EUROLYGA 2023

Po mirtimi paženklintos tragedijos krepšinio aikštėje – LKF reakcija: žada imtis papildomų priemonių

„Labai liūdna prarasti mūsų bendruomenės narį, ypatingai tokio jauno amžiaus. Tai yra didžiulė tragedija mums visiems. Norime išreikšti užuojautą šeimynai. Dabar turėsime išanalizuoti priežastis ir padaryti tinkamas išvadas“, – sukrėstas krepšininko Beno Steponėno mirties kalbėjo Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas.

M.Balčiūnas ir B.Steponėnas.<br>Lrytas.lt ir anyksta.lt nuotr. koliažas.
M.Balčiūnas ir B.Steponėnas.<br>Lrytas.lt ir anyksta.lt nuotr. koliažas.
Mindaugas Balčiūnas<br>Ž.Vingelio nuotr.
Mindaugas Balčiūnas<br>Ž.Vingelio nuotr.
B.Steponėnas.<br>Anyksta.lt nuotr.
B.Steponėnas.<br>Anyksta.lt nuotr.
Mindaugas Balčiūnas<br>T.Bauro nuotr.
Mindaugas Balčiūnas<br>T.Bauro nuotr.
LKF generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas<br>V.Skaraičio nuotr.
LKF generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas<br>V.Skaraičio nuotr.
Mindaugas Balčiūnas<br>D.Umbraso nuotr.
Mindaugas Balčiūnas<br>D.Umbraso nuotr.
Mindaugas Balčiūnas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Mindaugas Balčiūnas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2022-10-11 17:40

Penktadienį Anykščiuose vykusi draugiška krepšinio dvikova tarp vietos „KKSC–Elmio“ ir „Biržų“ baigėsi tragedija. Rungtynių metu mirė naujam Regioninės krepšinio lygos (RKL) sezonui besirengęs 39-erių anykštėnas B.Steponėnas.

RKL pirmenybės startuos spalio 21-ąją, tačiau tragišku tapusį penktadienį čempionate rungtyniausiančios „KKSC–Elmio“ ir „Biržų“ ekipos nusprendė savo jėgas pasitikrinti draugiškoje dvikovoje.

Įprastai rungtynių metu sporto salėje budi medikų brigada, kuri būna pasiruošusi akimirksniu suteikti pagalbą nelaimės ištiktam asmeniui. Vis dėlto nelaime pažymėtose rungtynėse medikų brigados Anykščiuose esančioje sporto salėje nebuvo.

Portalo lrytas.lt kalbintas LKF generalinis sekretorius M.Balčiūnas plačiau paaiškino šią situaciją.

„Visos lygos savo reglamentuose yra įtraukusios privalomą medikų budėjimą rungtynių metu, šis reglamentas apima oficialias varžybas. Tai yra visose lygose – nuo Moksleivių krepšinio lygos (MKL) iki Lietuvos krepšinio lygos (LKL). LKL dėl masinės žiūrovų susibūrimų vietos dažniausiai budi ir reanimacijos brigada.

Tuo mrtu RKL dažniausiai remiasi pačių klubų organizacija. Jos reglamentas apima oficialias rungtynes, tačiau labai daug veiklų vyksta šalia, pavyzdžiui draugiškos rungtynės. Tai nėra vieši renginiai, kuriuose yra taikomas medicinos darbuotojų ar apsaugos kriterijus.

Dažnai būna apsiribojama klubų medicinos atsakingais asmenimis arba yra turimos sutartys su tam tikromis klinikomis ar ligoninėmis.

Šiuo konkrečiu atveju – tai buvo draugiškos ikisezoninės rungtynės. Negaliu pasakyti, ar visi žaidėjai buvo praėję privalomą sveikatos patikrą, kuri taip pat yra įtraukta į lygos nuostatus. Ji įprastai yra vykdoma prieš pat sezoną, jau pasirašius sutartį.

Šį kartą nelaimė įvyko prieš sezoną vykusiame renginyje ir išvados turi būti padarytos. Po nelaimės teko bendrauti su lygų atstovais, klausiau apie situaciją reglamentų prasme. Draugiškos rungtynės į reglamentus nėra įtrauktos“, – apie susiklosčiusią padėtį kalbėjo M.Balčiūnas.

Sukrėstas penktadienį įvykusios tragedijos LKF generalinis sekretorius planuoja imtis permainų krepšinio lygų reglamentuose tam, kad ateityje būtų užkirstas kelias tokioms ir panašioms nelaimėms.

„Planuojame vykdomuoju sprendimu priimti nuostatą lygoms į reglamentus įtraukti ir draugiškas rungtynes, kad jose būtų užtikrintos sveikatos saugumo garantijos. Taip pat turime siekti, kad defibriliatoriai būtų kiekvienoje RKL arenoje.

Kol kas to nėra dėl gana suprantamų priežasčių – pavyzdžiui Kupiškio komandos metinis biudžetas pagal savivaldybės dotaciją siekia 4 tūkst. eurų. Kiekviena ekipa negali sau leisti įsigyti tokio prietaiso, bet sporto salės yra viešo naudojimo objektai. Prašysime savivaldybių, kad jos kuo greičiau nupirktų defibriliatorius.

Taip pat planuojame didinti ir pačią švietėjišką veiklą, kad kiekvienas sportuojantis reguliariai dažnai tikrintųsi sveikatą. Norime, kad nors vienas komandos narys turėtų pirmosios pagalbos suteikimo pažymą, kuri įrodytų baigtus kursus.

Vienas iš ekipos ar jos personalo narių visada privalės suteikti medicininę pagalbą“, – pasakojo M.Balčiūnas.

Anapilin iškeliavęs B.Steponėnas krepšinį žaidė daugiau nei du dešimtmečius.

Praeityje jis atstovavo ne vienai Nacionalinėje krepšinio lygoje (NKL) rungtyniaujančiai komandai, o šiemet ruošėsi pradėti RKL sezoną vilkėdamas „KKSC–Elmio“ marškinėlius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.