EUROLYGA 2023

Sėkmingiausią Lietuvos trijulių krepšinio sezoną lydėjo nesklandumai: „Juk nesame bananų respublika“

Sekmadienį finišavęs U23 pasaulio čempionatas reiškė ir Lietuvos 3x3 rinktinių sezono pabaigą. Sezono, kuris tapo sėkmingiausiu mūsų šalies istorijoje.

Sėkmingiausią Lietuvos trijulių krepšinio sezoną lydėjo nesklandumai: „Juk nesame bananų respublika“.<br>FIBA com nuotr.
Sėkmingiausią Lietuvos trijulių krepšinio sezoną lydėjo nesklandumai: „Juk nesame bananų respublika“.<br>FIBA com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 13, 2022, 11:46 AM

Ryškiausias pasiekimas užfiksuotas pasaulio čempionate, kuriame tiek vyrų, tiek moterų rinktinės pateko tarp keturių stipriausiųjų, o Igno Vaitkaus, Gintauto Matulio, Dariaus Tarvydo ir Marijaus Užupio kvartetas dar ir sugebėjo iškovoti planetos sidabrą.

Po pasaulio čempionato vyrų rinktinės nariams valstybė skyrė per 2622 eurų per mėnesį siekiančiomis ketverių metų stipendijas ir premijas, moterų ketveriukės sąskaitą ketverius metus kas mėnesį papildys po 1978 eurus.

Vėliau suaugusiųjų rinktinės sėkmingai sužaidė ir Europos čempionatą, kuriame vyrai vėl pateko į pusfinalį, o moterys, ketvitfinalyje nusileidusios vėliau čempionėmis tapusioms prancūzėms, užėmė 6-ąją vietą.

Tai, kad Lietuva atsidūrė 3x3 krepšinio elite, indikuoja ne tik suaugusiųjų rezultatai. Mūsų šalis tarptautinių čempionatų finaliniuose etapuose turėjo net 9 jaunimo rinktines, o tarp jų suspindo ir vienas medalis – U18 pasaulio čempionato bronzą iškovojo mūsų vaikinai, kuriuos į priekį vedė net po 11,6 per rungtynes vidutiniškai pelnydavęs Rokas Jocys, išrinktas į simbolinį čempionato trejetuką.

Visa tai Lietuvai leido dar labiau įtvirtinti savo pozicijas pasaulyje bei toliau eiti pagrindinio tikslo – Paryžiaus olimpinių žaidynių – link. Vyrų reitinge mūsiškiai nusileidžia Serbijai ir ant kulnų lipa Jungtinėms Valstijoms bei yra treti, o moterys reitinge užfiksavo ryškų šuolį – mūsiškės planetoje dabar yra ketvirtos ir į priekį užleidžia Vokietiją, Prancūziją bei JAV.

„Šie metai buvo pareiškimas, kad tikrai esame elite, – džiaugėsi Lietuvos 3x3 rinktinių treneris Dainius Novickas. – Dar kartą įsitikinome, kad einame geru keliu. Žinoma, kad darome klaidų, bet geriau jas daryti dabar nei lemiamame turnyre. Einame teisingu keliu, žinome savo tikslą. Sezono gale gal atrodėme kiek pavargę, bet visa tai – pamokos, kurios mus grūdina kelyje olimpinių žaidynių link“

Visus šiuos rezultatus Lietuvos 3x3 rinktinėms pavyko pasiekti nepaisant šiuos metus lydėjusių nesklandumų.

„Pozityvo daug, rezultatai gerėja ir veda olimpinių žaidynių link. Ne tik vyrai, bet ir moterys atsidūrė pasaulio elite. Tiesa, su retomis išimtimis liūdina bendras požiūris į 3x3 krepšinį – akcentavo Lietuvos 3x3 krepšinio asociacijos įkūrėjas Rolandas Skaisgirys. – Realiai pretenduojame į olimpinius medalius, tačiau kartais atrodo, kad tai rūpi mums vieniems. Džiaugiamės, kad žaidėjai gauna gausias stipendijas, džiaugiamės Lietuvos krepšinio federacijos palaikymu, bet tam, kad komandos galėtų tinkamai ruoštis čempionatams, turėtų trenerį, daktarą, kad apmokėtume kitas su Lietuvos rinktinės dalyvavimu čempionatuose susijusias išlaidas, patys esame priversti skirti papildomas lėšas, ta suma – su penkiais nuliais. Taip neturi būti – juk nesame bananų respublika. Susiduriame ir su tuo, kad klubai nedemonstruoja noro leisti žaidėjams dalyvauti 3x3 čempionatuose, bet juk tai – Lietuvos rinktinės. Žinoma, prasidėjo trišalė diskusija tarp mūsų, LKL ir LKF – džiaugiamės, kad ji vyksta, tikimės gerų rezultatų ir geranoriškumo vienas kito atžvilgiu tam, kad Paryžiaus olimpinėse galėtume džiaugtis už savo šalį“

3x3 rinktinių formavimo tvarką šiemet aiškiai apibrėžė ir FIBA – išleidimo į 3x3 rinktines tvarka atskiru išaiškinimu prilyginta 5x5 krepšinyje galiojančiai tvarkai, klubai įgyja pareigą išleisti žaidėjus ir į trijulių rinktines.

Šiame 3x3 krepšinio sezone startavo ir Lietuvos 3x3 krepšinio lyga, augo šioje sporto šakoje dirbančio kvalifikuoto personalo skaičius.

„Infrastruktūra akivaizdžiai plečiasi, plečiasi žaidėjų bazė, nors nėra lengva konkuruoti su tradiciniu krepšiniu dėl čia įsijungiančių žmonių. Vis dėlto turime entuziastų, Dainius Novickas atlieka gerą darbą, yra jo pavyzdys, pavyzdys čia gerai uždirbančių žaidėjų, kurie turi progą pamatyti didžiausius pasaulio miestus. Tai įtraukia ir daugiau žmonių, – dėstė R. Skaisgirys. – Žingsnelis po žingsnelio didiname 3x3 krepšinio bendruomenę. Taip pat ir su Lietuvos 3x3 krepšinio lyga. Niekas negimsta idealus, mes dar patys diskutuojame, koks modelis yra geriausias. Tas pats LKL ilgai nebuvo toks, koks dabar yra. Viskam reikia laiko, bet pradžia duota ir nuo šių pamatų eisime toliau.“

Nors rinktinių sezonas baigėsi, Lietuvos klubai dar pasirodys tarptautiniuose FIBA turnyruose. Mūsiškių komandų skaičius prestižiniuose turnyruose šiemet dar labiau išaugo, tačiau D. Novickas ir čia įžvelgia rezervą.

„Iki idealaus sezono pritrūko geresnių rezultatų klubiniuose turnyruose. Jei moterų „Kibirkšties“ komana čia viršijo lūkesčius, tai iš vyrų galime tikėtis geresnių rezultatų nei jie buvo šiemet. Galbūt per daug pasitikėjome, bet čia matau tą vietą, kur galime pasitempti“, – baigė D. Novickas.

Aukščiausią reitingą iš Lietuvos klubų turi Šakių „Gulbelė“, kuri yra 6-oje vietoje pasaulyje. Stipriausių penkioliktuke yra ir Marijampolės „Sūduva-Mantinga“, užimanti 14-ąją vietą. Kauno „Vytauto Didžiojo universitetas“ reitinge rikiuojasi 30-as.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.