EUROLYGA 2023

Kurie žaidėjų perėjimai tarp LKL klubų turės didžiausią įtaką?

Praėjusią vasarą žaidėjų judėjimas tarp Lietuvos krepšinio lygos klubų buvo gana vangus. Vis dėlto komandas pakeitė trys dešimtys krepšininkų, tarp kurių – du šių metų Europos pirmenybių dalyviai.

 Kurie žaidėjų perėjimai tarp LKL klubų turės didžiausią įtaką?<br> lrytas.lt montažas
 Kurie žaidėjų perėjimai tarp LKL klubų turės didžiausią įtaką?<br> lrytas.lt montažas
A. Butkevičius.<br>LKL nuotr.
A. Butkevičius.<br>LKL nuotr.
 D. Giedraitis.<br>K.Kavolėlio nuotr.
 D. Giedraitis.<br>K.Kavolėlio nuotr.
K. Žemaitis.<br>V.Skaraičio nuotr.
K. Žemaitis.<br>V.Skaraičio nuotr.
R. Miniotas.<br>Wolves nuotr.
R. Miniotas.<br>Wolves nuotr.
Ž. Skučas.<br>LKL nuotr.
Ž. Skučas.<br>LKL nuotr.
M. Girdžiūnas<br>A. Pliadžio nuotr.
M. Girdžiūnas<br>A. Pliadžio nuotr.
G.Staniulis.<br>LKL nuotr.
G.Staniulis.<br>LKL nuotr.
Mantas Rubštavičius.<br>FIBA nuotr.
Mantas Rubštavičius.<br>FIBA nuotr.
B. Griciūnas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
B. Griciūnas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Rihardas Kuksikas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rihardas Kuksikas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Arnas Beručka<br> Wolves nuotr.
 Arnas Beručka<br> Wolves nuotr.
Titas Sargiūnas<br>D.Lukštos/NKL nuotr.
Titas Sargiūnas<br>D.Lukštos/NKL nuotr.
Daugiau nuotraukų (13)

Lrytas.lt

Sep 23, 2022, 6:23 PM

Arnas Butkevičius (į „Žalgirį“ iš „Ryto“)

29 metų 199 cm ūgio Arno Butkevičiaus perėjimas iš „Ryto“ į „Žalgirį“ buvo garsiausiai nuskambėjęs Lietuvos krepšinio vidaus rinkos įvykis. Žvelgiant iš vienos pusės, klaipėdietis iš čempionų klubo iškeliavo į komandą, kuri praėjusį sezoną net nepateko į finalą. Vis dėlto nėra labai svarbu, kurias vietas užėmė šios komandos, nes „Žalgirio“ reputacija kur kas aukštesnė, o galimybė grįžti į Eurolygą pasitaiko ne kasdien (Eurolygos turnyre A.Butkevičius žaidė tik 2014–2015 metų sezone, kai atstovavo „Neptūnui“).

LKL pirmenybėse A.Butkevičius pradeda jau tryliktąjį sezoną, o beveik penkis praėjusius sezonus jis vilkėjo juodus-raudonus sostinės komandos marškinėlius. Lietuvos rinktinės puolėjas niekada nebuvo superrezultatyvus, bet praėjusį LKL sezoną pelnydavo 8,6 taško ir atkovodavo 4,9 kamuolio.

Dovydas Giedraitis (į „Žalgirį“ iš „Lietkabelio“)

22 metų 193 cm ūgio Dovydas Giedraitis tik pernai debiutavo LKL pirmenybėse. Debiutas buvo vėlyvas dėl to, kad vilnietis anksčiau ketverius metus praleido Ispanijoje ir, atstovaudamas Madrido „Estudiantes“ klubui, žaidė ACB lygoje.

Stipriausioje Europos nacionalinėje lygoje sukaupta patirtis D.Giedraičiui pravertė praėjusį sezoną žaidžiant „Lietkabelyje“. Jaunasis gynėjas rungtyniavo patikimai ir užtikrintai, pelnydavo vidutiniškai 8 taškus, todėl dar sezono viduryje buvo aišku, kad Panevėžio klubui pratęsti su juo sutartį bus labai sunku.

Vasarą ko gero niekas smarkiai nenustebo išgirdęs, kad „Žalgiris“ sumokėjo išpirką „Estudiantes“ klubui, kuriam vis dar priklausė vilnietis, ir susitarė su D.Giedraičiu dėl ilgametės sutarties.

Kristupas Žemaitis (į „Wolves“ iš „Lietkabelio“)

Kristupui Žemaičiui reikėjo daug laiko, kad įrodytų savo vertę. Vis dėlto pastangos nenuėjo veltui ir kaunietis praėjusį sezoną atsiskleidė „Lietkabelio“ gretose.

LKL finalininkų komandoje K.Žemaitis pelnydavo vidutiniškai 8 taškus ir atlikdavo 3,6 rezultatyvaus perdavimo, prieš kelis mėnesius sulaukė pirmojo kvietimo į Lietuvos rinktinę ir atstovavo šaliai Europos pirmenybėse. Po sėkmingo sezono įdomių pasiūlymų skaičius neabejotinai padidėjo, o 26 metų 191 cm ūgio gynėjas pasirinko naująjį „Wolves“ projektą, kuriame pradeda savo septintąjį LKL sezoną.

Regimantas Miniotas (į „Wolves“ iš „Žalgirio“)

Nors Regimantas Miniotas debiutavo ir Lietuvos rinktinėje, „Žalgirio“ lygis aukštaūgiui buvo per aukštas. Praėjusio sezono viduryje iš Ispanijos į tėvynę grįžęs 26 metų 208 cm ūgio kėdainietis žaisdamas Kauno komandoje pelnydavo 5,2 taško ir atkovodavo 3,5 kamuolio, bet treneriai tikėjosi, kad jis bus solidesnė paspirtis ne vien LKL, bet ir Eurolygos varžybose.

„Žalgiris“ sutarties su R.Miniotu nepratęsė, tačiau krepšininkas gavo darbą „Wolves“ klube, kuriame pradeda savo septintąjį LKL sezoną. „Wolves“ gretose R.Minioto statistika tikriausiai nebus tokia svaiginanti, kaip užpraėjusį sezoną „Prienuose“, kuomet jis pelnydavo 18,5 taško ir atkovodavo 10,5 kamuolio, bet naujoje komandoje jo vaidmuo tikrai bus svarbesnis negu „Žalgiryje“.

Žygimantas Skučas (į „Juventus“ iš „Pieno Žvaigždžių“)

Kelią iš Pasvalio į Uteną galima pavadinti Žygimanto Skučo vardu. 2019 metais puolėjas perėjo iš „Pieno Žvaigždžių“ į „Juventus“, 2021 metais – iš „Juventus“ į „Pieno Žvaigždes“, 2022 metais – vėl iš „Pieno Žvaigždžių“ į „Juventus“.

Kaunietis naudingai žaidė abiejose ekipose. Užpraeitą sezoną Utenos komandoje jis pelnydavo 12,2 taško ir atkovodavo 4 kamuolius, praėjusį sezoną Pasvalio komandoje įmesdavo 11,8 taško ir atkovodavo 4,4 kamuolio. Visgi „Juventus“ tikslai yra šiek tiek didesni negu „Pieno Žvaigždžių“, o rezultatai – šiek tiek geresni.

LKL pirmenybėse 30-metis 202 cm ūgio Ž.Skučas pradeda vienuoliktąjį sezoną, o komandą keičia šeštą kartą (neskaičiuojant trumpo laikotarpio, kai 2018 metų rudenį buvo išvykęs į Prancūzijos antrąją lygą).

Mindaugas Girdžiūnas (į „Neptūną“ iš „Ryto“)

2017 metų pabaigoje Mindaugas Girdžiūnas kartu su kitu klaipėdiečiu Arnu Butkevičiumi triukšmingai perėjo iš „Neptūno“ į „Rytą“. Dabar, senoms skriaudoms pasimiršus, 33 metų 188 cm ūgio M.Girdžiūnas tyliai grįžo į gimtojo miesto komandą.

Per beveik penkis sostinėje praleistus sezonus M.Girdžiūnas tapo Lietuvos taurės laimėtoju ir LKL čempionu, o jo indėlis į šiais metais „Ryto“ pasiektą pergalę buvo labai žymus. Gynėjas praėjusį sezoną pelnydavo 8,5 taško. „Neptūno“ sirgaliai pagrįstai gali tikėtis, kad Klaipėdos komandoje sugrįžėlio vaidmuo bus dar didesnis.

LKL pirmenybėse M.Girdžiūnas žaidžia jau keturioliktąjį sezoną, o „Neptūno“ aprangą vilkės devintąjį sezoną.

Giedrius Staniulis (į „Gargždus“ iš „Šiaulių“)

Vertinant pagal tai, kokią įtaką krepšininkai turėjo komandos žaidimui, Giedriaus Staniulio sprendimas atsisveikinti su „Šiauliais“ ko gero buvo skaudžiausias ir sunkiausiai kompensuojamas LKL klubų praradimas.

31 metų 206 cm ūgio kaunietis praėjusį sezoną LKL pirmenybėse ne tik užėmė dešimtąją vietą pagal pelnytus taškus (vid. 12,4) ir penktąją vietą pagal atkovotus kamuolius (vid. 6,6), bet ir atliko daug statistikos protokoluose nežymimo darbo, kuris padėjo Šiaulių komandai grįžti į LKL pusfinalį.

Vis dėlto vasarą „Šiaulių“ pasiūlytos sąlygos G.Staniuliui netiko, ir jis savo dešimtąjį LKL sezoną pradės stipriausioje šalies lygoje debiutuojančioje „Gargždų“ komandoje.

Mantas Rubštavičius (į „Lietkabelį“ iš „Žalgirio“)

Panevėžio klubas prieš sezoną pasirašė sutartis su dviem krepšininkais, kurie vasarą tapo rezultatyviausiais Europos vaikinų pirmenybių žaidėjais. Mantas Rubštavičius spindėjo 20-mečių žemyno pirmenybėse, Paulius Murauskas – 18-mečių pirmenybėse.

Nors 18-metis kaunietis P.Murauskas yra jaunesnis, jis LKL pirmenybėse žaidė daugiau rungtynių ir praėjusį sezoną jau buvo svarbus „Nevėžio“ žaidėjas (pelnydavo 8,6 taško).

Panevėžietis M.Rubštavičius gerokai anksčiau – dar 2018 metų pabaigoje – debiutavo LKL varžybose. Tuo metu jis atstovavo gimtojo miesto komandai, bet paskui perėjo į „Žalgirį“ ir daugiausia žaidė šio klubo dublerių komandoje. Praėjusį sezoną 20-metis 198 cm ūgio M.Rubštavičius per LKL pirmenybes į aikštę buvo įleistas tik vieneriose rungtynėse, per kurias pelnė 2 taškus.

Du jaunuoliai į „Lietkabelį“ atėjo skirtingais keliais, bet šį sezoną ir vienas, ir kitas turėtų gauti šansą įrodyti, kad yra pasirengę žaisti su vyrais.

Benas Griciūnas (į „Lietkabelį“ iš „Neptūno“)

Nors Benui Griciūnui jau 28-eri, jis LKL pirmenybėse iki šio rudens žaidė vos keturis sezonus. 213 cm ūgio šilutiškis mokėsi JAV ir pirmąją profesionalo sutartį pasirašė tik baigęs universitetą. Grįžęs į Lietuvą vidurio puolėjas po du sezonus praleido „Šiauliuose“ ir „Neptūne“, o sėkmingiausią praėjusį sezoną pelnydavo 11,5 taško ir atkovodavo 6,7 kamuolio. Jis pagal atkovotus kamuolius LKL turnyre užėmė trečiąją vietą.

Šiais metais su „Lietkabeliu“ sutartį sudariusio B.Griciūno karjeros aprašyme nėra tokių ryškių eilučių, kaip buvusių Panevėžio komandos vidurio puolėjų biografijose. Tačiau šis krepšininkas gali būti derama Džordžės Gagičiaus pamaina.

Rihardas Kuksikas (į „Pieno Žvaigždes“ iš „Nevėžio“)

Taikliarankis latvis praėjusį dešimtmetį turėjo kur kas didesnių ambicijų negu žaisti LKL vidutiniokų komandose ir netgi sėkmingai rungtyniavo Eurolygoje. Tačiau po to Rihardo Kuksiko karjeros kreivė pasuko žemyn. Vis dėlto bet kuriai LKL vidutiniokų komandai 34 metų 201 cm ūgio rygietis vis dar yra puikus pirkinys.

Praėjusį sezoną jis buvo „Nevėžio“ puolimo lyderis. Latvis pelnydavo 12,9 taško ir LKL pirmenybėse pagal rezultatyvumą užėmė devintąją vietą. Vasarą R.Kuksikas toli nekeliavo ir sudarė sutartį su kitu mūsų šalies klubu „Pieno Žvaigždėmis“. Latvis LKL pradeda jau ketvirtą sezoną.

Arnas Beručka (į „Wolves“ iš „Pieno Žvaigždžių“)

LKL komandose Arnui Beručkai kelis pirmuosius sezonus buvo skiriamas epizodinis vaidmuo, o pasitikėjimą savimi gynėjas sustiprino tik išvykęs į Slovakiją. Pernai vilnietis grįžo į tėvynę ir puikiai pritapo „Pieno Žvaigždėse“. 25 metų 196 cm ūgio metikas praėjusį sezoną pelnydavo 12,2 taško ir LKL pirmenybėse pagal rezultatyvumą užėmė 14-ąją vietą.

Dabar A.Beručkai reikės įrodinėti, kad gali naudingai žaisti didesnius tikslus keliančioje komandoje. Penktąjį LKL sezoną pradedantis gynėjas buvo vienas iš tų, su kuriais sutartis sudarė „Wolves“ klubas.

Titas Sargiūnas (į „Prienus“ iš „Žalgirio“)

Prienų komandoje vieną Sargiūną pakeitė kitas Sargiūnas. Praėjusį sezoną 23 metų Ignas Sargiūnas buvo vienas svarbiausių „Prienų“ žaidėjų ir pelnydavo 12,2 taško, bet vasarą šis gynėjas išvyko į Vokietiją. O „Prienai“ nusprendė, kad buvusio lyderio pėdomis gali žengti ketveriais metais jaunesnis jo brolis Titas Sargiūnas.

T.Sargiūnas praėjusį sezoną jau debiutavo LKL pirmenybėse atstovaudamas „Žalgiriui“. Tiesa, favoritų komandoje jaunuolis turėjo nedaug progų. 19 metų 190 cm ūgio gynėjas žaisdavo trumpai ir pelnydavo 1,7 taško. Prienų komandoje jam neabejotinai atsivers daug platesnės galimybės.

Visi tarpsezonio perėjimai tarp LKL klubų

„Žalgiris“: Arnas Butkevičius („Rytas“), Dovydas Giedraitis („Lietkabelis“).

„Rytas“: Tomas Lekūnas („Juventus“).

„Lietkabelis“: Benas Griciūnas („Neptūnas“), Paulius Murauskas („Nevėžis“), Mantas Rubštavičius („Žalgiris“).

„Wolves“: Regimantas Miniotas („Žalgiris“), Kristupas Žemaitis („Lietkabelis“), Arnas Beručka („Pieno Žvaigždės“), Vitalijus Kozys („Jonava“).

„Šiauliai“: -

„Jonava“: Vytautas Šulskis („Juventus“), Adomas Sidarevičius („Neptūnas“).

„Juventus“: Žygimantas Skučas („Pieno Žvaigždės“).

„Neptūnas“: Mindaugas Girdžiūnas („Rytas“), Rokas Gustys („Juventus“).

„Pieno Žvaigždės“: Rihardas Kuksikas (Latvija; „Nevėžis“), Evaldas Šaulys („Jonava“), Ignas Vaitkus („Juventus“), Martynas Zigmantavičius („Dzūkija“), Justas Furmanavičius („Dzūkija“).

„Nevėžis“: Paulius Petrilevičius („Pieno Žvaigždės“).

„Prienai“: Titas Sargiūnas („Žalgiris“), Karolis Giedraitis („Lietkabelis“), Arnas Adomavičius („Rytas“), Klaidas Metrikis („Neptūnas“).

„Gargždai“: Joshas Newkirkas (JAV; „Dzūkija“), Giedrius Staniulis („Šiauliai“), Karolis Guščikas („Pieno Žvaigždės“).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.