EUROLYGA 2023

Lietuvos krepšininkų varžovė – L. Dončičiaus tempiama čempionė Slovėnija, kuri mūsiškiams užkirto kelią į Tokijo olimpiadą

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė jau pirmąją Europos pirmenybių dieną laikys itin rimtą egzaminą. Mūsiškių varžovė – komanda, kuri gina Europos čempionės vardą, o pernai užkirto Lietuvos krepšininkams kelią į Tokijo olimpines žaidynes.

Luka Dončičius.<br>SPO/Scanpix nuotr.
Luka Dončičius.<br>SPO/Scanpix nuotr.
Luka Dončičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Luka Dončičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Luka Dončičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Luka Dončičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Luka Dončičius.<br>AFP/Svanpix.com nuotr.
Luka Dončičius.<br>AFP/Svanpix.com nuotr.
Luka Dončičius.<br>AFP/Svanpix.com nuotr.
Luka Dončičius.<br>AFP/Svanpix.com nuotr.
Luka Dončičius.<br>Reuters/Scanpix.com nuotr
Luka Dončičius.<br>Reuters/Scanpix.com nuotr
Aleksandras Sekuličius.<br>G.Šiupario nuotr.
Aleksandras Sekuličius.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Sep 1, 2022, 11:40 AM

Europos pirmenybės

Slovėnijos krepšinio federacija į Tarptautinę krepšinio federaciją (FIBA) buvo priimta 1992 metais, kai pradėjo byrėti vieninga Jugoslavijos valstybė. Tais pačiai metais Slovėnijos rinktinė gavo teisę dalyvauti oficialiuose turnyruose ir debiutavo Barselonos olimpinių žaidynių atrankos turnyre.

Slovėnai nuo 1993 metų nepraleido nė vienerių Europos pirmenybių. Iš pradžių ši komanda užimdavo neaukštas vietas. Slovėnai tik 2005 metais pirmą kartą pateko į ketvirtfinalį, o 2009 metais pirmą kartą prasibrovė į pusfinalį, bet medalių neiškovojo ir tenkinosi ketvirtąja vieta.

Per 2009 metų Europos pirmenybes slovėnai lemiamose rungtynėse pralaimėjo serbams 92:96 (pusfinalyje, po pratęsimo) ir graikams 56:57 (dėl trečiosios vietos).

Visą kelią Slovėnijos krepšininkai nuėjo tik tryliktuoju bandymu. 2017 metų Europos pirmenybėse Gorano Dragičiaus ir Lukos Dončičiaus vedami slovėnai laimėjo visas devynerias rungtynes ir iškovojo aukso medalius.

Prieš penkerius metus atkrintamųjų varžybų aštuntfinalyje Slovėnijos rinktinė nugalėjo Ukrainą 79:55, ketvirtfinalyje – Latviją 103:97, pusfinalyje – Ispaniją 92:72 ir finale – Serbiją 93:85.

Kiti turnyrai

Jei Europos pirmenybėse slovėnai žaidžia nuolat, tai patekti į pasaulio pirmenybes ar olimpines žaidynes jiems daug sudėtingiau.

Pasaulio pirmenybėse Slovėnijos rinktinė dalyvavo tris kartus (2006, 2010 ir 2014 m.), o geriausią rezultatą pasiekė 2014 metais, kai užėmė septintąją vietą.

Jau po to, kai tapo Europos čempionais, slovėnai nesugebėjo iškovoti kelialapio į 2019 metų pasaulio pirmenybes.

Užtat pernai Slovėnijos komanda debiutavo olimpinėse žaidynėse. Slovėnai kelialapį į Tokijo žaidynes iškovojo Kaune vykusiame atrankos turnyre, kurio finale nugalėjo Lietuvos rinktinę.

Tokijo žaidynėse Slovėnijos krepšininkai atsidūrė visai šalia garbės pakylos. Slovėnai pernai olimpiniame ketvirtfinalyje įveikė vokiečius 94:70, bet pralaimėjo dvejas paskutines rungtynes: pusfinalyje – prancūzams 89:90, mažajame finale – australams 93:107.

Permainos

Prieš penkerius metus vykusiose Europos pirmenybėse Slovėnijos rinktinės lyderiai buvo G.Dragičius ir L.Dončičius. Jiedu buvo išrinkti į geriausių krepšininkų penketą, o G.Dragičius namo išsivežė ir naudingiausiam žaidėjui skirtą prizą.

Abu lyderiai atvyko ir į šių metų Europos pirmenybes. Jose žais dar šeši 2017 metų Europos čempionai: Jaka Blažičius, Vlatko Čančaras, Žiga Dimecas, Edo Muričius, Aleksejus Nikoličius ir Klemenas Prepeličius.

Ką veikia kiti auksinės komandos nariai? Traumų nukamuotas Gašperis Vidmaras ir Saša Zagoracas jau baigė karjerą, Matico Rebeco karjera nusirito žemyn ir jis praėjusį sezoną žaidė Italijos antrosios lygos autsaiderių klube, o Anthony Randolphas dėl traumų keliskart negalėjo atvykti į Slovėnijos rinktinę, ir Slovėnijos krepšinio federacija rado kitą natūralizuotą amerikietį.

Natūralizuoto amerikiečio vietą užėmė Mike‘as Tobey. O palyginti su praėjusiomis Europos pirmenybėmis rinktinę žymiai sustiprino prieš penkerius metus žaisti negalėjęs Zoranas Dragičius.

NBA

Du garsiausi Slovėnijos krepšininkai yra aukštai vertinami NBA lygoje. Goranas Dragičius joje žaidžia nuo 2008 metų, o geriausią karjeros sezoną (2013–2014 m.) atstovaudamas „Phoenix Suns“ pelnydavo 20,3 taško ir buvo išrinktas į geriausių NBA krepšininkų trečiąjį penketą.

36 metų G.Dragičiaus karjeros kreivė jau leidžiasi. Gynėją kamuoja traumos, o praėjusį sezoną jo rezultatyvumo vidurkis sumažėjo iki vienženklio. „Toronto Raptors“ ir „Brooklyn Nets“ komandose žaidęs slovėnas pelnydavo 7,5 taško.

Vis dėlto G.Dragičius vis dar domina NBA klubus. Jis rugpjūčio pradžioje sudarė sutartį su „Chicago Bulls“.

Jei G.Dragičiaus geriausi metai jau praėjo, tai Luka Dončičius dar tik laukia didžiausios šlovės valandos. Didelė šlovė jį jau aplankė – nors L.Dončičius tik prieš ketverius metus debiutavo NBA lygoje, jis jau tris kartus buvo išrinktas į geriausių žaidėjų pirmąjį penketą, o praėjusį sezoną pelnydavo 28,4 taško, atkovodavo 9,1 kamuolio ir atlikdavo 8,7 rezultatyvaus perdavimo.

Nuo pat debiuto NBA pirmenybėse L.Dončičius žaidžia „Dallas Mavericks“ komandoje.

Prieš trejus metus į NBA išvyko kitas slovėnas Vlatko Čančaras. Jam skintis kelią už Atlanto daug sudėtingiau. „Denver Nuggets“ priklausantis puolėjas keliskart buvo išsiųstas stažuotis į G lygą ir per tris sezonus NBA pirmenybėse žaidė tik 70 rungtynių. Praėjusį sezoną jo vidurkis buvo 4,1 taško.

Eurolyga

Praėjusį sezoną Eurolygoje žaidė trys Slovėnijos krepšininkai, bet du iš jų rungtyniavo nedaug.

Zoranas Dragičius kelias savaites atstovavo Kauno „Žalgiriui“, bet Eurolygoje žaidė tik 9 rungtynes ir pelnydavo 3,9 taško. Kauno klubas gana greitai nutraukė sutartį su lūkesčių nepateisinusiu slovėnu.

18-metis Urbanas Klavzaras praėjusį sezoną praleido Madrido „Real“ dublerių komandoje, bet debiutavo Eurolygoje, kai „baltuosius“ išretino traumos ir kovidas. Žaidėjų pritrūkęs „Real“ tuomet įregistravo kelis dublerius, o U.Klavzaras stipriausiame žemyno turnyre žaidė vienerias rungtynes ir į Maskvos CSKA krepšį įmetė 10 taškų.

U.Klavzaras dar nėra kviečiamas į vyrų rinktinę. Jis šią vasarą dalyvavo Europos 20-mečių pirmenybėse, kuriose slovėnai užėmė dešimtąją vietą.

Europos pirmenybėse nežais ir Miuncheno „Bayern“ gynėjas Žanas Šiško. Jis praėjusį Eurolygos sezoną pelnydavo 4,3 taško, o vasarą pratęsė sutartį su Bavarijos klubu, bet labai prastai sutaria su Slovėnijos krepšinio vadovais ir ne kartą nuvylė juos neįtikinamais pasiteisinimais, kodėl negali atvykti į rinktinę.

Šiais metais rinktinės treneris Aleksanderis Sekuličius po trumpo pokalbio su Ž.Šiško numojo ranka ir net neįtraukė jo į platų kandidatų sąrašą.

Rudenį į Eurolygą grįš Klemenas Prepeličius ir Mike‘as Tobey. Jiedu praėjusį sezoną kartu žaidė „Valencia“ komandoje ir padėjo jai iškovoti kelialapį į Eurolygą. K.Prepeličius toliau vilkės „apelsininių“ marškinėlius, bet M.Tobey nebebus jo komandos draugas – slovėnų amerikietis prieš kelias savaites pasirašė sutartį su „Barcelona“.

Amerikiečiai

Kai amžių sandūroje Slovėnijos rinktinei trūko patikimo atakų organizatoriaus, į ją buvo pakviestas natūralizuotas amerikietis Arielas McDonaldas. Jis atstovavo Slovėnijai per 2001 metų Europos pirmenybes.

Vėliau silpna komandos vieta tapo priekinė linija. Dėl to Slovėnijos rinktinėje žaidė šios šalies pilietybę gavę bosniai Mirza Begičius, Hasanas Rizvičius, Alenas Omičius.

Galiausiai Slovėnijos rinktinės aprangą apsivilko amerikietis Anthony Randolphas, kurio pagalba turėjo auksinį atspalvį per praėjusias Europos pirmenybes.

Kai A.Randolphas patyrė sunkią traumą, jį pakeitė Jordanas Morganas. Šiam aukštaūgiui irgi susižeidus, Slovėnijos pilietybę gavusių amerikiečių sąrašą papildė Mike‘as Tobey.

Treneris

Slovėnijos krepšininkus Europos pirmenybėms rengė 44 metų Aleksanderis Sekuličius. Jis nebuvo profesionalas krepšininkas, bet įgijo trenerio išsilavinimą ir labai anksti gavo darbą Slovėnijos krepšinio federacijoje.

A.Sekuličius treniravo įvairių amžiaus grupių Slovėnijos vaikinų rinktines ir kartu buvo vyrų rinktinės trenerio padėjėjas. Nuo 2006 metų jis talkino daugeliui trenerių, kol galiausiai 2020 metų lapkritį buvo paskirtas vyrų rinktinės vyriausiuoju treneriu.

Šis krepšinio specialistas yra dirbęs kelių Slovėnijos klubų vyriausiuoju treneriu, o 2017 metais pradėjo eiti Čekijos krepšinio lyderio „Nymburk“ klubo trenerio padėjėjo pareigas. Praėjusį sezoną A.Sekuličius buvo „Nymburk“ vyriausias treneris.

Liepos mėnesį buvo paskelbta, kad A.Sekuličius sudarė sutartį su Krasnodaro „Lokomotiv“ klubu.

Lietuva prieš Slovėniją

Lietuvos ir Slovėnijos rinktinės oficialiuose turnyruose žaidė dešimt rungtynių. Lietuviai per jas iškovojo septynias pergales, bet svarbiausią dvikovą pralaimėjo.

Lietuviai ir slovėnai dažniausiai susitikdavo grupių etapuose arba Europos pirmenybėse varžantis dėl žemesniųjų vietų.

Vienintelės lemiamos rungtynės įvyko pernai Kaune vykusiame Tokijo olimpinių žaidynių atrankos turnyro finale. „Žalgirio“ arenoje Slovėnijos rinktinė pasiekė pergalę 96:85 ir sužlugdė Lietuvos komandos viltis nukeliauti į Japoniją.

Pernai per olimpinės atrankos rungtynes Lietuvos rinktinėje geriausiai žaidė Jonas Valančiūnas, Mantas Kalnietis, Arnas Butkevičius (po 14 tšk.) ir Eimantas Bendžius (11), Slovėnijos rinktinėje – Luka Dončičius (31), Vlatko Čančaras (18), Jaka Blažičius (16) ir Mike‘as Tobey (13).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.