EUROLYGA 2023

Ketvirtoji Lietuvos krepšininkų varžovė Kelne – nei pergalių, nei vilčių ką nors nuveikti jau neturinti Vengrija

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė Europos pirmenybėse per trejas rungtynes neiškovojo nė vienos pergalės. Antradienį lietuviai žais su taip pat pergalių neturinčia Vengrijos komanda, kuri jau neturi galimybių patekti į aštuntfinalį.

Vengrijos rinktinės treniruotė.<br>G.Šiupario nuotr.
Vengrijos rinktinės treniruotė.<br>G.Šiupario nuotr.
Vengrijos rinktinės treniruotė.<br>G.Šiupario nuotr.
Vengrijos rinktinės treniruotė.<br>G.Šiupario nuotr.
Vengrijos rinktinės treniruotė.<br>G.Šiupario nuotr.
Vengrijos rinktinės treniruotė.<br>G.Šiupario nuotr.
Vengrijos rinktinės treniruotė.<br>G.Šiupario nuotr.
Vengrijos rinktinės treniruotė.<br>G.Šiupario nuotr.
Vengrijos rinktinės treniruotė.<br>G.Šiupario nuotr.
Vengrijos rinktinės treniruotė.<br>G.Šiupario nuotr.
Vengrijos rinktinės treniruotė.<br>G.Šiupario nuotr.
Vengrijos rinktinės treniruotė.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Sep 6, 2022, 3:15 PM

Lietuvos krepšininkai per tris pirmuosius turus Kelno arenoje pralaimėjo Slovėnijai 85:92, Prancūzijai 73:77 ir Vokietijai 107:109 (po dviejų pratęsimų).

Vengrijos komanda nusileido Bosnijai ir Hercegovinai 85:95, Slovėnijai 88:103 ir Prancūzijai 74:78.

Vengrų lyderis Adamas Hanga praleido rungtynes su slovėnais, o per kitus du mačus pelnydavo vidutiniškai 17 taškų.

Kiti naudingiausi vengrų žaidėjai buvo Davidas Vojvoda (11,3 tšk.), Szilardas Benke (10,7 tšk.), natūralizuotas amerikietis Mikaelas Hopkinsas (10,3 tšk., 5,3 atk.kam.) ir Janosas Eilingsfeldas (10,3 tšk.).

Vilniaus „Ryto“ naujokas Benedekas Varadi pelnydavo 7,7 taško ir atlikdavo 3,3 rezultatyvaus perdavimo. Panevėžio „Lietkabelio“ naujokas György Golomanas žaidė tik vienerias rungtynes ir per jas pelnė 3 taškus.

Europos pirmenybės

1935 metais Vengrijos rinktinė buvo pirmųjų Europos pirmenybių dalyvė, tačiau krepšinis Vengrijoje tuo metu nesivystė taip sparčiai, kaip Baltijos šalyse, Italijoje ar Prancūzijoje.

Teigiami pokyčiai įvyko iškart po Antrojo pasaulinio karo, kuomet Vengrijos rinktinė tapo viena stipriausių Europoje ir tris kartus laimėjo žemyno pirmenybių medalius. 1946 metais, pirmosiose pokario pirmenybėse, vengrai iškovojo bronzą, 1953 metais – sidabrą, o didžiausią pergalę pasiekė per 1955 metais Budapešte vykusį turnyrą. Žaisdami namie Vengrijos krepšininkai lemiamose rungtynėse nugalėjo SSRS komandą ir iškovojo aukso medalius.

Po 1956 metų sukilimo, kurį malšinusi sovietų kariuomenė praliejo tūkstančių vengrų kraują, prasidėjo viso Vengrijos sporto nuopuolis. Daug pajėgių sportininkų pasitraukė į Vakarus, ir Vengrijos rinktinės žymiai susilpnėjo. Tiesa, Vengrijos krepšininkai ir septintajame dešimtmetyje per Europos pirmenybes kelis kartus užėmė aukštas vietas, bet daugiau medalių neiškovojo.

Padėtis vis blogėjo, o nuo XX amžiaus aštuntojo dešimtmečio Vengrijos rinktinė per daugiau nei pusę amžiaus į Europos pirmenybes pateko vos tris kartus. Vengrai iškovojo kelialapius į 1999, 2017 ir 2022 metų turnyrus.

Prieš penkerius metus praėjusiose Europos pirmenybėse vengrai sugebėjo patekti į atkrintamąsias varžybas. Pirmajame etape Vengrijos krepšininkai nugalėjo čekus ir rumunus, o pralaimėjimai kroatams, juodkalniečiams ir ispanams nesutrukdė grupėje užimti ketvirtąją vietą. Aštuntfinalyje Vengrijos rinktinė pralaimėjo Serbijos krepšininkams 78:86.

Kiti turnyrai

Vengrijos rinktinė nė karto nedalyvavo pasaulio pirmenybėse. Olimpinėse žaidynėse vengrai varžėsi penkis kartus, bet pastarąjį kartą – 1964 metais.

Geriausias Vengrijos krepšininkų rezultatas olimpiniuose turnyruose – 1960 metais užimta devintoji vieta.

Lyderiai

Vienintelis už Vengrijos ribų gerai žinomas šios šalies krepšininkas yra Adamas Hanga.

Dar 2011 metais A.Hanga iš Sėkešfehėrvaro „Alba“ klubo išvyko į „Manresa“ komandą. Po poros sezonų dėmesį į vengrą atkreipė Vitorijos „Baskonia“ vadovai, 2017 metais A.Hanga perėjo į „Barcelona“ ekipą, o nuo 2021 metų vilki Madrido „Real“ aprangą.

Pernai ir šiemet A.Hanga dukart iš eilės, atstovaudamas skirtingiems klubams, tapo Ispanijos čempionu.

Be A.Hangos, užsienio klubuose praėjusį sezoną rungtyniavo tik du Vengrijos krepšininkai. Nuo paauglystės JAV augęs Rosco Allenas žaidė „Niigata Albirex“ (Japonija), natūralizuotas amerikietis Mikaelas Hopkinsas – „Reggiana“ (Italija).

Šiais metais sutartis su užsienio klubais sudarė dar keli Vengrijos rinktinės krepšininkai, o du iš jų atsidurs Lietuvoje. 27 metų gynėjas Benedekas Varadi pereina į Vilniaus „Rytą“, 26 metų vidurio puolėjas György Golomanas – į Panevėžio „Lietkabelį“.

Szilardas Benke pasirašė sutartį su Gravlino-Diunkerko „Maritime“ ir žais Prancūzijos lygoje.

Treneris

Vengrijos rinktinę treniruoja šioje šalyje ilgai gyvenantis juodkalnietis Stojanas Ivkovičius.

S.Ivkovičius į Vengriją atvyko 1992 metais, kuomet sudarė sutartį su Solnoko klubu. Vėliau jis žaidė keliose kitose Vengrijos komandose, o baigęs krepšininko karjerą treniravo Vengrijos klubus. Išskyrus trumpą tarpsnį, kai buvo Juodkalnijos rinktinės trenerio padėjėjas, nuo pat 1992 metų S.Ivkovičius ir rungtyniavo, ir treniravo tik Vengrijoje. Jis vedė buvusią ilgametę Vengrijos rinktinės krepšininkę Timeą Beres, su kuria Kečkemėto mieste augina du sūnus, ir prieš kelerius metus gavo Vengrijos pilietybę.

Pirmą kartą prie Vengrijos rinktinės vairo S.Ivkovičius stojo dar 2007 metais. Tačiau tuomet jis vyriausiojo trenerio pareigas ėjo vos kelis mėnesius. Vengrijos komandai 2008 metų rudenį neišsaugojus vietos Europos pirmenybių atrankos A pakopoje, šalies krepšinio vadovai nusprendė ieškoti kito trenerio.

Po to rinktinės treneriai keitėsi maždaug kas porą metų, bet patenkinamų rezultatų taip pat nepasiekė. Galiausiai 2013 metais Vengrijos krepšinio federacija (MKOSz) vėl kreipėsi į S.Ivkovičių.

Antrasis jo darbo tarpsnis yra daug sėkmingesnis – S.Ivkovičiaus treniruojama Vengrijos rinktinė pateko į antras iš eilės Europos pirmenybes ir iškovojo teisę žaisti pasaulio pirmenybių atrankos antrajame etape. Rezultatais patenkinti Vengrijos krepšinio vadovai net nelaukdami Europos pirmenybių – šių metų rugpjūčio pradžioje – pratęsė sutartį su S.Ivkovičiumi iki 2025 metų.

Per visą Vengrijos krepšinio istoriją rinktinės treneriu ilgiau dirbo tik Istvanas Kiraly, kuris vadovavo komandai ir tada, kai ji buvo atvykusi į Kaune vykusias 1939 metų Europos pirmenybes.

Lietuva prieš Vengriją

Lietuvos ir Vengrijos rinktinės pirmą kartą susitiko Kauno sporto halėje per 1939 metų Europos pirmenybes. Tuomet varžovai iš Vidurio Europos turnyro favoritei Lietuvos komandai buvo lengvas grobis – lietuviai sutriuškino vengrus 79:15.

Pastaraisiais dešimtmečiais Vengrijos rinktinė labai retai patekdavo į Europos pirmenybes, tačiau pastaraisiais metais lietuviai su vengrais žaidė trejas rungtynes pasaulio pirmenybių atrankos turnyruose.

Dvejos rungtynės įvyko 2018 metais. Tuomet Lietuvos rinktinė namie nugalėjo 80:75, išvykoje laimėjo 73:50.

2023 metų pasaulio pirmenybių atrankos turnyre lietuviai ir vengrai vėl pateko į vieną grupę. Prieš dvi savaites – rugpjūčio 24 dieną – įvyko pirmosios rungtynės, kuriose Lietuvos rinktinė pasiekė pergalę 88:78 varžovų arenoje.

Prieš dvi savaites vykusiose rungtynėse Lietuvos komandai daugiausiai taškų pelnė D.Sabonis, J.Valančiūnas (po 17), M.Kuzminskas (14) ir R.Jokubaitis (12), Vengrijos ekipai – A.Hanga (21), D.Vojvoda (15) ir B.Varadi (13).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?