EUROLYGA 2023

Naujame sezone – daug išsiilgtų veidų: dvylika laukiamiausių LKL sugrįžėlių

Šį rudenį į Lietuvos krepšinio lygą (LKL) grįžta neįprastai daug krepšininkų, kurie anksčiau jau rungtyniavo LKL komandose, bet praėjusį sezoną žaidė užsienyje ar žemesnėje Lietuvos Nacionalinėje krepšinio lygoje (NKL). Tarp sugrįžėlių – net keli Lietuvos ar kitų šalių rinktinių žaidėjai.

LKL sezonas startuos šeštadienį.<br>Lrytas.lt koliažas.
LKL sezonas startuos šeštadienį.<br>Lrytas.lt koliažas.
Alexas Hamiltonas.<br>LKL/BNS nuotr.
Alexas Hamiltonas.<br>LKL/BNS nuotr.
Martynas Arlauskas<br>G.Šiupario nuotr.
Martynas Arlauskas<br>G.Šiupario nuotr.
Ž.Šakičius.<br>FIBA nuotr.
Ž.Šakičius.<br>FIBA nuotr.
S.Peno (su kamuoliu).<br>Imago/Scanpix nuotr.
S.Peno (su kamuoliu).<br>Imago/Scanpix nuotr.
M.Runkauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
M.Runkauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Adas Juškevičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Adas Juškevičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
E.Žukauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
E.Žukauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gytis Masiulis<br>G.Šiupario nuotr.
Gytis Masiulis<br>G.Šiupario nuotr.
T.Dimša.<br>G.Šiupario nuotr.
T.Dimša.<br>G.Šiupario nuotr.
L.Birutis.<br>G.Šiupario nuotr.
L.Birutis.<br>G.Šiupario nuotr.
Elvaras Fridrikssonas<br>G.Šiupario nuotr.
Elvaras Fridrikssonas<br>G.Šiupario nuotr.
M.Echodas.<br>V.Skaraičio nuotr.
M.Echodas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (13)

Lrytas.lt

2022-09-23 09:06

Praėjusiais metais pirmųjų LKL rungtynių išvakarėse klubų paraiškose buvo 11 krepšininkų, kurie į LKL varžybas grįžo po sezono ar kelių sezonų pertraukos. Šiais metais sugrįžėlių sąrašas – dukart ilgesnis.

Pokyčius nulėmė didesnė žaidėjų paklausa. Šį rudenį LKL pirmenybėse debiutuoja „Gargždai“, kurie į aukščiausią šalies pakopą grąžino kelis praėjusį sezoną NKL rungtyniavusius veteranus, be to, pajėgių naujokų ieškojo didelių ambicijų neslepiantys Alytaus „Wolves“.

Sugrįžėlių sąraše yra nemažai garsių pavardžių. Prieš naują sezoną iš užsienio į LKL grįžo šių metų Europos pirmenybėse žaidę Martynas Echodas ir Eigirdas Žukauskas, Lietuvos rinktinės stovykloje dalyvavę Tomas Dimša, Laurynas Birutis ir Gytis Masiulis, buvę rinktinių žaidėjai Adas Juškevičius ir Željko Šakičius, Islandijos rinktinės lyderis Elvaras Fridrikssonas.

Martynas Echodas („Rytas“)

Lietuvos rinktinės vidurio puolėjas Martynas Echodas pernai pradėjo legionieriaus karjerą ir išvyko į Venecijos „Reyer“ klubą. Pirmoji 25 metų 208 cm ūgio krepšininko patirtis svetur buvo karti. Jis žaisdavo gana trumpai, Italijos lygoje pelnydavo 4,8 taško ir šį rudenį po metų pertraukos grįžo ten, kur praleido geriausius karjeros metus – į „Rytą“.

Vilniaus komandoje M.Echodas jau žaidė keturis sezonus (2017–2021 m.), o paskutinį sezoną prieš išvykstant į užsienį pelnydavo 11,7 taško ir atkovodavo 6,6 kamuolio.

Elvaras Fridrikssonas („Rytas“)

Užpraeitą sezoną Elvaras Fridrikssonas tapo ne vien „Šiaulių“ sirgalių numylėtiniu. Energingas islandas pelnydavo 15,3 taško, atlikdavo 7,6 rezultatyvaus perdavimo ir namo išsivežė naudingiausio LKL krepšininko prizą. E.Fridrikssono pasirodymai buvo pastebėti ir tėvynėje – jis buvo išrinktas geriausiu 2021 metų Islandijos krepšininku.

Įžaidėjas iš „Šiaulių“ persikraustė į Antverpeno „Giants“ klubą. Jis praėjusį Belgijos-Nyderlandų lygos sezoną pelnydavo 11,7 taško ir atlikdavo 7,3 rezultatyvaus perdavimo, o pavasarį trumpai vilkėjo dar ir Tortonos „Derthona“ (Italija) aprangą.

„Ryto“ vadovams stipriai įstrigo E.Fridrikssono šėlsmas Lietuvos arenose ir Vilniaus klubas prieš naują sezoną nusprendė priimti 27 metų 183 cm ūgio islandą į savo gretas.

Laurynas Birutis („Žalgiris“)

25 metų 213 cm ūgio Laurynas Birutis į Lietuvą grįžo po dviejų sezonų, kuriuos praleido Kompostelos Santjago „Obradoiro“ gretose. Šiaulietis buvo pagrindinis „Obradoiro“ vidurio puolėjas, 2020 metų rudenį net buvo išrinktas geriausiu rugsėjo mėnesio ACB lygos žaidėju, o praėjusį sezoną pelnydavo vidutiniškai 13,1 taško ir atkovodavo 4,8 kamuolio. Tačiau jo komanda didelių tikslų nekėlė ir abu sezonus kovojo dėl išlikimo ACB lygoje.

L.Birutis jau žaidė „Žalgiryje“ 2018–2019 metų sezone, kuriame pelnydavo 7,1 taško ir atkovodavo 3,3 kamuolio. Prieš išvykdamas į užsienį jis 2019–2020 metų sezone atstovavo „Prienams“. Silpnesnėje komandoje aukštaūgio vidurkiai buvo daug geresni – 15,2 taško ir 7 atkovoti kamuoliai.

Tomas Dimša („Žalgiris“)

28 metų 196 cm ūgio Tomas Dimša vis suka ratus apie „Žalgirį“, kuriame įsitvirtinti bandys jau trečią kartą.

Kaune užaugęs gynėjas „Žalgirio“ pirmojoje komandoje debiutavo dar 2013 metų rudenį, nuo 2015 metų klajojo po kitus Lietuvos ir užsienio klubus, 2020 metų vasarą grįžo į „Žalgirį“, bet tąkart jame rungtyniavo tik kelias savaites ir žaidė vos vienerias LKL rungtynes.

Du praėjusius sezonus T.Dimša atstovavo Las Palmo „Gran Canaria“ (Ispanija) ir „Treviso“ (Italija). Į Italijos lygos atkrintamąsias varžybas nepatekusioje Trevizo komandoje T.Dimša buvo vienas iš puolimo lyderių ir įmesdavo 11,7 taško.

Praėjusį pilną LKL sezoną T.Dimša praleido „Lietkabelyje“. 2019–2020 metų sezone atstovaudamas Panevėžio komandai jis pelnydavo 14,1 taško.

Gytis Masiulis („Rytas“)

„Žalgirio“ krepšinio mokyklos auklėtinis, ilgamečio žalgiriečio Tomo Masiulio sūnus Gytis Masiulis šiais metais atsidūrė seno varžovo „Ryto“ stovykloje. 24 metų 206 cm ūgio puolėjas į Lietuvą grįžo po vieno sezono, praleisto „Bilbao“ komandoje. G.Masiulio sezonas užsienyje nebuvo įspūdingas – jis Ispanijos lygoje pelnydavo 6,6 taško ir atkovodavo 3,1 kamuolio.

Prieš pradėdamas legionieriaus karjerą G.Masiulis nesėkmingai bandė įsitvirtinti „Žalgiryje“, bet po to labai sėkmingai žaidė „Neptūne“ (2018–2020 m.) ir „Lietkabelyje (2020–2021 m.). Užpraėjusį sezoną atstovaudamas Panevėžio komandai puolėjas pelnydavo 12,6 taško ir atkovodavo 5,6 kamuolio.

Željko Šakičius („Lietkabelis“)

Kroatas Željko Šakičius buvo vienas iš labiausiai pasiteisinusių „Lietkabelio“ pirkinių. 2019–2020 metų sezone puolėjas jau žaidė Panevėžio komandoje, LKL pirmenybėse pelnydavo 13,6 taško, atkovodavo 6,5 kamuolio, atlikdavo 2,5 rezultatyvaus perdavimo ir įsiminė ne vien dėl solidžios statistikos, bet ir dėl puikios krepšinio nuovokos.

Užpernai Ž.Šakičius išvyko į gerokai didesnį atlyginimą pasiūliusį Saratovo „Avtodor“ klubą. Jame kroatas žaidė beveik du sezonus, tačiau šių metų pradžioje prasidėjus karui ir krepšininkams masiškai plūstelėjus iš Rusijos, perėjo į dar turtingesnį Kazanės „Uniks“ klubą.

34 metų 203 cm ūgio Ž.Šakičius praėjusį Rusijos lygos sezoną žaisdamas Saratovo komandoje pelnydavo 8,3 taško ir atkovodavo 4,8 kamuolio, Kazanės komandoje įmesdavo 8,7 taško ir atkovodavo 3,3 kamuolio.

Stefanas Peno („Lietkabelis“)

Stefanas Peno buvo trumpam užsukęs į Lietuvą praėjusių metų rudenį, kai sudarė sutartį su „Prienais“. Tačiau pernai jis žaidė vos vienerias LKL rungtynes, per kurias pelnė 6 taškus, ir išvyko į „Bilbao“ klubą. Ispanijos lygoje 25 metų 194 cm ūgio serbas per kelis praėjusius mėnesius nepaliko beveik jokio pėdsako – pelnydavo vos 1,8 taško.

Didesnį įspūdį palieka S.Peno ankstyvosios karjeros dalies aprašymas. Jis nuo 14 metų treniravosi „Barcelona“ krepšinio mokykloje, būdamas 17-os debiutavo „mėlynų-granatinių“ pirmojoje komandoje, po to sėkmingai rungtyniavo Berlyno ALBA ekipoje. Tačiau S.Peno karjeros kreivė įstrigo, kai jis patyrė sunkią kelio traumą ir 16 mėnesių praleido be krepšinio kamuolio.

Kad „Lietkabelio“ naujokas yra sumanus įžaidėjas, abejoti neverta, bet neįmanoma nuspėti, ar traumos pasekmės nesutrukdys jam aikštėje atskleisti bent dalį savo įgūdžių.

Eigirdas Žukauskas („Wolves“)

Nors Eigirdui Žukauskui jau 30 metų, LKL pirmenybėse jis žaidė nedaug – tik nepilnus keturis sezonus. Didžioji E.Žukausko karjeros dalis praėjo užsienyje, o nuo 2018 metų jis beveik keturis sezonus vilkėjo Permės „Parma“ aprangą. Šių metų pavasarį 204 cm ūgio puolėjas iš Rusijos išvyko į Bursos „Tofaş“ klubą ir praėjusį sezoną baigė Turkijos lygoje.

E.Žukauskas praėjusį sezoną Rusijos lygoje pelnydavo 9,8 taško ir atkovodavo 5,6 kamuolio, Turkijos lygoje įmesdavo 10,3 taško ir atkovodavo 5 kamuolius.

LKL pirmenybėse E.Žukauskas praėjusį kartą žaidė 2017–2018 metų sezone. Tuometinis „Prienų“ krepšininkas pelnydavo 13,2 taško ir atkovodavo 5,8 kamuolio.

Šį sezoną neseniai Lietuvos rinktinėje debiutavęs E.Žukauskas bandys kovoti dėl pergalių vilkėdamas „Wolves“ marškinėlius.

Alexas Hamiltonas („Juventus“)

„Juventus“ vadovai nusprendė susigrąžinti amerikietį Alexą Hamiltoną, kurį Utenos sirgaliai pamėgo 2018 metų rudenį. Tuomet „Juventus“ buvo pirmoji A.Hamiltono stotelė Europoje, tačiau puikiai LKL pirmenybėse debiutavęs ir 13,5 taško rinkdavęs gynėjas Lietuvoje neužtruko. Jis dar 2018 metų gruodį pasinaudojo galimybe nutraukti sutartį ir išvyko į Rišono „Makabi“ klubą.

A.Hamiltonas sėkmingai žaidė Izraelio, Turkijos, Vokietijos lygose, bet užpernai jį pradėjo persekioti traumos. Praėjusį sezoną floridietis pasirašė sutartį su Eilato „Hapoel“, bet Izraelio lygoje žaidė tik trejas rungtynes, per kurias pelnydavo 7,3 taško ir atkovodavo 5,7 kamuolio.

Po to A.Hamiltonas kelis mėnesius visai nežaidė ir dabar bando atsigauti Utenos komandoje. Beje, A.Hamiltonas yra vienintelis prieš šį sezoną į LKL po pertraukos grįžęs amerikietis.

Adas Juškevičius („Wolves“)

Buvęs Lietuvos rinktinės žaidėjas ir buvęs LKL čempionas Adas Juškevičius tris praėjusius sezonus kartu su Eigirdu Žukausku žaidė Permės „Parma“ komandoje. Dabar šiedu krepšininkai suvienijo pajėgas „Wolves“ ekipoje.

33 metų 194 cm ūgio A.Juškevičius praėjusį sezoną Rusijos lygoje pelnydavo vidutiniškai 11 taškų ir atlikdavo 4,3 rezultatyvaus perdavimo. Prasidėjus karui gynėjas išvyko į Italijos lygos autsaiderę Kremonos „Vanoli“ komandą. Joje A.Juškevičius rinkdavo 12,1 taško, tačiau neišgelbėjo „Vanoli“ nuo iškritimo į antrąją lygą.

A.Juškevičius į Lietuvą grįžo po keturių sezonų pertraukos. 2017–2018 metų sezone, prieš išvykdamas į užsienį, jis žaidė „Lietkabelyje“ ir pelnydavo 13,2 taško.

Martynas Arlauskas („Pieno Žvaigždės“)

Martynas Arlauskas labai anksti buvo pakviestas į „Žalgirio“ pirmąją komandą ir būdamas vos 17 metų debiutavo Eurolygoje, tačiau po to dingo iš Lietuvos sirgalių akiračio. 2019 metais jaunasis kaunietis išvyko į Ameriką ir pradėjo mokytis Gonzagos universitete, bet jo krepšinio karjera už Atlanto buvo labai nesėkminga. Praėjusį NCAA pirmenybių sezoną M.Arlauskas žaidė 16 rungtynių, per kurias pelnė vos 15 taškų.

Šią vasarą 22 metų 201 cm ūgio M.Arlauskas nebaigęs visos ketverių metų universiteto programos grįžo į Lietuvą ir bandys gaivinti karjerą „Pieno Žvaigždėse“.

2017–2018 metų LKL sezone tuometinis žalgirietis M.Arlauskas žaidė 10 rungtynių, per kurias pelnydavo 3,1 taško.

Marius Runkauskas („Gargždai“)

36 metų 189 cm ūgio Marius Runkauskas vasarą nekeitė komandos, bet į LKL grįžta po sezono pertraukos. M.Runkauskas, kaip ir du kiti LKL sugrįžėliai Mantas Ruikis bei Mindaugas Stašys, praėjusį sezoną padėjo „Gargždams“ tapti NKL čempionais ir iškovoti kelialapį į aukščiausią šalies krepšinio pakopą.

Praėjusį sezoną M.Runkauskas pelnydavo 13,8 taško ir buvo antras pagal rezultatyvumą NKL čempionų žaidėjas. Rezultatyviau žaidė tik 14,3 tšk. įmesdavęs M.Ruikis.

LKL pirmenybėse M.Runkauskas praėjusį kartą žaidė 2020–2021 metų sezone. Tada jis atstovavo „Juventus“ ir pelnydavo 4,8 taško.

Beje, M.Runkausko komandos draugas 37-erių M.Ruikis į LKL grįžta po daug ilgesnės devynių sezonų pertraukos. M.Ruikis praėjusį kartą LKL žaidė 2012–2013 metų sezone, kuriame vilkėjo „Pieno Žvaigždžių“ aprangą. Po to šis gynėjas ilgai rungtyniavo Prancūzijos antrojoje ir trečiojoje lygose, o nuo 2019 metų atstovauja „Gargždams“.

Šiais metais į LKL grįžę krepšininkai

„Žalgiris“: Laurynas Birutis (Kompostelos Santjago „Obradoiro“, Ispanija), Tomas Dimša („Treviso“, Italija).

„Rytas“: Elvaras Fridrikssonas (Islandija; Tortonos „Derthona“, Italija), Martynas Echodas (Venecijos „Reyer“, Italija), Gytis Masiulis („Bilbao“, Ispanija).

„Lietkabelis“: Željko Šakičius (Kroatija; Kazanės „Uniks“, Rusija), Stefanas Peno (Serbija; „Bilbao“, Ispanija).

„Wolves“: Adas Juškevičius (Kremonos „Vanoli“, Italija), Eigirdas Žukauskas (Bursos „Tofaş“, Turkija).

„Jonava“: Dovis Bičkauskis („Oradea“, Rumunija), Artūras Valeika („Pärnu“, Estija), Lukas Kreišmontas („Neptūnas-2“).

„Juventus“: Alexas Hamiltonas (JAV; Eilato „Hapoel“, Izraelis), Dovydas Romančenko („Gargždai“).

„Pieno Žvaigždės“: Martynas Arlauskas (Gonzagos univ., NCAA), Martynas Pacevičius (Pakšo „Atomeromu“, Vengrija).

„Gargždai“: Marius Runkauskas, Mantas Ruikis, Mindaugas Stašys, Julius Kazakauskas („Evreux“, Prancūzija), Aurimas Urbonas („Sūduva“), Šarūnas Beniušis („Sūduva“). *M.Runkauskas, M.Ruikis ir M.Stašys praėjusį sezoną žaidė toje pačioje komandoje, bet kitoje lygoje.

*Į sąrašą neįtraukti krepšininkai, kurie praėjusį sezoną turėjo dvigubas LKL bei NKL licencijas ir pirmenybių viduryje migravo tarp komandų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: G. Landsbergio ir Europos Tarybos generalinės sekretorės komentarai