EUROLYGA 2023

Prieštaringai Lietuvos rinktinės rungtynes įvertinęs V. Čeponis: „Dėl J. Valančiūno lėtų kojų kilo daug problemų gynyboje“

Lietuvos krepšinio rinktinė Europos čempionatą pradėjo pralaimėdami slovėnams 85:92. Nors Europos čempionams Kazio Maksvyčio auklėtiniai priešinosi iki paskutinių minučių, ne visi krepšinio ekspertai lietuvių pasirodymą įvertino teigiamai.

 Prieštaringai Lietuvos rinktinės rungtynes įvertinęs V. Čeponis: „Dėl J. Valančiūno lėtų kojų kilo daug problemų gynyboje“<br>G. Šiupario nuotr.
 Prieštaringai Lietuvos rinktinės rungtynes įvertinęs V. Čeponis: „Dėl J. Valančiūno lėtų kojų kilo daug problemų gynyboje“<br>G. Šiupario nuotr.
L. Lekavičius.<br>G. Šiupario nuotr.
L. Lekavičius.<br>G. Šiupario nuotr.
J. Valančiūnas ir D. Sabonis.<br>G. Šiupario nuotr.
J. Valančiūnas ir D. Sabonis.<br>G. Šiupario nuotr.
R. Jokubaitis.<br>G. Šiupario nuotr.
R. Jokubaitis.<br>G. Šiupario nuotr.
R. Gobertas.<br>G. Šiupario nuotr.
R. Gobertas.<br>G. Šiupario nuotr.
J. Valančiūnas ir L. Dončičius.<br>G. Šiupario nuotr.
J. Valančiūnas ir L. Dončičius.<br>G. Šiupario nuotr.
Komentatorius Vaidas Čeponis<br>G. Šiupario nuotr.
Komentatorius Vaidas Čeponis<br>G. Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Sep 2, 2022, 3:46 PM, atnaujinta Sep 2, 2022, 4:28 PM

Lietuviai jau nuo „Eurobasket 2022“ burtų ištraukimo laužė galvą, kaip reikės uždengti Slovėnijos superžvaigždę Luką Dončičių. Ilgi apmąstymai panašu padėjo ir „Dallas Mavericks“ žvaigždė sužaidė vienas nerezultatyviausių rungtynių per pastaruosius kelis metus, tačiau lietuvius baudė kitas krepšininkas.

Luka surinko 14 taškų (3/6 dvit., 1/8 trit., 5/8 baud.), 6 atkovotus kamuolius ir 10 rezultatyvių perdavimų, tačiau Mike’as Tobey laimėjo dvikovą prieš Lietuvos aukštaūgius pelnydamas 24 taškus (10/12 dvit., 1/5 trit., 1/2 baud.) ir atkovodamas 8 kamuolius.

Laidoje „Nauja diena“ pasirodęs krepšinio specialistas ir komentatorius Vaidas Čeponis teigė, kad Lietuvos rinktinės pasirodymo negalima vertinti teigiamai.

„Pasirodymą vertinu prieštaringai. Puolimas buvo neblogas, tačiau gynyba – skylėta. Pavyko pristabdyti Luką Dončičių, tačiau lietuviai neįstengė uždengti kai kurių kitų krepšininkų.

Galima sakyti, jog slovėnai pateikė staigmeną lietuviams, jog L.Dončičius nepiktnaudžiavo individualiais veiksmais o ieškojo komandos draugų. M.Tobey sakyčiau pelnė netgi per daug taškų“, – laidoje kalbėjo V.Čeponis.

Vienas iš smagiausių akcentų po pirmųjų rungtynių – Luko Lekavičiaus žaidimas. Gynėjas visų kontrolinių rungtynių metu strigo, o viešojoje erdvėje sklandė kalbos, ar Kristupas Žemaitis neturėtų užimti žalgiriečio vietos.

Visgi, solidžiai į aikštę įžengęs L.Lekavičius surengė puikų pasirodymą. 180 cm ūgio krepšininkas rungtynėse prieš Slovėniją surinko 14 taškų (4/5 dvit., 1/2 trit., 3/4 baud.).

„Labai nudžiugino Lukas Lekavičius, kuris itin blankiai rungtyniavo kontrolinėse rungtynėse. Vasarą buvo jo vestuvės, daug mažiau treniravosi. Ketvirtadienį jis iššovė ir visiškai užgožė Roką Jokubaitį. Marius Grigonis puldamas buvo labai solidus, o ypatingai norėčiau pažymėti Mindaugą Kuzminską, kuris ilgą laiką nesitreniravo ir dėl traumos nežaidė kai kurių kontrolinių rungtynių, bet vakar jis atrodė įspūdingai“, – gerais lietuvių pasirodymais džiaugėsi V.Čeponis.

Būtent Mindaugas Kuzminskas ir buvo rezultatyviausias Lietuvos rinktinės krepšininkas. Puolėjas ant parketo praleido 22 minutes, per kurias surinko 19 taškų (5/9 dvit., 3/3 trit., 0/2 baud.).

„Aš labai tikiuosi, kad šios rungtynės užaugins Mindaugui sparnus ir jis demonstruos stabiliai gerą žaidimą. Prisiminkime, kaip anksčiau jam būdavo suteikiama labai mažai minučių ir jis nesugebėdavo įsižaisti prie kai kurių ankstesnių trenerių. Dabar jis turi nemažą K.Maksvyčio pasitikėjimą.

Buvo momentas, kuomet Vlatko Čančaras jam išrašė įspūdingą bloką ir kai kas jau svarstė, kad Mindaugas sutriks ir bus psichologiškai sugniuždytas, tačiau nieko panašaus neįvyko, jis ir toliau žaidė labai drąsiai bei užtikrintai“, – puolėjo pasirodymą komentavo V.Čeponis.

Lietuvos sirgalius nuvylė NBA žvaigždžių – Jono Valančiūno ir Domanto Sabonio žaidimas. Aukštaūgiai yra laikomi neabejotinais komandos lyderiais, tačiau varžovų vidurio puolėjas vienas surinko daugiau taškų, nei abu Lietuvos lyderiai kartu sudėjus.

Domantas Sabonis pelnė 10 taškų (4/9 dvit., 0/1 trit., 2/4 baud.), o Jonas Valančiūnas – 9 taškus (4/9 dvit., 0/1 trit., 1/2 baud.).

„Kartais jie trukdo vienas kitam. Jie abudu beveik nemeta iš vidutinio nuotolio, o tik iš baudos aikštelės. Ketvirtadienį nebuvo geriausia jų diena. Taip pat manyčiau, jog aikštėje buvo perlaikytas J.Valančiūnas.

JV rungtyniavo daugiau nei 31 minutę ir dėl jo lėtų kojų kilo daug problemų gynyboje. Varžovams atliekant derinį du prieš du Jonas nespėdavo grįžti prie tiesioginio oponento, kartais priimdavo klaidingus sprendimus komandinėje gynyboje. Tad aukštaūgių pasirodymą įvertinčiau vidutiniškai“, – Lietuvos bokštų žaidimą įvertino V.Čeponis.

Kritikos strėlės lėkė ir į „Barcelona“ gynėjo R.Jokubaičio pusę. 21-erių krepšininkas per 17 minučių pelnė 2 taškus (0/2 dvit., 2/2 baud.), atkovojo 1 kamuolį, atliko 2 rezultatyvius. Mažeikiškiui būnant aikštėje lietuviai praleido 16 taškų daugiau nei įmetė ir tai buvo prasčiausias rezultatas komandoje.

„Puolime labai nesublizgėjo Rokas Jokubaitis, galbūt perdegė jaunasis įžaidėjas. Tačiau nors R.Jokubaitis ir yra jaunas, psichologiškai jis yra stiprus ir nemanau, kad vienos prastos rungtynės jį palauš“, – apie jaunąjį įžaidėją kalbėjo krepšinio specialistas.

Lietuviai pateko į B grupę, kurioje taip pat varžosi Prancūzijos, Vokietijos, Vengrijos bei Bosnijos ir Hercegovinos rinktinės. V.Čeponis mano, kad lietuviams galimai būtų buvę naudingiau čempionatą pradėti prieš silpnesnį varžovą nei Slovėnija.

„Galbūt būtų geriau čempionatą pradėti prieš silpnesnius varžovus. Aišku, čia galime tik spėlioti, nes su silpnesniais varžovais realu iškovoti pergalę ir tada auga pasitikėjimas savo jėgomis.

Kitą vertus, tai gali būti šioks toks šokas, kad reikia dar labiau mobilizuotis. O jeigu svajojame apie medalius, tai nesvarbu, anksčiau ar vėliau reikės įveikti daugelį pajėgiausių komandų“, – teigė krepšinio specialistas.

Paklaustas apie Lietuvos rinktinės taktinius pasikeitimus, įvykusius prie Kazio Maksvyčio, komentatorius iškart pirštu dūrė į žaidėjų laisvumą.

„K.Maksvytis suteikia daugiau laisvės savo žaidėjams, nespaudžia jų į rėmus, nereikalauja atlikti vieno ar kito derinio iki galo. Kitas dalykas, akivaizdu, kad yra jo nurodymas imtis daugiau iniciatyvos kitiems žaidėjams, o ne tik mėtyti kamuolius po krepšiu esantiems Jonui Valančiūnui ar Domantui Saboniui“, – situaciją vertino krepšinio specialistas.

Kitas rungtynes lietuviai žais šeštadienį, o mūsų varžovais bus olimpiniai vicečempionai prancūzai. Jų čempionato pradžia taip pat nesusiklostė. Vincento Collet auklėtiniai 63:76 neprilygo turnyro šeimininkams vokiečiams.

V.Čeponis baiminasi, kad tokia čempionato pradžia gali turėti neigiamos įtakos lietuviams, tačiau atkreipė dėmesį į laukiančią aukštaūgių kovą.

„Lietuviams ne į naudą tai, kad prancūzai kiek netikėtai ir dideliu skirtumu pralaimėjo vokiečiams. Tikėtina, kad Prancūzijos komanda bus labai supykusi ir mobilizuota. Jie turi iš tiesų labai galingą sudėtį.

Manau, jog mūsų pranašumas bus D.Sabonis ir J.Valančiūnas. Aišku, jie turi Rudy Gobertą, kuris NBA lygoje kelis kartus buvo išrinktas geriausiai besiginančiu krepšininku, tačiau jis neturi stipraus kūno ir kontaktinis krepšinis nėra jam labai palankus“, – kalbėjo V.Čeponis.

Lietuvos rinktinės rungtynių tvarkaraštis:

Rugsėjo 3 d. Lietuva – Prancūzija 18 val. 45 min.

Rugsėjo 4 d. Lietuva – Vokietija 15 val. 30 min.

Rugsėjo 6 d. Lietuva – Vengrija 18 val. 15 min.

Rugsėjo 7 d. Lietuva – Bosnija ir Hercegovina 15 val. 30 min.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.