EUROLYGA 2023

Neįtikėtina, bet faktas: Ispanija ir Prancūzija – šio amžiaus Europos krepšinio lyderės

Ispanijos ir Prancūzijos rinktinės šiame amžiuje per krepšinio turnyrus iškovojo daugiausiai medalių.

Lietuvos ir Ispanijos rinktinių rungtynės.<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos ir Ispanijos rinktinių rungtynės.<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos ir Ispanijos rinktinių rungtynės.<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos ir Ispanijos rinktinių rungtynės.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-09-18 13:03

Prieš dvi ar tris savaites prognozavusių, kad Europos pirmenybių finale susitiks Ispanijos ir Prancūzijos rinktinės nebuvo daug. Šių šalių pavadinimai skambėjo tarp pagrindinių favoričių, bet rečiau negu Serbijos, Graikijos ar čempionės vardą gynusios Slovėnijos.

Kita vertus, ir šio finalo negalima vadinti pribloškiančia staigmena, nes būtent Ispanijos ir Prancūzijos rinktinės yra XXI amžiaus Europos krepšinio lyderės.

Skaičiuojant vien šiame amžiuje vykusius turnyrus, ispanai sekmadienį ant Europos, pasaulio ar olimpinių žaidynių garbės pakylos lips jau 14-ąjį kartą, prancūzai – aštuntąjį kartą.

2022 metų Europos pirmenybės yra dvidešimtasis šiame amžiuje vykstantis rinktinių turnyras. Nuo 2001 metų krepšininkai išsidalino po penkis olimpinių žaidynių bei pasaulio pirmenybių medalių komplektus ir kovoja dėl dešimtųjų Europos pirmenybių apdovanojimų.

Ispanijos rinktinė per praėjusius XXI amžiaus turnyrus tris kartus tapo Europos čempione (2009, 2011 ir 2015 m.) ir du kartus – pasaulio čempione (2006 ir 2019 m.). Be to, ispanai įvairiuose turnyruose laimėjo po keturis sidabro ir bronzos medalių komplektus.

Prancūzijos krepšinio aukso atsargos – mažesnės. Prancūzai čempionais tapo tik vieną kartą – 2013 metų Europos pirmenybėse. Tačiau jie įvairiuose turnyruose iškovojo du sidabro ir keturis bronzos medalių komplektus.

Šiame amžiuje tarp Europos komandų, be ispanų, du kartus čempione tapo tik Jugoslavija (ją tuo metu sudarė Serbija ir Juodkalnija). Dabar jau iširusios šalies rinktinė buvo 2001 metų Europos ir 2002 metų pasaulio čempionė.

Kitos Europos komandos XXI amžiuje olimpinėmis arba pasaulio čempionėmis netapo. Be jau minėtų valstybių, Europos čempionėmis po vieną kartą tapo Lietuva (2003 m.), Graikija (2005 m.), Rusija (2007 m.) ir Slovėnija (2017 m.).

Lietuvos krepšininkai šiame amžiuje iškovojo penkis didžiųjų turnyrų medalius: 2003 metų Europos pirmenybių auksą, 2007 metų Europos pirmenybių bronzą, 2010 metų pasaulio pirmenybių bronzą, 2013 metų Europos pirmenybių sidabrą ir 2015 metų Europos pirmenybių sidabrą.

Pagal XXI amžiuje laimėtų medalių skaičių Lietuva tarp Europos šalių atsilieka tik nuo Ispanijos ir Prancūzijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.