EUROLYGA 2023

Ispanai į savo krepšinio kartų kaitą žiūri su pasididžiavimu: „Esame geriausi Europoje“

Ispanijos krepšinio rinktinė Europos čempionate po ilgo laiko nėra įvardijama kaip viena favoričių, o to priežastis – kartų kaita. O ji panašu klostosi tiesiog nuostabiai.

 Ispanai į savo krepšinio kartų kaitą žiūri su pasididžiavimu: „Esame geriausi Europoje“<br> FIBA nuotr.
 Ispanai į savo krepšinio kartų kaitą žiūri su pasididžiavimu: „Esame geriausi Europoje“<br> FIBA nuotr.
 Jaunimo medaliai Europos krepšinio čempionatuose 2022 metais.<br> Reddit nuotr.
 Jaunimo medaliai Europos krepšinio čempionatuose 2022 metais.<br> Reddit nuotr.
 J. Garbajosa.<br> Zuma/Scanpix nuotr.
 J. Garbajosa.<br> Zuma/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 30, 2022, 9:02 PM, atnaujinta Aug 31, 2022, 10:21 AM

Ispanijos jaunimo rinktinės šią vasarą tiesiog šlavė varžovus, o jiems iššūkį metė tik Lietuvos jauniai.

Ispanijos vaikinų ir merginų jaunimo rinktinės dalyvavo aštuoniuose Europos ir pasaulio čempionatuose bei visuose iš jų pasiekė finalus, kuriuose iškovojo 3 aukso medalius.

„Mes esame geriausi Europoje“, – taip jaunimo vasarą krepšinio aikštelėse reziumavo Ispanijos krepšinio federacijos prezidentas Jorge Garbajosa.

Tuo tarpu rimčiausią iššūkį Ispanijos jaunimui metė lietuviai. Šios jaunimo rinktinės net 3 kartus susitiko finale (U20 vaikinų, U16 vaikinų, U18 merginų), o lietuviai pergales šventė (U16 vaikinų ir U18 merginų finaluose).

Tačiau iš viso Ispanijos ir Lietuvos jaunimo rinktinės į dvikovas stojo 7 kartus, per kuriuos 4 kartus pergale džiaugėsi ispanai.

„Medaliai turi būti pasekmė, o ne tikslas. Sportas grindžiamas rezultatais, bet federacijoje turime būti šalti ir į tai nepakliūti. Turime dirbti taip, kaip manome, kad turime. Tačiau kai pasiekiami tokie rezultatai, iškart jautiesi palaikomas“, – teigė J.Garbajosa

Tokie rezultatai Ispanijos krepšinio mylėtojams yra tikra atgaiva. Vyrų rinktinė Europos čempionate dažnai net nėra įvardijama, kaip kandidatė laimėti medalius, o moterų rinktinė iš viso nesugebėjo patekti į pasaulio čempionatą.

„Šioje šalyje esame patys kritiškiausi sau. Tai gerai, nes tai skatina dirbti daugiau. Bet aš norėčiau, kad visi turėtų privilegiją, kurią turiu, jog galiu keliauti po pasaulį ir stebėti susižavėjimą, kurį kelia mūsų krepšinis. Mūsų treneriai, mūsų klubai, mūsų talentų paieškos ir tobulinimo tinklas... Sakau neaukštindamas savęs, daugelis federacijų klausia mūsų: „Kaip mes tai darome?“. Kai atrodo, kad galime pasiekti nuosmukį, laimime visus šiuos medalius. Jie negarantuoja laimėjimo, bet garantuoja, kad ateityje busime konkurencingi. Tai pripildo optimizmo ir ambicijų“, – apie Ispanijos jaunimą kalbėjo federacijos prezidentas.

Pasak J.Garbajosos tokie rezultatai nėra netikėti, o svariai prie jų prisidėjo italas.

„Tai nėra atsitiktinumas. Gali laimėti medalį vienoje kategorijoje, bet kai laimi visose varžybose, tai negali būti atsitiktinumas. Pirmiausia reikia koordinuoti tiek daug žmonių ir organizacijų, kurių pagrindinis vaidmuo tenka regioninėms federacijoms. Tada, kaip aš visada ir sakiau, turime geriausius trenerius pasaulyje. Ir vienas dalykas, kuris man turi neapskaičiuojamą vertę, yra metodika, kurią sekame paskui Sergio Scariolo, kuri yra vienoda visose kategorijose“, – padėką ir vyrų rinktinės treneriui atidavė prezidentas.

44-erių J.Garbajosa džiaugiasi, kaip viskas pasikeitė nuo tada, kai jis buvo kitoje pusėje, aikštėje kaip jaunas Ispanijos krepšinio talentas.

„Daug laiko ir pinigų buvo investuota į platformą, su kuria galime atlikti kiekvieno žaidėjo fizinę ir medicininę priežiūrą. Kai tik pradedame dirbti su berniukais, jau turime visą informaciją, o jie turi metodiką, kurią jie žino. Likusią dalį lemia jo talentas. Vaikams dabar prieinama daug daugiau išteklių, ypač naudojant garsiąją duombazę. Dabar galime atlikti išsamią analizę, kaip kiekvienas vartotojas vystosi visais lygiais: fiziniu, medicininiu, sportiniu... Taip galima atlikti labai specializuotą ir individualų darbą“, – kalbėjo J.Garbajosa.

Kai netrūksta sėkmės jaunimo kategorijose, kyla vis aršesnės diskusijos apie perėjimą prie profesionalaus klubinio krepšinio, atsiveriančias ir uždaromas duris bei įsipareigojimą nacionaliniams talentams. Ispanijos krepšinio federacijos prezidentas mano, kad nepaisant keliamo triukšmo, viskas eina teisingu keliu.

„Visada turime tobulėti, bet kaip organizacija stengiamės būti atsakingi ir negalime pakliūti į barų debatus ir socialinius tinklus, kaip koks profsąjungos prezidentas. Ketiname ir toliau bendradarbiauti su ACB, labai didžiuojuosi, kai matau, kad klubai švenčia sėkmę. Tai reiškia, kad yra bendrystė.

Norėtume, kad kiekviename ACB klube būtų dvylika besitreniruojančių žaidėjų. Kalbama apie susitapatinimą, santykius su sirgaliais... bet mes taip pat esame geriausi Europoje pagal profesionalumą. Kviečiame pasitikėti mūsų žaidėjais, nes jie yra geriausi Europoje“, – teigė J.Garbajosa.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.