EUROLYGA 2023

Pasaulio moterų krepšinio čempionato atidarymą papuošė legendos L. Jackson sugrįžimas

Legendinės Australijos krepšininkės Lauren Jackson sugrįžimas buvo svarbiausias įvykis pirmąją pasaulio pirmenybių dieną. Ketvirtadienį Sidnėjuje prasidėjusiame turnyre 41-erių L.Jackson po ilgos pertraukos vėl atstovavo savo šaliai, bet Australijos rinktinei nepavyko įveikti Prancūzijos ekipos.

Lauren Jackson.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Lauren Jackson.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 22, 2022, 4:07 PM, atnaujinta Sep 22, 2022, 4:08 PM

Australijos ir Prancūzijos krepšininkių dvikova bet kuriuo atveju būtų buvusi svarbiausias pasaulio pirmenybių pirmojo turo įvykis. Susidomėjimas rungtynėmis dar labiau šovė į viršų, nes į Australijos rinktinę po šešerių metų pertraukos grįžo viena geriausių visų laikų pasaulio krepšininkių Lauren Jackson.

Jai ir kitoms Australijos krepšininkėms nepavyko nudžiuginti gausiai į Sidnėjaus „Super Dome“ areną susirinkusių sirgalių. Pirmenybių šeimininkės australės po lygios kovos pralaimėjo paskutiniame kėlinyje tiksliau žaidusiai Prancūzijos rinktinei 57:70.

L.Jackson žaidė 10,5 min., pelnė 3 taškus (1/4 metimų) ir gavo 4 pražangas.

Pergalę pasiekusioje Prancūzijos rinktinėje, kurią treniruoja buvusio Kauno „Žalgirio“ krepšininko Axelio Toupane‘o tėvas Jeanas Aime Toupane‘as, rezultatyviausiai žaidė 23 taškus pelniusi Gabby Williams.

Legenda

XXI amžiaus pirmajame dešimtmetyje L.Jackson buvo laikoma geriausia pasaulio krepšininke, o 2006 metais jos vedama Australijos rinktinė įvykdė neįvykdomą misiją ir atėmė pasaulio čempionės vardą iš JAV komandos.

2016 metais L.Jackson, kuriai tuo metu buvo 35-eri, baigė profesionalės karjerą. Ji užsiėmė įvairia su krepšiniu susijusia veikla ir augino du sūnus, gimusius 2017 bei 2018 metais.

Šiais metais legendinė krepšininkė nusprendė grįžti į aikštę ir žaidė pusiau profesionalių „Albury Woodonga Bandits“ komandoje. Nors „Bandits“ net nerungtyniauja Australijos nacionalinėje lygoje ir varžosi tik antrosios pakopos Naujojo Pietų Velso turnyre, Australijos rinktinės trenerė Sandy Brondello nusprendė, kad veteranė galės būti naudinga ir per pasaulio pirmenybes.

Beje, praėjusio amžiaus pabaigoje ir šio amžiaus pradžioje S.Brondello ir L.Jackson kelerius metus kartu žaidė rinktinėje. Tačiau 13 metų vyresnė S.Brondello karjerą baigė dar prieš australėms istorines 2006 metų pasaulio pirmenybes.

Kitos rungtynės

Kitose ketvirtadienį vykusiose pasaulio pirmenybių rungtynėse didelės intrigos nebuvo. Trejos rungtynės baigėsi didesniu nei 20 taškų skirtumu, o Kinijos rinktinė sutriuškino Korėjos komandą net 63 taškų skirtumu 107:44.

Japonija įveikė Malį 89:56, Puerto Rikas – Bosniją ir Hercegoviną 82:58, JAV – Belgiją 87:72, Kanada – Serbiją 67:60.

Nors kanadiečių ir serbių rungtynės baigėsi nedideliu skirtumu, amerikiečių pranašumas buvo gana aiškus. Kanados rinktinė ilgai pirmavo dviženkliu skirtumu, o Europos čempionė Serbijos komanda prie varžovių priartėjo tik paskutinėmis minutėmis.

Pirmajame ture rezultatyviausiai žaidė puertorikietė Arella Guirantes. Ji pelnė 26 taškus.

Pasaulio pirmenybėse žaidžia dvylika komandų. Jos pirmajame etape suskirstytos į dvi grupes. Po keturias geriausias grupių komandas pateks į ketvirtfinalį.

1 turas

A grupė

Puerto Rikas – Bosnija ir Hercegovina 82:58. A.Guirantes 26 / J.Jones 15.

JAV – Belgija 87:72. B.Stewart 22 / J.Vanloo 13.

Kinija – Korėja 107:44. Li Meng ir Yang Liwei po 14 / Park Ji-hyun 14.

B grupė

Kanada – Serbija 67:60. K.Alexander 13 / Y.Anderson 18.

Japonija – Malis 89:56. A.Hirašita 17 / D.N‘Diaye 13.

Prancūzija – Australija 70:57. G.Williams 23 / B.Allen 16.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.