EUROLYGA 2023

Barjeras prieš šokant į aštuntfinalį: Lietuvos krepšininkams Bosnijos ir Hercegovinos rinktinė dažnai būna kietas riešutas

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė trečiadienį Kelne žais paskutiniąsias ir lemiamas Europos pirmenybių grupės rungtynes. Lietuviai dėl kelialapio į atkrintamąsias varžybas kovos su Bosnijos ir Hercegovinos krepšininkais.

Prancūzijos - Bosnijos ir Hercegovinos rungtynės.<br>G.Šiupario nuotr.
Prancūzijos - Bosnijos ir Hercegovinos rungtynės.<br>G.Šiupario nuotr.
Prancūzijos - Bosnijos ir Hercegovinos rungtynės.<br>G.Šiupario nuotr.
Prancūzijos - Bosnijos ir Hercegovinos rungtynės.<br>G.Šiupario nuotr.
Prancūzijos - Bosnijos ir Hercegovinos rungtynės.<br>G.Šiupario nuotr.
Prancūzijos - Bosnijos ir Hercegovinos rungtynės.<br>G.Šiupario nuotr.
Prancūzijos - Bosnijos ir Hercegovinos rungtynės.<br>G.Šiupario nuotr.
Prancūzijos - Bosnijos ir Hercegovinos rungtynės.<br>G.Šiupario nuotr.
Prancūzijos - Bosnijos ir Hercegovinos rungtynės.<br>G.Šiupario nuotr.
Prancūzijos - Bosnijos ir Hercegovinos rungtynės.<br>G.Šiupario nuotr.
Prancūzijos - Bosnijos ir Hercegovinos rungtynės.<br>G.Šiupario nuotr.
Prancūzijos - Bosnijos ir Hercegovinos rungtynės.<br>G.Šiupario nuotr.
Prancūzijos - Bosnijos ir Hercegovinos rungtynės.<br>G.Šiupario nuotr.
Prancūzijos - Bosnijos ir Hercegovinos rungtynės.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Sep 7, 2022, 1:51 PM, atnaujinta Sep 7, 2022, 4:58 PM

Prieš paskutinį pirmojo etapo turą kelialapius į atkrintamąsias varžybas užsitikrino trys B grupės komandos. Tai – po tris pergales iškovojusios Slovėnijos, Vokietijos ir Prancūzijos rinktinės.

Nė sykio nelaimėjusi Vengrijos komanda nebegali pakilti iš šeštosios vietos.

Dėl ketvirtosios vietos ir paskutinio kelialapio į atkrintamąsias varžybas trečiadienį kovos Lietuvos bei Bosnijos ir Hercegovinos krepšininkai. Lietuviai turi vieną pergalę, bosniai – dvi. Tad sudėtingų aritmetikos veiksmų nereikės – ketvirtąją vietą užims tarpusavio rungtynių nugalėtojai.

Lietuvos rinktinė per tris pirmuosius turus pralaimėjo Slovėnijai 85:92, Prancūzijai 73:77 ir Vokietijai 107:109 (po dviejų pratęsimų), bet antradienį įveikė Vengriją 87:64 ir iškovojo pirmąją pergalę.

Bosnijos ir Hercegovinos krepšininkai laimi kas antras rungtynes. Jie nugalėjo Vengriją 95:85, pralaimėjo Vokietijai 82:92, nugalėjo Slovėniją 97:93 ir pralaimėjo Prancūzijai 68:81.

Lyderiai

Per keturis praėjusius turus naudingiausiai žaidė tie trys krepšininkai, kurie ir buvo laikomi Bosnijos ir Hercegovinos rinktinės lyderiais: Džananas Musa (21,3 tšk., 3,8 rez.perd.), Johnas Robersonas (16,8 tšk., 3,3 rez.perd.) ir Jusufas Nurkičius (16,5 tšk., 7,5 atk.kam.).

Prie puolimo gerai prisidėdavo Miralemas Halilovičius (12,5 tšk., 7,3 atk.kam.) ir Edinas Atičius (7,3 tšk.), tačiau kitų žaidėjų vidurkis buvo mažesnis negu 4 taškai, o du krepšininkai Ajdinas Penava ir Sani Čampara per ketverias rungtynes nebuvo įleisti į aikštę.

Lietuvos rinktinės lyderiai šiame turnyre yra Jonas Valančiūnas (19,8 tšk., 10,5 atk.kam.), Marius Grigonis (15,8 tšk., 4 rez.perd.) ir Domantas Sabonis (12 tšk., 7,3 atk.kam.).

Europos pirmenybės

Bosnijos ir Hercegovinos rinktinė Europos pirmenybėse dalyvauja dešimtąjį kartą. Nuo tada, kai buvo paskelbta šalies nepriklausomybė, bosniai praleido keturis turnyrus, vykusius 1995, 2007, 2009 ir 2017 metais.

Geriausią rezultatą Bosnijos ir Hercegovinos komanda pasiekė debiutuodama žemyno čempionate. 1993 metais bosniai užėmė aštuntąją vietą. Tame turnyre Bosnijos ir Hercegovinos krepšininkai laimėjo vos dvejas rungtynes prieš švedus ir latvius, tačiau palankūs rezultatai konkurentų mačuose padėjo prasmukti į ketvirtfinalį. Jame bosniai beviltiškai 78:98 nusileido kroatams.

Vėliau Bosnijos ir Hercegovinos rinktinė dažniausiai likdavo tarp autsaiderių, o amžių sandūroje (nuo 1999 iki 2005 m.) per ketverias iš eilės Europos pirmenybes nelaimėjo nė vienerių rungtynių.

Nuo tada, kai Europos pirmenybių dalyvių skaičius buvo padidintas iki 24 komandų, bosniai nė karto nepateko į antrąjį etapą. Mažiausiai trūko 2013 metais, kuomet lemiamose rungtynėse dėl teisės žaisti antrajame etape susigrūmė Bosnijos ir Hercegovinos bei Lietuvos komandos.

Bosniai tas rungtynes laimėjo 78:72, bet jiems reikėjo nugalėti bent 10 taškų skirtumu. Užduoties neįvykdžiusi Bosnijos ir Hercegovinos komanda grupėje liko ketvirta, o į kitą etapą pateko sveiką kailį vos išnešę lietuviai.

Prieš penkerius metus vykusiose praėjusiose Europos pirmenybėse Bosnijos ir Hercegovinos rinktinė nežaidė.

Į pasaulio pirmenybes ir olimpines žaidynes Bosnijos ir Hercegovinos rinktinė kol kas nepateko nė karto.

Lyderis

Geriausiai pastebima Bosnijos ir Hercegovinos rinktinės figūra – Jusufas Nurkičius. Jis tarp komandos draugų išsiskiria ir dėl 213 centimetrų ūgio, ir dėl sėkmingos karjeros už Atlanto.

27 metų vidurio puolėjas liepos pradžioje sudarė naują keturių sezonų 70 mln. dolerių vertės sutartį su „Portland Trail Blazers“ klubu. O kitą dieną Bosnijos ir Hercegovinos krepšinio vadovai nudžiugino visus sirgalius kita gera naujiena, kad J.Nurkičius ketina žaisti Europos pirmenybėse.

Krepšininko sprendimas nebuvo aiškus, nes praėjusiais metais jis ilgas savaites praleisdavo užribyje dėl traumų. Ir šį sezoną ne viskas buvo gerai, o didžiausią nerimą sukėlė tai, kad pastarąją pėdos traumą J.Nurkičius patyrė pačioje sezono pabaigoje. Vis dėlto ši trauma nebuvo tokia sunki, kad sustabdytų nuo 2018 metų rudens rinktinėje nežaidusį J.Nurkičių.

Optimizmo įkvėpė ir tai, kad 2021–2022 metų NBA sezone bosnis žaidė 56 rungtynes – daugiau nei per du praėjusius sezonus (2019–2020 ir 2020–2021 m.) kartu sudėjus. Nemenkas buvo ir jo indėlis. „Trail Blazers“ aukštaūgis pelnydavo vidutiniškai 15 taškų ir atkovodavo 11,1 kamuolio.

Kiti žaidėjai

Tarp žaidžiančių Europos klubuose ryškiausia žvaigždė – Džananas Musa. Šis gynėjas praėjusio dešimtmečio viduryje siautėjo jaunimo varžybose, po to nesėkmingai bandė įsitvirtinti NBA lygoje, o prieš pusantrų metų grįžęs į Europą kelis mėnesius trynė Eurolygos čempione tapusios Stambulo „Anadolu Efes“ komandos atsarginių suolą.

Proveržis įvyko tik praėjusį sezoną, kuriame Dž.Musa atstovavo Ispanijos lygos debiutantei Lugo „Breogan“ komandai. Bosnis šiais metais tapo rezultatyviausiu ACB lygos žaidėju, buvo apdovanotas naudingiausio krepšininko prizu ir vasarą pasirašė sutartį su Madrido „Real“ klubu.

Eurolygoje praėjusį sezoną nerungtyniavo nė vienas Bosnijos ir Hercegovinos rinktinės krepšininkas. Bosniai geriausiu atveju žaidė stipriose Europos nacionalinėse ar regioninėse lygose: Ispanijos – Emiras Sulejmanovičius (Lagūnos „Tenerife“), Prancūzijos – natūralizuotas amerikietis Johnas Robersonas (Strasbūro SIG) ir rinktinės kapitonas Miralemas Halilovičius („Boulogne-Levallois“), Adrijos – Edinas Atičius (Podgoricos „Budućnost“), Sani Čampara („Split“), Amaras Gegičius (Zagrebo „Cibona“), Kenanas Kamenjašas (Podgoricos „Studentski Centar“) ir Aleksandaras Lazičius (Baro „Mornar“).

Amerikiečiai

Šiame amžiuje Bosnijos ir Hercegovinos rinktinę nuolat sustiprina natūralizuoti amerikiečiai. Anksčiau Bosnijai ir Hercegovinai atstovavo Terrelas Castle‘as, Henry Domercantas, Zackas Wrightas, Alexas Renfroe, o šiais metais Europos pirmenybėse pirmą kartą dalyvauja Johnas Robersonas.

Rinktinėje taip pat žaidžia išeivijoje užaugę bosniai. Šiais metais dvyliktuke yra Suomijoje užaugęs Emiras Sulejmanovičius.

Šiais metais į rinktinės stovyklą taip pat buvo pakviesti kitose šalyse užaugę Amaras Alibegovičius ir Luka Garza, tačiau jie turi natūralizuoto krepšininko statusą, todėl negali dalyvauti Europos pirmenybėse. Oficialiose varžybose komandoms leidžiama registruoti tik vieną natūralizuotą krepšininką, o Bosnijos ir Hercegovinos rinktinėje ši vieta atiteko J.Robersonui.

Hercegovina

Bosnijos ir Hercegovinos rinktinė iš tikrųjų yra Bosnijos rinktinė. Geriausius Hercegovinos krepšininkus jau ne vieną dešimtmetį nugvelbia Kroatija.

Šių metų Europos pirmenybėse Kroatijai atstovauja net keturi hercegoviniečiai: Bojanas Bogdanovičius, Ivica Zubacas, Karlo Matkovičius ir Ivanas Ramljakas.

Treneris

Bosnijos ir Hercegovinos rinktinės treneriai keičiasi labai dažnai. Pagrindinė permainų priežastis – nepatenkinami rezultatai. Tačiau permainos dažnai vyksta ir dėl to, kad Bosnijos ir Hercegovinos krepšinis yra susiskaldęs, ir nuolat kyla trintis tarp skirtingą požiūrį turinčių grupuočių.

Keletą praėjusių metų bosnių sirgalius džiugino Vedrano Bosničiaus treniruojamos rinktinės rezultatai. Buvęs Vilniaus „Ryto“ žaidėjas V.Bosničius prieš kelerius metus atliko rizikingą ėjimą ir drąsiai atjaunino rinktinę, bet su jaunos kartos krepšininkais iškovojo kelialapį į 2022 metų Europos pirmenybes. Tačiau kilus nesutarimams su federacijos vadovais V.Bosničius šiais metais iš pareigų pasitraukė.

Birželio mėnesį nauju Bosnijos ir Hercegovinos rinktinės treneriu buvo paskirtas Turkijoje gyvenantis Adisas Bečiragičius. Šis Sarajevo krepšinio auklėtinis, kuris praėjusio amžiaus pabaigoje buvo ir vienas pagrindinių Bosnijos ir Hercegovinos rinktinės žaidėjų, krepšininko karjeros pabaigoje ilgai atstovavo Turkijos klubams, o geriausius metus praleido „Ulker“ gretose.

Nusivilkęs sportinę aprangą A.Bečiragičius ėmėsi trenerio darbo. Jis treniravo kelis Turkijos pirmosios lygos klubus, bet didelių laimėjimų nepasiekė, o praėjusiais metais treniravo Irako rinktinę ir Suharekos „Golden Eagle“ klubą iš Kosovo.

Lietuva prieš Bosniją ir Hercegoviną

Lietuvos krepšininkams Bosnijos ir Hercegovinos rinktinė dažniausiai būna labai kietas riešutas. Lietuviai laimėjo trejas iš penkerių oficialių tarpusavio rungtynių.

Praėjusiame amžiuje lietuviai ir bosniai varžėsi 1999 metų Europos pirmenybių atrankos turnyre. Tuomet Lietuvos krepšininkai pralaimėjo namie 66:69, bet atsiskaitė Sarajeve 87:57.

Šių metų vasario mėnesį komandos vėl susitiko pasaulio pirmenybių atrankos turnyre. Lietuviai laimėjo abejas rungtynes, bet varžovų aikštėje nugalėjo labai sunkiai 78:77. Vilniuje Lietuvos rinktinė laimėjo daug lengviau 77:56.

Svarbiausios lietuvių ir bosnių rungtynės įvyko per 2013 metų Europos pirmenybes Slovėnijos mieste Jesenicėse. Ten šios komandos taip pat lemiamose grupės rungtynėse kovojo dėl kelialapio į kitą etapą. Lietuvos rinktinė pralaimėjo 72:78, tačiau pateko į kitą etapą, nes Bosnijos ir Hercegovinos krepšininkams reikėjo nugalėti bent 10 taškų skirtumu.

Visos Lietuvos ir Bosnijos ir Hercegovinos oficialios rungtynės

Data Vieta Turn. Rezult. Lietuvos rezultatyviausi žaidėjai

1997 11 26 Vilnius EČ AT 66:69 S.Štombergas 19, A.Karnišovas 16, D.Lukminas 12

1998 11 25 Sarajevas EČ AT 87:57 A.Sabonis 23, S.Štombergas 19, G.Einikis 15

2013 09 09 Jesenicės EČ 72:78 L.Kleiza 20, M.Pocius 14, M.Kalnietis 11

2022 02 24 Tuzla PČ AT 78:77 O.Olisevičius 18, M.Echodas 13, M.Normantas 9

2022 02 27 Vilnius PČ AT 77:56 T.Dimša 19, D.Gailius 15, G.Radzevičius 9

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.