EUROLYGA 2023

Europos taurės gidas: kas laukia „Lietkabelio“ krepšininkų

Šią savaitę prasideda vyrų krepšinio Europos taurės turnyras. Trečiadienį jame varžybas pradės ir Panevėžio „Lietkabelis“, kuris pirmąsias rungtynes žais Rygoje su Slobožansko „Prometej“ klubu iš Ukrainos.

„Lietkabelis“ pirmąsias rungtynes žais Rygoje.<br>G.Šiupario nuotr.
„Lietkabelis“ pirmąsias rungtynes žais Rygoje.<br>G.Šiupario nuotr.
„Lietkabelis“ pirmąsias rungtynes žais Rygoje.<br>G.Šiupario nuotr.
„Lietkabelis“ pirmąsias rungtynes žais Rygoje.<br>G.Šiupario nuotr.
„Lietkabelis“ pirmąsias rungtynes žais Rygoje.<br>G.Šiupario nuotr.
„Lietkabelis“ pirmąsias rungtynes žais Rygoje.<br>G.Šiupario nuotr.
„Lietkabelis“ pirmąsias rungtynes žais Rygoje.<br>G.Šiupario nuotr.
„Lietkabelis“ pirmąsias rungtynes žais Rygoje.<br>G.Šiupario nuotr.
„Lietkabelis“ pirmąsias rungtynes žais Rygoje.<br>G.Šiupario nuotr.
„Lietkabelis“ pirmąsias rungtynes žais Rygoje.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 11, 2022, 12:07 PM, atnaujinta Oct 12, 2022, 12:15 PM

Sistema

Europos taurės turnyre žais 20 komandų. Jos pirmajame etape suskirstytos į dvi grupes, kuriose rungtyniaus dviem ratais. Grupių varžybos vyks nuo spalio 11 iki 2023 metų kovo 29 dienos.

Į atkrintamąsias varžybas pateks net po aštuonias geriausias grupių komandas. Visuose atkrintamųjų varžybų etapuose bus žaidžiamos tik vienerios rungtynės. Jos vyks pirmajame etape geriau žaidusios (aukštesnę vietą užėmusios arba daugiau pergalių iškovojusios) komandos aikštėje.

Aštuntfinalio rungtynės numatomos balandžio 12–13 dienomis, ketvirtfinalio – balandžio 18–19 dienomis, pusfinalio – balandžio 25–26 dienomis, finalo – gegužės 3 dieną.

Turnyre dalyvaus 14 šalių komandos: trys – Italijos, po dvi – Ispanijos, Prancūzijos, Turkijos ir Vokietijos, po vieną – Didžiosios Britanijos, Graikijos, Izraelio, Juodkalnijos, Lenkijos, Rumunijos, Slovėnijos, Ukrainos ir Lietuvos.

Varžovai

Panevėžio „Lietkabelis“ pateko į A grupę. Lietuvos vicečempionai joje žais su Badalonos „Joventut“ (Ispanija), Venecijos „Reyer“ (Italija), Brešos „Germani“ (Italija), „Bursaspor“ (Turkija), Burgo „Jeunesse Laïque“ (Prancūzija), Liublianos „Olimpija“ (Slovėnija), Ulmo „ratiopharm“ (Vokietija), Klužo „Universitatea“ (Rumunija) ir Slobožansko „Prometej“ (Ukraina) komandomis.

Net septynios iš dešimties A grupės komandų rungtyniavo Europos taurės turnyre ir praėjusį sezoną.

Prieš kelis mėnesius žemyno krepšinio visuomenę smarkiai nustebino „Bursaspor“ krepšininkai, kurie pavasarį prasibrovė į Europos taurės finalą. Bursos komanda tik lemiamose rungtynėse nusileido Bolonijos „Virtus“ klubui.

„Olimpija“ ir „ratiopharm“ praėjusį sezoną iškrito Europos taurės ketvirtfinalyje, „Reyer“ ir „Joventut“ – aštuntfinalyje, „Jeunesse Laïque“ nepateko į atkrintamąsias varžybas.

Brešos komanda į Europos taurės turnyrą grįžta po sezono pertraukos, „Universitatea“ ir „Prometej“ yra šio turnyro debiutantai. Klužo ir Slobožansko komandos praėjusį sezoną žaidė Čempionų lygoje.

Legionieriai

Du Lietuvos krepšininkai registruoti Europos taurės turnyre žaidžiančiose užsienio komandose.

Patrų „Prometheas“ atstovauja Arnoldas Kulboka, kuris grįžo į Europą po nesėkmingo bandymo įsitvirtinti NBA lygoje.

Hamburgo „Towers“ paraiškoje yra 18-metis Simonas Paukštė.

Praeitis

Šis Europos taurės sezonas yra 21-asis. Per praėjusius 20 sezonų turnyro nugalėtojais tapo 14 klubų iš septynių šalių. 2020 metais turnyras nebuvo baigtas dėl kovido pandemijos.

Čempionų sąraše yra ir Vilniaus „Rytas“, kuris prizą iškovojo 2005 ir 2009 metais.

„Rytas“ yra vienas iš trijų klubų, kurie Europos taurę laimėjo daugiau nei kartą. Turnyro rekordininkė yra keturiskart nugalėjusi „Valencia“ (2003, 2010, 2014 ir 2019 m.). Du kartus taurė buvo įteikta „Chimki“ krepšininkams (2012 ir 2015 m.).

Europos taurę taip pat iškovojo Madrido „Real“, Badalonos „Joventut“, Malagos „Unicaja“, Maskvos „Dinamo“, Kazanės „Uniks“, Krasnodaro „Lokomotiv“, Stambulo „Galatasaray“, Stambulo „Darüşşafaka“, „Jeruzalės „Hapoel“, Monaco“ ir Bolonijos „Virtus“.

Praėjusį sezoną Europos taurės finale Bolonijos „Virtus“ nugalėjo „Bursaspor“ komandą 80:67.

Lietuviai

Europos taurės turnyre žaidė penki Lietuvos klubai. Dažniausiai šiame turnyre jėgas bandydavo „Rytas“, kuris dėl Europos taurės kovojo net 13 sezonų.

Turnyre taip pat dalyvavo „Prienai“ (du kartus), Klaipėdos „Neptūnas“ (tris kartus) ir „Šiauliai“ (keturis kartus), o „Lietkabelis“ šį rudenį pradeda penktąjį Europos taurės sezoną.

Panevėžio komanda Europos taurės turnyre debiutavo 2016–2017 metų sezone ir tuomet iškrito „Top 16“ etape. Kitą sezoną panevėžiečių žygis buvo trumpesnis ir baigėsi pirmajame grupės varžybų etape.

Po to „Lietkabelis“ praleido du Europos taurės sezonus ir į turnyrą grįžo 2020 metų rudenį. Panevėžio krepšininkai pakartojo 2017–2018 metų sezono rezultatą – pirmojo etapo grupėje užėmė penktąją vietą ir nepateko į „Top 16“ etapą.

„Lietkabeliui“ daug geriau sekėsi praėjusį sezoną. Panevėžio krepšininkai grupės varžybose laimėjo daugiau nei pusę rungtynių (9 iš 16), užėmė penktąją vietą ir pateko į atkrintamąsias varžybas. Aštuntfinalyje „Lietkabelis“ susitiko su Bolonijos „Virtus“ klubu, kuriam nusileido 67:75.

Europos taurės grupės

A grupė: Panevėžio „Lietkabelis“, Badalonos „Joventut“ (Ispanija), Venecijos „Reyer“ (Italija), Brešos „Germani“ (Italija), „Bursaspor“ (Turkija), Burgo „Jeunesse Laïque“ (Prancūzija), Ulmo „ratiopharm“ (Vokietija), Liublianos „Olimpija“ (Slovėnija), Klužo „Universitatea“ (Rumunija), Slobožansko „Prometej“ (Ukraina).

B grupė: Las Palmo „Gran Canaria“ (Ispanija), Trento „Dolomiti Energia“ (Italija), Ankaros „Türk Telekom“ (Turkija), „Paris“ (Prancūzija), Hamburgo „Towers“ (Vokietija), Patrų „Prometheas“ (Graikija), Podgoricos „Budućnost“ (Juodkalnija), Tel Avivo „Hapoel“ (Izraelis), Vroclavo „Śląsk“ (Lenkija), Londono „Lions“ (Didžioji Britanija).

Visi „Lietkabelio“ sezonai Europos taurės turnyre

Sezonas Perg.-pral. Kada iškrito Kam pralaimėjo Lyderiai (taškų vidurkis)

2016–17 5–9 „Top 16“ 3 vieta grupėje B.Madgenas (13,7), K.Lavrinovičius (12), Ž.Skučas (9,2)

2017–18 4–6 1 etapas 5 vieta grupėje K.Lavrinovičius (12,9), Ž.Peineris (12,8), A.Juškevičius (12)

2020–21 2–8 1 etapas 5 vieta grupėje K.Vinalesas (14,8), M.Normantas (11,9), G.Masiulis (11,5)

2021–22 9–8 Aštuntfinalis Bolonijos „Virtus“ G.Orelikas (15,4), P.Kalaitzakis (13), Dž.Gagičius (10,8)

2022–23 ? ? ? ?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.