EUROLYGA 2023

Slovėnijos spauda prieš akistatą su lietuviais: „Lietuvos rinktinė kelia pagarbą, bet ne baimę“

Slovėnijos žiniasklaida tikisi, kad šios šalies krepšininkai gerai pradės Europos pirmenybes, tačiau pripažįsta, kad pirmoji varžovė Lietuvos rinktinė turi kozirių, kurių slovėnams trūksta.

Slovėnai pagarbiai atsiliepė apie Lietuvos rinktinę.<br>Lrytas.lt koliažas.
Slovėnai pagarbiai atsiliepė apie Lietuvos rinktinę.<br>Lrytas.lt koliažas.
Slovėnai pagarbiai atsiliepė apie Lietuvos rinktinę.<br>FIBA nuotr.
Slovėnai pagarbiai atsiliepė apie Lietuvos rinktinę.<br>FIBA nuotr.
Slovėnai pagarbiai atsiliepė apie Lietuvos rinktinę.<br>M. Patašiaus nuotr.
Slovėnai pagarbiai atsiliepė apie Lietuvos rinktinę.<br>M. Patašiaus nuotr.
Slovėnai pagarbiai atsiliepė apie Lietuvos rinktinę.<br>V.Skaraičio nuotr.
Slovėnai pagarbiai atsiliepė apie Lietuvos rinktinę.<br>V.Skaraičio nuotr.
Slovėnai pagarbiai atsiliepė apie Lietuvos rinktinę.<br>Imago/Scanpix nuotr.
Slovėnai pagarbiai atsiliepė apie Lietuvos rinktinę.<br>Imago/Scanpix nuotr.
Slovėnai pagarbiai atsiliepė apie Lietuvos rinktinę.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Slovėnai pagarbiai atsiliepė apie Lietuvos rinktinę.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Slovėnai pagarbiai atsiliepė apie Lietuvos rinktinę.<br>G.Šiupario nuotr.
Slovėnai pagarbiai atsiliepė apie Lietuvos rinktinę.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Sep 1, 2022, 1:53 PM

„Ufff, koks atidarymas!“

Lietuvos krepšinio rinktinė ketvirtadienį pirmąsias Europos pirmenybių rungtynes žais su Slovėnijos komanda, kuri gina prieš penkerius metus iškovotą žemyno čempionės vardą.

Prieš Europos pirmenybes slovėnų žiniasklaidai ir sirgaliams netrūko optimizmo. Slovėnai tiki, kad Lukos Dončičiaus ir Gorano Dragičiaus talentas padės pakartoti auksinį žygį ir 2017 metais Stambule iškovotos čempionų taurės atiduoti nereikės.

„Neatiduosime“, – ketvirtadienį viršelyje didelėmis raidėmis parašė Slovėnijos sporto dienraštis „Ekipa“, šalia išspausdinęs taurę laikančio G.Dragičiaus ir L.Dončičiaus nuotraukas.

Norinčių atimti taurę netrūksta. Tarp tų, kurie nesutinka, jog slovėnai dar kartą iškovotų aukso medalius, yra ir Lietuvos krepšininkai, kurie Europos čempionų tvirtumą patikrins jau pirmąją turnyro dieną.

„Ufff, koks atidarymas laukia slovėnų! Lietuva turi kai ką, ko Slovėnijai trūksta“, – Lietuvos rinktinę pristatančio straipsnio antraštėje rašė „Ekipa“.

„Šiais metais slovėnai pradeda vienas iš įdomiausių Europos pirmenybių rungtynėmis su lietuviais. Šias rungtynes žais dvi komandos, kurios priklauso siauram turnyro favoritų ratui“, – rašė Slovėnijos televizijos interneto svetainė „RTV Slo“.

„Slovėnijos ir Lietuvos rungtynės bus labai įdomios ir svarbios abiem komandoms. Slovėnams reikia pamiršti pastarąjį pralaimėjimą Vokietijoje, bet lietuviai bus stipriai nusiteikę, nes pernai pralaimėjo slovėnams olimpinėje atrankoje“, – rungtynių svarbą pažymėjo „24 ur“ leidinys.

„Pastarąjį pralaimėjimą Vokietijoje“ slovėnai patyrė praėjusį sekmadienį pasaulio pirmenybių atrankos rungtynėse, kuriose beviltiškai nusileido Vokietijos rinktinei. Iki tol ruošdamasi Europos pirmenybėms Slovėnijos komanda skynė vien pergales. Po slovėnų nesėkmės Lietuvos rinktinė liko vienintele komanda, rugpjūčio mėnesį nepralaimėjusia nė vienerių pasirengimo rungtynių.

„Slovėnai nėra visagaliai“

Niekam ne paslaptis, kad Slovėnijos rinktinei labiausiai trūksta stiprių vidurio puolėjų. Kaip tik ši grandis yra stipriausia Lietuvos rinktinėje. Apie tai artėjant pirmosioms rungtynėms daug rašė visi Slovėnijos sporto leidiniai.

„Europos pirmenybių favoritų sąraše Lietuva užima vietą po Serbijos, Slovėnijos, Graikijos ir Prancūzijos, – pažymėjo „Sportal“ interneto svetainė. – Praėjusios Slovėnijos ir Lietuvos rungtynės vyko pernai olimpinės atrankos turnyre. Mūsų rinktinė Kaune parklupdė šeimininkus ir, sutrukdžiusi krepšinio šaliai nukeliauti po penkiais žiedais, nudažė ją juodai.

Visiškai aišku, kad Lietuvos žaidimo ašis yra Jonas Valančiūnas ir Domantas Sabonis, bet ši rinktinė – ne vien milžinai, kuriuos vis tiek reikės kažkaip stabdyti.

Palyginti su praėjusiais metais rinktinėje yra keturi nauji veidai ir naujas treneris Kazys Maksvytis, kuris Kauno „Žalgiryje“ išstūmė mūsiškį Jurę Zdovcą“.

„Sportal“ ne tik paminėjo J.Zdovcą, bet ir pakalbino krepšinio specialistą, kuris anksčiau dirbo Slovėnijos rinktinės treneriu. Buvęs „Žalgirio“ treneris teigė, kad Slovėnijos rinktinė yra silpnesnė negu prieš penkerius metus, o „Sportal“ straipsnį pavadino: „Slovėnai nėra visagaliai“.

„K.Maksvytis pakeitė rinktinės veidą“

Nors aiškiai prisibijo Lietuvos vidurio puolėjų dueto, slovėnai neabejoja, kad gali rasti jam atsvarą kitose aikštės vietose. Juo labiau kad slovėnus J.Valančiūnas ir D.Sabonis ne mažiau gąsdino praėjusiais metais, bet tuomet per Kaune vykusį olimpinės atrankos turnyrą bilietą į Tokiją nugvelbė Luka Dončičius ir jo komanda.

Šią neseną istoriją po kelis kartus priminė visi Slovėnijos leidiniai.

„Slovėnai žaisdami prieš „stipriausią šių Europos pirmenybių vidurio puolėjų liniją“ pernai iškovojo bilietą į Tokiją“, – antraštėje parašė Slovėnijos televizijos interneto svetainė „RTV Slo“.

„24 ur“ leidinio manymu, „Lietuviai nesukūrė recepto, pritaikyto abiem žvaigždėms“ (taip buvo pavadintas Lietuvos rinktinę pristatantis straipsnis).

„Treneris K.Maksvytis gali pasikliauti J.Valančiūnu, kuris šiuo metu yra vienas iš dviejų rinktinės pagrindinių žvaigždžių. Problema kyla dėl to, kad jis ir D.Sabonis aikštėje vis dar neranda bendros kalbos.

K.Maksvyčio užduotis – rasti būdą, kaip išspausti kuo daugiau iš abiejų vidurio puolėjų. Jo pirmtakams to padaryti nepavyko. Pernai mes baiminomės dėl to, kaip mūsų aukštaūgiai stabdys J.Valančiūną ir D.Sabonį. Galiausiai Lietuva liko be Tokijo žaidynių. Kita vertus, aišku, kad dvi NBA žvaigždės privalo pateisinti savo reputaciją Europos arenose. Priešingu atveju, Lietuvai bus sudėtinga kovoti dėl medalių“.

Kitaip galvoja „Dnevnik“ leidinys: „Pirmosios Slovėnijos krepšininkų varžovės Lietuvos rinktinės žaidimas paremtas puikiais vidurio puolėjais J.Valančiūnu ir D.Saboniu. Naujas treneris K.Maksvytis pakeitė rinktinės veidą ir ji vėl yra viena iš pagrindinių turnyro favoričių“.

„Tas pats varžovas, bet kitas veidas“, – Lietuvos rinktinę pristatantį straipsnį pavadino „Sportal“ leidinys.

Buvo priminta ir tai, kad Lietuvos rinktinė ne pėsčia ir kitose pozicijose. „Jei Europos čempionai daugiausiai spragų turi po krepšiais, Lietuvos rinktinėje ši pozicija yra stipriausia. Vidurio puolėjai J.Valančiūnas bei D.Sabonis yra ypatingi ir kartu aikštėje praleidžia daug laiko. Šalia NBA žvaigždžių yra itin gabus „Barcelona“ žaidimo organizatorius Rokas Jokubaitis, patyręs Mindaugas Kuzminskas ir pavojingas metikas Marius Grigonis“, – Lietuvos rinktinę pristatė „RTV Slo“.

„Jie nebijo Lukos Dončičiaus“

„Ekipa“ manymu, Lietuvos rinktinė yra labai pavojinga ir dėl to, kad jau senokai nėra laimėjusi didžiųjų turnyrų medalių ir išalko skambių pergalių.

„Lietuva dar niekada nepatyrė tokios ilgos medalių sausros, – rašė „Ekipa“. – Po to, kai prieš septynerius metus Europos pirmenybių finale pralaimėjo Ispanijai, lietuviai kituose trijuose didžiuosiuose turnyruose suklupo ant ketvirtfinalio slenksčio. Dėl krepšinio pamišusi šalis buvo sukrėsta, kai jos rinktinė pernai namie atrankos turnyro finale pralaimėjo Slovėnijai ir pirmą kartą nepateko į olimpines žaidynes. Lietuviai nekantriai laukia šių metų pirmenybių ir tikisi nutraukti juodą ruožą. Ar tai realu?

Lietuva visuomet yra viena iš didžiųjų turnyrų favoričių. Vis dėlto dabartinei komandai trūksta kažkokio spindesio, kad ji būtų laikoma keliančia baimę. Lietuvos rinktinė kelia pagarbą, bet ne baimę. Pavyzdžiui, NBA milžinų duetas yra tai, ko neturi Slovėnija. D.Sabonis ir J.Valančiūnas šiandien kels didžiausią grėsmę, o naujokas Ignas Brazdeikis, Kanadoje užaugęs ir NBA patirties įgijęs žaidėjas, bus pavojingiausia jėga toliau nuo krepšio“.

„Pirmieji slovėnų varžovai Europos pirmenybėse bus triskart Europos čempionai. Jie nemano, kad yra silpnesni negu Luka Dončičius ir jo komanda“, – pažymėjo „Slovenske novice“ leidinys.

„Delo“ irgi pabandė pažvelgti į pirmąsias rungtynes iš kitos pusės. „Jie nebijo Lukos Dončičiaus“, – Lietuvos rinktinę pristatantį straipsnį pavadino „Delo“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.