EUROLYGA 2023

Europos čempionato pirmoji diena: amerikietiški motyvai, prancūzų nusivylimas ir šaltakraujis belgų veteranas

Pirmąją Europos vyrų krepšinio pirmenybių dieną Kiolno ir Tbilisio arenose spindėjo ne vien europiečiai, bet ir natūralizuoti JAV krepšininkai, o kone labiausiai nuvylė NBA žaidžiantis prancūzas Evanas Fournier.

M.Tobey prieš D.Sabonį.<br>G.Šiupario nuotr.
M.Tobey prieš D.Sabonį.<br>G.Šiupario nuotr.
E.Founier<br>G.Šiupario nuotr.
E.Founier<br>G.Šiupario nuotr.
Belgijos rinktinė įveikė Sakartvelą<br>FIBA nuotr.
Belgijos rinktinė įveikė Sakartvelą<br>FIBA nuotr.
V.Poirier<br>G.Šiupario nuotr.
V.Poirier<br>G.Šiupario nuotr.
Vokietijos rinktinės treneris Gordonas Herbertas.<br>G.Šiupario nuotr.
Vokietijos rinktinės treneris Gordonas Herbertas.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2022-09-02 07:29

Atidarymas

Bulgarijos rinktinė į Europos pirmenybes grįžo po ilgiausios pertraukos (praėjusį kartą žaidė 2011 m.) ir yra laikoma viena iš aiškių turnyro autsaiderių.

Vis dėlto bulgarai paliko žymę – pirmuosius šių Europos pirmenybių taškus pelnė Emilas Stojilovas, tiksliai pabaigęs pirmąją ataką per Bulgarijos rinktinės rungtynes su Ispanijos krepšininkais.

Simboliška, kad 20-metis 212 centimetrų ūgio E.Stojilovas yra jauniausias Bulgarijos rinktinės krepšininkas ir rungtyniauja Madrido „Estudiantes“ klube.

Bulgarai džiaugėsi trumpai. Ispanijos rinktinė netrukus persvėrė rezultatą ir nesunkiai nugalėjo 114:87.

Puolimas

Rezultatyviausiai ketvirtadienį žaidė pasaulio čempionė Ispanijos rinktinė. Ji pelnė 114 taškų.

Net septynių ispanų rezultatyvumas buvo dviženklis, o taškų nepelnė tik Sebasas Saizas. Jis ir žaidė trumpiausiai – tik 6 minutes.

Rezultatyviausias pirmosios dienos krepšininkas buvo Aleksandras Vezenkovas. Bulgarijos rinktinės lyderis pelnė 26 taškus.

Prasčiausiai puolė pernai Tokijo olimpinių žaidynių sidabro medalius iškovojusi Prancūzijos rinktinė. Prancūzai įmetė vos 63 taškus ir pralaimėjo B grupės šeimininkei Vokietijos komandai 63:76.

Prancūzai taip nerezultatyviai praėjusį kartą žaidė 2019 metais, kai draugiškose rungtynėse 56:61 pralaimėjo Serbijos krepšininkams.

Metimai

Svarbiausius metimus pirmąją turnyro dieną pataikė 36 metų belgas Jonathanas Tabu ir 25 metų Furkanas Korkmazas.

Penktose Europos pirmenybėse dalyvaujantis J.Tabu paskutinėmis pratęsimo sekundėmis įmetė tritaškį į gruzinų krepšį. Per pagrindinį laiką veteranas žaidė gana trumpai, bet per pratęsimą treneris Dario Gjergja nusprendė, kad reikia pasikliauti labiausiai patyrusiu žaidėju.

Strategas nesuklydo. J.Tabu per pratęsimą pataikė du tritaškius ir nulėmė pergalę 79:76. Iš viso šis gynėjas surinko 14 taškų.

„Philadelphia 76ers“ puolėjas F.Korkmazas likus žaisti 24 sek. persvėrė rezultatą per rungtynes su juodkalniečiais 69:68. Po to varžovai dar surengė atsakomąją ataką, bet taškų nepelnė, o prieš pat sireną F.Kokrmazas tolimu metimu nustatė galutinį rezultatą 72:68.

Išlikimas

Europos čempionato burtai Bosnijos ir Hercegovinos bei Vengrijos rinktines tarsi pakišo po buldozeriu. Stipriausioje B grupėje jų galimybės pasipriešinti keturiems favoritams labai menkos, o siekiant išsaugoti bent nedidelę viltį patekti į aštuntfinalį būtinai reikėjo laimėti tarpusavio rungtynes.

Būtent bosniai ir vengrai ketvirtadienį pirmieji žengė į Kelno arenos aikštę. Rungtynes geriau pradėjo vengrai, o bosnių lyderiai Jusufas Nurkičius ir Džananas Musa iki didžiosios pertraukos buvo lyg ne savo rogėse.

J.Nurkičius į savo roges neatsisėdo ir po pertraukos, bet Dž.Musa trečiajame kėlinyje pradėjo žaisti daug ramiau, ir to visiškai užteko, kad Bosnijos ir Hercegovinos rinktinė įgytų dviženklę persvarą ir nugalėtų 95:85.

Beje, J.Nurkičius net žaisdamas aiškiai žemiau galimybių pelnė 19 taškų. Tiek pat, kiek ir Dž.Musa.

Amerikiečiai

Nors čempionatas – Europos, jame žaidžia nemažai amerikiečių. Kai kurie už Atlanto užaugę krepšininkai atstovauja šalims, su kuriomis susiję kraujo ryšiais (pavyzdžiui, lietuvių kilmės kanadietis Ignas Brazdeikis, graikų kilmės amerikietis Nikas Kalathis ar gruzinų kilmės amerikietis Sandro Mamukelašvilis). Tačiau dar daugiau į Europos pirmenybes atvykusių JAV krepšininkų neturi jokių tiesioginių sąsajų su juos natūralizavusiomis šalimis.

Ketvirtadienį ryškiai pasirodė keli amerikiečiai, kuriems Europos šalių nacionalinės krepšinio federacijos parūpino pilietybę tik dėl to, kad jie sustiprintų rinktines. Ryškiausiai – „slovėnas“ Mike‘as Tobey, pelnęs 24 taškus ir padėjęs savo komandai įveikti lietuvius 92:85.

Prie pirmųjų pergalių svariai prisidėjo po 18 taškų įmetę „bosnis“ Jonas Robersonas ir „turkas“ Shane‘as Larkinas bei 17 taškų surinkęs „ispanas“ Lorenzo Brownas.

„Gruzinas“ Thaddusas McFaddenas pelnė 17 taškų, „juodkalnietis“ Kendrickas Perry – 8 taškus (0/4 tritaškių), „vengras“ Mikaelas Hopkinsas – 7 taškai, „bulgaras“ Dee Bostas – 6 taškus (2/8 metimų).

„Mūsiškiai“

B grupės komandose registruoti aštuoni LKL klubų krepšininkai. Ketvirtadienį treneriai į aikštę įleido tik keturis žaidėjus, kuriuos rudenį pamatysime Lietuvos arenose.

Naudingiausiai žaidė 14 taškų pelnęs Kauno „Žalgirio“ įžaidėjas Lukas Lekavičius. „Žalgirio“ naujokas Ignas Brazdeikis įmetė 8 taškus, kitas Kauno komandos aprangą apsivilksiantis krepšininkas Arnas Butkevičius taškų nepelnė.

Vengrijos rinktinės įžaidėjas, Vilniaus „Ryto“ naujokas Benedekas Varadi pelnė 3 taškus (1/5 metimų).

Lietuviai Kristupas Žemaitis („Wolves“), Eigirdas Žukauskas („Wolves“) ir Martynas Echodas („Rytas“) bei vengras György Golomanas (Panevėžio „Lietkabelis“) pirmojo turo įvykius stebėjo nuo suolo.

Dienos penketas

Džananas Musa (Bosnija ir Hercegovina). Dž.Musa pusę rungtynių mėtė kažkur šalia vengrų krepšio. Bet vos tik jis trečiajame kėlinyje prisitaikė, Bosnijos ir Hercegovinos rinktinė tvirtai perėmė žaidimo vadžias į savo rankas. Bosnių lyderis ne tik rinko taškus, bet ir lipo ant galvų varžovams kovodamas dėl kamuolio, pastebėdavo atsidengusius komandos draugus. Dž.Musa žaidė 28,5 minutės, pelnė 19 taškų (5/9 dvitaškių, 1/3 tritaškių, 6/7 baudų), atkovojo 5 kamuolius ir atliko 6 rezultatyvius perdavimus.

Shane‘as Larkinas (Turkija). Natūralizuotas amerikietis nebuvo aktyviausias „12 milžinų“ žaidėjas. Tačiau jis perėmė žaidimo vadžias, kai komanda įstrigo antrajame kėlinyje. Trys beveik iš eilės Sh.Larkino pataikyti tritaškiai pažadino turkus ir jie persvėrė rezultatą. 31,5 minutės žaidęs Sh.Larkinas pelnė 18 taškų (1/1 dvitaškio, 5/6 tritaškių, 1/2 baudų) ir atliko 7 rezultatyvius perdavimus.

Guerschonas Yabusele (Prancūzija). Raumeningas puolėjas, vaikystėje lankęs bokso treniruotes, skynėsi kelią po vokiečių krepšiu tarsi regbio žaidėjas. Vis dėlto komandos draugai beveik niekuo nepadėjo G.Yabusele, tad galiausiai ir jo ūpas susilpnėjo. G.Yabusele žaidė 31 minutės ir pelnė 18 taškų (5/9 dvitaškių, 2/5 tritaškių, 2/5 baudų).

Sandro Mamukelašvilis (Gruzija). Susižeidus Tornikei Šengelijai ir savęs neatrandant Gogai Bitadzei, A grupės šeimininkų komandoje lyderio vaidmens ėmėsi pernai „Milwaukee Bucks“ klube debiutavęs gruzinų kilmės amerikietis. Jo aktyvumas baudos aikštelėse padėjo Gruzijos rinktinei pavyti ilgai pirmavusius varžovus. S.Mamukelašvilis žaidė beveik 40 minučių, pelnė 18 taškų (5/7 dvitaškių, 2/3 tritaškių, 2/2 baudų) ir atkovojo 13 kamuolių.

Mike‘as Tobey (Slovėnija). Slovėnų amerikietis puikiai užsiimdavo padėtį Lietuvos rinktinės baudos aikštelėje ir priimdavo L.Dončičiaus perduodamą kamuolį. Po to likdavo lengvesnioji darbo dalis – netrukdomam įmesti į krepšį. Tik kartą ne iš baudos aikštelės įmetęs M.Tobey žaidė 31 minutę, pelnė 24 taškus (10/12 dvitaškių, 1/5 tritaškių, 1/2 baudų) ir atkovojo 8 kamuolius.

Dienos treneris

Gordonas Herbertas (Vokietija). Vokietijos rinktinės treneris parengė idealų planą, kaip išardyti visus Prancūzijos komandos žaidimo ryšius, o Vokietijos krepšininkai planą tiksliai įvykdė. Nuo antrojo kėlinio aikštėje visiškai šeimininkavę G.Herberto auklėtiniai varžovams leido įmesti vos 63 taškus.

Dienos nusivylimas

Evanas Fournier (Prancūzija). Išskyrus G.Yabusele, visi Prancūzijos krepšininkai žaidė arba blogai, arba labai blogai. O labiausiai savo komandą skandino tas, kuris turėjo būti jos vedlys – „New York Knicks“ gynėjas E.Fournier. Jis per 27 minutes pataikė tik 2 iš 10 metimų ir pelnė 7 taškus (0/6 dvitaškių, 2/4 tritaškių, 1/2 baudų).

1 turas

B grupė (Kelnas)

Lietuva – Slovėnija 85:92. M.Kuzminskas 19, M.Grigonis 18, L.Lekavičius 14, D.Sabonis 10, J.Valančiūnas 9, 12 atk.kam., I.Brazdeikis 8,

R.Giedraitis 5, R.Jokubaitis 2, A.Butkevičius 0 / M.Tobey 24, G.Dragičius 19, L.Dončičius 14, 10 rez.perd., J.Blažičius 14, V.Čančaras 11.

Bosnija ir Hercegovina – Vengrija 95:85. Dž.Musa ir J.Nurkičius po 19, J.Robersonas 18, M.Halilovičius 16 / Sz.Benke 20, A.Hanga 16, D.Vojvoda 15, J.Eilingsfeldas 12.

Prancūzija – Vokietija 63:76. G.Yabusele 18, R.Gobert‘as 11, 12 atk.kam. / J.Thiemannas 14, M.Lo ir N.Giffey po 13, D.Schröderis 11.

A grupė (Tbilisis)

Ispanija – Bulgarija 114:87. L.Brownas 17, W.Hernandezas 16, R.Fernandezas 14, J.Hernangomezas 13, J.Fernandezas 12, J.Pradilla ir U.Garuba po 10 / A.Vezenkovas 26, 11 atk.kam., P.Ivanovas 16, Č.Kostovas 13, E.Stojilovas 12.

Turkija – Juodkalnija 72:68. Sh.Larkinas 18, C.Osmanas 15, A.Šengunas 12 / B.Dubljevičius 18, M.Simonovičius 13.

Belgija – Gruzija 79:76 (po pratęsimo). J.Tabu ir J.M.Mwema po 14, I.Bako 11, E.Lecomte‘as 10 / S.Mamukelašvili 18, 13 atk.kam., Th.McFaddenas 17, G.Bitadzė 14.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.