiusias rinktines, – pasakoja Lietuvoje veikiančios tarptautinės lažybų bendrovės lažybų ekspertas Vytautas Smilga. – Aštuntfinalyje B grupės komandos žais su atitinkamą vietą užėmusia A grupės komanda, pavyzdžiui, grupės A nugalėtoja (A1) su ketvirtoje vietoje likusia B grupės komanda (B4), A2 su B3 ir t. t. Pagal FIBA, A grupėje iš aukščiausiai reitinge esančių yra Turkijos ir Ispanijos rinktinės, kurios pretenduoja užimti aukščiausias vietas grupėje. Kad Lietuva aštuntfinalyje išvengtų šių stiprių priešininkių, savo grupėje standartiškai reikėtų pakovoti dėl kuo aukštesnės vietos.“

Aštuntfinalio varžovai – sunkiai prognozuojami

V.Smilga atkreipia dėmesį, kad lažybų bendrovėje B grupės pirmajame ketvertuke komandos rikiuojamos tokia pat tvarka kaip ir FIBA reitinge: Slovėnija, Prancūzija, Lietuva ir Vokietija. Slovėnijos ir Prancūzijos rinktinių šansai laimėti grupėje statymuose apie 2–3 kartus vertinami geriau nei Lietuvos rinktinės ir iki 4–6 kartų – nei Vokietijos.

„Vienareikšmis lyderis laimėti A grupėje pagal statymus yra Ispanijos rinktinė, kuriai šiek tiek nusileidžia Turkija, o Belgija, Sakartvelas ir Juodkalnija lažybininkų nuomone turi vienodus šansus grupėje iškovoti trečią vietą, – lažybininkų statymus apžvelgia V.Smilga. – Taigi, jei išsipildys statymų prognozės tiek A, tiek B grupėse ir Lietuva B grupėje liks trečia, pagal čempionato sistemą mūsų šalies rinktinė žaistų su A grupėje antrą vietą užėmusia, kaip vieningai prognozuojama, Turkijos rinktine.

Jei Lietuva grupėje vis tik iškovotų pirmą ar antrą vietą, didelė tikimybė, anot lažybininkų, aštuntfinalyje žaisti su A grupėje ketvirtą ar trečią vietą užėmusia komanda, kuriomis gali būti ir Sakartvelas, ir Juodkalnija, ir net dalies lažybininkų statymuose matomomis Belgija ar Bulgarija.“

Išsiskyrė FIBA ir lažybininkų nuomonės dėl prizininkų

Beje, kaip ir daugelis krepšinio ekspertų, Lietuvoje veikiančios tarptautinės lažybų bendrovės lažybų ekspertas akcentuoja, kad „EuroBasket 2022“ B grupė yra pati stipriausia. Taip pat primenama, kad Vokietijos rinktinei gali padėti ir namų sienos. Todėl lažybų specialistas V.Smilga akcentuoja, kad šios grupės ketvirtuke gali būti staigmenų. Beje, B grupėje taip pat žaidžiančias Vengrijos bei Bosnijos ir Hercegovinos rinktines lažybose statantys vienareikšmiškai nurašo: „Šioje grupėje šansų joms nėra“.

O A grupė krepšinio specialistų įvardijama kaip pati silpniausia čempionate. Jei dėl pirmos vietos Ispanijai ir antros Turkijai lažybininkų statymai sutampa beveik 100 procentų, tai dėl to, kas pasidalins 3–4 vietas, – statymai gerokai išsiskiria. Sakartvelo rinktinei dažniausiai skiriama 3 vieta, nes jai padės ir namų sienos – žais Tbilisyje, o už Juodkalnijos ketvirtą vietą grupėje statoma kiek daugiau nei už Bulgarijos ar Belgijos.

Likus keletui dienų iki Europos krepšinio čempionato pradžios pirmosios šešios komandos lažybų bendrovėse dažniausiai rikiuojamos visai kita tvarka nei FIBA reitinge: Serbija, Graikija, Slovėnija, Prancūzija, Lietuva, Ispanija. Nors nemaža dalis lažybininkų Slovėniją mato antroje vietoje, o Graikiją – trečioje, kiek mažiau – Ispaniją penktoje, o Lietuvą – šeštoje.

Kiek tikslūs FIBA reitingai ir lažybininkų statymai, – įsitikinsime netrukus. Europos krepšinio čempionatas rugsėjo 1–18 d. vyks net penkiuose miestuose ir keturiose šalyse – Berlyne ir Kelne (Vokietija), Prahoje (Čekija), Milane (Italija) ir Tbilisyje (Sakartvelas). Grupės rungtynes Lietuvos rinktinė Kelne pradeda rugsėjo 1 d. maču su Slovėnija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.