EUROLYGA 2023

Pasaulio čempionato atrankos penktadienis: dar du kelialapiai, Juodkalnijos lyderio trauma ir ispaniška drama

Kelialapius į 2023 metų pasaulio vyrų krepšinio pirmenybes iškovojusių komandų sąrašą penktadienį papildė Latvijos ir Vokietijos rinktinės. Jos prisidėjo prie anksčiausiai tikslą pasiekusios Suomijos ekipos.

Tęsiasi kovos pasaulio krepšinio čempionato atrankoje.<br>FIBA nuotr.
Tęsiasi kovos pasaulio krepšinio čempionato atrankoje.<br>FIBA nuotr.
Tęsiasi kovos pasaulio krepšinio čempionato atrankoje.<br>FIBA nuotr.
Tęsiasi kovos pasaulio krepšinio čempionato atrankoje.<br>FIBA nuotr.
Tęsiasi kovos pasaulio krepšinio čempionato atrankoje.<br>FIBA nuotr.
Tęsiasi kovos pasaulio krepšinio čempionato atrankoje.<br>FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 12, 2022, 10:38 AM

Lietuviai

Lietuvos rinktinei dar ne laikas atsipalaiduoti. Penktadienį lietuvių patirtas triuškinamas pralaimėjimas prancūzams kartu su kitais tą patį vakarą vykusių rungtynių rezultatais sustiprino intrigą pasaulio pirmenybių atrankos turnyro K grupėje.

Šios grupės varžybų devintajame ture Lietuva namie pralaimėjo Prancūzijai 65:90, Juodkalnija išvykoje nugalėjo Čekiją 65:56, o Bosnija ir Hercegovina savo aikštėje įveikė Vengriją 83:78.

Dabar Prancūzijos ir Lietuvos rinktinės turi po 7 pergales, Juodkalnijos – 6, Bosnijos ir Hercegovinos – 5, Vengrijos – 4, Čekijos – 3.

Šios šešios komandos kovoja dėl trijų kelialapių į pasaulio pirmenybes. Iki atrankos turnyro pabaigos liko trys turai.

Pirmadienį dešimtajame ture Lietuvos krepšininkai išvykoje žais su Juodkalnijos rinktine. Tą pačią dieną susitiks Prancūzija – Bosnija ir Hercegovina bei Vengrija – Čekija.

Skirtumas

Lietuvos rinktinė penktadienį pralaimėjo net 25 taškų skirtumu. Didesniu skirtumu šiame ture baigėsi tik vienerios rungtynės – turkai sutriuškino belgus 34 taškais (86:52).

Varžovai

Lietuvos krepšininkų laukianti Juodkalnijos komanda penktadienį čekus įveikė nedideliu 9 taškų skirtumu, tačiau pergalė buvo įtikinama. Juodkalniečiai jau antrajame kėlinyje pradėjo sparčiai tolti, trečiajame ketvirtyje padidino persvarą iki 18 taškų ir gniaužtus atleido tik tada, kai nugalėtojai buvo aiškūs.

Nors laimėjo, juodkalniečiai namo grįžo nelabai geros nuotaikos. Jau 4-ąją minutę dėl nugaros traumos aikštę paliko ir į ją nebegrįžo Juodkalnijos rinktinės natūralizuotas amerikietis Kendrickas Perry.

Penktadienį rezultatyviausiai Juodkalnijos komandoje žaidė Nemanja Radovičius (15 taškų), Vladimiras Mihailovičius (14) ir Dino Radončičius (11).

Įdomiau vyko kitos šios grupės rungtynės, kuriose bosniai prieš vengrus trečiajame kėlinyje taip pat pirmavo dideliu 17 taškų skirtumu, bet leido varžovams ne tik išlyginti, bet ir persverti rezultatą. Ketvirtajame kėlinyje kova prasidėjo iš naujo, tačiau Bosnijos ir Hercegovinos krepšininkai sugebėjo įrodyti, kad yra stipresni.

Vengrijos rinktinėje žaidė du Lietuvos klubų krepšininkai. Vilniaus „Ryto“ gynėjas Benedekas Varadi pelnė 8 taškus, Panevėžio „Lietkabelio“ aukštaūgis György Golomanas – 6 taškus.

Kaimynai

Per likusius turus jaudintis nebereikės Latvijos krepšininkams ir jų sirgaliams. Latviai penktadienį išvykoje įspūdingai sudorojo Graikijos komandą 80:60 ir pirmieji užsitikrino kelialapį I grupėje.

Latvijos rinktinėje penktadienį žaidęs „Jonavos“ puolėjas Martinis Laksa taškų nepelnė, o rezultatyviausiai rungtyniavo buvęs Kauno „Žalgirio“ gynėjas Janis Strėlniekas. Jis surinko 19 taškų.

Latviai laimėjo 6 iš 7 rungtynių ir I grupėje tvirtai užima pirmąją vietą. Dėl kitų dviejų kelialapių šioje grupėje varžosi Serbija, Graikija (turi po 4 pergales), Turkija ir Belgija (po 3).

Šiame ture Turkija namie sutriuškino Belgiją 86:52, o Serbija išvykoje sunkiai nugalėjo Didžiąją Britaniją 74:68.

Aiškumas

Po penktadienį žaistų rungtynių aiškiausia padėtis – J grupėje. Joje Suomijos rinktinė kelialapį į pasaulio pirmenybes užsitikrino dar prieš šį atrankos langą, o Vokietijos krepšininkai tą padarė penktadienį. Vokiečiams kelialapis buvo įteiktas po to, kai jie namie nugalėjo suomius 94:80.

Labai nedaug trūksta ir trečiąją vietą užimančiai Slovėnijos rinktinei. Slovėnai penktadienį pasiekė galbūt svarbiausią pergalę Tel Avive, kur įtikinamai nugalėjo Izraelio komandą 75:62.

Nors Slovėnijos rinktinei trūko ne tik Eurolygos bei NBA krepšininkų, bet ir dar kelių patyrusių žaidėjų, slovėnai varžovų arenoje jautėsi kaip namie. O jei Izraelio rinktinė trumpuose tarpsniuose sukeldavo problemų, jas išspręsdavo patikimai žaidę Edo Muričius (16 taškų) arba natūralizuotas amerikietis Jordanas Morganas (12 taškų).

Slovėnai turi 6 pergales, o aritmetinės galimybės juos pavyti dar neprarado švedai (4 pergalės) ir izraeliečiai (3).

Autsaideriai

J grupėje pirmoji net ir aritmetinę galimybę patekti į pasaulio pirmenybes prarado Estijos rinktinė. Estai penktadienį namie po lygios kovos pralaimėjo Švedijos krepšininkams 82:87.

Estijos rinktinėje rezultatyviausiai žaidė Panevėžio „Lietkabelio“ gynėjas Kristianas Kullamäe. Jis pelnė 24 taškus. Tuo tarpu labiausiai patyręs estų krepšininkas, buvęs kelių LKL klubų žaidėjas Siimas-Sanderis Vene šįkart nuvylė. Jis pelnė 7 taškus, bet pataikė tik 1 iš 7 metimų (0/3 dvitaškių, 1/4 tritaškių).

Intriga

Penktadienį atkakliausiai vyko dvejos L grupės rungtynės. Gruzija išvykoje tik paskutinėmis sekundėmis palaužė Islandiją 88:85, o Ispanija taip pat svečiuose per pratęsimą nugalėjo Italiją 88:84.

Ispanai turi 6 pergales, italai – 5, gruzinai ir islandai – po 4.

Aritmetinės galimybės pakilti į pirmąjį trejetą dar neprarado ir Ukrainos rinktinė, bet jos sąskaitoje yra tik dvi pergalės. Ukrainiečiams reikia ne tik laimėti visas likusias rungtynes, bet ir sulaukti kelių palankių rezultatų kituose grupės mačuose.

Pastiprinimas

Italijos rinktinę penktadienį sustiprino keli Eurolygos klubų krepšininkai, o Bolonijos „Virtus“ gynėjas Nico Mannionas pelnė 20 taškų ir buvo rezultatyviausias žaidėjas. Tačiau kovojant su Europos čempione Ispanijos rinktine šio pastiprinimo neužteko.

Tiek ketvirtojo kėlinio, tiek pratęsimo pabaigoje abi komandos turėjo gerų šansų, bet svarbiausiomis akimirkomis tvirtesni buvo ispanų nervai.

Ispanijos rinktinėje labiausiai pasižymėjo Europos čempionas, Lagūnos „Tenerife“ gynėjas Jaime Fernandezas. Jis pelnė 28 taškus. Ispanų gretose buvo dar keturi Europos čempionai: Dario Brizuela, Alberto Diazas, Sebastianas Saizas ir Joelis Parra.

Penktadienį atrankos turnyre žaidė dar vienas Bolonijos „Virtus“ krepšininkas Tornikė Šengelija. Jis labai daug prisidėjo, kad galimybę iškovoti kelialapį išsaugotų Gruzijos rinktinė. Gruzinų lyderis į islandų krepšį įmetė 27 taškus.

9 turas

K grupė

Lietuva – Prancūzija 65:90. M.Blaževičius ir E.Bendžius po 14, A.Velička 8, M.Kuzminskas 7, M.Echodas 6, K.Žemaitis ir V.Kariniauskas po 4, E.Žukauskas 3, G.Radzevičius ir M.Girdžiūnas po 2, M.Normantas 1, G.Masiulis 0 / S.Francisco 21, V.Wembanyama 20, D.Inglis 15.

Čekija – Juodkalnija 56:65. V.Hrubanas 14, T.Kyzlinkas 13, O.Balvinas 8, 11 atk.kam. / N.Radovičius 15, V.Mihailovičius 14, D.Radončičius 11, Z.Nikoličius 7, 13 atk.kam.

Bosnija ir Hercegovina – Vengrija 83:78. K.Kamenjašas 20, 14 atk.kam., A.Lazičius 16, A.Gegičius 14 / M.Filipovity 17, Z.Perlas 15.

Lentelė: Prancūzija – 7, Lietuva – 7, Juodkalnija – 6, Bosnija ir Hercegovina – 5, Vengrija – 4, Čekija – 3.

I grupė

Graikija – Latvija 60:80. K.Gontikas ir N.Gikas po 11 / J.Strėlniekas 19, J.Timma 17, Dair.Bertanas 15. Heraklėjas.

Didžioji Britanija – Serbija 68:74. G.Olaseni 20, L.Nelsonas 15 / D.Rističius 15, 11 atk.kam., D.Andžušičius 14, A.Radanovas ir M.Jagodičius-Kuridža po 10. Niukastlas.

Turkija – Belgija 86:52. O.Bitimas 19, S.Kabaca 16 / I.Bako 17. Stambulas.

Lentelė: Latvija – 6, Serbija – 4, Graikija – 4, Turkija – 3, Belgija – 3, Didžioji Britanija – 1.

J grupė

Izraelis – Slovėnija 62:75. T.Ginatas 12 / E.Muričius ir M.Lapornikas po 16. Tel Avivas.

Estija – Švedija 82:87. K.Kullamäe 24, A.Konontsukas 14 / L.Hakanssonas 24, T.Borgas 20. Talinas.

Vokietija – Suomija 94:80. D.Krameris ir Ch.Sengfelderis po 19, J.Hollatzas 18 / A.Murphy 20, E.Maxhuni 15. Bambergas.

Lentelė: Vokietija – 8, Suomija – 7, Slovėnija – 6, Švedija – 4, Izraelis – 3, Estija – 2.

L grupė

Nyderlandai – Ukraina 77:96. K.Van der Vuurstas 19 / I.Sydorovas 25, V.Kravcovas 14, V.Bobrovas 11. Almerė.

Islandija – Gruzija 85:88. E.Fridrikssonas 19, A.Steinarssonas 16, T.Hlinasonas 15 / T.Šengelija 27, 11 atk.kam., D.Sanadzė 13, Th.McFaddenas 12, G.Šermadinis 10, 11 atk.kam. Reikjavikas.

Italija – Ispanija 84:88 (po pratęsimo). N.Mannionas 20, M.Spissu 12, P.Biligha 10 / J.Fernandezas 28, J.Parra 12. Pėzaras.

Lentelė: Ispanija – 6, Italija – 5, Gruzija – 4, Islandija – 4, Ukraina – 2, Nyderlandai – 0.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.